Kirjaudu ▼
 

50 000 nimeä Alkoa vastaan

Mika Ranta
50 000 nimeä Alkoa vastaan
Haluaisitko äänestää uudelleen kieltolaista? Kohta se on mahdollista. Viiniyrittäjä Petri Viglione aikoo käyttää hyväkseen uutta lakia ja kerätä 50 000 nimeä saadakseen muutoksen Alkon monopoliasemaan.
5.5.2012 06:01
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Viiniyrittäjä Petri Viglione aikoo käyttää hyväkseen uutta lakia kansalaisaloitteesta. Hän aikoo kerätä tarvittavat 50 000 nimeä saadakseen muutoksen Alkon monopoliasemaan.

Tositoimeen Viglione ryhtyy loppuvuodesta, jolloin avautuu oikeusministeriön ylläpitämä maksuton verkkopalvelu nimien keruuta varten. Tätä ennen hän kuitenkin toivoo laajaa kansalaiskeskustelua aiheesta.

– 80 vuotta sitten kysyttiin suomalaisilta, haluatteko purkaa kieltolain. Kukaan ei kuitenkaan ole kysynyt, haluatteko monopolin, Viglione sanoo.

Hänen mukaansa alkoholipolitiikan asenteet ovat viime vuosina selvästi kiristyneet ja muuttuneet entistä konservatiivisempaan suuntaan, mutta alkoholiongelmat eivät kuitenkaan ole vähentyneet.

Taloustiedot

– Alkoholipolitiikassa keinot ovat päämääriä tärkeämpiä. Tiukka alkoholipolitiikka ei kuitenkaan saa olla itsetarkoitus vain fiskaalisen (verotuksellisen) merkityksen takia, Viglione muotoilee.

Hänen mukaansa kansanäänestys Alkon monopolista herättäisi laajan keskustelun alkoholipolitiikan keinoista ja päämääristä.

– Jokaisen olisi helppo ottaa kantaa äänestämällä. Tietoisuus ja kannanotto lisäisivät myös vastuuta, koska loppujen lopuksi ei ole vapautta ilman vastuuta, Viglione perustelee.

Muistuttaa
vaalilakia

Maaliskuun alusta voimaan tulleen perustuslain uuden säännöksen mukaan vähintään 50 000 äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kansalaisaloitetta tukevat allekirjoitukset on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa paperilla tai sähköisesti tietoverkossa. Viglione aikoo siis käyttää oikeusministeriön verkkopalvelua, joka tulee käyttöön loppuvuodesta.

Aloite ei sido eduskuntaa. Eduskunnalla on vain velvoite ottaa kansalaisaloite käsiteltäväksi. Hyväksyminen ja mahdolliset muutokset aloitteeseen jäävät eduskunnan itsensä harkittaviksi.

Jos aloitteentekijä tai -tekijät keräävät rahaa kampanjaansa, lahjoituksista on tehtävä ilmoitus mikäli ne ylittävät 1 500 euroa.

5.5.2012 06:01
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (199)


Anonyymi
Minun puolestani saisi koko viinanmyynnin kieltää. Ei siitä ole kuin harmia, perheet kärsii, avioeroja, murhia,sairaanhoitomenoja, rattijuoppoja, lista on loputtoman pitkä. Miksi suomalaiset ihannoivat viinaa se on kuin punainen vaate jos sanotaan poikkipuolinenkin sana siitä. Jos sitä täytyy olla niin kaikki viina pitäisi olla alkoholipitoisuudeltaan alle 15%. Ei nykyään kyläänkään voi mennä kun viinaa tarjotaan kuin se olisi jokapäiväiseen asiaan kuuluva. Miksi ei voi ihan kahvia tarjota. Taas toisinpäin jos joku tulee kylään, pitäisi olla se kaljatölkki antaa käteen. Jos sitä viinaa täytyy myydä niin alko olkoon se paikka ja viinakortit uudelleen käyttöön. Olut pois kaupoista alkoon. Alkoholistin lapsena tiedän mistä puhun. Minun ei tarvitse edes mainita minkälainen esim. joulu oli.Itse en juo alkoholia, olen nähnyt mitä se tekee ihmiselle.


