Kirjaudu ▼
 

Tilintarkastaja joutuu pian käräyttämään

imageBROKER / Alamy / AOP
Tilintarkastaja joutuu pian käräyttämään
Tilintarkastajien pitää ilmoittaa tulevaisuudessa viranomaisille rikosepäilystä, jos kyseessä on yleisen edun kannalta merkittävä yhtiö.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Uusi tilintarkastuslaki ehti hädin tuskin voimaan vuoden alusta, kun Euroopan unionista tuleva tilintarkastuksen muutosdirektiivi ja -asetus pyyhkivät kansallista lainsäädäntöä jälleen uusiksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tilintarkastuksen lakimuutokseen liittyvä lausuntokierros päättyi tammikuussa. Tiukentuvien tilintarkastussääntöjen on määrä tulla voimaan jo kesäkuussa tai tilikaudella 2017. Iso osa kansallisista säännöistä on yhä auki.

Se on jo varmaa, että suomalaista tilintarkastusperinnettä muuttaa periaatteellisestikin iso ilmoitusvelvoite. Tilintarkastajien on jatkossa raportoitava rikosepäilyistä viranomaisille, kun kyseessä on yleisen edun kannalta merkittävä yhtiö (public interest entity, PIE). Niitä ovat pörssiyhtiöt, luottolaitokset sekä vakuutusyhtiöt.

Velvoite ilmoittaa viranomaiselle syntyy vasta sitten, jos yhtiössä ei hoideta ongelmia sisäisesti.

– Todella isosta muutoksesta on kaikkiaan kyse. Suurin muutos tulee siihen, että PIE-yhtiöt ja pienet yhtiöt ja niiden tilintarkastussääntely erotellaan. Enemmän tehtäviä, enemmän raportoitavaa, Suomen tilintarkastajien toiminnanjohtaja Sanna Alakare sanoo.

Tilintarkastajille ilmoitusvelvoite on erittäin hankala. Jos tilintarkastaja rikkoo tiedonanto- tai ilmoitusvelvollisuutta, tilintarkastajalle voi rapsahtaa tuntuvia seuraamusmaksuja, mutta niitä voi tulla yhtä lailla väärien tai harhaanjohtavien tietojen antamisesta viranomaisille.

Ilmoitusvelvoitteella laajaa vastustusta

Suomessa ilmoitusvelvoite pyöri jo kertaalleen lakialoitteena, mutta sille ei löytynyt riittävää poliittista tukea edellisessä tai nykyhallituksessa. Aloite eteni erilliseksi hallituksen esitykseksi, sitten tilintarkastuslakiesityksen osaksi. Eduskunnassa velvoite putosi sitten kokonaan pois viime vaalikiireiden alla.

Tilitarkastajat ja elinkeinoelämä vastustivat ilmoitusvelvoitetta. Perusteita oli useita, muun muassa luottamuksen vaarantuminen sekä mahdollisen rikoksen arvioinnin vaikeus. Myös ministeriössä aloitetta pidettiin vähäisen tuen takia varsin epäkiitollisena lisätyönä.

Aloitetta ajanut kansanedustaja Mika Kari (sd.) on edelleen ilmoitusvelvollisuuden takana, ja hänelle tulee nyt siis tukea myös EU:sta. Oppositioedustaja katsoi kokoomuksen vesittäneen lakiesityksen ja yhdistää lain hautaamisen syyt hallituksen yleisempäänkin "flegmaattisuuteen" harmaan talouden torjunnassa.

– Minulla on kaikki syy luottaa suomalaisen tilintarkastuksen laatuun, mutta pidän ongelmana sitä, että he eivät voi ilmoittaa talousrikosepäilyistä, Kari sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Muualla Euroopassa ilmoitusvelvoite on ainakin Ruotsissa, Tanskassa ja Ranskassa, mikäli johto ei esimerkiksi reagoi tietyssä ajassa tai pelkkä johdon informointi ei riitä rikoksen vakavuuteen nähden. Karin mukaan järjestelmään on oltu tyytyväisiä Ruotsissa.

– Joissain maissa tilintarkastajilla on suomalaista järjestelmää vahvempi rooli julkisen intressin valvomisessa. Ilmoitusvelvoite olisi vienyt meilläkin asemaa sinne suuntaan. Nykyään velvoitteita on lähinnä verottajaan päin, TEM:n hallitusneuvos Antti Riivari kertoo.

Tilintarkastus irti verokonsultoinnista

EU haluaa myös vahvistaa tilintarkastajien lakisääteistä asemaa. Kärki kohdistuu talousrikosten torjunnan lisäksi isoihin tilintarkastustaloihin (big four), joiden konsultointipalveluiden komissio katsoo vaarantavan tilintarkastajan riippumattomuutta.

Neljä suurta ovat Deloitte, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers ja KPMG. Näistä kaksi ensin mainittua joutui luupin alle lentokenttäyhtiö Finavian johdannaissotkussa. Riskisijoitusongelmien lisäksi julkisuudessa puhuttaa jatkuvasti isojen konsernien aggressiivinen verosuunnittelu.

Lakiuudistus jäähdyttelee yritysten ja tilintarkastajien liian intiimejä välejä "rotaatiosäännöllä". PIE-yhtiön on kierrätettävä tilintarkastajaa – maallikon silmin tosin melko harvakseltaan – kymmenen vuoden välein.

TEM:n työryhmä ehdottaa vielä väljennyksiä, niin sanottuja jäsenvaltio-optioita, rotaatioon. Samaa tilintarkastajaa saisi pitää 20 vuotta, jos välissä on tehty kilpailutus.

Nykyisin listayhtiöt kilpailuttavat tilintarkastuksen tyypillisesti 5–7 vuoden välein, mutta sama yhtiö jatkaa herkästi, koska vaihtaminen on isossa konserneissa raskas prosessi.

EU-säännöt tiukentavat myös sitä, millaisia palveluita tilintarkastusta tekevä yhtiö saa tarjota. Käytännössä tilintarkastusyhtiö ei saa enää avustaa aggressiivisessa verosuunnittelussa samaan aikaan. Se saa antaa edelleen tiettyjä veropalveluita, kuten veroneuvontaa, mutta sen vaikutus tilinpäätökseen ei saa olla "vähäistä suurempi", TEM:n mietinnössä todetaan.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (48)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Sama valhe jatkuu edelleen.
€u ei uudista yhtään mitään säännöt tulee tuntemattomalta taholta ei €u:lta.
Anonyymi: täyttä_paskaa 9.2.2016 6:06

Anonyymi
Miksi tilitoimisto ei saa antaa ja avustaa väkivaltaisessa verosuunnitelussa,jos se on kerta lakiin kirjattu.

Saahan esim.Suomenvaltioneusvoston jäsen Anne Bernner sukunsa kanssa hääriä Belgiassa vaikka omaisuus on suomessa.
Niin, eihän se ole ns. merkitäväyhtiö suomen kannalta muttaverotulojen kannalta olisi hyvä jos muutkin hallituksesssa olevat alkaisi puhlatamaan yhteiseen hiileen jamaksaisivat veronsa Suomeen.

Tämän hallitus on sen suhteen mätäpaiseisin Suomen historiassa. Mutta ymmärrän kyllä ettei monellekaan tule samallaista tilaisuutta putasata valtiota, mikä nyt on, joten nyt se on tehtävä.
Herätkää persut se on viimeinen hallitus missä olette.
Kähmikää niin paljon nyt kun voitte.
Tilintarkastajan osuus on vapailla markkinoilla 10 %.
Anonyymi: sssjoukotiskussa 9.2.2016 6:28

Anonyymi
Erittäin hyvä juttu-kaikenmoista luikurointia on ollut jo liian pitkään.

Sopii tätäkin sarkaa hiukkasen suitsia-yhteinen hiilikin kiittää loistollaan!
Anonyymi: Make-123 9.2.2016 7:01

Anonyymi
Big Four suunnittelee, laatii ja lobbaa kansainväliset kirjanpito-, vero- ja veroparasiittisäännökset. Lisäksi iloinen 'revolving door' pyörii Big Four:n työntekijöiden ja valvontaviranomaisten välillä.
Anonyymi: PukkiKaalimaaVartija 9.2.2016 7:06

Anonyymi
Tuossa ei ole mitään järkeä ja lakimiehet kiittävät, kun taas leimataan firmoja. Tänään suuret yritykset, huomenna pienet.

Jälleen kerran syy yksi syy viedä firma pois Suomesta. Tämä maa ei tule pääsemään koskaan talouskasvun tielle, kun koko ajan sääntöjä, valvontaa, kyttäämistä ja kieltoja lisätään. Ollaan jo palattu DDR:n aikoihin...
Anonyymi: Saneeraaja 9.2.2016 7:19

Anonyymi
Koskeehan myös yhdistyksiä kun yhdistyslaissa käsittääkseni tilintarkastajalla on nimenomaan salassapitovelvollisuus tällaisissa tapauksissa?
Anonyymi: kysyjä 9.2.2016 7:41

Rekisteröitynyt käyttäjä
Mitä nämä tilintarkastajat ovat nyt sitten tehneet. Se saman protokollan kirjoittaneet lausuntonsa alle. Ei tuollainen tilintarkastus ketään palvele. Numerot käydää hät hätään läpi mutta hallinnon ja toiminnan tarkastus ei kiinnosta, ei myöskään se onko yheisön sääntöjä tai lakeja noudatettu. Kokouspöytäkirjojen sisältö jää myös alituiseen tarkastamatta, jos niitä pöytäkirjoja eds onkaan, ainakaan selaisia joista saisi edes jonkinlaisen kuvan päätöksien taustoista.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Tsunami 9.2.2016 7:52

Anonyymi
Tuossa ei ole mitään järkeä ja lakimiehet kiittävät, kun taas leimataan firmoja. Tänään suuret yritykset, huomenna pienet.

Jälleen kerran syy yksi syy viedä firma pois Suomesta. Tämä maa ei tule pääsemään koskaan talouskasvun tielle, kun koko ajan sääntöjä, valvontaa, kyttäämistä ja kieltoja lisätään. Ollaan jo palattu DDR:n aikoihin...


Mahdollistahan olisi tietenkin toimia lainmukaisesti. Silloinhan i valvontaa tarvitsisi. Uskotko oikeasti, että ilman valvontaan asiat menisivät niin kuin on sovittu? Jep, ja Joulupukki onkin oikeasti lähikaraoken Tane
Anonyymi: gbytlewvv 9.2.2016 8:03

Anonyymi
Hyvä idea. Ylimalkaan ilmiantosysteemiä pitää ehdottomasti kehittää. Lastentarhan ja koulun opettajat kuulevat lapsilta kaikenlaista ja voisivat raportoida. Voitaisiin säätää yleinen naapurin ilmiantovelvollisuus, kun epäillään esim pimeää työtä, verojen välttelyä, sosiaaliturvan väärinkäyttöä jne. Jos ei ilmianna niin syyllistyy rikollisen suojeluun.
Anonyymi: OikeaSuuntaus 9.2.2016 8:09

Anonyymi
Ainut tie maapallon maiden velkaantumisien pysäyttämiseen on veroparatiisien sulkeminen globaalisti sekä siirtohinnoittelun täysi kielto.

Nyt ollaan puheasteella ja pelko on että siihen se jääkin, niin monta kertaa veronkierron kitkemusestä on poliitikot puhuneet.
On myös tarkoin seurattava mitä porsaanreikiä päättäjät aikovat jättää tai luoda suuryrityksille sekä rikkaille yksityishenkilöille.

Suuryritykset ja rikkaat yksityis henkilöt ovat olleet täysin hiljaa veronkierron lopettamisista..miksi?
Hiljaisuus kertoo siitä, että poliitikot ovat mahdollisesti luomassa tilalle jotain muuta mikä korvaa nykyisen valtavan veronkierron..
Anonyymi: VeronmaksajaPk 9.2.2016 8:27
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

25.5. McDonald'sin ex-pomo korvaisi duunarit roboteilla: "Työpaikat tulevat katoamaan ennennäkemättömällä tavalla"
25.5. Digitoday Google lakkauttaa salasanat – hintana yksityisyys?
25.5. Meijerialan kiky-sopimus kaatui – Elintarviketeollisuus: Työpaikkojen säilymisen kannalta valitettavaa
25.5. Komissio vaatii muutoksia Netflixin sisältöihin ja netin maarajoituksiin
25.5. Digitoday Mainokset tunkevat Google Mapsiin uudella tavalla
25.5. Norjan öljyministeri ei usko, eikä edes toivo öljyn palaavan huippuhintoihin
25.5. Digitoday Kuinka nyt käy Lumia-käyttäjien?
25.5. Kansainvälinen vertailu: Treffit Helsingissä maksavat yllättävän paljon, mutta "synnit" saa hyvällä hinnalla
25.5. Terrafamen pääluottamusmies: "Lypsävää lehmää on vaikea laittaa teuraaksi"
25.5. Video Talvivaaran loppulasku veronmaksajille: Yli miljardi euroa?
25.5. Uponor perustaa veden säästämiseen keskittyvän yhteisyrityksen
25.5. Digitoday Puhelinten teko ei Suomesta lopu: Tässä ovat Nokian perilliset
25.5. Anvia: Yhtiön rahoja ei käytetty väärin valtakirjojen keräyksessä
25.5. Digitoday Nokian puhelimien mahtava nousu ja raju romahdus – listasimme tärkeimmät vaiheet vuosilta 1984–2016
25.5. Terrafame: Talvivaaran kaivos on ajettava ensin ylös, jotta se voidaan ajaa alas
25.5. Kreikka-sopu näkyy markkinoilla – maan lainakorko painui puolen vuoden pohjiin
25.5. Digitoday Anssi Vanjoki: Tämä oli selvää jo helmikuussa 2011
25.5. Pörssissä myönteistä virettä – Nokia hyvässä vedossa
25.5. Digitoday Lue Microsoft-pomon kirje työntekijöille sanasta sanaan
25.5. Suomi hakee EU-tukea Microsoftin irtisanomisten takia
25.5. Talvivaaran kaivostoiminta ajetaan alas – "Vedonlyöntiä veronmaksajien rahoilla"
25.5. Digitoday Kommentti: Nyt saatiin lopullinen vastaus kahteen Nokia-kysymykseen
25.5. STTK:n Palola: Irtisanominen on Suomessa halpaa
25.5. Digitoday Luottamusmies: "Tämä on päivä, jonka ei olisi tarvinnut tulla"
25.5. Digitoday Muistatko tämän Elopin kirjeen? "Heippa siellä"
25.5. Kaupunginjohtaja: Salosta voisi löytyä töitä Microsoftilta lähteville
25.5. Digitoday Tämä jää Windows-puhelimista jäljelle
25.5. Finnair nostaa arviotaan Aasian liikenteen kasvusta
25.5. YTN: Pahin toteutumassa – Microsoftin huolehdittava irtisanottavista
25.5. Microsoft: Toiminta Tampereella loppuu
Asiakastieto

Yhteistyössä