Kirjaudu ▼
 

Pitkän taantuman varjo painaa – konkurssien määrä kasvoi

© Darren Staples / Reuters
Pitkän taantuman varjo painaa – konkurssien määrä kasvoi
Viime vuonna ihmeteltiin konkurssien määrän vähenemistä, vaikka talous näytti madonlukuja. Suunta näyttää nyt kääntyneen. Taantuman varjo painaa, arvioi Suomen yrittäjien Järventaus.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Tammi–helmikuussa pantiin vireille vireille 455 konkurssia, mikä on 2,7 prosenttia eli nettona 12 konkurssia enemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo Tilastokeskus. Kaupan alalla konkurssit lisääntyivät selvästi.

– Taantuma näkyy, ostovoima ei kasva ja tämä vaikeuttaa myös kaupan tilannetta, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala Taloussanomille.

Hän korostaa, että viime vuoden lopulla kaupan konkurssien määrä kuitenkin vielä väheni.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus selittää konkurssien lisääntymistä kansantalouden sitkeällä alamäellä.

– Pitkän taantuman varjo painaa. Yritysten maksuvalmius on heikentynyt ja maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet. Käyttöpääomaluottoa on ollut vaikea saada, eikä talouden orastava paraneminen ole vielä ehtinyt vaikuttaa, Järventaus luettelee.

Yrittäjät suhtautuvat tulevaan toiveikkaasti

Järventauksen mukaan konkurssien kokonaismäärän kasvu ei ole vielä kovin merkittävää. Kokonaislukua hillitsi konkurssien väheneminen muun muassa teollisuudessa ja kaivostoiminnassa. Poikkeus on kauppa, missä konkurssit kasvoivat alkuvuonna 43 prosenttia.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Kaupan alalla näkyy rakennemuutos, kuten verkkokaupan leviäminen. Myöskään palkansaajien ostovoiman kehitys ei ole ollut toivottavaa.

Järventaus suhtautuu tulevaisuuteen kuitenkin suhteellisen toiveikkaasti. Tämä ilmeni myös kevään pk-yritysbarometrissä, missä yrittäjien optimismi oli vahvistunut syksyyn verrattuna.

– Uskoisin, että tässä päästään kohti parempaa eikä mitään konkurssiaaltoa ole tulossa, vaikka Suomen ongelmat ovat edelleen olemassa, kuten kilpailukyvyn vaje keskeisiin kilpailijamaihin verrattuna. Sen parantamiseen vaadittavia rakenteellisia muutoksia ei ole saatu aikaiseksi.

Järventauksen mukaan myös nykyistä laajempi paikallinen sopiminen työehdoista auttaisi. Sitä ei ole kuitenkaan näkyvissä.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Lisää Aiheesta

Kommentit (32)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Minä olen kyllä talsan kommenttipalstalta lukenut, kuinka yrittäjät vaan kahmivat yritystukia, maksavat itselleen rajattomasti verottomia osinkoja ja potkivat työntekijöitä pihalle vaan pelkkää ilkeyttään....
Miten tässä nyt konkursseja oikein tulee...?
Anonyymi: Disinformoitu 16.3.2016 16:29

Anonyymi
Palkkoja vois viel leikkaa et saadaa vientiä lisää ja kotimaista ostovoimaa alas. Eikö tää ole SSS suunta. Sit konkurssit ???
Anonyymi: Hölmö 16.3.2016 16:34

Rekisteröitynyt käyttäjä
Minä olen kyllä talsan kommenttipalstalta lukenut, kuinka yrittäjät vaan kahmivat yritystukia, maksavat itselleen rajattomasti verottomia osinkoja ja potkivat työntekijöitä pihalle vaan pelkkää ilkeyttään....
Miten tässä nyt konkursseja oikein tulee...?


Katsohan kun niitä yritystukiaisia ei suinkaan jaeta kaikille yrittäjille.

Pitää olla suhteita ja kuulua verkostoihin. Eikä kokoomuksen jäsenkirjakaan pahitteeksi ole (jossain maaseudulla myös kepun jäsenkirja on kovaa valuuttaa, ruåtsinkielisillä seuduilla vastaavasti rkp:n).

Kun tällaiset asiat on kunnossa, on yrittäjällä sitten pelivaraa rällätä ja rellestää aika lailla mielihalujensa mukaan. Eikä pääse rahapulakaan ihan helposti yllättämään, vaikkei bisnes sinänsä kovin häävisti menisikään. Järjestelmä nääs huolehtii kyllä omistaan...
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 16.3.2016 16:38

Anonyymi
Ehkä konkurssit johtuvat ammattitaidottomista ja
liian pehmeistä työntekijöitään myötäilevistä
yrittäjistä? Kun valtio ulosmittaa erilaisilla
veroilla ja maksuilla, työntekijät uhkaavat ammattiliittojen TES:sillä, viranhaltijat tarkastuksilla ja ostajat boikotilla jos et jaa
kaikille "hyvää". Yrittäjiltä yksinkertaisesti
on loppunut joustonvara ja tulos on vapaaehtoinen
tai konkurssi lopetus.
Anonyymi: muumeli 16.3.2016 16:40

Anonyymi
Ei ole juuri muusta kyse kuin siitä, että nuorempien sukupolvien työpaikat ja työn kannattavuus ohjataan nollaan, kun erilaisten kotimarkkinakustannusten kautta pumpattavia tuottoja ja veroja yritetään pitää täysin kestämättömällä tasolla.

Yksityinen pääoma ei tähän voi paljon vaikuttaa, mutta hallinnon on voitava tilanne tasoittaa. Yhteiskuntasopimus toteutuessaankin on vasta yksi askel korjaamaan tilanne, sen jälkeen täytyy huolehtia myös siitä että kotimarkkinoiden kustannuksiin voidaan vaikuttaa laajemminkin, eli esim. asumisen hinnalla ei pidä päästää tuhoamaan suomalaisen työn kysyntää kilpailua kohtaavilla aloilla.

Viennin osuus BKT:sta on se ongelma joka tässä pitää korjata. Muu osa BKT:sta on lähinnä viennin tuottaman rahan uudelleenkierrättämistä sekä lisäksi vielä velkaa (ja kupla).

Pitkälle edetessään asioista alkaa tulemaan jo perustuslaillisia ongelmia ymv. kun nämä Vartiaiset, Risikot sun muut huutelee kansalaisten perusoikeuksia vastaan, kannattaen esim. fasismista ja natsismista tuttuja toimia.

Ja kaikki se on helposti katsottavissa valtiopetokseksi.


Sipilä on ihan oikealla asialla (joskin siihen vio suhtautua hyvin varauksellisesti, riippuen eri asioista), toivottavasti asiat etenee vapaaehtoisesti, hallituskin tietää varmasti että pakolla ei kyetä tilannetta korjaamaan.
Anonyymi: Köyhäläinen 16.3.2016 16:44

Anonyymi
Jos PAM haluaa matalapalkkoja nostaa, ei sitä käy syyttäminen.

Sitten vain neuvottelemaan muiden osapuolien (työmarkkinajärjestöt sekä työntekijä- että työnantajapuolelta, että myöskin verottaja) kanssa, kuinka paljon kaikilta muilta voitaisiin tinkiä, että PAM matalapalkkoja voitaisiin nostaa, näin pysyy siis kokonaisvaikutus edelleen kohdallaan, ja tietysti epäilemättä tuloerot kaventuu.

Ihan vapaasti voi valita kuinka tehdään, vapaaehtoinen sopiminen on kuitenkin paljolti se kannattavampi ja halvempi tie, matalapalkkoja saavilla ei ainakaan ole yhtään mitään menetettävää, muilla on sitten vähän enemmänkin, jos ei sopimukset ala kiinnostamaan.
Anonyymi: Köyhäläinen 16.3.2016 16:51

Anonyymi
Suomi on konkurssissa, mutta Talvivaara senkun porskuttaa!
Anonyymi: ÄlyHoiMinneMenit 16.3.2016 16:53

Anonyymi
Pitkän taantuman varjo painaa – konkurssien määrä kasvoi


Kyllä se on julkinen sektori joka pitää Suomen tuloskunnossa ja tuottaa meille hyvää laaja-alaisesti - onneksi.
Anonyymi: EiHätiäMitiä 16.3.2016 16:59

Anonyymi
Kyllähän tämä on nähtävissä. liiketiloja jokapaikassa vapaana. Esim. Pohjoiskalotin suurin rautakauppaketju "Lakkapää" Ruotsin puolen myymälät haettiin konkkaan Kirunassa, Gällivaressa, ja Luleåssa. Suomen puolen myymälät Oulussa, Torniossa,Ylitoniolla ja Rovaniemellä yritetään pelastaa hakemalla ne yrityssaneeraukseen.

Kyyti on kylmää kohta Suomessa, mutta ei hätää nostetaan lisää veroja ja politikkojen avustajien palkkoja. Lisäksi kasvatetaan julkista sektoria saneerauksen sijasta, ja otetaan ulkomailta turisteja lisää tänne elätettäviksi ikuisiksi ajoiksi, eli moniosaaja matuja.
Anonyymi: Hunttalan_Matti 16.3.2016 17:13

Anonyymi
Sipilän hallitus toimii EK:n määräyksestä suuryritysten hyväksi. Ne pörssiyritykset saavat tukea, joiden osakkeenomistajissa löytyy johtavia kokoomuslaisia ja keskustalaisia poliitikkoja.

PK-yritykset jäävät ilman huomiota ja niiden yrittäjien asema on hyvin usein työntekijän asemaa huonompi.

Hallituksen työelämäuudistukset sopivat hyvin pörssiyrityksille. PK-yrityksille niistä ei ole mitään hyötyä.

Hallituspuolueet ovat menettäneet kaiken luottamukseni. Jopa halveksin kokoomusta ja sen
"puheenjohtajaa".
Anonyymi: Kaipaanuudistuksia 16.3.2016 17:17
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

30.5. Digitoday "Vaarallinen": Googlen uusi sovellus Snowdenin hampaissa – kehittäjä vain pahensi asiaa
30.5. Kreikka velkojille: Vaatimukset ovat meille liikaa
30.5. Suomi jämähti kilpailukykyvertailussa – uutta pontta sopimuksesta?
30.5. Air Francen lentäjälakko uhkaa EM-kisalentoja
30.5. Takaako nollasopimus Suomen kilpailukyvyn? Ekonomistit eri mieltä
30.5. Digitoday Nokia pistää 4G:n minikopterin sisään
30.5. NSIG:n Okmetic-tarjous jatkuu – kauppa voi vaatia TEM:n siunauksen
30.5. Palkkaa maksettiin bensana – mätkyt menossa työntekijöiden pulitettavaksi
30.5. Rosatomin viesti Suomelle: Voimala kestää pidempään kuin yksikään poliittinen jakso
30.5. Ovakon säästöohjelma laajenee
30.5. Digitoday Tässäkö Applen seuraava ostos: HBO tai Netflix?
30.5. Vältä näitä kännykkävirheitä – uutta tietoa terveysvaikutuksista
30.5. Bitcoin-louhimo konkurssiin Ruotsissa
30.5. Helsingin pörssi etenee vailla selvää suuntaa – SSAB vauhdissa
30.5. "Tästä halutaan huvipuisto" – Espanjassa yritetään hillitä turismia
30.5. Puolustusvälineyhtiö Patrian toimitusjohtaja vaihtuu
30.5. Ex-työntekijä vinkkasi: Kamux maksanut palkkoja bensana
30.5. Tulva pysäytti Audien rakentamisen
30.5. Digitoday Windows 10:n tietoturvaan merkittävä parannus – aktivoitava itse
30.5. Digitoday "Kestämätön tilanne": Anvia taipui kompromissiin Elisan edessä
30.5. Aktia nosti talousennustetta – työmarkkinoilla "dramaattinen jakautuminen"
30.5. Rautia-rautakaupat katoavat Suomen kauppakartalta
30.5. Kiky-sopu myös viestintään ja mekaaniseen metsäteollisuuteen
30.5. Digitoday Google tuomassa hurjan myyntivaltin omille Android-puhelimilleen?
30.5. Kamux peruu listautumisen – veroja maksamatta
30.5. Elisa ostaa Anvian tietoliikenne- ja viihdepalvelut
30.5. Evli suuntaa pk-sektorille ja aloittaa yt-neuvottelut
30.5. Metsäpalojen laantuminen painaa öljyn hintaa
30.5. Aukioloaikojen vapauttaminen iski pienten kauppojen myyntiin
30.5. Fedin Yellen: Koronnostoon syytä varautua
Asiakastieto

Yhteistyössä