Tätähän se on: juopon lapsesta ei ikinä tule alkoholiin normaalisti suhtautuvaa ihmistä. Valinta on "räkäjuoppous" tai absolutismi. Ja mielipiteet ovat sen mukaiset. Olen pahoillani, mutta tämä on totuus.
Anonyymi: Tuttua huttua 5.5.2012 9:22

Anonyymi
Viglione on kiitettavan optimistinen.

Valitettavasti suomalainen ei ymmarra vastuuta ja vapautta, vaikkakaan ei siina mielessa ole ihan yhta surkea kuin venalainen. Holhousta siis tarvitaan edelleen viinaan menevan kansan kaitsemiseksi.

Toisekseen, eduskunta ei suin surminkaan poista alkon monopolia, silla se olisi taysin vastoin valtiolta palkkansa saavien OMAA etua.

Kolmanneksi, jos Alkon monopoli lakkautettaisiin, valtio maaraisi joka tapauksessa alkoholiveron korotuksen, jolla alkon katteiden menetys valtiolle korvattaisiin. Talloin kansalaiset saisivat edelleen kallista alkoholia mutta nyt joka niemesta ja notkelmasta.

Noh. On Suomessa varmaan jotain hyvaakin, kun Pete on sinne muuttanut. Itse muutin verojen takia pois jo kauan sitten.
Anonyymi: Toinen Pete 5.5.2012 9:22

Anonyymi
Eikös tuo Petri ole suomalainenen, siis kallis, joten ei käy. Viinien ja viinojen tuomti ja myynti vain ja ainoastaan ulkomaisille yrityksille, näin saadaan suomalaiset pois tältäkin alalta, hinnat halpenevat ja maailma pelastuu!!
Anonyymi: Sivusta seurannut 5.5.2012 9:22

Anonyymi
Täyttä tuubaa, että muka valikoima huononisi, jos Alkon monopoli purettaisiin. Kyllä monissa ruokakaupoissa on erinomaiset olutvalikoimat vaikka ei olekaan monopolimarket.
Anonyymi: Kekkoslovakia is död 5.5.2012 9:24

Anonyymi
En laita nimeäni sillä juoppoja on riesaksi asti.
Kukkaruukkupäät.


Ja tällä palstalla niitä on peukuista päätellen paljon. "Teekkarit - nuo kansakunnan "toivot"...:D
Anonyymi: buuuu 5.5.2012 9:27

Anonyymi
Järjetön idea, monopoli mahdollistaa laadukkaiden viinien ostamisen kansainvälisestikin katsottuna kohtuullisella tai jopa halvalla hinnalla. Monopolin purkamisen jälkeen tarjonta olisi halvoissa litkuissa, joita kyllä saisi joka nurkkakaupasta, ja tästä eniten hyötyisi juuri suurkäyttäjät ja nuoriso.

Samalla orastava terveempi asenne ja viinikulttuuri lentäisi romukoppaan; kukakohan siis tosissaan voi pitää monopolin purkamista hyvänä asiana. Tiettyjä löyhennyksiä nykyiseen lainsäädäntöön voi toki tehdä, mutta se onkin täysin eri asia...


Komppaan,
Itse ulkomailla asuneena, pitaisin suomen alko jarjestelma hyvana.
Liikkeet on siisteja luotettavia, hyvilla sijanneilla. Ja kuten aiemmissakin kirjoitksissa, isoilla ostoilla parempi kuin pirstaloitu joka kioskiin.
Itse ainakin olen saanut vieraille laadukkaat viinit.

Nuoremmat ei varmaan muista, mut ennen alko oli syvalta.. Huonot sijainnit jonoineen ja jne..

Eli en antas aanta
Anonyymi: Samaa mielt 5.5.2012 9:33

Anonyymi
eikös ne tilastot kerro missä mennään.Juoppoa kansaa ollaan ,mitä helpompaa kaljan ja viinan saanti on sitä enemmän ongelmat lisääntyy.Kyllä tämän viikon tapahtumat kertoo selvästi missä mennään ,ja kun onnettomuus kohtaa lähi piiriä alkaa syyllisten haukkumimen ,vaikka itse ollaan aihettamassa näitä tilanteita juuri tällä kevytmielisellä alkohoolipoliitiikala.Kaljan ja viinan myyntiä ja tuontia rajoitettava. ALAIKÄISILLE VÄLITTÄMISESTÄ KOVEMMAT TUOMIOT . On ikävää katseltavaa kun jopa jo 12 vuotiaat tytöt ja pojat ovat viikonloppuisin räkä kännissä ja alttiita kaikelle mahdolliselle.Onko meidän tulevaisuus näissä nuorissa.Meillä vanhemmilla on vastuu ja sitä me saamme mitä tilaamme
Anonyymi: patruuna 5.5.2012 9:36

Anonyymi
Tiukka alkoholipolitiikka ei kuitenkaan saa olla itsetarkoitus vain fiskaalisen merkityksen takia, Viglione muotoilee.


Juu ei, Viglione kaipaakin löysempää alkoholipolitiikkaa yrittäjän fiskaalisen merkityksen vuoksi.
Anonyymi: Viina sulle rahat mu 5.5.2012 9:41

Anonyymi
Selvästi Kannabismyönteinen uutisointi terveyden puolesta.
Anonyymi: Lestin Heittäjä 5.5.2012 9:43

Anonyymi
Ei onnistu monopoliaseman kaato nykyisessä eduskunnassa, jota käytännössä johtavat verotushimoiset sosialistit.
Anonyymi: Viinille perso 5.5.2012 9:46
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

10:48 Ovet aukeavat kesken ajon – Ford kutsuu huoltoon 390 000 autoa
10:05 Kreikka vahvisti määräyksen: kuntien lainattava valtiolle
07:49 Mbnet.fi Testissä käteen sopiva Atomi
05:13 Näkökulma Volkswagenin kaksi vanhaa Aatamia kukkotappelussa
05:08 Mikä vaikuttaa asuntolainan saantiin?
05:08 Laitetesti Fitbit Surge – ei aivan älykello
05:01 Miten auto kannattaa rahoittaa?
24.4. Viisi vinkkiä, joilla vältät hölmöydet
24.4. It-viikko Lehti: Nokia vahvistaa tiedot puhelimesta
24.4. Digitoday Välimeren salakuljettajat mainostavat avoimesti FB:ssä
24.4. Kreikan IMF-laskun eräpäivä siirtyy vapun takia
24.4. Digitoday Murra Spartan-selain, tienaa jopa 11 000 euroa
24.4. Digitoday Pelottava tieto: Windows XP hyrrää turmaydinvoimalassa
24.4. Pepsi muuttaa reseptiä – syynä kuluttajien syöpäpelko
24.4. Bergholm: Ailasmaan ero liittyy Ala-Pietilän potkuihin
24.4. Tämä Suomeen? "Lukitsee 500–600 euron kk-tuloihin"
24.4. Nyt Solidiumista lähtee Eija Ailasmaa
24.4. Rupla +19 % – vahvistuu "enemmän kuin tarpeen"
24.4. Digitoday Nyt tuli rumia Lumia-lukuja: "Syö uskottavuutta"
24.4. Nordea karsii joka viidennen Venäjällä
24.4. Finlayson lopettaa myynnin Kärkkäisellä – "ahdasmielistä propagandaa"
24.4. It-viikko Jättipankin Nokia-siivu paisui
24.4. Orion kiitää pörssissä
24.4. Digitoday Nato ja verot viimeinen niitti – alkaako tänään kyberhyökkäys?
24.4. USA säröttää vähemmän – Kemira kärsi
24.4. Kolumni Osuustoiminnassa pieni voi olla suuri
24.4. Osuuskunnat tukevat Etiopian kehitystä
24.4. Kreikkalaisministeriä tylytettiin: "Peluri, amatööri"
24.4. Digitoday Kilpailija Apple Watch -päivänä: Psst katsokaas tänne päin
24.4. Nyt tuli lista Suomelle: lomia pois, työaikaa lisää, kouluja maksullisiksi
Asiakastieto

Yhteistyössä

Kommentoiduimmat nyt