Kirjaudu ▼
 

Suomesta veroparatiiseihin 320 miljoonaa vuodessa

Taloussanomat
Suomesta veroparatiiseihin 320 miljoonaa vuodessa
Suomesta siirtyy veroparatiiseihin 320 miljoonaa euroa vuodessa. Finnwatchin mukaan tietojen saaminen yritysten toiminnasta on hyvin vaikeaa. Kansalaisjärjestöt tukevat ehdotusta maakohtaisesta kirjanpidosta, koska pelko tietojen julkisuudesta jarruttaisi veropakoilua.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Maailmassa on 70 veroparatiisia. Niihin virtaavasta pääomasta yli puolet on yritysten verosuunnittelulla ja veronkierrolla saamia voittoja.

Käytännössä yritysten toiminta tarkoittaa, että kansalaisten on maksettava enemmän veroja, jotta julkiset menot saadaan katetuksi.

Verosuunnittelu on täysin laillista, mutta veronkielto ei. Kehitysmaapoliittinen asiantuntija Eva Nilsson Kepasta huomautti kansalaisjärjestöjen järjestämässä Kauas verot karkaavat -seminaarissa, että raja on häilyvä.

– Aggressiivinen verosuunnittelu on selvästi lain hengen vastaista, hän sanoi.

EU:sta häviää rahaa
terveysmenojen verran

Monikansalliset yritykset voivat siirtää voittoja ja varallisuuttaan valtiosta toiseen. Kepan mukaan jopa 60 prosenttia kansainvälisestä kaupasta käydään yritysten sisällä.

Yritykset voivat esimerkiksi käyttää holdning-yhtiöitä, jotka eivät tee muuta kuin omistavat konsernin yrityksiä tai siirtohinnoittelua, mikä tarkoittaa hinnoittelua samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden välisissä liiketoimissa.
Toisinaan kauppaa käydään tekaistuilla hinnoilla, mikä on laitonta.

Kepan eduskunnasta saamien tietojen mukaan Suomesta veroparatiiseihin karkaa siirtohinnoittelun väärinkäytön takia 320 miljoonaa euroa vuodessa.

EU:sta verottamatonta pääomaa häviää noin tuhat miljardia dollaria. Määrä on suurin piirtein yhtä suuri kuin EU-maiden terveysmenot yhteensä.

Verorahoille olisi käyttöä talousongelmien kanssa kamppailevissa maissa, mutta kehitysmaille ”aggressiivinen verosuunnittelu” on erityisen haitallista. Yritykset maksavat niihin vain hyvin vähän veroja – tai ei ollenkaan.

Kepa toteaa, että kehitysmaiden vuotuiset tulot kasvaisivat vähintään 136 miljardilla eurolla, jos ne pystyisivät keräämään edes 15 prosenttia bruttokansantuotteestaan veroina.

Outotec ei omistane
veroparatiisiyhtiöitä

Veroparatiisien pankit eivät hiisku asiakkaistaan, joten niihin rahojaan siirtävät voivat ajatella, että kukaan ei saa tietää asiasta.

Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia selvittävän kansalaisjärjestö Finnwatchin tutkija Matti Ylönen vahvistaa, että tietojen saaminen veroparatiiseista on hyvin vaikeaa. Muutenkaan yritysten toiminnan selvittäminen ei ole helppoa.

Finnwatch tutkii kaivosteollisuudelle tekniikkaa valmistavan Outotecin rahaliikennettä. Yhtiö toimii 27 maassa, joista moni on kehitysmaita. Näistä etenkin Sambiassa, Etelä-Afrikassa ja Ghanassa on paljon kaivostoimintaa ja myös laitonta pääomapakoa.

Saatavilla olevista tilinpäätös- ja taloustiedoista ei selvinnyt tarkkoja maakohtaisia tietoja. Katsausten lisäksi Finnwatch käytti muun muassa paikallisia avustajia.

– Kehitysmaista tiedot pitää hankkia paikan päältä, Ylönen sanoi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Silti niitä ei välttämättä saa. Esimerkiksi Sambiassa asialle laitettu juristi sai tietää vain Outotecin maksamat arvonlisäverot.

– Ne eivät olleet kovin kiinnostavia, Ylönen huomautti.

Finnwatchin saamien tietojen perusteella Outotecin vuosina 2008–2012 maksama efektiivinen veroaste oli varsin korkea, keskimäärin 29,1 prosenttia. Ylönen arvioi, että yhtiöllä ei ole veroparatiisiyhtiöitä eikä se harrasta aggressiivista verosuunnittelua.

Ylösen mielestä vaikuttaa siltä, että Outotec on hyvä esimerkki niille, jotka väittävät, että veroja on pakko kiertää, jotta yhtiö pärjää kansainvälisessä kilpailussa.

Pääosa suomalaista
haluaa avoimuutta

Veronkierron suitsimiseksi on ehdotettu tilinpäätösten maakohtaista kirjanpitoa. EU:n ministerineuvostossa käsitellään parhaillaan ehdotusta, joka vaatisi sitä eurooppalaisilta yrityksiltä. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee Suomen kantaa ja asiaa käsitellään eduskunnassa vielä syksyn aikana.

Nilssonin mielestä kyseessä on avoimuuskeino.

– Sillä nostettaisiin yritysten kynnystä pakolla verovastuutaan, hän sanoi.

Seminaarin paneelikeskusteluun osallistunut vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson arvioi, että tiedonsaanti on keskeinen ja tehokkain tapa suitsia ongelmaa.

Kansanedustaja Miapetra Kumpula- Natri (sd.) piti maakohtaisen kirjanpidon edistämistä Euroopassa hyvänä, mutta hän muistutti myös suomalaisten vientiyritysten työllistävyyden tärkeydestä. Hän totesi, että ei pidä olla sinisilmäinen. Muun muassa valtionyhtiöiden tiukka ohjeistus olisi hänestä paikallaan.

