Kirjaudu ▼
 

Panimo haluaa elvyttää suomalaisen humalan – ensisato jo syksyllä?

© Michaela Rehle / Reuters
Panimo haluaa elvyttää suomalaisen humalan – ensisato jo syksyllä?
Baijerilaista humalaa.
Oululainen yritys haluaa elvyttää suomalaisen humalan viljelyn. Kotimainen humala voisi olla kilpailuvaltti kiristyvässä olutkilpailussa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Suomalaiset ovat innostuneet oluesta uudenlaisella innostuksella. Panimoiden määrä on vuoden 2008 jälkeen kaksinkertaistunut 60:een. Ihmisten kiinnostus kohdistuu niin pienten kuin suurempienkin panimoiden tuotteisiin.

– Meillä on valtava olutbuumi tällä hetkellä. Se ei välttämättä ole edes panimoiden koosta kiinni, vaan ihmiset tykkäävät maistella [eri oluita], Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa sanoo Taloussanomille.

Olut maistuu muillekin kuin suomalaisille. Ussan mukaan olutbuumi jyllää vahvasti pitkin Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

Suomessa edes synkät talouden näkymät eivät ole laimentaneet kuohuja. Ussa kertoo, että edellisen laman aikana, 1990-luvulla, kulutus siirtyi kalliimmista juomista halvempiin.

– Se tarkoitti, että kulutus siirtyi väkevistä mietoihin. Nyt ei näy oluen kasvua muiden kustannuksella. Väittäisin, että juomakulttuuri on muuttunut ja muuttumassa, hän sanoo.

Muutos näkyy esimerkiksi siten, että ihmiset ovat valmiita ostamaan vähemmän mutta laadukkaampaa.

Suomalaista humalaa kenties jo ensi syksynä

Suomessa pienpanimoiden osuus oluen tuotannosta on vielä suhteellisen pieni. Kilpailu kuitenkin kiristyy, ja panimot tarvitsevat uusia kilpailuvaltteja.

Sellaisen uskoo löytäneensä oululainen Sangen, joka haluaa elvyttää humalan viljelyn Suomessa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Meillä syntyi mielenkiinto siihen, miksi täällä ei kasvateta humalaa, miksi se on niin eurooppalainen ja jenkkiläinen juttu? Kasvatusmahdollisuudet ovat melkein yhtä hyvät jo luonnon olosuhteissakin, Sangenin hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas kertoo.

Sangen aikoo tehdä viljelykokeiluja avomaalla ja kasvihuoneessa. Jos ongelmia ei tule, ensimmäinen kasvihuoneessa kasvanut sato voi olla saatavilla jo ensi syksynä. Kotimaista satoa on tarkoitus saada sen verran, että siitä saadaan tehtyä pienet määrät suomalaista erikoisolutta.

Aiemmin Suomessa on tehty pienimuotoisia humalan viljelykokeiluita, mutta Ahokkaan näppituntuman mukaan suomalaisissa panimoissa käytetään Euroopasta ja Yhdysvalloista tuotuja humalalajikkeita. Hänen mukaansa syy voi olla se, että Suomen humalakanta ei ole niin hyvä koostumuksen suhteen.

–Optimaalisilla kasvuolosuhteilla siitäkin saadaan tehtyä hyvälaatuinen humala, Ahokas uskoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Sangen Oy
Tagit Panimoliitto

Kommentit (12)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ei suomalaisessa humalassa ole mitään elvyttämistä. Kyllä suomalainen känni oikenee ihan ilman elvyttämistäkin.
Anonyymi: Fasaani 15.2.2016 16:42

Anonyymi
Jaa että haluavat elvyttää suomalaisen kännin?
Anonyymi: byxxin 15.2.2016 16:52

Anonyymi
Toimitus heitti liian helpon pallon.
Anonyymi: ewewewewe 15.2.2016 16:58

Anonyymi
Hyvä, että tulee kunnon suomalaista olutta markkinoille. Pahvilaatikoittain myytävät peruslagerit onkin ihan kuraa.
Anonyymi: JV12345 15.2.2016 17:20

Anonyymi
Harrastajana käytän omaa Ruotsin vallan aikaista kotimaista humalakasvustoa. Ongelmana on joskus harvoin kirvat. Muuten tulee tasaisen hyvää tavaraa.
Anonyymi: Käyttäjä 15.2.2016 18:50

Anonyymi
Pikahiivaa ja tärkkelystä, siitä on Suomi-olut tehty.
Anonyymi: NalleLuppakorva 16.2.2016 7:10

Anonyymi
Kotimaisien suurempien panimoiden oluissa ei maistu humala vaikka tuoteselosteen mukaan sitä niissä on. Yhden kerran erään lahtelaisen panimon yhdessä tölkissä oli humalaa. Oikein häkellyin, että tällainen erä on päässyt vahingossa valmistumaan. Valitettavasti samasta pakkauksesta ei löytynyt toista toista vastaavaa tölkillistä. Olisko joku aikoinaan tehnyt aloitteen asiasta. Jätetään humala pois. Ei ne sitä huomaa. Saadaan parempi kate tuotteesta.
Anonyymi: KerranElämässä 16.2.2016 8:57

Anonyymi
Humalan riittävyys on taattu, tarkastajat vain maatiloille töihin.

Voimassa olevaa lainsäädäntöä:

Rakennuskaari
7 luku
1 §
Jokaisessa talossa pitää olla humalisto, ja istuttakoon talonpoika joka vuosi hyviä juuria neljänkymmenen salon varalle, kunnes näitä tulee kaksisataa kokonaiseen taloon. Joka ei sitä tee, vetäköön sakkoa kultakin vuodelta [talarin], ja istuttakoon kuitenkin niinkuin on sanottu, jollei havaita, että humalistoa ei voi siihen istuttaa taikka siinä voimassa pitää.
Anonyymi: Humulus 16.2.2016 9:55

Anonyymi
Nyt ollaan oikealla tiellä! Ville Haapasalo keräsi Volga 30:ssä päivässä -matkallaan komeita humalakäpyjä traktorilavallisen kylän naisten kanssa. On aivan käsittämätöntä, että Suomessa hyvin kasvavaa humalaa ei enää hyödynnetä. Sama koskee isossa mittakaavassa pellavaa ja varsinkin öljy- ja kuituhamppua. Puuvilla on vesirosvo, joka imee ennestään paahteisten alueiden vesivarat, mutta hamppu olisi Suomessa kuin kotonaan "vähällä vaivalla". Suomi on antanut tässäkin asiassa tasoitusta muulle maailmalle vuosisadan verran - osin jännittäen ilmeisesti huumeleimaa.
Kaikki paikat ovat täynnä joutavaa ale-laarikamaa. Alennuspuuvillarievut täyttävät vaatekomerot ja lirua bulkkiolutta rahdataan salkkutolkulla. Oluessa maistuu parhaiten se ensimmäinen lasillinen ja pienestä tuopista. Silloin voisi maksaa laadustakin ja vaikka vahvemmasta, hyvin humaloidusta oluesta.
Anonyymi: Panostetaanlaatuun 16.2.2016 13:52

Anonyymi
Käyttäjä, mistä olet humalakasvustosi hankkinut?
Anonyymi: Kasvatusta 16.2.2016 19:23
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä