Kirjaudu ▼
 

Uusi ala avautumassa vapaaseen kilpailuun

Sirpa Räihä
Uusi ala avautumassa vapaaseen kilpailuun
Sisäministeriö valmistelee piirinuohousjärjestelmästä luopumista koko maassa. Kiinteistön omistaja voisi jatkossa tilata nuohouksen haluamaltaan yrittäjältä.
15.3.2016 17:35
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Nuohouksesta on tulossa vapaasti kilpailtua yritystoimintaa, mikäli sisäministeriön linjaus toteutuu.

Ministeriö on asettanut hankkeen valmistelemaan pelastuslain muuttamista niin, että tietyn alueen pelastustoimelta poistuisi velvoite huolehtia nuohouspalvelujen järjestämisestä.

Käytännössä muutos tarkoittaisi niin sanotusta piirinuohousjärjestelmästä luopumista. Jatkossa rakennuksen omistaja voisi tilata palvelun haluamaltaan yrittäjältä.

Ministeriön tiedotteen mukaan tarve nuohoussääntelyn uudistamiseen on ollut esillä jo pitkään. Varsinkin kiinteistöjen omistajat ovat vaatineet lisää valinnanvapautta ja joustavuutta. Ministeriö arvioi, että sääntelyn purkaminen parantaisi yritystoiminnan edellytyksiä ja uusien yrittäjien mahdollisuuksia tulla alalle.

Uudistus tulisi voimaan vuoden 2018 alussa

Tällä hetkellä suurimmassa osassa maata on vielä käytössä piirinuohousjärjestelmä. Siinä pelastuslaitos kilpailuttaa ja valitsee alueella toimivat nuohousyritykset sekä päättää nuohouksen hinnasta. Osassa maata järjestelmästä on jo luovuttu. Nuohouspalveluita voi tarjota nykyään vapaasti Itä-Uudellamaalla ja Keski-Uudellamaalla sekä osittain Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Vaikka järjestelmä muuttuisi, rakennuksen omistajan pitäisi jatkossakin huolehtia nuohouksen järjestämisestä säännöllisesti, ja alan palveluita saisi tarjota vain nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö.

Sisäministeriön mukaan hallituksen nuohousesitys on tarkoitus antaa kevätkaudella 2017. Uudistus tulisi voimaan vuoden 2018 alusta.

15.3.2016 17:35
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (30)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Keväällä 2017. Miten ihmeessä tahti voi olla näin hidas. Suomi hyötyisi nyt kun pistäisi tuulemaan rakenneuudistukset.

Onko tässä myös mukana siirtymäaika?
Anonyymi: ei_tuu_mitään 15.3.2016 17:43

Anonyymi
Joo, kyllä keskitetty järjestelmä kuluttajan kannalta edullisempi. Yksikköhinta suurelle joukolle pienempi kuin jokaisen erikseen tilaamassa palvelussa. Ei tässä ainakaan kuluttajan kustannuksia ajatella. Kyllähän sitä voidaan väittää, että hintakilpailu toisi nykyistä alemmat nuohouskustannukset, mutta käytäntö ei kyllä tule toimimaan niin. Edellä oleva on tarkoitushakuista toiveajattelua. Samalla piäisi sitten hyväksyä nuohous myös itse. Ei se mitään tähtitiedettä ole, vaan melko yksinkertaista. Asia vain yritetään saada näyttämään ydinfysiiklta, jota tavallinen tallaaja ei ymmärrä.
Anonyymi: en_enaa_tilaa_nuohou 15.3.2016 17:45

Anonyymi
Jos nuohoojan ammattitutkinnon voi suorittaa näyttökokeella ja kaikki kokeen läpäisseet saavat ammattipätevyyden, niin silloin on toivoa kilpailun toteutumisesta.

Siis sellaisen kilpailun, jossa yhtäältä tehdyn nuohoustyön laatu ja määrä ja toisaalta työn hinta ovat kohtuullisessa suhteessa toisiinsa.

Jos taas ammattitutkinnon suorittaminen edellyttää lisenssoituun koulutukseen osallistumista ja koulutuspaikkoja on lisenssillä säädelty määrä per vuosi, niin nuohousala jää edelleen kilpailulta suojaan ja hinta-laatu suhde sen mukaiseksi.

Tästä jutusta puuttui ooleellista informaatiota. Voisiko Talsan toimittaja täydentää juttua?

En niin millään haluaisi riemastua markkinamekanismin erävoitosta, jos se osoittautuukin vain kangastukseksi.
Anonyymi: ObjektivistinBulla 15.3.2016 17:53

Anonyymi
Äkkiä rikastumaan ja nenä ja pää piippuun....onkohan toi homma terveellistä kun toi polttaminen on niin epäterveellistä? Maahanmuuttajien hommaa...
Anonyymi: Mamux 15.3.2016 18:00

Anonyymi
Ei ole ihan tervettä kapitalismia rajoittaa MITÄÄN toimialaa tarpeettomilla säännöksillä. Näissähän aina joku hassuttelija vetää sen kortin esille, että "eihän lääkäritkään saa ilman lupaa harjoittaa". Mutta se on tyhmää, koska mikään tutkinto sinänsä ei takaa kompetenssia, katsotaan vaikka maamme johtoa tai muita keskinkertaisuuksia. Lääketiede on taidetta, ja todelliset lääkärit ovat itseoppineita artisteja.
Anonyymi: tuleva_lääkäri 15.3.2016 18:07

Rekisteröitynyt käyttäjä
Kepulien, kokkareiden ja persusten "nokiloikka". Nähdäänköhän nokikolarien mielenosoitus hesassa?
Taas saadaan maksaa enemmän. Näin Suomi nousuun perskekosten älynväläysten avulla.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Faguli 15.3.2016 18:11

Anonyymi
Tässä maassa oman persuksen pyyhkiminenkin vaatii kohta ammattitutkinnon ja paperit apteekkiin lääkärin määräämällä reseptillä, kyllä me kaikki tehdään ihan kuin raamatussa luki tai suomen laissa tai ainakin niin kuin katainen jätti sanomatta.
Anonyymi: Poljesealas 15.3.2016 18:18

Anonyymi
Veikkaan, että nuohouksen hinnat laskevat pääkaupunkiseudulla ja nousevat muussa Suomessa uudistuksen myötä. Nuohousmatkoista tulee äkkiä hintaa, jos nouhousjärjestys menee tilausten mukaan eikä sen perusteella, milloin nuohooja muutenkin jollain alueella liikkuu. Jos nuohousmaksuun tulee esim. 30 euron matkalisä, se nousee aika paljon.
Anonyymi: hmmhmm 15.3.2016 18:32

Anonyymi
"Siinä laitos kilpailuttaa ja valitsee alueella toimivat nuohousyritykset sekä päättää nuohouksen hinnasta."

Moinen sosialisimin jäämä olisi pitänyt kuopata jo vuosikymmeniä sitten ja korvata vapaalla kilpailulla, jota kaikin voimin edistetään ja rohkaistaan.
Anonyymi: on_aikakin 15.3.2016 18:46

Anonyymi
Ei ole ihan tervettä kapitalismia rajoittaa MITÄÄN toimialaa tarpeettomilla säännöksillä. Näissähän aina joku hassuttelija vetää sen kortin esille, että "eihän lääkäritkään saa ilman lupaa harjoittaa". Mutta se on tyhmää, koska mikään tutkinto sinänsä ei takaa kompetenssia, katsotaan vaikka maamme johtoa tai muita keskinkertaisuuksia. Lääketiede on taidetta, ja todelliset lääkärit ovat itseoppineita artisteja.


Juuri sen takia suomalainen vedenjakelu aiotaan piakkoin rahastaa naurusaarilta käsin jaa vesi+jätevesimaksu kominkertaistuu. Kunhan hetken odotamme niin sähkön hinta myös ainakin tuplaantuu ellei enemmänkin. Me haluamme kapitalismia ja saamme sitä.

Ai pahus. Tiet unohtui. Kolmostien ja pari muuta motaria myydään. Saudiaraabialainen yritys pystyttää sinne automaattiset tietulliasemat ja maksat tai et aja.

Kihniön kunnan kolupalvelut on myös kohta kilpailussa mukana. Uskoisin että tanskalainen yritys voittaa kilpailun ja sitten katsotaan siirtyykö opet ns vanhoina työntekijöinä vai ei...

Parhaat (ylivoimaisesti) ja myös edulliset sairaanhoitopalvelut ja hammashuoltopalvelut saa nykyisin Kiinasta. Edellyttää matkustamista ja tietotaitoa että osaa ostaa ja ettei joudu "turistin rahastajelle". Matka ei maksa paljon mitään ja hoito on todella asiantuntevaa ja tarkkaa ja tehokasta eikä edes maksa paljon. (kokemustakin on)

Suomi on oikeastaan malkoinen takapajula. Tosin itsellemme uskottelemme jotain muuta.
Anonyymi: sowhat 15.3.2016 18:51
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

07:00 Uutiskommentti Onko kohuttu TTIP-sopimus kuopattu?
06:00 Analyysi Nobelisti listasi 7 välttämätöntä korjausta euron pelastamiseksi
30.8. Menitkö sairaana töihin? Ei olisi kannattanut
30.8. Uusi apu keliaakikoille: Laite tunnistaa gluteenin ruuasta
30.8. Digitoday Onko nyt tosi kyseessä? SETI tutkii outoa signaalia avaruudessa
30.8. Britannian hallitus: Apple tervetullut maahan
30.8. Kolme isoa teollisuusliittoa arvostelee lisäleikkauksia koulutukseen
30.8. Jorma Ollila: "Suomen toipuminen Euroopan hitaimpien joukossa"
30.8. AVI kielsi kiinteistönvälitysyrityksen toiminnan – LKV-tutkinnot puuttuivat
30.8. Keskituloisille perheille voi tulla iso lasku – hallitus päättää päivähoitomaksuista
30.8. Digitoday Applen Cook: Miljardien veromätky näkyy investoinneissa ja työpaikoissa
30.8. Öljyä löytyy nyt niukasti – tulossa hintapiikki?
30.8. Digitoday Ei niin nopeasti: EU huolestui Whatsappin muutoksesta
30.8. "Kreikan hallitus ei ole sitoutunut kunnolla tukipaketin ehtoihin"
30.8. Verotus muuttuu: Tästä syystä palautukset kilahtavat tilille normaalia aiemmin
30.8. Helsingin pörssissä on nyt melko hiljaista
30.8. Tanska leikkaa kasvuennustettaan Brexitin vuoksi
30.8. VR:n tulos parani – vihjaus uusista hinnanalennuksista
30.8. 5 vinkkiä – näin työntekijän palkitseminen onnistuu
30.8. EU määräsi Applen maksamaan Irlannille jopa 13 miljardin euron mätkyt
30.8. Talousluottamus heilahti odotettua enemmän euroalueella
30.8. Ranskalaisministeri vaatii TTIP-neuvotteluiden keskeyttämistä
30.8. Digitoday IPhonen julkaisupäivä varmistui – tarvikevalmistaja otti ronskisti ennakkoa
30.8. Digitoday Facebook antoi potkut koko tiimille: Tuloksena katastrofi
30.8. Rakentamisen suhdannekäänteen rajuus yllätti alan etujärjestönkin
30.8. Tuhansille maksuhäiriömerkintä maksamattomien matkalippujen vuoksi
30.8. Raisiossa aloittaa torstaina kimppataksi, joka maksaa 5 euroa
30.8. Digitoday EU epäilee Applea ja Irlantia verokikkailusta: Yli miljardin mätkyt uhkaavat
30.8. Ilta-Sanomat Taajamajunat Riihimäen ja Tampereen välillä peruttu – liikenne takkuilee useamman päivän
30.8. Nordea: Suomalaiset tottuneet ajatukseen nousevasta eläkeiästä
Asiakastieto

Yhteistyössä