Kansanedustaja Kaj Turunen (ps.) arvioi, että hanke on askel oikeaan suuntaan, mutta riittämätön. Hänestä lainsäädännön täytyy toimiakseen olla maailmanlaajuinen.

– Maakohtaiset ratkaisut ovat ampumista omaan jalkaan, sanoi Turunen.

Kepan Taloustutkimuksella teettämästä mielipidemittauksesta selviää, että 90 prosenttia suomalaista velvoittaisi suuryritykset raportoimaan tilinpäätöstietonsa. Vain viisi prosenttia vastusti asiaa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (77)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Pikkusumma verrattuna miljardiluokan hölmöilyihin historian surkeimman hallituksen toimesta.
Anonyymi: mätäisen_paskasäkki 9.10.2013 15:37

Anonyymi
Osta PAULIG-kahvia!!! Kasvatat näin tiliä LGT- pankissa Liechtensteinissa.
Anonyymi: TietystiP 9.10.2013 15:37

Anonyymi
Suomesta siirtyy veroparatiiseihin 320 miljoonaa euroa vuodessa. Finnwatchin mukaan tietojen saaminen yritysten toiminnasta on hyvin vaikeaa.
Mutta Suomen hallitus antaa yrityksille verohelpotuksia hyvinvointiyhteiskunnan turvaamisen nimissä. Sitten hallitus korottaa työntekijöiden palkkaverotusta ja kuluttamisen verotusta. Näin toimii Kataisen porvarihallitus. Kohta kaikki verot Suomessa kerätään palkansaajilta.Yritysten johtajien isot palkkiot sekä sijoittajien osingot ja pörssikauppojen voitot piilotetaan verottajalta veroparatiiseihin.
Anonyymi: KokoomuksenAgenda 9.10.2013 15:39

Rekisteröitynyt käyttäjä
Voisiko veroparatiisien käytöstä veronkiertoon annettavia rangaistuksia koventaa. Miljoonien veronkierrosta jälkiverojen sijasta kunnon veronkorotukset ja 2-4 vuotta linnaa päälle. Se pistäisi veronkiertäjän vähän miettimään mitä tekee. Ja yrityksissä vastuussa on yrityksen hallitus. Samat tuomiot hallituksen jäsenille
Rekisteröitynyt käyttäjä: enski 9.10.2013 15:41

Anonyymi
Verosuunnittelu on täysin laillista, mutta veronkielto ei.
No eipä kielletä sitten.
Anonyymi: Kieltolaki 9.10.2013 15:45

Anonyymi
Mun säästötili on Sveitsin pankissa. Siirrän sinne tuhannen euron verran kuukaudessa.
Mitä väärää siinä on?
Tili on sellainen, että sitä ei voi yhdistää minuun. Ainakaan verottaja.
Mutta omiahan on rahani ja kovalla työllä ansaittuja.
Kun saan tarpeeksi ison potin kokoon, niin muutan tästä verohelvettihölmölästä muualle.
Mun eläkeikäni tulee olemaan 50v. Soronoo!
Anonyymi: ElZorro 9.10.2013 15:45

Anonyymi
Ei kannata tuhlata verovaroja näiden rötösherrojen jäljittämiseen kun sama raha voidaan periä helpommin erilaisilla pakkoveroilla suomalaisilta köyhiltä.

Köyhän rääkkäys se on joka kannattaa. Jo tuhansia vuosia ihminen on riistänyt heikompiaan ja tekee niin vastakin jotta muutamat rikastuisivat ja voisivat elää yltäkylläisyydessä.
Anonyymi: Jesse 9.10.2013 15:48

Anonyymi
Voisiko veroparatiisien käytöstä veronkiertoon annettavia rangaistuksia koventaa. Miljoonien veronkierrosta jälkiverojen sijasta kunnon veronkorotukset ja 2-4 vuotta linnaa päälle. Se pistäisi veronkiertäjän vähän miettimään mitä tekee. Ja yrityksissä vastuussa on yrityksen hallitus. Samat tuomiot hallituksen jäsenille
Suomessa riittää, kun yrityksen toimitusjohtaja tai hallituksen jäsen sanoo, että ei tiennyt rikollisesta toiminnasta yrityksessä. Sillä pääsee oikeudessa kuin koira veräjästä ilman tuomiota tai saa korkeintaan lievän tuomion. Eihän Ilkka Kanervaakaan Hovioikeus tuominnut.
Anonyymi: KonnienKevyetTuomiot 9.10.2013 15:49

Anonyymi
Voisiko veroparatiisien käytöstä veronkiertoon annettavia rangaistuksia koventaa. Miljoonien veronkierrosta jälkiverojen sijasta kunnon veronkorotukset ja 2-4 vuotta linnaa päälle. Se pistäisi veronkiertäjän vähän miettimään mitä tekee. Ja yrityksissä vastuussa on yrityksen hallitus. Samat tuomiot hallituksen jäsenille
Sellainen yritys ei kyllä tässä maassa kauaa pysyisi.
Anonyymi: Hullu_idea 9.10.2013 15:49

Anonyymi
Ehkä Suomen ja muiden euroopan valtioiden kannattaisi miettiä onko nykyistä verohelvettijärjestelmää järkevää jatkaa. Mikäli yritys voisi säästää tilille verottomasti ja lisäksi käyttää varat verottomasti investointeihin niin se tulisi vähentämään pääoman pakoa euroopasta. Viron yritysveromallia kannattaisi alkaa tutkimaan tarkemmin koska Virossa verotetaan vain kun tuloutetaan voittoja omistajille.
Anonyymi: talousguru 9.10.2013 15:49
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä