Kirjaudu ▼
 

50 000 nimeä Alkoa vastaan

Mika Ranta
50 000 nimeä Alkoa vastaan
Haluaisitko äänestää uudelleen kieltolaista? Kohta se on mahdollista. Viiniyrittäjä Petri Viglione aikoo käyttää hyväkseen uutta lakia ja kerätä 50 000 nimeä saadakseen muutoksen Alkon monopoliasemaan.
5.5.2012 06:01
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Viiniyrittäjä Petri Viglione aikoo käyttää hyväkseen uutta lakia kansalaisaloitteesta. Hän aikoo kerätä tarvittavat 50 000 nimeä saadakseen muutoksen Alkon monopoliasemaan.

Tositoimeen Viglione ryhtyy loppuvuodesta, jolloin avautuu oikeusministeriön ylläpitämä maksuton verkkopalvelu nimien keruuta varten. Tätä ennen hän kuitenkin toivoo laajaa kansalaiskeskustelua aiheesta.

– 80 vuotta sitten kysyttiin suomalaisilta, haluatteko purkaa kieltolain. Kukaan ei kuitenkaan ole kysynyt, haluatteko monopolin, Viglione sanoo.

Hänen mukaansa alkoholipolitiikan asenteet ovat viime vuosina selvästi kiristyneet ja muuttuneet entistä konservatiivisempaan suuntaan, mutta alkoholiongelmat eivät kuitenkaan ole vähentyneet.

Taloustiedot

– Alkoholipolitiikassa keinot ovat päämääriä tärkeämpiä. Tiukka alkoholipolitiikka ei kuitenkaan saa olla itsetarkoitus vain fiskaalisen (verotuksellisen) merkityksen takia, Viglione muotoilee.

Hänen mukaansa kansanäänestys Alkon monopolista herättäisi laajan keskustelun alkoholipolitiikan keinoista ja päämääristä.

– Jokaisen olisi helppo ottaa kantaa äänestämällä. Tietoisuus ja kannanotto lisäisivät myös vastuuta, koska loppujen lopuksi ei ole vapautta ilman vastuuta, Viglione perustelee.

Muistuttaa
vaalilakia

Maaliskuun alusta voimaan tulleen perustuslain uuden säännöksen mukaan vähintään 50 000 äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kansalaisaloitetta tukevat allekirjoitukset on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa paperilla tai sähköisesti tietoverkossa. Viglione aikoo siis käyttää oikeusministeriön verkkopalvelua, joka tulee käyttöön loppuvuodesta.

Aloite ei sido eduskuntaa. Eduskunnalla on vain velvoite ottaa kansalaisaloite käsiteltäväksi. Hyväksyminen ja mahdolliset muutokset aloitteeseen jäävät eduskunnan itsensä harkittaviksi.

Jos aloitteentekijä tai -tekijät keräävät rahaa kampanjaansa, lahjoituksista on tehtävä ilmoitus mikäli ne ylittävät 1 500 euroa.

5.5.2012 06:01
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (199)


Anonyymi
Minun puolestani saisi koko viinanmyynnin kieltää. Ei siitä ole kuin harmia, perheet kärsii, avioeroja, murhia,sairaanhoitomenoja, rattijuoppoja, lista on loputtoman pitkä. Miksi suomalaiset ihannoivat viinaa se on kuin punainen vaate jos sanotaan poikkipuolinenkin sana siitä. Jos sitä täytyy olla niin kaikki viina pitäisi olla alkoholipitoisuudeltaan alle 15%. Ei nykyään kyläänkään voi mennä kun viinaa tarjotaan kuin se olisi jokapäiväiseen asiaan kuuluva. Miksi ei voi ihan kahvia tarjota. Taas toisinpäin jos joku tulee kylään, pitäisi olla se kaljatölkki antaa käteen. Jos sitä viinaa täytyy myydä niin alko olkoon se paikka ja viinakortit uudelleen käyttöön. Olut pois kaupoista alkoon. Alkoholistin lapsena tiedän mistä puhun. Minun ei tarvitse edes mainita minkälainen esim. joulu oli.Itse en juo alkoholia, olen nähnyt mitä se tekee ihmiselle.


Tätähän se on: juopon lapsesta ei ikinä tule alkoholiin normaalisti suhtautuvaa ihmistä. Valinta on "räkäjuoppous" tai absolutismi. Ja mielipiteet ovat sen mukaiset. Olen pahoillani, mutta tämä on totuus.
Anonyymi: Tuttua huttua 5.5.2012 9:22

Anonyymi
Viglione on kiitettavan optimistinen.

Valitettavasti suomalainen ei ymmarra vastuuta ja vapautta, vaikkakaan ei siina mielessa ole ihan yhta surkea kuin venalainen. Holhousta siis tarvitaan edelleen viinaan menevan kansan kaitsemiseksi.

Toisekseen, eduskunta ei suin surminkaan poista alkon monopolia, silla se olisi taysin vastoin valtiolta palkkansa saavien OMAA etua.

Kolmanneksi, jos Alkon monopoli lakkautettaisiin, valtio maaraisi joka tapauksessa alkoholiveron korotuksen, jolla alkon katteiden menetys valtiolle korvattaisiin. Talloin kansalaiset saisivat edelleen kallista alkoholia mutta nyt joka niemesta ja notkelmasta.

Noh. On Suomessa varmaan jotain hyvaakin, kun Pete on sinne muuttanut. Itse muutin verojen takia pois jo kauan sitten.
Anonyymi: Toinen Pete 5.5.2012 9:22

Anonyymi
Eikös tuo Petri ole suomalainenen, siis kallis, joten ei käy. Viinien ja viinojen tuomti ja myynti vain ja ainoastaan ulkomaisille yrityksille, näin saadaan suomalaiset pois tältäkin alalta, hinnat halpenevat ja maailma pelastuu!!
Anonyymi: Sivusta seurannut 5.5.2012 9:22

Anonyymi
Täyttä tuubaa, että muka valikoima huononisi, jos Alkon monopoli purettaisiin. Kyllä monissa ruokakaupoissa on erinomaiset olutvalikoimat vaikka ei olekaan monopolimarket.
Anonyymi: Kekkoslovakia is död 5.5.2012 9:24

Anonyymi
En laita nimeäni sillä juoppoja on riesaksi asti.
Kukkaruukkupäät.


Ja tällä palstalla niitä on peukuista päätellen paljon. "Teekkarit - nuo kansakunnan "toivot"...:D
Anonyymi: buuuu 5.5.2012 9:27

Anonyymi
Järjetön idea, monopoli mahdollistaa laadukkaiden viinien ostamisen kansainvälisestikin katsottuna kohtuullisella tai jopa halvalla hinnalla. Monopolin purkamisen jälkeen tarjonta olisi halvoissa litkuissa, joita kyllä saisi joka nurkkakaupasta, ja tästä eniten hyötyisi juuri suurkäyttäjät ja nuoriso.

Samalla orastava terveempi asenne ja viinikulttuuri lentäisi romukoppaan; kukakohan siis tosissaan voi pitää monopolin purkamista hyvänä asiana. Tiettyjä löyhennyksiä nykyiseen lainsäädäntöön voi toki tehdä, mutta se onkin täysin eri asia...


Komppaan,
Itse ulkomailla asuneena, pitaisin suomen alko jarjestelma hyvana.
Liikkeet on siisteja luotettavia, hyvilla sijanneilla. Ja kuten aiemmissakin kirjoitksissa, isoilla ostoilla parempi kuin pirstaloitu joka kioskiin.
Itse ainakin olen saanut vieraille laadukkaat viinit.

Nuoremmat ei varmaan muista, mut ennen alko oli syvalta.. Huonot sijainnit jonoineen ja jne..

Eli en antas aanta
Anonyymi: Samaa mielt 5.5.2012 9:33

Anonyymi
eikös ne tilastot kerro missä mennään.Juoppoa kansaa ollaan ,mitä helpompaa kaljan ja viinan saanti on sitä enemmän ongelmat lisääntyy.Kyllä tämän viikon tapahtumat kertoo selvästi missä mennään ,ja kun onnettomuus kohtaa lähi piiriä alkaa syyllisten haukkumimen ,vaikka itse ollaan aihettamassa näitä tilanteita juuri tällä kevytmielisellä alkohoolipoliitiikala.Kaljan ja viinan myyntiä ja tuontia rajoitettava. ALAIKÄISILLE VÄLITTÄMISESTÄ KOVEMMAT TUOMIOT . On ikävää katseltavaa kun jopa jo 12 vuotiaat tytöt ja pojat ovat viikonloppuisin räkä kännissä ja alttiita kaikelle mahdolliselle.Onko meidän tulevaisuus näissä nuorissa.Meillä vanhemmilla on vastuu ja sitä me saamme mitä tilaamme
Anonyymi: patruuna 5.5.2012 9:36

Anonyymi
Tiukka alkoholipolitiikka ei kuitenkaan saa olla itsetarkoitus vain fiskaalisen merkityksen takia, Viglione muotoilee.


Juu ei, Viglione kaipaakin löysempää alkoholipolitiikkaa yrittäjän fiskaalisen merkityksen vuoksi.
Anonyymi: Viina sulle rahat mu 5.5.2012 9:41

Anonyymi
Selvästi Kannabismyönteinen uutisointi terveyden puolesta.
Anonyymi: Lestin Heittäjä 5.5.2012 9:43

Anonyymi
Ei onnistu monopoliaseman kaato nykyisessä eduskunnassa, jota käytännössä johtavat verotushimoiset sosialistit.
Anonyymi: Viinille perso 5.5.2012 9:46
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

30.7. It-viikko Googlen hullut ilmapallot pääsemässä tosikäyttöön
30.7. Gatesin miljardit kalpenevat – historian rikkaimman titteli meni kehitysmaahan
30.7. Pankki laski, mitä Grexit maksaisi Suomen Pankille
30.7. Pörssipäivä oli mainio Nokian ja Valmetin omistajille
30.7. FT: IMF ei osallistu Kreikka-pakettiin – ainakaan ilman velkahelpotuksia
30.7. Digitoday Estä Android-puhelimesi kaappaus: tässä ohjeet
30.7. Helsingissä paljastui räikeä rikkomus – tuntiliksa alle koululaistason
30.7. Berlusconi myy ison siivun imperiuminsa futiskruunusta
30.7. Soneran verkkovika ohi – vian syystä ei tietoa
30.7. Digitoday Tuleeko Nokiasta uusi Nokia? "Toivottavasti ei"
30.7. Video Androidissa uusi superbugi – erityisen nolo Googlelle
30.7. Valmetin selvä tulosparannus jäi odotuksista
30.7. Hallituksen esitys yhteiskuntasovusta valmistui
30.7. Heikko euro kaunistaa – nämä yritykset hyötyvät
30.7. Nokian hurja ralli jatkuu pörssissä
30.7. Digitoday Näin voit käyttää Windows 10:tä ilmaiseksi – laillisesti
30.7. Sony tahkosi kovan tuloksen – puhelimista tappiota
30.7. Areva myi reaktoribisneksen – "täysin immuuni" Olkiluoto-riskejä vastaan
30.7. Jane Birkin pillastui – vaatii nimeään pois laukusta
30.7. Deutsche Bank syynää "merkittäviä" Venäjä-diilejä
30.7. Ruotsin talous kasvoi odotuksia enemmän
30.7. It-viikko Analyytikko: Nokialta voi pian odottaa Here-uutisia
30.7. Shell varautuu "pitkittyvään taantumaan" – vähentää 6 500
30.7. Outotec: Teollisuuden investoinnit etenivät hitaasti
30.7. It-viikko Tähän on tultu: Huaweikin ohitti Microsoftin
30.7. Suri: Nokialta lisää uutuuskameran kaltaisia tuotteita
30.7. Pörssi riemastui Nokian tuloksesta
30.7. Digitoday Googlen kamera-autoille keksittiin uusi käyttötarkoitus
30.7. It-viikko Huijaus vai tekninen vika? Uberin kartalla haamuautoja
30.7. Alcatel-Lucent paljasti Nokia-kaupan aikataulun – pomo syrjään syksyllä
Asiakastieto

Yhteistyössä