Kirjaudu ▼
 

Jos talouselämä saisi päättää, Suomen sää olisi tällainen

Kai Tirkkonen
Jos talouselämä saisi päättää, Suomen sää olisi tällainen
Taloussanomat kysyi elinkeinoelämältä, millainen on yritysten ihannesää. Kylmät talvet lämmittävät etenkin kotimarkkinoista riippuvaisia aloja. Kauppa toivoo neljää selvää vuodenaikaa, ravintoloille riittäisi kaksikin.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ekonomistit ovat menneinä vuosina useaan otteeseen selittäneet esimerkiksi Yhdysvaltain odotettua heikompia talouslukuja huonolla säällä. Uskoo selitykseen tai ei, säällä on merkitystä yrityksille – myös Suomessa.

Taloussanomat kysyi eri aloja edustavilta työnantajaliitoilta, millaisia säitä niiden edustamat yritykset toivovat. Yhteistä vastauksille on, että etelässäkin viime viikkoina paukkuneet pakkaset miellyttävät ainakin kotimarkkinoilla toimivia yrityksiä.

Kuten arvata saattaa, kylmät ilmat ja lumi ovat suomalaiselle matkailualalle elinehto.

– On erittäin tärkeää, että lunta saadaan myös etelän hiihtokeskuksiin, sanoo Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan ekonomisti Jouni Vihmo.

Samasta syystä kunnon talvea suosii kaupan ala. Kuten Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala toteaa, "jos ei ole lunta, niin eihän niitä suksia hirveästi kaupaksi mene".

Metsäteollisuus toivoo kylmiä talvia

Monille saattaa sen sijaan tulla yllätyksenä se, että pitkää ja kylmää talvea rukoilee myös metsäala. Routainen maa nimittäin kantaa painavia metsäkoneita, kostea ja pehmeä maa ei.

Metsäteollisuuden kotimaan metsäasioiden päällikkö Jouni Väkevä kertoo, että poikkeuksellisen lämmin loppuvuosi pakotti yritykset seisottamaan kalustoaan tyhjän panttina.

– Nyt edessä on muutaman kuukauden kiivas urakointi, jota varten pitää tietysti olla varattuna riittävä määrä kalustoa ja henkilöstöä.

Voimakas kausivaihtelu on metsäalalle myrkkyä myös siksi, että tehtaat eivät pysty ottamaan vastaan kaikkea isossa ryppäissä korjattua puuta. Ylimääräinen tavara pitää varastoida, ja se tulee yrityksille kalliiksi.

– Kymmenisen vuotta sitten tehdyssä selvityksessä laskettiin, että kausivaihtelun hintalappu metsäteollisuudelle voi olla peräti sata miljoonaa euroa vuodessa. Kyse on siis erittäin isosta asiasta, Väkevä kertoo.

Hänen mukaansa ala toivoo ilmojen jatkuvan mahdollisimman pitkälle kevääseen kylminä, mutta ei liian kylminä: yli 20 asteen pakkaset ja suuret määrät lunta rasittavat kalustoa, ja lumi tekee sulaessaan maasta märän.

Hyytävä pakkanen on puolestaan toivottu sääilmiö esimerkiksi Suomen myllyissä, sillä se pitää tuholaiset kurissa ja raikastaa jauhot.

Kauppa haluaa neljä vuodenaikaa, ravintola-alalle riittäisi kaksi

Siinä missä metsäteollisuus toivoo säävaihteluiden pysyvän ympäri vuoden pieninä, kaupan ala toivoo neljän eri vuodenajan eroavan toisistaan mahdollimman paljon. Siten kausituotteet käyvät parhaiten kaupaksi.

Ravintola- ja matkailualalle tärkeää on puolestaan se, että syksyä ja erityisesti kevättä vietetään mahdollisimman kesäisissä lämpötiloissa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Lämmin kevät tekee terassimyyntiin oman myyntipiikkinsä. Jos kevät on kylmä, menetettyä myyntiä ei enää kesällä saada takaisin, MaRan Jouni Vihmo sanoo.

Vihmon mukaan sään merkitys on alalla niin suuri, että se vaikuttaa myös hänen omaan työhönsä.

– Jos sää on jonain vuodenaikana poikkeuksellinen, omat ekonometrisiin malleihin pohjautuvat ennusteeni heittävät häränpyllyä. Se on ekonomistina vain hyväksyttävä.

Vientiyritykset eivät pakkasia kaipaa

Teknologiateollisuuden yritysten ei tarvitse seurata sääennusteita silmä kovana. Teknologiateollisuus ry:n pääekonomistin Jukka Palokankaan mukaan pitkät ja ankarat talvet kuitenkin nostavat energiakustannuksia.

– Sekin aiheuttaa kilpailukykyhaitan vain silloin, kun olosuhteet ovat kilpailijamaissa paremmat, Palokangas sanoo.

Entä millaisia kustannuksia vientiyrityksille aiheuttaa jäänmurto?

Meriväylien raivaaminen maksaa vuosittain karkeasti arvioituna 46–57 miljoonaa euroa jääolosuhteista riippuen, kertoo Liikenneviraston talvimerenkulun yksikön päällikkö Jarkko Toivola.

Laivoilta kerättävillä väylämaksut ovat joka vuosi samansuuruiset, ja niillä katetaan tällä hetkellä keskimäärin vain noin puolet väylänhoidon kustannuksista.

Valtio maksaa ainakin vuoden 2017 loppuun saakka loppuosan verovaroista kompensaationa laivojen polttoainekustannuksia nostavasta rikkidirektiivistä. Valtio myös vastaa kylmien ja leutojen talvien välisen vaihtelun puskuroinnista.

Meren jäisyys aiheuttaa kuitenkin vientiteollisuudelle vuosittain vaihtelevia suoria kustannuksia, sillä rahtilaivat liikkuvat hitaammin ja käyttävät enemmän polttoainetta.

Toivola ei halua lähteä edes veikkaamaan, kuinka suuria kustannusvaihtelut voivat olla.

– Asiaa selvitetään nyt ensimmäistä kertaa, ja keväällä valmistuvista laskelmista selviää, mikä meren jäätymisen kokonaisvaikutus suomalaisten yritysten kilpailukyvylle on.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (24)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kauppa on linjannut taloudensuunnan erisuuntaiseksi kuin mitä hallitus ja hallituksen toimenpiteet edustaa.

Kauppa lähtee siitä, että ihmiset kuluttaisi ja tekisivät ostoksia mahdollisimman tasaisesti ympärivuoden. Olettaen, että se saisi Suomen nousuun paremmin kuin hallituksen säästö- ja pakkolakitalous. Siihen olisi kaupan mielestä vaihteleva ilmasto paras ratkaisu ja tärkein on tietenkin hyvä ostovoima.

Mutta hallitus ja EK otti voimakkaat kulutuksenvastaiset toimet agendalleen ja lähti ensitöikseen karsimaan kulutusta.
Taistelu kulutusta vastaan alkoi verojen lisäyksellä(mopo-vene- makeis-energia-ym.), jatkui opintotukien laskulla, eläkkeiden alasajolla, palkkojen laskulla, pakkolailla, palkkamaltilla ja monilla muilla maksuilla, jotka syö ostovoimaa ja ajaa kansaa vain ahtaammalle.
Kansaan lasken myös palveluiden tarjoajat, kaupat ja kaikki muukin yritystointa joka on riippuvaista kansan ostovoimasta.
Mutta hallitus ja EK on valinnut linjanasa ja se täytyy pitää. Haparointi vain pahentaisi asioita, koska kaupat ja muut yritykset ei tietäisi työvimapolitiikastaan mitään etukäteen. Nyt kaikki voi irtisanoa työntekijöitä, tietäen, että ostovoima laskee vielä 3 vuotta ainakin ja sen he tietävät nyt varmasti, hallituksen ja EK:n linjauksien ansiosta.
Yllätys oli, että lähes äärioikeistolainen hallitus, EK:n tuella lähti luonnonsuojelullisiin näkökohtiin vedoten karsimaan kulutusta näin voikakkaasti. Toisin kyllä rikkaat lisää omaisuutta ihan kiitettävästi, siinä sivussa.
Anonyymi: vihreähallitus 16.1.2016 5:38

Anonyymi
Suomen valehtelutalous on yhtä alamäkidraamaa vailla totuuden tylsiä sivujuonteita.

Lakkautetun suomalaisen koululaitoksen seurauksena kansakunta yksinkertaistuu ja on vedettävissä höplästä kohtuupitkään, kunnes aina maailmanhistorian reteimmät ylilyönnit tasoittanut vallankumous muodossa tai toisessa pyyhkii yli maiden, ilmojen ja vetten.
Anonyymi: Lisää_humpuukia 16.1.2016 7:01

Anonyymi
Olen varma, että EK antaa kolmelle Sös-Sös-Sössölle tehtäväksi säätää säitä koskevat pakkolait.

Varsinkin, jos säidenhaltija ei suostu yllä kuvattuihin elinkeinoelämän säävaatimuksiin.

Säänhaltijaa vaaditaan muun muassa toimittamaan Hakaniemeen suuntavaiston vievää hernerokkasumua, rankkasateita, paukkupakkasia, rajuja helteitä ja muuta ilmakehähaastetta.
Anonyymi: Pakkopakkopakkopakko 16.1.2016 7:12

Anonyymi
On se luojan lykky,ettei säätä päätä hallitus ja EK. Tosin keskustapuolueen sää on sentään palkkalaisenkin silmiin varsin suotuisa-sopivasti kesäsateita ja poutaa...Talvikin kerrassaan leppeä.

Mutta noin yleisesti ottaen-onkohan siellä Palatsissa ja muilla vallan käytävillä nyt hiukkasen mennyt överiksi-seuraavaksi varmaan kaivavat esiin shamaaneja ja noitia selittämään yrittäjän tuskatiloja ja korjausliikkeitä siihen?
Anonyymi: Make-123 16.1.2016 7:30

Anonyymi
Olette väärässä. EK:n mukaan EK päättää Suomen säät. Hallitus puolestaan toimeenpanee EK:n vaatimukset.

Jos muu ei auta eikä säidenhaltija suostu EK:n määräämiin säihin, EK taikoo maailmalle lisää Suomen kilpailukyvyn menettämissaagaa ja säädättää hallituksella lisää säitä koskevia pakkolakeja.

Ja maailma pelastuu - ainakin EK:n ja hallituksen mukaan.
Anonyymi: pakkolakipakkolakipa 16.1.2016 7:42

Anonyymi
Metsäteollisuus toivoo kylmiä talvia
Samoin toivovat monet kansalaiset, jotta Suomessa päästään täistä ja torakoista eroon.
Anonyymi: AjatusVapaa 16.1.2016 7:50

Anonyymi
Saksan taloudella näyttää menevän tänäkin vuonna hyvin – myös pakolaisten ansiosta.
Taloussanomat 16.1.2016
Sellainen sää olisi Suomessakin hyvä, joka suosisi mahdollisimman paljon pakolaisten maahanmuuttoa.
Juhana Vartiainen: Maahanmuutto palvelee talouskasvua
Yle 28.12.2013
Anonyymi: Virallinen_mielipide 16.1.2016 8:00

Anonyymi
Kauppa haluaa neljä vuodenaikaa, ravintola-alalle riittäisi kaksi
Vaatevalmistajat ja -myyjät haluaisivat 12 vuodenaikaa, eli jokaiselle kuukaudelle omat mallistonsa, joita voisi kaupitella asiakkaille. Parhaiten kauppa kävisi, kun vuodenajat poikkeaisivat kovasti toisistaan.
Anonyymi: Rättibisnes 16.1.2016 8:09

Anonyymi
Metsäteollisuus toivoo kylmiä talviaSamoin toivovat monet kansalaiset, jotta Suomessa päästään täistä ja torakoista eroon.
Joo se on pelastanut Suomen jo monesti . No miten nyt kylpylät on tosi lämpimiä ja ilmanala sama kuin Pohjois-Afrikassa. Niin kyl siel talven viettää.
Anonyymi: jaaasitmaksaaaaa 16.1.2016 8:12

Anonyymi
Olette väärässä. EK:n mukaan EK päättää Suomen säät. ... Ja maailma pelastuu - ainakin EK:n ja hallituksen mukaan.
Ei maailma, eikä edes Suomi pelastu EK:n keinoilla. Sen oppeja noudattamalla on tullut pelkästään lunta tupaan. Ainoastaan lumilapiokysyntä kasvaa.
Anonyymi: Lapiomies 16.1.2016 8:14
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

12:53 Kotipizzan kasvukausi jatkui: Asiakkaat lisääntyivät ja ostokset kasvoivat
12:19 Digitoday Accenture irtisanoo jopa 40
11:25 Vaikeuksissa kyntävä Deutsche Bank myy henkivakuutusyhtiönsä
11:16 Digitoday Natsilaulu päätyi Googlen hampaisiin – mitä oikein tapahtuu?
10:46 Deutsche Bankin toimitusjohtaja: Emme tarvitse valtiontukea missään tapauksessa
10:21 Suomi putosi kilpailukykyvertailussa – Ruotsi kiri ohi
10:01 Vanhojen asuntojen hinnat nousivat elokuussa
09:18 Hanjinin konttilaivat halutaan myydä mahdollisimman pian
09:03 Digitoday Sitä on tehty vuosikausia - nyt Youtube sallii sen
08:44 TVO haastanut Arevan oikeuteen Ranskassa
07:41 Ilta-Sanomat Rakentaja vaikeni talon märkätilojen virheistä – joutui maksamaan ostajalle 50 000 euroa
06:03 Digitoday Jouduitko hakkeroiduksi? Älä tee tätä yleistä virhettä
06:02 Analyysi Maailman vaarallisin pankki – tätä ei voi päästää nurin
27.9. Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
27.9. Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
27.9. Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
27.9. Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
27.9. Fivalle tulossa uusi väline pankkien valvontaan
27.9. Öljyn hinta painuu – Iran antoi pakit tuotantoleikkauksille
27.9. Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus
27.9. Kuluttajien luottamus on nyt kova USA:ssa –nousi korkeimmilleen vuoden 2007 jälkeen
27.9. Karu arvio: Maailmankauppa hyytyy finanssikriisin tasolle
27.9. Helsingin pörssi kääntyi laskuun – Caverion jatkaa nousussa
27.9. USA pohtii, kuinka ison miljardisakon Volkswagen saa
27.9. Digitoday Viranomainen vaatii Facebookia tuhoamaan WhatsApp-käyttäjätiedot Saksassa
27.9. Fiva pitää lainakaton ennallaan – ei tarvetta kiristykselle
27.9. Digitoday Uusi Samsung-räjähdys – omistaja panttaa puhelinta
27.9. Caverion sai uuden toimitusjohtajan läheltä – "Lehtoranta tarjoutui itse"
27.9. Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
27.9. Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
Asiakastieto

Yhteistyössä