Kirjaudu ▼
 

Caruna ei halua hinnoille korotuskattoa – "verkkoa ei saada rakennettua"

Kimmo Brandt
Caruna ei halua hinnoille korotuskattoa – "verkkoa ei saada rakennettua"
Sähkönsiirtoyhtiö Caruna toteaa tiedotteessa pahoittelevansa hinnankorotuksesta asiakkaille aiheutunutta harmia.
4.2.2016 13:09
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan mukaan Energiaviraston eilinen ehdotus sähkön siirtohintojen korotuskatosta ei sovi yhtiölle asetettuihin vaatimuksiin.

Carunan mukaan ehdotetulla korotuskatolla ja siirtymäajalla yhteiskunnan edellyttämää verkkoa ei saada rakennettua lain edellyttämään määräaikaan, vuoteen 2028, mennessä.

Caruna Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 1618314-7
Kotipaikka Espoo
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Sähkön siirto
Kaikki yrityksen taloustiedot

Caruna muistuttaa lain edellyttävän, että puolet asiakkaista saa toimitusvarmuuskriteerit täyttävän verkon vuoteen 2019 mennessä ja kaikki vuonna 2028.

– Jos aikarajaa lykätään, haja-asutusalueiden verkonparannushankkeet viivästyvät. Tällöin haja-asutusalueiden asiakkaat joutuisivat huonompaan asemaan kuin taajamien asukkaat, koska saneeraustyöt on käynnistetty tiheämmin asutuista taajamista, Caruna sanoo tiedotteessa.

Caruna lisää, että myrskyn tai lumikuorman aiheuttama sähkökatko ei saa lain mukaan ylittää kuutta tuntia asemakaava-alueella ja 36 tuntia haja-asutusalueella.

– Tavoitteeseen päästään vain verkon uudistamisella.

Energiavirasto esitti työ- ja elinkeinoministeriölle keskiviikkona toimittamassaan selvityksessä harkittavaksi kattoa sähkön siirtohinnan kertamuutoksiin ja korotusten toistumisväliin.

– Tällä muutoksella voitaisiin rajoittaa yksittäisen siirtohinnan korotuksen prosentuaalinen suuruus kohtuulliseksi katsottavalle tasolle, virasto perusteli selvityksessään. 

Caruna toteaa tiedotteessa olevansa pahoillaan asiakkailleen aiheuttamastaan harmista jouduttuaan tekemään ratkaisun hinnankorotuksista verkon mittavan parannustarpeen vuoksi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Verkot on pääsääntöisesti rakennettu 1960-1980-luvuilla. Verkko on vanhaa, mikä tekee siitä alttiimman vioille. Verkon toimintavarmuus ei vastaa uuden lain vaatimuksia, Caruna painottaa.

Yhtiö muistuttaa vielä, että Suomessa sähkön hinta on kansainvälisesti verrattuna edullista. Kokonaishinta oli viime vuoden vertailussa kolme senttiä kilowattitunnilta Ruotsin sähkönhintaa alhaisempi ja 14 senttiä kilowattitunnilta Saksan hintaa alhaisempi.

Caruna avasi tulojaan ja menojaan

Carunan mukaan sähköverkon uusiminen maksaa vuosittain 200 miljoonaa euroa ja työ kestää noin vuosikymmenen.

Muut menot eli verkonvalvonta, viankorjaus työntekijöiden palkat, tilat ja järjestelmät maksavat vuosittain noin 90 miljoonaa euroa. Lisäkuluja tulee verkon rahoittamiseen otettujen lainojen koroista, jotka toissavuonna olivat 102 miljoonaa euroa.

Asiakkailta Caruna saa vuosittain noin 300 miljoonaa euroa kassavirtaa ja hinnankorotusten jälkeen kassavirta noussee noin 400 miljoonaan euroon.

Asiakkailta kerättävillä maksuilla katetaan sähköjohtojen siirtäminen maan alle säältä suojaan. Investoinnit asiakasta kohden ovat yhtiön mukaan noin 300 euroa vuosittain.

4.2.2016 13:09
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Caruna Oy

Kommentit (195)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Että valehteleekin vielä ihan kirkkain silmin.

Onkohan tuolla Carunalla hiukan psykopaattisia oireita...

Katsotaanpas ne Carunan todelliset rahavirrat.

Pistetään ihan oikeat tutkijat asialle.
Anonyymi: wallesmanniEVP 4.2.2016 13:14

Anonyymi
Ei euroopan mamma pysy vauhdissa perässä eikä näillä toimilla saksan teutse pankkia pelasteta.
Anonyymi: New_age 4.2.2016 13:17

Anonyymi
Ei muutako alethan myymään koivuhalkoja seuraavaksi ja toivotaan pysyvämme leivässä.
Anonyymi: Esaboy 4.2.2016 13:23

Anonyymi
Carunan kannattaisi purkaa veronvälttelymenettelynsä niin olisi moraalisesti helpompi hyväksyä korotukset. Bisneksenhän piti olla tuotoltaan requloitua ja nyt 8,5% korkoisella konsernilainalla pumpataan hollantilaiseen holdinyhtiöön ylituottoja ... paljon yli sen reguloinnissa sovitun tuottoprosentin.
Anonyymi: MoraalitonCaruna 4.2.2016 13:23

Anonyymi
Nyt on oivallinen tilaisuus antaa pääomasijoittajille opetus siitä että aivan kaikki hinnankorotulset eivät ole sallittuja. Eli, verkko pitää olla valmis aikarajaan mennessä mutta hinnankorotuksille katto, siinä pitää vain pistää rahat investointeihin eikä ylisuuriin voittoihin.
Anonyymi: Ndndleoe 4.2.2016 13:23

Anonyymi
Caruna ei sitten voi käyttää tuottojaan investointeihin? Jaa mutta sehän on raskaasti velkainen ja tappiollinen. Jos sillä ei olisi monopoliasema, kilpailu pitäisi hinnat kohtuullisena ja investoinnitkin hoidettaisiin voitoista. Lisäksi verkkoinvestoinnit koituvat carunan voitoksi, koska maahan kaivetut johdot eivät ole lainkaan niin vikaherkkiä, eikä katkoista mene korvauksia.
Anonyymi: hujarilafka 4.2.2016 13:27

Rekisteröitynyt käyttäjä
Loistobusiness. Ostetaan heikossa hapessa oleva verkkoyhtiö halvalla. Rakennetaan pikavauhdilla huippuluokan verkot yrityksen vankeina (pakkoasiakkaina) olevien varoilla ja myydään lopuksi koko komeus pois huippuhintaan ja kääräistään voitot omiin liiveihin. Veroja ei tietenkään makseta missään kohdassa.

Miten Suomessa voi olla niin umpi-idiootteja päättäjiä, että tällainenkaan itsestäänselvyys ei tullut hahmotettua ennen kuin Carunat on jo housuissa.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Luottoluokittaja 4.2.2016 13:28

Anonyymi
Siis Caruna ei maksa Suomeen veroja ja tuotto on vajaa 20 pinnaa? Kansalaiset kehtaavavat vielä vinkua siitä, että korotukset ovat liian suuret. Päinvastoin, korotus on aivan liian pieni jos suomalaisilla on varaa maksaa sähköstä eikä sitä varten tarvita ottaa velkaa.
Anonyymi: KnuutilaMii 4.2.2016 13:28

Anonyymi
Täällä kaikki kuitenkaan mene kuten Caruna haluaa.

Katsotaanpas mistä ne sähkökatkot johtuvatkaan.

Se on ihan turhaa alkaa kaivaa metsän poikki maakaapelia. Suorastaan järjetöntä.

Yhdelläkin välillä on joka kerta kun isommasti tuulee joku puu poikittain ja langat solmussa. Onko se niin saatanan kallista kaataa se puu siitä 5 metrin päästä linjasta. Toisekseen linjaa voi suojata muutenkin eikä se sataa miljoonaa maksa. Tiedän kyllä insinöörejä jotka saavat satasen homman maksamaan sata tuhatta. On niitä nähty.

Carunalle voisi sanoa: älyllä saattaisi saada enemmän kuin edes rekkakuormalla riihiukuivaa euro seteliä.

Carunan tapauksessa kyse on monopoliasemaa hyväksi käyttäen kansalaisten pakkorahastus. Niin ja Energiavirston hepulta kun toimittaja kysyi onko siirtohinta kaikille sama. Valvotaanko sitä. Energiaviraston nilviäinen luikerteli sadalla sanalla sanomatta mitäämn koko kysymykseen ja toimittaja oli tyytyväinen (kuten aina).

Tuolta Carrunalta voisi napata luulot pois ja turhat rikastumisen unelmat rosvoamalla. Aivan turha selittää että vaatimuksiin ei kyetä vastaamaan ilman ryöstökalastusta.

Tietenkin kohta saadaan tuutin täydellä selostuksia siitä kuinka on hankalaa ja vaikeaa ja kallista ja jos jonkinlaista teknistä potaskaa siten että kukaan ei ota selvää.
Hiukan sama taktiikka kuin niillä ATK kähmijöillä jotka jekuttavat virkakyöstiltä rahat jos minkäkinlaisiin viritelmiin esim terveyskekuksissa yms.

Caruna: kansalaisissakin on sähköinsinöörejä.
Anonyymi: tämähaisee 4.2.2016 13:28

Anonyymi
Niin logiikkahan menee muuallakin niin, että maksetaan ne yrityksen investointivarat osinkoina pois, ja sitten valitellaan kun yrityksellä ei ole varaa investoida ja työntekijätkin on huonoja ja verottajakin verottaa liikaa.
Anonyymi: Köyhäläinen 4.2.2016 13:29
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

07:10 Kolumni Ehtiikö EU ryhdistäytyä?
07:05 Digitoday Halpaa televisiota ostamassa? Etsi tämä merkintä
06:00 Asuntokauppa vilkkainta vuosiin: "Ihmiset ovat huomanneet, että maailma ei romahtanutkaan"
25.7. Kohta se on totta: Maailman ympäri ilman polttoainetta kulkevalla lentokoneella
25.7. Digitoday Poliisi halusi avata puhelimen – teetti kopiot kuolleen miehen sormista
25.7. Amerikkalaiset luulevat tietävänsä taloudesta – virheellinen itseluottamus aiheuttaa riskejä miljoonille
25.7. 10 merkkiä siitä, että olet oikeassa työpaikassa
25.7. Digitoday Microsoft vokottelee asiakkaita Windows 10:een tiedonkeruulla
25.7. EU painostaa Volkswagenia maksamaan korvauksia eurooppalaisille asiakkaille
25.7. Yle: Nokia teetti Suomessa asiantuntijatöitä 750 eurolla kuussa
25.7. Talouden taantuma nipistää Dubaita – lentokentälle hylätään taas kalliita autoja
25.7. Digitoday Pokémonit valtasivat App Storen: Ennätys puhki
25.7. Anttila: Osa verkosta ostaneista asiakkaista saa tavaransa
25.7. Turkissa kuohuu ja paine EU-johtajia kohtaan kasvaa – "Pakolaissopimus täytyy neuvotella uudelleen"
25.7. Yhdysvaltojen kasvava tuotanto painaa öljyn hintaa
25.7. DI: Ericssonista lähtevä Vestberg saa muhkean erokorvauksen
25.7. Turkki puhdistaa nyt lentoyhtiötään: Turkish Airlines jakeli potkuja
25.7. Nokia painuu, pörssin nousu jatkuu
25.7. Digitoday Poikkeuksellinen Applen tietokone huutokaupataan – hinta voi nousta miljoonaan dollariin
25.7. Digitoday Huhuttu kauppa vahvistui: Verizon ostaa Yahoon verkkoliiketoiminnan
25.7. Digitoday Suomen Pankin sivut tukkinut palvelunestohyökkäys ohi – "Ei ole ennen tehty vastaavaa"
25.7. Trumpin USA voisi erota WTO:sta – "Kauppasopimukset ovat katastrofi"
25.7. Digitoday Suomalainen Jolla lisensoi: Uusi Sailfish-puhelin tuli myyntiin Intiassa
25.7. Ericssonin Johansson uuden toimitusjohtajan valinnasta: "Tilanne on ihanteellinen"
25.7. Osakeralli jatkuu Yhdysvalloissa – "kultainen skenaario" tukee kursseja
25.7. Analyytikko Vestbergin potkuista: Ericssonin suuromistajat halusivat muutosta
25.7. Juncker: Iso-Britannian eropyynnöllä ei ole takarajaa
25.7. Kiina paketoi nyt miljardien ongelmaluottoja arvopapereiksi
25.7. Ericssonin Vestbergille potkut – "On oikea aika hakea uusi johtaja"
25.7. Digitoday Nintendo toppuutteli Pokémon Go -intoa – osake sukelsi 18 %
Asiakastieto

Yhteistyössä