Kirjaudu ▼
 

Hesburger-Salmela LM:lle: Yritystuet ja yleissitovuus roskakoriin

Vesa-Matti Väärä
Hesburger-Salmela LM:lle: Yritystuet ja yleissitovuus roskakoriin
Hesburgerin perustaja Heikki Salmela uudistaisi Suomen työmarkkinoita kovalla kädellä. Hän haluaisi hylätä niin yleissitovuuden kuin kaikki yritystuetkin, Lännen Media kertoo.
3.3.2016 08:46
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Hampurilaisketju Hesburgerin perustajan Heikki Salmelan mukaan työehtosopimusten yleissitovuutta ei tarvita, koska yritysten kyky maksaa palkkoja perustuu niiden liiketoimintaan, ei työmarkkinajohtajien kabinettipäätöksiin, Lännen Media kertoo.

Palkat määräytyisivät Salmelan ihannetaloudessa kysynnän ja tarjonnan lain perustella. Työehdot voisivat vaihdella työpaikkakohtaisesti. Työlaissa pitäisi määrittää vain minimiehdot.

Samaan syssyyn hän lopettaisi kaikki yritystuet ja monet muut avustukset. Valtion pitäisi puuttua yrityselämään mahdollisimman vähän.

– Yritystuet eivät kuulu markkinatalouteen. Yrittäjät eivät tarvitse euroakaan julkista rahaa. Markkinatalouden kannattaja ei voi kannattaa yritystukia, Salmela sanoo muun muassa Turun Sanomissa julkaistussa jutussa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Hänen mukaansa hyvä sosiaaliturva myös passivoi ihmisiä. Heikkoja pitää auttaa, mutta kaikki eivät "apuja ja tukia" tarvitse.

Salmelan kommentit kumpuavat Suomen taloustilannetta koskevasta huolesta, Lännen Media kertoo. Suomi nousee vain puhtaan markkinatalouden avulla, Salmela uskoo.

3.3.2016 08:46
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (135)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tämä vaatisi aidon mahdollisuuden kieltäytyä tarjotusta työstä eli riittävän hyvät työttömyyskorvaukset tai kansalaispalkan jotka kattaa nyky elämisen kustannukset Suomen kustannus ja vaatimustasolla. Eli ihmisen ei tarvitsisi ottaa ihan millä ehdoilla tahansa työtä vastaan koska muutoin menettäisi asunnon ja ruuan yms. perustarpeet joita nykypäivänä katsotaan että on välttämättömiä esim lapsiperheillä.

Myös minimipalkka tulisi olla vähintään 10 euroa/tunti eikä työtä tulisi olla pakko ottaa vastaan kohtuuttomien työmatkojen takaa 30 min työmatkaan julkisilla voisi olla sopiva.

Mielumminkin huono työelämä passivoi ihmisiä. Miksei työelämä kykene hyödyntämään ihmisten potentiaalia nykyistä paremmin vaan suurin osa alisuoriutuu työssä ja työttöminä.

Eli työelämällä on peiliin katsomisen paikka miksi ei osata motivoida ihmisiä muulla kuin tässäkin esitetyllä kiristämisellä ja pakolla jotka on erittäin huonoja motivaation lähteitä?
Anonyymi: huonoaJohtamista 3.3.2016 8:57

Anonyymi
Yrittäjät eivät tiedä mistä puhuu tai sitten he toivovat orjuuden sallimista. Mutta yksinkertaisesti voisi sanoa: että yritys, jolla ei ole varaa maksaa palkkaa työntekijöille, jotka kumminkin yrityksen tuoton luo, ei ole olemassa ololleen oikeutusta.
Anonyymi: peepeex 3.3.2016 9:04

Anonyymi
Tavoitteena ilmeisesti se että valtio maksaisi osan työntekijän palkasta. Asuminen, ruoka ja liikkuminen ei halpene vaikka työnantajan business olisi niin onnetonta ettei siitä ole varaa maksaa palkkaa.
Anonyymi: sosialismia 3.3.2016 9:07

Anonyymi
Noh ... Onhan tuossa osa asioista tottakin, mutta se, kun nyt vaan ei tässä maassa käy tällainen ...
Anonyymi: Meklari 3.3.2016 9:10

Anonyymi
Tiedän että Heikki jos kuka on omaisuutensa ansainnut rohkeilla ja hyviksi osoittautuneilla päätöksillä joita silloin monet naureskeli kuten keskukskeittiön rakentaminen yms. ja erittäin kovallat työllä ainakin alku aikoina pitkää päivää hullulla tahdilla keskuskeittiöllä yms.

Mutta esimerkiksi työstä tulee saada sellainen palkka että sillä tulee toimeen ja kykenee myös huolehtimaan lapsistaan ja tarjoamaan työllään kohtuullisen toiimeentulon itselle ja perheelleen yms.

Jos palkoista voisi sopia vapaasti toisi joku häijy ja ilkeä työnantaja vaikka Romaniasta ihmisiä 1-2 € tunti palkalla töihin ja asuntona olisi 10 henkeä yhdessä työmaakopissa yms. ääriesimerkkinä. Eli hyvät ja reilut työnantajat häviäisi kilpailun häijyille ja ilkeille työnantajille 10-0 tarjouskilpailuissa yms.

Miten Hessu vastaisi kilpailuun jos oman kioskin viereen tulisi toinen kioski jossa renkaat alla ja jonka työntekijä saisi palkkaa 1 euroa tunti ja kerrosta myytäisiin 3 euroa kpl. Eli kuka vaan saisi myydä miten vaan ja maksaa millaista palkkaa vaan?

Vai tarvitaanko kuitenkin jotain sääntelyä valtion ja liittojen taholta joka suojelee ihmisiä ja kunnollisia yrittäjiä jotka toimii olosuhteisiin nähden reilusti ja vastuullisesti?
Anonyymi: huonoaJohtamista 3.3.2016 9:11

Anonyymi
Onpa ankeen näköinen toimisto. Teksti on lyhyt joo.
Anonyymi: tuottavuusloikka 3.3.2016 9:12

Rekisteröitynyt käyttäjä
Hyviä mielipiteitä Heseltä. Kannatetaan.
Rekisteröitynyt käyttäjä: The-Deve 3.3.2016 9:12

Anonyymi
Yritystuet pitäisi lopettaa, ne vaatii suomessa 10 miljardia euroa vuodessa.Hlavemmaksi tulimaksaa nämä yrittäjät kotiin ja vielä jäisi 9 miljardia yli.

Sosiaaliturva passivoi ainostaan rikkollisuuden kohdalla, se estää paremmin rikollisuutta ja turvattomuuta kuin Hesburgerin pienet palkat. Palkkoja joita myös tuetaan soiaaliturvan kautta, eräänlaista yritystukea nekin on.

Joten olisiko syytä nostaa palkkoja, jos sosiaaliturva vääristää kilpailua.
Niin mitä olisit valmis maksamaan jos pääsisit neuvottelemaan palkan kaksin työntekijän kanssa? Kun olet siitä puhunut hyvin lämpimästi.Kun vielä uskonnollisa arvoja arvostat, oletko saanut siitä palkasta viestin ylhäältä vai pelkästään voittojako tuijotat.
Anonyymi: yläkerrankermaa 3.3.2016 9:13

Anonyymi
0 palkka linjalla mennään jo nyt ja tämä korporaatio veijari on aiheesta viimeisen sanan sanomaan joka loisii veronmaksajien rahoilla. Ei ainoa eikä viimonen.
Anonyymi: tämä_päivä_nähty 3.3.2016 9:15

Rekisteröitynyt käyttäjä
Viron malli ratkaisisi Suomen ongelmat vuoden 2016 kesään mennessä.

Viron malli on muutakin kuin 0% veroa yritykseen jäävistä voittovaroista. Se sisältää kaikille saman yritysveron 20% yrityksestä nostetuista varoista ja kaikille saman osinkoveron 0%.

Kaikki maksavat palkastaan 20% veroa, eikä erilaisia kohde ja piiloveroja kuten autovero, käyttömaksu, Yle-vero tai lisenssi, varainsiirtovero, lahjavero, perintövero, kiinteistövero asuinkiinteistöltä tai vaikkapa koiraveroa ole olemassa.

Toinen osa Viron mallista on Salmelan kaipaama työmalli. Virossa on työlaki. Se on kaikille sama alasta riippumatta. Se määrittää kaiken tarpeellisen kuten oikeudet, vastuut, työtunnit, lomat jne.

Tämän seurauksena yritykset kilpailevat kykenevästä työvoimasta joiden palkka ja kyvykkyys nousevat jatkuvasti ja he puolestaan auttaa yritystä globaalissa kisassa.
Vähemmän kyvykkäiden palkat nousevat näiden vanavedessä ja jonon viimeisimpiä suojaa minimipalkka.

Tästä johtuen esim. kykenevän IT insinöörin elintaso on jo nyt korkeampi kuin vastaava Suomessa (nettopalkka korjattuna sen ostovoimalla). Tämä ero on kasvussa, eikä loppua näy, sillä myös esim. 4000 tai 8000 €/kk tienaava maksavaa 20% veroa, eikä maksa yllä lueteltuja veroja sekä ostaa elämässä tarpeelliset asiat keskimäärin noin 50% halvemmalla kuin Suomessa (asunto, auto, ruokaa jne. yhteensä).
Rekisteröitynyt käyttäjä: Luottoluokittaja 3.3.2016 9:16
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

27.9. Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
27.9. Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
27.9. Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
27.9. Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
27.9. Fivalle tulossa uusi väline pankkien valvontaan
27.9. Öljyn hinta painuu – Iran antoi pakit tuotantoleikkauksille
27.9. Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus
27.9. Kuluttajien luottamus on nyt kova USA:ssa –nousi korkeimmilleen vuoden 2007 jälkeen
27.9. Karu arvio: Maailmankauppa hyytyy finanssikriisin tasolle
27.9. Helsingin pörssi kääntyi laskuun – Caverion jatkaa nousussa
27.9. USA pohtii, kuinka ison miljardisakon Volkswagen saa
27.9. Digitoday Viranomainen vaatii Facebookia tuhoamaan WhatsApp-käyttäjätiedot Saksassa
27.9. Fiva pitää lainakaton ennallaan – ei tarvetta kiristykselle
27.9. Digitoday Uusi Samsung-räjähdys – omistaja panttaa puhelinta
27.9. Caverion sai uuden toimitusjohtajan läheltä – "Lehtoranta tarjoutui itse"
27.9. Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
27.9. Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
27.9. Pörssissä selvä tuomio johtajavaihdokseen: Nokian Renkaat laskee, Caverion kiitää
27.9. Venevahinkoja sattuu syksylläkin – vakuutusyhtiö varoittaa aalloista ja putoavista lehdistä
27.9. Nyt tuli varoitus: Öljy romahtaa alle 20 dollarin, jos sopimusta ei synny
27.9. Teollisuuden luottamus koheni vihdoin – "Myönteisiä uutisia odotettu pitkään"
27.9. Kullan hinta osoittaa: Clinton jyräsi Trumpin
27.9. Digitoday Nyt se paljastui: Tässä Googlen 6 uutta vimpainta
27.9. Caverion nappasi toimitusjohtajan Nokian Renkailta
27.9. Kuluttajien luottamus heikkeni vähän
27.9. Arvio: Maersk saattaa ostaa Hanjinin
27.9. Digitoday Pelifirma mokasi rajusti: Turvapäivitys muuttui takaoveksi
27.9. LM: Taksi voi pian olla mönkijä tai kuorma-auto
27.9. Ilta-Sanomat Kiivasta väittelyä ja jäätäviä kuittauksia – kaikki Trumpin ja Clintonin kohtaamisesta
27.9. Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
Asiakastieto

Yhteistyössä