Kirjaudu ▼
 

MT: Kotimaisen lihan ympäristörasite "pieni"

Soile Kallio / Lehtikuva
MT: Kotimaisen lihan ympäristörasite "pieni"
Kuluttajia kannustetaan vähentämään naudanlihan syöntiä, mutta kotimaisen lihan ympäristörasitus saattaa olla oletettua pienempi. Asiasta kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus.
16.1.2012 07:38
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Lehden haastatteleman Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professorin Markku Ollikaisen mukaan Suomessa merkittävä osa lihasta tulee maidon tuotannosta.

Silloin lihan ympäristörasitus on hänen mukaansa pieni, koska pääosa elinkaarivaikutuksista kohdistuu maidontuotantoon.

Lehden siteeraaman Sydsvenskanin mukaan noin 65 prosenttia ruotsalaisesta naudanlihasta on peräisin lypsykarjatiloilta. Kun samasta karjasta saadaan sekä maitoa että lihaa, päästöt elintarvikekiloa kohti ovat pienemmät. Moni ruotsalaisargumenteista pätee hyvin myös Suomeen.

Maailman kotieläintuotannossa kasvihuonekaasupäästöistä suuri osa syntyy siitä, että Etelä-Amerikassa raivataan sademetsiä karjankasvatuksen tieltä.

∇ Mainos ∇
16.1.2012 07:38
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (16)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Lihaa ei tarvitse ahmia joka päivä vaan joka toinen päivä.
Anonyymi: Pysyy kroppakin kunn 16.1.2012 7:58

Anonyymi
Ihminen tarvitsee valkuaista.Roskaruoka aiheuttaa terveysongelmia,samoin liimaliha.Kannattaa olla tarkkana mitä syö.
Anonyymi: hapeton itämeri,kaat 16.1.2012 8:11

Anonyymi
Kotimainen liha ei rasita luontoa. Mutta kotimaiset lihansyöjät rasittaa luontoa rutinallaan. Tässä se ero on. Näin koska kaikki eivät halua syödä niitä supermaukkaita kanannahka palleropyöryköitä ja kamaramakkaroita. Paljon "lihaa" meneekin hukkaan kuluttajien typerän laatutietoisuuden vuoksi.
Anonyymi: lihanjalostaja 16.1.2012 8:15

Anonyymi
Kasvien teollinen prosessointi ruuaksi kovien kemikaalien kuten heksaanin ja etanolin avulla on aika raakaa peliä sekin.
Anonyymi: Luomuteollisuutta ei 16.1.2012 8:25

Anonyymi
Sademetsää raivataan enemmän soijantuotantoon, eli sikatalouteen. Suomenkin sikalat käyttävät runsaasti sademetsän tilalla viljeltyä soijaa, ja tuotteet menevät usein vientiin. Etelä-Amerikassa esim. Argentiinassa ja Uruguayssä naudat laiduntavat vapaana pampalla, jossa ei koskaan ole metsää kasvanut. Maku on loistava, toisin kuin sitkeässä mansikissa.
Anonyymi: Faktat ja propaganda 16.1.2012 8:42

Anonyymi
Meidän pöytään ostetaan kotimaista vilja possua,mutta meillä ei syödä vegetaristi ruokaa eli geeni-soijaa ja lapsityövoimalla tuotettua riisiä tai hedelmiä jotka tuodaan toiselta puolelta maapalloa ties missä tankkereissa jotka pumppaavat jätevetensä itämereen.Vegetarismi on uskonto.
Anonyymi: sekasyöjä 16.1.2012 8:52

Anonyymi
Lopetatte ne leivän, pizzojen ja limujen yms. roskien syönnin niin jaksatte paremmin töissä tai työttömänä.
Anonyymi: oikeaa ruokaa eikä m 16.1.2012 9:04

Anonyymi
Me sitten elämme somassa paikassa, meitä ei koske mikään.

EU:n kriisi ei koske meitä, ydinvoima on meillä turvallista ja kas, meikäläinen nauta ei aiheuta mitään ongelmia.

Me siis syömme luonnollisella tavalla kuollutta nautaa????
Anonyymi: wizz 16.1.2012 9:09

Anonyymi
Sademetsää raivataan enemmän soijantuotantoon, eli sikatalouteen. Suomenkin sikalat käyttävät runsaasti sademetsän tilalla viljeltyä soijaa, ja tuotteet menevät usein vientiin. Etelä-Amerikassa esim. Argentiinassa ja Uruguayssä naudat laiduntavat vapaana pampalla, jossa ei koskaan ole metsää kasvanut. Maku on loistava, toisin kuin sitkeässä mansikissa.


Hmm.. Uruguayssa ei ole pampan aluetta, ainoastaan Argentiinassa.
Argentiinalaista lihaa ei Suomeen käsittääkseni tuoda, koska Argentiina takaa kansalaisilleen edullisen lihan hinnan suurilla naudanlihan vientitulleilla.
En tiedä käytetäänkö Suomessa paljoa etelä-Amerikan soijaa rehuvalmisteissa, koska tuo soijahan on geenimanipuloitua, jota Suomessa (onneksi) pyritään välttämään.
Anonyymi: jiipee 16.1.2012 9:16

Anonyymi
"MT: Kotimaisen lihan ympäristörasite "pieni"

Ihanaa MTK:n propagandaa - meneekö tässä maassa ihan mikä tahansa jaska läpi, kunhan se uutisoidaan "oikealla" tavalla.
Anonyymi: Silti liha maistuu, 16.1.2012 9:42
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä