Kirjaudu ▼
 

Olisiko pitänyt kirjoittaa Nokian ongelmista? Olisi varmaan

Kacper Pempel / Reuters
Olisiko pitänyt kirjoittaa Nokian ongelmista? Olisi varmaan
Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalainen julkisuus kohteli pitkään Nokiaa liiankin hellästi, kun kansakunnan tulevaisuuden katsottiin olevan matkapuhelinyhtiön varassa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Nokian saama julkisuus on ollut Suomen lehdistössä viime vuosiin saakka liian myötäsukaista, mutta tähän on selvät syynsä, käy ilmi tänään tarkastettavasta väitöskirjasta.

Sen laatija on pitkän linjan taloustoimittaja ja Nokiaa seurannut Carl-Gustav Lindén, joka perustaa tutkimuksensa työnsä lisäksi alan toimijoiden haastatteluihin.

Väitöskirjassa verrataan Nokian Suomessa ja Ericssonin Ruotsissa viime vuosikymmenellä samaa kohtelua eivätkä tulokset ole välttämättä kovin mairittelevia. Kriittisempi julkisuus olisi voinut myös herätellä Nokian johtoa ennen nykyistä kriisiä.

Nokia Oyj
Taloustiedot
Y-tunnus 0112038-9
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 4,992
Muutos € -0,040
Muutos % -0,85
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

Lindénin mukaan "mediakritiikin puute on Suomessa vakava asia". Varsinkin ennen viime vuosien vaikeuksia Nokian ja Suomen kohtalo samaistettiin pitkälti toisiinsa. Nokian entisen pääjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollillan asema oli vankkumaton. Tässä suomalaiset toimittajat eivät olleet yksin, vaan myös kansainvälinen media suitsutti Ollilaa Nokian nousun vuosina.

– Nokia on hoitanut julkisuuskuvansa äärimmäisen tehokkaasti Suomessa ja myös globaalisti. Nokia oli ja on edelleen mahtava tarina. Kansallisia sankareita tarvitaan ja Nokia on osannut käyttää tätä hyväkseen, Lindén sanoo Taloussanomille.

Suomessa on perinteisesti tukeuduttu pitkälti Nokia-analyytikkojen lausuntoihin ja näillä on periaatteessa samat lähteet käytössään kuin toimittajilla. Ani harva on päässyt kurkistamaan kulissien taakse.

– Näin se on toisaalta Ruotsissakin, Ericsson puhuu ja analyytikot kommentoivat, Lindén toteaa.

Yleensä ottaen ruotsalaistoimittajien ote Ericssonista on ollut kriittisempi kuin suomalaisten, kun ruotsalaisyhtiötä ei ole koettu aivan samanlaiseksi kansalliseksi ikoniksi. Lisäksi Ericssonin vuosituhannen vaihteen ongelmat opettivat nöyryyttä.

Lähteitä
vaikea saada

Vaikka halua kriittiseen kirjoittamiseen olisi ollutkin, ympäröi matkapuhelinjättiä pitkään vaikenemisen kulttuuri, mikä vaikeutti tiedonsaantia. Yhtiön virallinen viestintäpolitiikka on ollut perinteisesti niukkasanaista.

Lindén on haastatellut muun muassa Helsingin Sanomien ja Kauppalehden toimittajia, Nokian viestinnän edustajia sekä analyytikkoja ja tehnyt tekstivertailuja.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Lindénin haastattelemien toimittajien mukaan Nokian sisältä on ollut "vaikea saada kiinni ketään, kun kukaan ei soittanut takaisin". Toisaalta esimerkiksi Apple ei ole juuri sen avoimempi.

– Itse olen soittanut 23:lle Applen viestinnän edustajalle enkä silti ole saanut lausuntoa, Lindén sanoo.

Vaikka toimittajilla on ollut kavereita, jotka ovat olleet Nokiassa töissä, nämäkään eivät ole uskaltaneet puhua. Nyt tilanne on muuttunut ja jälkiviisaita arvostelijoita riittää.

Toisaalta kattavasta tutkimuksesta käy ilmi, ettei Ollila juuri syyllistynyt joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta suoranaisiin vaikutusyrityksiin silloinkaan, kun hänelle olisi ollut siihen tilaisuus. Enemmän on kyse toimittajien omasta käyttäytymisestä.

Pieni särö julkisuuskuvan tuli jo alkuvuodesta 2006, kun toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo sai sakot lievästä veropetoksesta. Tämä kuitenkin unohtui pian, kun matkapuhelinjätti näytti vielä kulkevan voitosta voittoon.

Selvempi muutos tuli vasta keväällä 2010, kun Nokialla työskennelleen Juhani Riskun kirja Nokian ongelmista ilmestyi. Tämän jälkeen kriitikoita on riittänytkin runsaasti ja Nokian arvostelusta on tullut viime aikoina jopa jonkinlainen muoti-ilmiö.

– Nokian silloinen viestintäjohtaja Arja Suominen totesi, että vaikka olisi ollut paljon positiivista kerrottavaa se ei näkynyt missään, Lindén toteaa.

Lindénin väitöskirja ei kuitenkaan käsittele aivan viimeaikaista kehitystä Nokiassa. Hänen mukaansa nyky-Nokian tulevaisuus on "suuri arvoitus".

Carl-Gustav Lindén väittelee lauantaina kello 10 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "National Champions in Combat - Nokia, Ericsson and the Sensemaking of Business News". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Päärakennus, auditorium XII, Unioninkatu 34

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (98)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ensimmäiseksi tulee mieleen, miten veronmaksajilla on varaa rahoittaa kaikenlaisia tutkimuksia.

Joka päivä saa lukea jonkun valtiolla "töissä" olevan professorin" tai "tutkijan" tutkimuksia milloin mistäkin joutavasta asiasta. Esimerkiksi siitä, että Itä-Helsinki on vaarassa slummiutua. Ei tarvitse kuin itse ajaa Itikseen ja todeta asia omin silmin. Ei siihen tarvita mitään väitöskirjaa.

Samoin gallupeja satelee jatkuvasti. Kuinkahan paljon verorahoja on pumpattu esimerkiksi Eero Lehden (KOK) Taloustutkimukselle, jotka julistavat yllättäen Kokoomuksen ilosanomaa.
Anonyymi: Nimetön 12.5.2012 6:22

Anonyymi
Ei se Nokian tutkiminen olisi ollut niin vaikeata. Olisi tarvinnut mennä vain kauppaan ja ostaa Nokian ja kilpailijoiden tuotteita ..sitten verrata niitä. Lisäksi olisi voinut kysellä käyttäjiltä mitä mieltä he ovat.
Anonyymi: hmm 12.5.2012 7:03

Anonyymi
Djeiou esti jopa hartioistaan kirjoittelun, nyt on kaikissa toimikunnissa, jopa sosiaalipolitiikan alan, muka parhaanakin a-siantuntijana, estämässä kaiken kirjoittelun. Piste. Tästä edetään EU-so-dan kautta.

Työttömyys vs. Harvard-libertanian kannattajat eli eliittinar-sistipsy-kopaatit.

Stubid sanoo per-suja 1. pessimistipo-pulisteiksi, kun eivät mene hypeen hillumaan ja vauhkoile maanisessa valuustakuusrahoituksessa ja
2. nurk-kakuntaisiksi, kun haluaisivat ratkoa ensin oman mann ongelmat, ennenkuin mennään koohona leuhottamaan muiden auttamiseen, kyvyttöminä ratkomaan edes omiakaan.

Ytimissä ei happi liiku.
Anonyymi: realismia ei edusta 12.5.2012 7:35

Anonyymi
Djeiou esti jopa hartioistaan kirjoittelun, nyt on kaikissa toimikunnissa, jopa sosiaalipolitiikan alan, muka parhaanakin asiantuntijana, estämässä kaiken kirjoittelun. Piste. Tästä edetään EU-sodan kautta.

Työttömyys vs. Harvard-libertanian kannattajat eli eliittinarsistipsykopaatit.

Stubid sanoo persuja 1. pessimistipopulisteiksi, kun eivät mene hypeen hillumaan ja vauhkoile maanisessa valuustakuusrahoituksessa ja
2. nurkkakuntaisiksi, kun haluaisivat ratkoa ensin oman mann ongelmat, ennenkuin mennään koohona leuhottamaan muiden auttamiseen, kyvyttöminä ratkomaan edes omiakaan.

Ytimissä ei happi liiku.
Anonyymi: realismia ei edusta 12.5.2012 7:36

Anonyymi
Kuinkahan paljon verorahoja on pumpattu esimerkiksi Eero Lehden (KOK) Taloustutkimukselle, jotka julistavat yllättäen Kokoomuksen ilosanomaa.


Paljon, libertaniaanit omistavat kaiken rahan. Sen saa kerättyä, kun luopuu demokratiasta, lainkuuliaisuudesta, moraalista yms. hidasteista, esteistä, jotka tehokkaasti hillitsevät keskiluokkaa.

Vain ala-ja yläluokka kehtaa rötöstellä, siksi he avustavat toisiaan.
Anonyymi: media ihailee omista 12.5.2012 7:41

Anonyymi
Vain ala-ja yläluokka kehtaa rötöstellä, siksi he avustavat toisiaan.


Ilmiön ääripäät alkavat muistuttaa toisiaan. Kuten kommunismi ja kapitalismi, vain suljettu eliitti niissäkin juhlii.
Anonyymi: hikipajaorjuus tavoi 12.5.2012 7:44

Anonyymi
Kuka sopuleista olisi uskaltanut juosta vastavirtaan? Olisitte haastatelleet Nokiaan vanhempaa suunnittelijakuntaa, niin totuus olisi selvinnyt.
Anonyymi: Tarpeeksi kuullut 12.5.2012 7:48

Anonyymi
Röyhkeä oman edun tavoittelu on useimpian nykyongelmien taustssyy?

Narsisti ei toisen edusta välitä eli yhteisestä edusta?

Media on toisaalta kokoomusmielisten hallussa, joten toki se kohtelee veljiään ymmärtäväisesti?
Anonyymi: Nimetön 12.5.2012 7:49

Anonyymi
Jorma Ollila olisi tosiaankin pitänyt potkia pois silloin, kun hän närkästyi "kapeat hartiat" lehtijutusta. Silloin hän näytti todellisen luonteensa.
Anonyymi: Nimetön 12.5.2012 7:54

Anonyymi
Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.
Anonyymi: Nimetön 12.5.2012 7:55
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

14:18 Lentoyhtiö määrää uutuuskoneensa maahan – moottoreissa ongelmia
13:49 Digitoday Kannattaa tehdä: Näin estät Whatsappia antamasta numeroasi Facebookille
12:32 Britannian talous jatkoi vaimeaa kasvuaan – Brexitin vaikutukset eivät vielä näy
11:49 Digitoday IPhone-hälytys: "Nyt on syytä paniikkiin"
11:21 VW:n sopu amerikkalaisten autokauppiaiden kanssa voi maksaa yli miljardi euroa
11:09 Digitoday 26 vuotta siinä kesti: Klassikkopeli murtautuu ulos Windowsista
10:32 Rakennuslupien määrässä hurja hyppäys – asuntoluvat +23 %
09:46 Digitoday Tämä on vakavaa: iPhonet murrettu – Apple kehottaa päivittämään
09:46 Synkkä arvio: Trumpin voitto voi aiheuttaa maailmanlaajuisen taantuman
09:27 Lehto rakentaa majoitustilat 1000:lle ydinvoimalatyömaan työntekijälle
08:32 Kone sai suuren tilauksen – yli 200 hissiä Kiinaan
08:23 KL: Vuokra-asuntojen omistajat syyttävät kuntia vuokrien noususta
07:51 LM:n kysely: Haastajat jäävät kauas Rinteestä
07:12 Kolumni Navigaattori ajaa kartan ohi
06:04 Digitoday Syyte rapsahti porilaisnaiselle: Julkaisi valheellisia tietoja Kuvake.netissä
06:01 Analyysi Menetetyn vuosikymmenen saldo: valtionvelka kolminkertaistui – työttömyys ei selitä
25.8. Uutuuskoneen lentoja perutaan – syöpyvätkö moottorit?
25.8. Kuluttaja, näin verkkokauppa houkuttelee sinua ostoksille
25.8. Digitoday Kuorma-auton kuljettaja aiheutti liikennekuoleman: Pelasi kohupeliä
25.8. Digitoday Loppu nettiriesalle? Google alkaa rangaista näitä verkkosivuja
25.8. Uber maksaa kuskeille tukiaisia – teki alkuvuonna miljarditappion
25.8. Terrori-iskut herättivät: Auttaako matkavakuutus?
25.8. Puola myi ensimmäiset juan-lainansa
25.8. Ilta-Sanomat Verottomana käteen 560 €/kk – 2000 suomalaista mukaan perustulokokeiluun
25.8. Onnibus.com hyväksyy kilpailijan lipun Porvoon ja Helsingin välillä
25.8. Senttiosake FIT Biotech nousukiidossa pörssissä – teräsyhtiöt painuvat
25.8. Digitoday Facebookin mieli muuttui: Alkaa hyödyntää Whatsapp-tietoa mainonnassa
25.8. Digitoday Pirate Bay -Sunde vaatii tuomionsa purkua ja korvauksia suomalaisilta levy-yhtiöiltä
25.8. Mediatalot perustavat yhteisen digimainonnan markkinapaikan
25.8. Pörssikauppa Finnlinesin osakkeella loppui tänään
Asiakastieto

Yhteistyössä