Kirjaudu ▼
 

Hesburger-Salmela LM:lle: Yritystuet ja yleissitovuus roskakoriin

Vesa-Matti Väärä
Hesburger-Salmela LM:lle: Yritystuet ja yleissitovuus roskakoriin
Hesburgerin perustaja Heikki Salmela uudistaisi Suomen työmarkkinoita kovalla kädellä. Hän haluaisi hylätä niin yleissitovuuden kuin kaikki yritystuetkin, Lännen Media kertoo.
3.3.2016 08:46
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Hampurilaisketju Hesburgerin perustajan Heikki Salmelan mukaan työehtosopimusten yleissitovuutta ei tarvita, koska yritysten kyky maksaa palkkoja perustuu niiden liiketoimintaan, ei työmarkkinajohtajien kabinettipäätöksiin, Lännen Media kertoo.

Palkat määräytyisivät Salmelan ihannetaloudessa kysynnän ja tarjonnan lain perustella. Työehdot voisivat vaihdella työpaikkakohtaisesti. Työlaissa pitäisi määrittää vain minimiehdot.

Samaan syssyyn hän lopettaisi kaikki yritystuet ja monet muut avustukset. Valtion pitäisi puuttua yrityselämään mahdollisimman vähän.

– Yritystuet eivät kuulu markkinatalouteen. Yrittäjät eivät tarvitse euroakaan julkista rahaa. Markkinatalouden kannattaja ei voi kannattaa yritystukia, Salmela sanoo muun muassa Turun Sanomissa julkaistussa jutussa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Hänen mukaansa hyvä sosiaaliturva myös passivoi ihmisiä. Heikkoja pitää auttaa, mutta kaikki eivät "apuja ja tukia" tarvitse.

Salmelan kommentit kumpuavat Suomen taloustilannetta koskevasta huolesta, Lännen Media kertoo. Suomi nousee vain puhtaan markkinatalouden avulla, Salmela uskoo.

3.3.2016 08:46
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (135)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tämä vaatisi aidon mahdollisuuden kieltäytyä tarjotusta työstä eli riittävän hyvät työttömyyskorvaukset tai kansalaispalkan jotka kattaa nyky elämisen kustannukset Suomen kustannus ja vaatimustasolla. Eli ihmisen ei tarvitsisi ottaa ihan millä ehdoilla tahansa työtä vastaan koska muutoin menettäisi asunnon ja ruuan yms. perustarpeet joita nykypäivänä katsotaan että on välttämättömiä esim lapsiperheillä.

Myös minimipalkka tulisi olla vähintään 10 euroa/tunti eikä työtä tulisi olla pakko ottaa vastaan kohtuuttomien työmatkojen takaa 30 min työmatkaan julkisilla voisi olla sopiva.

Mielumminkin huono työelämä passivoi ihmisiä. Miksei työelämä kykene hyödyntämään ihmisten potentiaalia nykyistä paremmin vaan suurin osa alisuoriutuu työssä ja työttöminä.

Eli työelämällä on peiliin katsomisen paikka miksi ei osata motivoida ihmisiä muulla kuin tässäkin esitetyllä kiristämisellä ja pakolla jotka on erittäin huonoja motivaation lähteitä?
Anonyymi: huonoaJohtamista 3.3.2016 8:57

Anonyymi
Yrittäjät eivät tiedä mistä puhuu tai sitten he toivovat orjuuden sallimista. Mutta yksinkertaisesti voisi sanoa: että yritys, jolla ei ole varaa maksaa palkkaa työntekijöille, jotka kumminkin yrityksen tuoton luo, ei ole olemassa ololleen oikeutusta.
Anonyymi: peepeex 3.3.2016 9:04

Anonyymi
Tavoitteena ilmeisesti se että valtio maksaisi osan työntekijän palkasta. Asuminen, ruoka ja liikkuminen ei halpene vaikka työnantajan business olisi niin onnetonta ettei siitä ole varaa maksaa palkkaa.
Anonyymi: sosialismia 3.3.2016 9:07

Anonyymi
Noh ... Onhan tuossa osa asioista tottakin, mutta se, kun nyt vaan ei tässä maassa käy tällainen ...
Anonyymi: Meklari 3.3.2016 9:10

Anonyymi
Tiedän että Heikki jos kuka on omaisuutensa ansainnut rohkeilla ja hyviksi osoittautuneilla päätöksillä joita silloin monet naureskeli kuten keskukskeittiön rakentaminen yms. ja erittäin kovallat työllä ainakin alku aikoina pitkää päivää hullulla tahdilla keskuskeittiöllä yms.

Mutta esimerkiksi työstä tulee saada sellainen palkka että sillä tulee toimeen ja kykenee myös huolehtimaan lapsistaan ja tarjoamaan työllään kohtuullisen toiimeentulon itselle ja perheelleen yms.

Jos palkoista voisi sopia vapaasti toisi joku häijy ja ilkeä työnantaja vaikka Romaniasta ihmisiä 1-2 € tunti palkalla töihin ja asuntona olisi 10 henkeä yhdessä työmaakopissa yms. ääriesimerkkinä. Eli hyvät ja reilut työnantajat häviäisi kilpailun häijyille ja ilkeille työnantajille 10-0 tarjouskilpailuissa yms.

Miten Hessu vastaisi kilpailuun jos oman kioskin viereen tulisi toinen kioski jossa renkaat alla ja jonka työntekijä saisi palkkaa 1 euroa tunti ja kerrosta myytäisiin 3 euroa kpl. Eli kuka vaan saisi myydä miten vaan ja maksaa millaista palkkaa vaan?

Vai tarvitaanko kuitenkin jotain sääntelyä valtion ja liittojen taholta joka suojelee ihmisiä ja kunnollisia yrittäjiä jotka toimii olosuhteisiin nähden reilusti ja vastuullisesti?
Anonyymi: huonoaJohtamista 3.3.2016 9:11

Anonyymi
Onpa ankeen näköinen toimisto. Teksti on lyhyt joo.
Anonyymi: tuottavuusloikka 3.3.2016 9:12

Rekisteröitynyt käyttäjä
Hyviä mielipiteitä Heseltä. Kannatetaan.
Rekisteröitynyt käyttäjä: The-Deve 3.3.2016 9:12

Anonyymi
Yritystuet pitäisi lopettaa, ne vaatii suomessa 10 miljardia euroa vuodessa.Hlavemmaksi tulimaksaa nämä yrittäjät kotiin ja vielä jäisi 9 miljardia yli.

Sosiaaliturva passivoi ainostaan rikkollisuuden kohdalla, se estää paremmin rikollisuutta ja turvattomuuta kuin Hesburgerin pienet palkat. Palkkoja joita myös tuetaan soiaaliturvan kautta, eräänlaista yritystukea nekin on.

Joten olisiko syytä nostaa palkkoja, jos sosiaaliturva vääristää kilpailua.
Niin mitä olisit valmis maksamaan jos pääsisit neuvottelemaan palkan kaksin työntekijän kanssa? Kun olet siitä puhunut hyvin lämpimästi.Kun vielä uskonnollisa arvoja arvostat, oletko saanut siitä palkasta viestin ylhäältä vai pelkästään voittojako tuijotat.
Anonyymi: yläkerrankermaa 3.3.2016 9:13

Anonyymi
0 palkka linjalla mennään jo nyt ja tämä korporaatio veijari on aiheesta viimeisen sanan sanomaan joka loisii veronmaksajien rahoilla. Ei ainoa eikä viimonen.
Anonyymi: tämä_päivä_nähty 3.3.2016 9:15

Rekisteröitynyt käyttäjä
Viron malli ratkaisisi Suomen ongelmat vuoden 2016 kesään mennessä.

Viron malli on muutakin kuin 0% veroa yritykseen jäävistä voittovaroista. Se sisältää kaikille saman yritysveron 20% yrityksestä nostetuista varoista ja kaikille saman osinkoveron 0%.

Kaikki maksavat palkastaan 20% veroa, eikä erilaisia kohde ja piiloveroja kuten autovero, käyttömaksu, Yle-vero tai lisenssi, varainsiirtovero, lahjavero, perintövero, kiinteistövero asuinkiinteistöltä tai vaikkapa koiraveroa ole olemassa.

Toinen osa Viron mallista on Salmelan kaipaama työmalli. Virossa on työlaki. Se on kaikille sama alasta riippumatta. Se määrittää kaiken tarpeellisen kuten oikeudet, vastuut, työtunnit, lomat jne.

Tämän seurauksena yritykset kilpailevat kykenevästä työvoimasta joiden palkka ja kyvykkyys nousevat jatkuvasti ja he puolestaan auttaa yritystä globaalissa kisassa.
Vähemmän kyvykkäiden palkat nousevat näiden vanavedessä ja jonon viimeisimpiä suojaa minimipalkka.

Tästä johtuen esim. kykenevän IT insinöörin elintaso on jo nyt korkeampi kuin vastaava Suomessa (nettopalkka korjattuna sen ostovoimalla). Tämä ero on kasvussa, eikä loppua näy, sillä myös esim. 4000 tai 8000 €/kk tienaava maksavaa 20% veroa, eikä maksa yllä lueteltuja veroja sekä ostaa elämässä tarpeelliset asiat keskimäärin noin 50% halvemmalla kuin Suomessa (asunto, auto, ruokaa jne. yhteensä).
Rekisteröitynyt käyttäjä: Luottoluokittaja 3.3.2016 9:16
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

15:44 Ertokin jää pois uudesta keskusjärjestöstä
14:30 Japanin Abe suunnittelee jättimäistä elvytyspakettia
13:12 BBC: Työnsaantisi voi pian olla kiinni robotin valinnoista
12:36 Näin kalliiksi homerakennukset käyvät yhteiskunnalle
12:16 Yellen ennakoi Fedin nostavan korkoaan piakkoin
11:10 Ilta-Sanomat Tekeekö Ruotsi taas Suomelle ikävän tempun? Niinistö Ylellä: ”Ruotsalaiset ovat selvästi vähän noloina”
10:26 HS: Eläkesijoittajille miljoonien tappiot kasvuyrityksistä
07:12 Näkökulma Näin Saksassa: Metalliala neuvotteli peräti 4,8 prosentin palkankorotukset
06:03 Digitoday Saako Android-puhelimesi halutun päivityksen? Katso tästä
06:01 Jopa 253 000 lasta voi altistua homeelle – katso kartasta, missä ongelmia on
27.5. Snowden on nyt seksisymboli
27.5. Turvatyynyjen takaisinveto paisuu: "pelkääjän paikallakin" vikaa
27.5. Kohta robottikin "tuntee kipua"
27.5. USA:n talous kasvoi nopeammin kuin luultiin
27.5. Miksi pankkilainaa ei saa Suomessa kännykällä?
27.5. Monsanto-pomo voisi tienata yrityskaupasta 70 miljoonaa
27.5. 38 öljytankkeria jonottaa satamassa Ranskassa – jalostajat tyytyväisinä
27.5. Microsoftista lähteville heti uusia työtarjouksia – "Useat löytävät mielenkiintoisia tehtäviä"
27.5. Terex: Zoomlion ei saanut tehtyä sitovaa ostotarjousta
27.5. Rikkain prosentti on Suomessakin luultua rikkaampi
27.5. Digitoday Microsoft estää yleisimmät salasanat – jätti porsaanreikiä
27.5. Analyytikko: Fortum maksoi korkean hinnan Ekokemistä – "Aika paljon preemiota"
27.5. Konecranes kohoaa kauppojen varmistuttua
27.5. Tunnettu lamppumerkki kiinnostaa pörssissä – kurssi roimassa nousussa
27.5. Valtio kahmaisee lähes 200 miljoonan euron potin Ekokemin myynnistä
27.5. Digitoday Jättitutkimuksessa löytyi yhteys kännyköiden ja syövän väliltä
27.5. Kaupalle vahvistus – Fortum ostaa Ekokemin
27.5. R-kioskien omistaja perustaa yhtiön, jonka tavoitteena on turvata työpaikkoja
27.5. Digitoday "Jännittävä demonstraatio": Avaruusalus pudotetaan kovaa maahan
27.5. Pääkaupunkiseudun asuntohinnat kovassa kirissä
Asiakastieto

Yhteistyössä