Kirjaudu ▼
 

Maksetaanko sinulle kohta eläkettä Facebookista?

REUTERS/Mike Segar
Maksetaanko sinulle kohta eläkettä Facebookista?
Yhteisöpalvelu Facebookin listautumisantia ei oikopäätä torjuta sijoituskohteena suomalaisissa eläkeyhtiöissä. Mutta kuinka kiinnostuneita yhtiöissä ollaan sijoittamaan suomalaisten eläkevaroja sosiaalisen median jättiläiseen?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Verkkosivusto Facebookin listautumisanti on herättänyt markkinoilla suurta kiinnostusta, vaikka samaan aikaan puheet vuosituhannen vaihteen teknologiakuplan kaltaisen ilmiön toistumisesta ovat myös lisääntyneet.

Tällöin monien listautuneiden yritysten osakekurssi lähti listautumisen jälkeen rajuun nousuun, mutta nuupahti pian, kun liiketoiminnan hatara perusta paljastui. Facebookilla on kuitenkin tukenaan kohtuulliset kannattavuusluvut ja ennen kaikkea laaja asiakaskunta.

Markkinoille tihkuneiden tietojen mukaan suursijoittajat ovatkin halunneet merkitä enemmän yhtiön osakkeita kuin niitä on tarjolla.

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma
Taloustiedot
Y-tunnus 0107638-1
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto KVY
TOL-luokka
Lakisääteinen työeläkevakuutus
Kaikki yrityksen taloustiedot

Facebook on nostanut listautumisannissaan osakkeensa hintahaarukan 34–38 dollariin, jolloin yhtiön markkina-arvo saattaisi kohota jopa yli sataan miljardiin dollariin. Anti nousee näin suuruudellaan jo 2000-luvun vaihteen teknologiahuuman listautumisanteja suuremmaksi.

Suhtautuminen
varauksellinen

Taloussanomat kysyi suomalaisilta suursijoittajilta eli suurimmilta eläkeyhtiöiltä, miten nämä suhtautuvat Facebookin listautumiseen. Vastauksista heijastui kautta linjan varauksellisuus. Kommentteja kysyttiin Varmalta, Ilmariselta, Eläke-Tapiolalta, Eläke-Fennialta ja Kevalta. Yhtiöistä neljä ensimmäistä kommentoi asiaa.

Varma on Suomen suurin eläkeyhtiö ja reilun 30 miljardin euron salkullaan myös maan suurin yksityinen sijoittaja. Varman osakesijoitusjohtaja Timo Sallinen kertoo, että listautumisantiin osallistuminen voi olla mahdollista.

– Emme sulje pois mahdollisuutta että ottaisimme suoraan osaa Facebookin listautumisantiin. Myös meidän yhdysvaltalaiset rahastomme voivat ottaa siihen osaa. Lopputulosta en osaa vielä sanoa, Sallinen sanoi Taloussanomille.

Yleensä ottaen Varma suhtautuu sosiaalisen median yhtiöihin varovaisesti juuri niiden korkeiden arvostuskertoimien takia. Vaikka Facebookin arvostuskertoimet näyttävät haastavilta, täytyy listautumisanneissa ottaa huomioon myös kysynnän ja tarjonnan laki, Sallinen korostaa.

Osakkeessa voi olla näin nousupotentiaalia, vaikka se olisi perinteisten kertoimien valossa kallis. Sosiaalisen median yhtiöitä ei ole Varmassa suljettu sijoitusmielessä millään tavalla pois.

Toisen suuren eläkeyhtiön eli Ilmarisen varatoimitusjohtajan Timo Ritakallion mukaan yhtiö ei kommentoi yksittäisiä sijoituksia ja niissä mahdollisesti tapahtuvia muutoksia julkisuudessa. Näin ollen yhtiö ei kommentoi myöskään mahdollisia tulevia sijoitusaikeitaan.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Sosiaaliseen mediaan ei ole sijoituskohteena erikoista kiinnostusta, mutta jos yhtiö on järkevästi arvostettu, niin sitä ei suljeta pois sijoituskohteena. Sosiaalisen median ympärillä on ollut hypeä viime aikoina ja arvostukset ovat nousseet kovin korkealle, Ritakallio sanoo.

Eläke-Tapiolassakaan ei sytytä Facebookille, mikä johtuu yhtiön osakkeen korkealle kivunneesta listautumishinnasta.

– Seuraamme tietenkin monen tyyppisiä yhtiöitä mutta tämän kohdalla voi todeta, että yhtiö ei täytä arvosijoittamiseen pohjaavia sijoituskriteereitämme. Arvostus vaikuttaa aika tähtitieteelliseltä, kommentoi sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo viestissään.

– Sijoituspolitiikkamme mukaan emme myöskään hae pikavoittoja markkinoilta vaan olemme pitkäaikainen sijoittaja, joka pyrkii pitkäaikaisiin, vuosia kestäviin sijoituksiin.

Työeläkeyhtiö Eläke-Fennian sijoitusjohtaja Eeva Grannenfelt ilmoittaa, ettei yhtiö kommentoi osallistumista Facebookin antiin, mikä voi olla sinänsä mahdollista.

– Olemme isoja omistajia mediayhtiöissä ja seuraamme hyvin tiiviisti uuden median yhtiöitä. Sosiaalinen media kiinnostaa kyllä, Grannenfelt totesi.

Hänen mukaansa euroalueen nykyinen tilanne on kuitenkin vienyt huomiota yksittäisten, sinänsä mielenkiintoisten yhtiöiden seuraamisesta.

– Moni hyväkin yhtiö jää euroalueen tilanteen takia jalkoihin, Grannenfelt sanoi.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (50)


Anonyymi
Ainakin tosta on helppo laskea osakkeelle oikea hinta.
0.10 taalaa per osake tuoksella ja 4% tuotolla, osakkeen hinta on tossa 2,50 dollarissa. Samaa luokkaa kuin Raisio yhtymä, esimerkiksi.
Itse sijoitan mielummin Raisioon. Ruokaa ilman ei voi elää, mutta facebookia ilman olen elänyt jo 50 vuotta. Ja leveästi !
Anonyymi: sijoittaja 16.5.2012 14:28

Anonyymi
SIjoittakaa toki.

Facebook on lasten ja lapssellisten rahattomien ihmisten tapa kommunikoida hetken jolla aika roikku kertomassa että join kaffia kieli palo,outs ..kunnes alkaa v..uttaan niil lopettaa...

Huom Lapset ei osta mitäan muuta kuin leluja ja perseaukiset itsetunnotmat luusereilla ei ole varaa ostaa AUDI A 8 jos audi mainoistais mitä ne ei tee Fbookissa?! haloo

maksukykyiset ihmiset ei roiku FB kattoon mitä ostais tai vaikutteita eli täys kupla.

Mainostulot hiipuu vuodessa minimiin eli kursi 30 c 2013/6
Anonyymi: F_ck the book 16.5.2012 14:36

Anonyymi
CHILDBOOK
Anonyymi: eken paperi ehka jon 16.5.2012 14:37

Anonyymi
Nokia on romahtanut 26% kuukaudessa, 62% vuodessa ja 88% viidessä vuodessa ja silti se voi vielä laskea 100% :)
Anonyymi: NOK 16.5.2012 14:39

Anonyymi
Kyllä mekin käytimme kokeilumielessä useampia tuhansia FB mainontaan, laihoin tuloksin ja ehkä tulevaisuudessa kokeilemme taas, tai sitten emme.

Epäilen suuresti että jos tulee iso joukkopako maksavissa mainostajissa yritysten FB-sivuista aletaan tehdä maksullisia ja se on viimeinen niitti tällä viritykselle.


Sama juttu. Vaikea löytää pointtia FB-mainostamisessa tai kohdentamisessa. SOME my ass.
Anonyymi: Tosin asiakkaiden an 16.5.2012 14:43

Anonyymi
Naamakirja tulee dominoimaan sosiaalista mediaan samalla tavoin kuin Microsoft henkilökohtaisten tietokoneiden käyttöjärjestelmiä. Se, että sinä et käytä, pidät sitä typeränä tai käytät jotakin muuta vaihtoehtoista systeemiä ei tarkoita että enemmistö ihmisistä ja yrityksistä tekisi samoin. Veikkaanpa vielä tulevaisuudessa MS:n ja NaamaKirjan liittoa, mistä muut blokataan pois.
Anonyymi: O tempora, O mores! 16.5.2012 14:49

Anonyymi
Kyllä niin tuhoontuomittu viritys ja yritys tulee olemaan tuo facebook.
Ovat saaneet valehdeltua uskottavasti että heillä olisi mukamas jo miljardi aktiivista käyttäjää palvelussaan... Naurettavaa. Ei pidä paikkaansa, lähellekään.

Mieluummin sijoittaisin vaikka Trainers Houseen kuin tuollaiseen kuplaan.

Facebook on markkinointiyhtiö. Ovat kovia puhumaan, ja hyviä myös tekemään. Mutta taloudellista tulosta ei kauheasti ole koskaan tullut. Ja aika vaikea nähdä, MITEN yhtiö koskaan tuottaisi pörssikautensa alun markkina-arvon vertaa viivan alle. Pelkällä mainosrahoituksella ei satoja miljardeja voittoa kerätä. Eikä ylipäätään MIKÄÄN sosiaalinen media taida olla kyennyt tähänkään asti olemaan kovin montaa vuotta suosion huipulla. Monet ihmiset kyllästyvät, haluavat erottua ja vaihtavat muuhun. Näin on käynyt jo lukuisille sosiaalisille medioille (Irc-galleria, Myspace, Mese, ...) ja näin lienee käymässä Facebookillekin 10 vuoden sisällä.

Vaikea nähdä, mikä olisi kestävän kilpailuedun lähde sosiaalisissa medioissa vuosikymmenten ajaksi. Ne ovat lähempänä muotia kuin tekniikkaa. Ja jos ihminen haluaa muuttaa tyyliä, hän vaihtaa myös sosiaalista mediaa, jota käyttää. Ei ole kaikkein asiakasuskollisin ala tuo pitkällä tähtäimellä.

Eikä asiakasuskollisuutta ainakaan auta, jos mainosten määrä lähtee kovaan kasvuun. Päinvastoin, se voi karkoittaa entisestään monia.
Anonyymi: - 16.5.2012 15:17

Anonyymi
Itse työelämää aloittelevana 16-vuotiaana en osaa innostua ajatuksesta, että eläkerahani sijoitettaisiin tuollaiseen ilmiselvään kuplaan.

Kun Facebook poksahtaa, niin mitäs sitten tehdään?
Anonyymi: Kakara vain, mutta a 16.5.2012 15:19

Anonyymi
Kupla mikä kupla, älkää vaan menkö sijoittamaan minun eläkerahojani sinne! FB sopii pelureille, mutta se Musta Pekka jää kyllä aina jonkun käteen!
Anonyymi: Kuplii jo, kohta pok 16.5.2012 15:29

Anonyymi
Ei kai nyt kukaan tuohon sijoita pitkäaikaisesti?

Eihän tolla ole edes mitään järkevää tuotetta, vain epämääräistä mainostilaa.

Tietty tuota voisi ostaa avauspäivänä kassit täyteen, odottaisi pari päivää ja myis sopuleille kovalla voitolla pois. Muuhun tuosta ei ole.
Anonyymi: Patu 16.5.2012 15:35
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä