Kirjaudu ▼
 

Hollanti riitauttaa EU:n lätkäisemät Starbucks-mätkyt

© Luke MacGregor / Reuters
Hollanti riitauttaa EU:n lätkäisemät Starbucks-mätkyt
Hollanti kyseenalaistaa EU-komission linjauksen, jonka mukaan maan on perittävä kymmenien miljoonien lisäverot kahvilaketju Starbucksilta.
15.1.2016 14:08
Taloussanomat–Bloomberg
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Hollanti valittaa EU-komission viime vuonna tekemästä päätöksestä, jonka mukaan maan verosopimus Starbucksin kanssa on laiton.

Hollanti kertoi jo marraskuun lopulla aikovansa riitauttaa päätöksen.

EU-komissio määräsi lokakuussa Hollannin perimään Starbucksilta 20–30 miljoonaa euroa lisäveroja.

Hollannin valtiovarainministerin Jeroen Dijsselbloemin mielestä EU:n päätös lisäverojen perimisestä ei ollut perusteltu.

– Koemme, että olemme soveltaneet OEDC:n kehittämiä kansainvälisiä standardeja ja komissio sanoo, että meidän olisi pitänyt soveltaa toisenlaisia standardeja tai soveltaa niitä eri tavoin, Dijsselbloem sanoi perjantaina.

– Haluan ainoastaan ehdottoman selkeyden asiaan, jotta Hollanti ja muut maat ymmärtävät miten niiden tulisi toimia kun ne määräävät veroja.

Luxemburg ja Hollanti ovat ensimmäiset maat, jotka kyseenalaistavat komission viime syksyiset päätökset verosopimusten laittomuudesta. EU määräsi Luxemburgin perimään autovalmistaja Fiatilta jopa 30 miljoonaa euroa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Maat jättivät valituksensa EU:n tuomioistuimeen Luxemburgiin viime kuussa. Päätöksen saaminen asiassa voi kestää yli kaksi vuotta. Päätös muodostaa joka tapauksessa ennakkotapauksen muille vastaaville EU:ssa vireillä oleville verotutkimuksille.

Euroopan komissio määräsi maanantaina Belgian perimään noin 700 miljoonaa euroa maksamattomia veroja monikansallisilta yhtiöltä, joille Belgia oli tarjonnut veroetuuksia. Määräys koski ainakin 35 yhtiötä.

Dijsselbloem kutsui Hollantia koskevaa Starbucks-tapausta erittäin pieneksi. Hän huomautti, että siinä puhutaan vain muutamien kymmenien miljoonien eurojen perimisestä.

Oikaisu: Ingressiin on korjattu lukuvirhe jutun julkaisemisen jälkeen.


15.1.2016 14:08
Taloussanomat–Bloomberg
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (6)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ja TAAS Talousalan julkaisussa sekoitetaan miljoonat ja miljardit... hävetkää jo
Anonyymi: hyvää_yötä 15.1.2016 14:24

Anonyymi
10 miljardia on varsin paljon mätkyjä perittäväksi... Kyllä on Starbucks hyvin maan valinnut, jos veronkierron hyödyt tuollaista luokkaa ovat.
Anonyymi: kallekunkku 15.1.2016 15:22

Anonyymi
EU tarjoaa jäsenvaltioille takaporttia kiertää niiden (aiempien hallitusten) tekemät turmiolliset yritysveroalet. Jäsenvaltiot kuitenkin kieltäytyvät, koska niiden mielestä valtion hyvinvoinnin lisäys verotuloilla on toissijaista suuryritysten (ja käytännössä kansainvälisten monopolien) tekemien voittojen rinnalla. Yritykset eivät kieltäytyisi vastaavasta mahdollisuudesta saada lisätuloja ja sysätä ennakoimattomien verosopimusongelmien ilmaantuminen ulkoiselle tekijälle. Tämän perusteella voi ennustaa, että jäsenvaltiot rappeutuvat parissa vuosikymmenessä pois ja EU:n ostaa jokin verojen kierrolla ja vapaalla kaupalla vaurastunut kansainvälinen megayritys.
Anonyymi: hyökyaaltojaveropato 15.1.2016 19:15

Anonyymi
Jos veroraha ei kelpaa valtioille, EU:n pitää ottaa käyttöön samanlainen pakkotoimioperaatiot mahdollistava verosäädöstö kuin ulkorajojen valvontaan kykenemättömien tai haluttomien jäsenvaltioiden tapauksessa. EU voi rahoittaa toimintaansa pakolla kerätyillä veroilla, jolloin jäsenvaltioiden jäsenmaksut alenevat.
Anonyymi: hölmölandia 15.1.2016 19:21

Anonyymi
Verotus olisi saatava maakohtaiseksi noiden monikansallisten yritysten kohdalla.
Suomessa ansaitut eurot verotetaan Suomessa ja muissa maissa ansaitut rahat niiden maiden yritysten vero% mukaan.
Siten ulkomaalainen monikansallinen veroparatiisiin sijoitettu firma joutuisi maksamaan samat verot kuin vastaava kansallinen firma.
Kaikki rajan ylitse tapahtumat firmojen raha-asioissa verotuksen tietoon ja aina ulkomaalaiselle firmalle 5 % suurempi vero kuin kotimaisella firmalla on samalla alalla.
Anonyymi: verottajan 16.1.2016 0:44

Anonyymi
´
Hollanti on yksi näistä talousrikollisista, jotka luulevat voivansa varasta muiden maiden rahaa.
Anonyymi: järjestäynyt-rikos 16.1.2016 3:14
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä