Kirjaudu ▼
 

50 000 nimeä Alkoa vastaan

Mika Ranta
50 000 nimeä Alkoa vastaan
Haluaisitko äänestää uudelleen kieltolaista? Kohta se on mahdollista. Viiniyrittäjä Petri Viglione aikoo käyttää hyväkseen uutta lakia ja kerätä 50 000 nimeä saadakseen muutoksen Alkon monopoliasemaan.
5.5.2012 06:01
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Viiniyrittäjä Petri Viglione aikoo käyttää hyväkseen uutta lakia kansalaisaloitteesta. Hän aikoo kerätä tarvittavat 50 000 nimeä saadakseen muutoksen Alkon monopoliasemaan.

Tositoimeen Viglione ryhtyy loppuvuodesta, jolloin avautuu oikeusministeriön ylläpitämä maksuton verkkopalvelu nimien keruuta varten. Tätä ennen hän kuitenkin toivoo laajaa kansalaiskeskustelua aiheesta.

– 80 vuotta sitten kysyttiin suomalaisilta, haluatteko purkaa kieltolain. Kukaan ei kuitenkaan ole kysynyt, haluatteko monopolin, Viglione sanoo.

Alko Oy Winital S.p.a. Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 1505551-4
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Alkoholi- ja muiden juomien vähittäiskauppa
Kaikki yrityksen taloustiedot

Hänen mukaansa alkoholipolitiikan asenteet ovat viime vuosina selvästi kiristyneet ja muuttuneet entistä konservatiivisempaan suuntaan, mutta alkoholiongelmat eivät kuitenkaan ole vähentyneet.

– Alkoholipolitiikassa keinot ovat päämääriä tärkeämpiä. Tiukka alkoholipolitiikka ei kuitenkaan saa olla itsetarkoitus vain fiskaalisen (verotuksellisen) merkityksen takia, Viglione muotoilee.

Hänen mukaansa kansanäänestys Alkon monopolista herättäisi laajan keskustelun alkoholipolitiikan keinoista ja päämääristä.

– Jokaisen olisi helppo ottaa kantaa äänestämällä. Tietoisuus ja kannanotto lisäisivät myös vastuuta, koska loppujen lopuksi ei ole vapautta ilman vastuuta, Viglione perustelee.

Muistuttaa
vaalilakia

Maaliskuun alusta voimaan tulleen perustuslain uuden säännöksen mukaan vähintään 50 000 äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kansalaisaloitetta tukevat allekirjoitukset on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa paperilla tai sähköisesti tietoverkossa. Viglione aikoo siis käyttää oikeusministeriön verkkopalvelua, joka tulee käyttöön loppuvuodesta.

Aloite ei sido eduskuntaa. Eduskunnalla on vain velvoite ottaa kansalaisaloite käsiteltäväksi. Hyväksyminen ja mahdolliset muutokset aloitteeseen jäävät eduskunnan itsensä harkittaviksi.

Jos aloitteentekijä tai -tekijät keräävät rahaa kampanjaansa, lahjoituksista on tehtävä ilmoitus mikäli ne ylittävät 1 500 euroa.

5.5.2012 06:01
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (199)


Anonyymi
Petri Viglionella on vain oma lehmä ojassa. Hänhän on viinien maahantuoja ja ajaa vain omaa liiketoimintaansa. Toisaalta hän on italiaano ja ajaa toisen kotimaansa konkurssikypsän Italian asiaa.
Suomalaiset eivät kiinosta tätä miestä tippaakaan.
Anonyymi: TM 6.5.2012 9:14

Anonyymi
Nimeni saavat aloitteet, joissa pyritään poistamaan mnopolit Alko ja Veikkaus ja sen jälkeen voidaan keskittyä ajoneuvoverotukseen.


Ilmainen koulutus, ilmainen terveydenhuolto ynnä muut pitää säilyttää ja verot valtion maksettaviksi?
Anonyymi: Giorgios Aviorikos 6.5.2012 9:14

Anonyymi
Valtio tarvitsee verotuloja, alkoholi on oikea veronkeruun kohde
Ei siihen Alkoa tarvita, keräähän vähittäiskauppa jo nyt siideri- ja olutverot.


Oluen ja siiderin myynnistä saatava kate on myös saatava Alkoon. II-olut olisi sopiva maitokauppaan.
Anonyymi: Peccavi 6.5.2012 9:18

Anonyymi
Olisi kiva nähdä niiden 50000 alkoholistin nimet. Minä en ole tarvinut koskaan laajempaa ja vapaampaa alkoholijakelua. Uskon, että vain alkava alkoholismi voi luoda sille tarpeen. Pystyn ostamaan viinitarpeeni viinikaappiin ja en juo niitä seuraavana viikonvaihteena loppuun, kuten aloitteleva alkoholisti. Jos kaapissa ei ole ruokaviinejä, niin kannattaa miettiä omaa alkoholin käyttöään. Tuunustan muuten juovani viinejä runsaasti, mutta silti en kaipaa laajempaa jakelua.


Voisit hämmästyä kun näkisit nimesi listalla.
Anonyymi: Alkoholistihan ei tu 6.5.2012 10:45

Anonyymi
kuvassa on minun viikon juomat.
Anonyymi: krapulaa pukkaa tule 6.5.2012 11:19

Anonyymi
Alkon valikoima ei ole hyvä eikä laaja, vaikka kuinka moni peruskympinchilenostaja siihen olisikin tyytyväinen. Vastaavasti arroganttia olisi väittää, "että Prismassa myydään aivan riittävän hyviä lastenturvaistuimia eikä muuta tarjontaa todellakaan tarvita. Itsehän en tosin aja autoa eikä minulla ole lapsiakaan." Alko ei selvästikään pysty vastaamaan nissiytyneen viiniharrastajakunnan moninaisiin kotkotuksiin, vaan keskittyy yrityksenä liikaa tuloksen tekemiseen ja vähemmän monopolivelvoitteidensa hoitoon. Myönnettäköön, ettei vaatimus alkoholihaittojen vähentämisestä ole tosin alun pitäenkään kovin realistinen, jos yrityksen samalla pitää rinta pörröllään huolehtia tuloskunnosta. Miksi muuten Alkot aina hakeutuvat Prismojen ja Cittareiden yhteyteen, kuin turvatakseen myyntinsä ja ulkoistaakseen rakennus- ym. kustannuksia kilpaetua hakevalle kumppanilleen.

Mutta vastaavasti Alkolla on suuria vaikeuksia kattavan valikoiman tarjoamisessa. Ja perusväittämä siitä, että kysynnän ollessa pientä ei vapaillakaan markkinoilla olisi laajempaa tarjontaa, osoittaa suurta ymmärryksen puutetta Alkon luonteen suhteen. Mammuttitautinen Alko ei kykene vastaamaan pieneen kysyntään, mutta pieni joustava viinikauppias kyllä pystyisi. Kauppias jonka ei tarvitsisi pitää huolta siitä, että esim. asiakkaan toivoma Juran poulsard on saatavissa Hangosta Inariin. Ei mitään pienen harrastajakunnan tuotteita muutenkaan myydä vedoten maantieteellisten perusoikeuksien toteutumiseen. Mikä helvetin perusoikeus on saada ostaa laatuviiniä siellä, missä sille ei ole kysyntää. Etelän viiniharrastajat maksavat tämänkin lystin pullohinnoissaan siinä missä kossunkittaajat maksavat alkoholiveroina sairauksiensa hoidon (täysin siitä riippumatta oliko myyjä monopoli tai yksityinen). Monopolimarkkinoilla tarjonta luo kysyntää ja tätä kansanvalistusmentaliteettia Alko välttelee kuin ruttoa, sillä parempi tuotto lohkeaa rypiessä keskinkertaisuuden status quossa.

Alkon valikoima on markettimielessä (Prisman alkoholiosastoinahan Alkot usein nytkin toimivat) erinomainen, mutta erikoisliikkeenä auttamatta suppea, kankea ja konservatiivinen eikä todellakaan kaiken sen suitsutuksen arvoinen, jota satunnaisesti viiniä nauttivat tavantallaajat ovat aina valmiina antamaan.

Kaiken lisäksi Alko on alkoholimonopolina suoraan sanottuna sieltä huonoimmasta päästä. Oikea suomalaisen junttiuden ja itsetyytyväisyyden malliesimerkki. Heittämällä parempia alkoholimonopoleja löytyy Ruotsista, Norjasta ja Kanadasta.

On se kumma, jos ei monopolia saada purettua edes sen vertaa, että yksittäiset luvanvaraiset alkoholijuomien erikoisliikkeet sallittaisiin. Tämä ei alkoholikuolemia lisäisi, mutta mahdollistaisi tarjonnan lisääntymisen sekä aidon innostuneen yrittämisen ja veisi parhaan terän kritiikiltä. Tulisi kilpailua alalle, ei ainoastaan tarjonnan vaan myös osaavan henkilökunnan suhteen. Tämä jos mikä piristäisi alan uranäkymiä ja nostaisi alkoholialan ammattitaidon yleistä arvostusta. Tällä hetkellä kun yhdenmuotin sopimuksia tarjoava ketjuliike Alko ei oikein ole varteenotettava työnantaja alkoholialalla, mikäli työnhakijalta löytyy tippaakaan kunnianhimoa alan sisällä. Tästä syystä itseltänikin on jäänyt Alkon työpaikat aina hakematta, vaikka ala joskus olikin se sydäntä lähimpänä oleva. Vaan enpä nyt vaativana harrastajanakaan voi sanoa, että olisin tyytyväinen yrityksen toimintaan. Monopoli alas. Edes osittain.
Anonyymi: Ei monopolia, ei ain 6.5.2012 14:34

Anonyymi
Eikö tässä maassa ole känniääliöitä jo ihan tarpeeksi??? Nuoriso on täysin rappiolla alkoholin takia ja huonompaan suuntaan mennään vuosi vuodelta. Uutta kieltolakia tässä tarvitaan enemmänkin - siihen lappuun laittaisin nimeni erittäin mielelläni.
Anonyymi: myyntiä rajoitettava 6.5.2012 18:42

Anonyymi
Kotiutukset käyntiin.
Anonyymi: Suomen talous nousuu 6.5.2012 18:48

Anonyymi
Lakialoite roskaamisen kriminalisoimiseksi olisi paikallaan.

Jos jokaisesta kaupungissa kadulle heittämästä roskasta joutuisi samantien yhdeksi vuorokaudeksi johonkin isoon väestösuojaan paljaalle betonilattialle ilman ruokaa ja vaatteita, kaupungit siistiytyisivät.

Sama laki koskemaan muita rikkomuksia, kuten jos 12 vuotta täyttänyt ajaa jalkakäytävällä, jos sylkäisee kadulle, töhrii, ulostuttaa koiraansa talon seinään tai käytävälle, kerjää, myy julkisella paikalla ilman myyntilupaa kiikareita, soittaa hanuria tamburiinin säestyksellä, jättää kaupassa tuotteita vääriin paikkoihin, ördää skurussa jne.
Anonyymi: . 6.5.2012 19:05

Anonyymi
Kylläpä nyt viinakauppias on tohkeissaan. Ei kuitenkaan pysty toimittamaan yhtä kattavaa ja laadukasta valikoimaa kuin ALKO. Jos tuon tyypin kaverit pääse mellastamaan mielinmäärin voi kuluttajansuojan unohtaa. Pistäkää vain nimiä paperiin ja pitäkää hatusta kiinni.
Anonyymi: hölmöilylläkin joku 6.5.2012 19:36
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

29.8. Kreikan seuraava lainaerä voi viivästyä
29.8. Zuckerberg: Facebook ei pyri mediayhtiöksi
29.8. Pankkijohtaja kiistää syyllistyneensä valuuttojen manipulaatioon
29.8. Merkel vakuuttaa: TTIP-neuvottelut jatkuvat
29.8. Kreikan talous kasvoi toisella neljänneksellä
29.8. Yle: Valtio yritti tiristää autoilijoilta rahaa sakoilla, meni pieleen
29.8. Irlanti puolustautuu Applen verojutussa
29.8. EK Ahvenanmaan verottomasta pakettirallista: "Mitään hätiköityä ei pidä tehdä"
29.8. Venäjälle voi syntyä uusi öljyjätti – Putinin leima puuttuu
29.8. Varaudu näihin – moni vero muuttuu ensi vuonna
29.8. Digitoday Dropbox-tietoja nettiin – vaihda salasana, jos kuulut tähän ryhmään
29.8. Onko tässä Särkänniemen delfiinien uusi työ?
29.8. Meyerin investoinnit Turkuun nousevat 75 miljoonaan euroon
29.8. Laajennus työkokeiluun, Guggenheim, isompi kotitalousvähennys – EK julkisti toiveet hallitukselle
29.8. Nordea veikkaa: Seuraava koronnosto sittenkin vasta joulukuussa
29.8. Investors House saattaa aloittaa asuntorakentamisen
29.8. Wärtsilä ja Gasum aloittavat maakaasuyhteistyön
29.8. Kauppa kävi heinäkuussa vain suurissa supermarketeissa
29.8. Saksalaisministeri: Britit eivät saa poimia rusinoita pullasta
29.8. Digitoday Hurja patenttihakemus: Näinkö loppuvat iPhone-varkaudet?
29.8. Palkansaajat saamassa uuden kiky-porkkanan – näin veronkevennys vaikuttaa
29.8. Aktia ennustaa aneemista kasvua – "Ei spurtti, vaan hyvin maltillinen parannus"
29.8. Libressen ja Liberon pörssiinmenon takana ostotarjous
29.8. EK: Teollisuuden näkymät edelleen heikot
29.8. Hypo: Juuri julkaistut tiedot paljastavat talouden tilan
29.8. Digitoday Musiikkipalvelujen taisto meni rumaksi: Spotify kostaa artisteille
29.8. Asuntokaupan kahtiajako vahvistuu Suomessa
29.8. Ilta-Sanomat Muumimukien hinnat laskevat? ”Keräilijöiden usko alkaa hiipua”
29.8. Japanin Kuroda: Ei epäilystäkään, etteikö lisäelvytykselle olisi tilaa
29.8. Digitoday Oppivatko ihmiset vihdoin? Pokémon-pelko ei toteutunut Suomessa
Asiakastieto

Yhteistyössä