Kirjaudu ▼
 

Caruna ei halua hinnoille korotuskattoa – "verkkoa ei saada rakennettua"

Kimmo Brandt
Caruna ei halua hinnoille korotuskattoa – "verkkoa ei saada rakennettua"
Sähkönsiirtoyhtiö Caruna toteaa tiedotteessa pahoittelevansa hinnankorotuksesta asiakkaille aiheutunutta harmia.
4.2.2016 13:09
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan mukaan Energiaviraston eilinen ehdotus sähkön siirtohintojen korotuskatosta ei sovi yhtiölle asetettuihin vaatimuksiin.

Carunan mukaan ehdotetulla korotuskatolla ja siirtymäajalla yhteiskunnan edellyttämää verkkoa ei saada rakennettua lain edellyttämään määräaikaan, vuoteen 2028, mennessä.

Caruna Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 1618314-7
Kotipaikka Espoo
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Sähkön siirto
Kaikki yrityksen taloustiedot

Caruna muistuttaa lain edellyttävän, että puolet asiakkaista saa toimitusvarmuuskriteerit täyttävän verkon vuoteen 2019 mennessä ja kaikki vuonna 2028.

– Jos aikarajaa lykätään, haja-asutusalueiden verkonparannushankkeet viivästyvät. Tällöin haja-asutusalueiden asiakkaat joutuisivat huonompaan asemaan kuin taajamien asukkaat, koska saneeraustyöt on käynnistetty tiheämmin asutuista taajamista, Caruna sanoo tiedotteessa.

Caruna lisää, että myrskyn tai lumikuorman aiheuttama sähkökatko ei saa lain mukaan ylittää kuutta tuntia asemakaava-alueella ja 36 tuntia haja-asutusalueella.

– Tavoitteeseen päästään vain verkon uudistamisella.

Energiavirasto esitti työ- ja elinkeinoministeriölle keskiviikkona toimittamassaan selvityksessä harkittavaksi kattoa sähkön siirtohinnan kertamuutoksiin ja korotusten toistumisväliin.

– Tällä muutoksella voitaisiin rajoittaa yksittäisen siirtohinnan korotuksen prosentuaalinen suuruus kohtuulliseksi katsottavalle tasolle, virasto perusteli selvityksessään. 

Caruna toteaa tiedotteessa olevansa pahoillaan asiakkailleen aiheuttamastaan harmista jouduttuaan tekemään ratkaisun hinnankorotuksista verkon mittavan parannustarpeen vuoksi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Verkot on pääsääntöisesti rakennettu 1960-1980-luvuilla. Verkko on vanhaa, mikä tekee siitä alttiimman vioille. Verkon toimintavarmuus ei vastaa uuden lain vaatimuksia, Caruna painottaa.

Yhtiö muistuttaa vielä, että Suomessa sähkön hinta on kansainvälisesti verrattuna edullista. Kokonaishinta oli viime vuoden vertailussa kolme senttiä kilowattitunnilta Ruotsin sähkönhintaa alhaisempi ja 14 senttiä kilowattitunnilta Saksan hintaa alhaisempi.

Caruna avasi tulojaan ja menojaan

Carunan mukaan sähköverkon uusiminen maksaa vuosittain 200 miljoonaa euroa ja työ kestää noin vuosikymmenen.

Muut menot eli verkonvalvonta, viankorjaus työntekijöiden palkat, tilat ja järjestelmät maksavat vuosittain noin 90 miljoonaa euroa. Lisäkuluja tulee verkon rahoittamiseen otettujen lainojen koroista, jotka toissavuonna olivat 102 miljoonaa euroa.

Asiakkailta Caruna saa vuosittain noin 300 miljoonaa euroa kassavirtaa ja hinnankorotusten jälkeen kassavirta noussee noin 400 miljoonaan euroon.

Asiakkailta kerättävillä maksuilla katetaan sähköjohtojen siirtäminen maan alle säältä suojaan. Investoinnit asiakasta kohden ovat yhtiön mukaan noin 300 euroa vuosittain.

4.2.2016 13:09
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Caruna Oy

Kommentit (195)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Että valehteleekin vielä ihan kirkkain silmin.

Onkohan tuolla Carunalla hiukan psykopaattisia oireita...

Katsotaanpas ne Carunan todelliset rahavirrat.

Pistetään ihan oikeat tutkijat asialle.
Anonyymi: wallesmanniEVP 4.2.2016 13:14

Anonyymi
Ei euroopan mamma pysy vauhdissa perässä eikä näillä toimilla saksan teutse pankkia pelasteta.
Anonyymi: New_age 4.2.2016 13:17

Anonyymi
Ei muutako alethan myymään koivuhalkoja seuraavaksi ja toivotaan pysyvämme leivässä.
Anonyymi: Esaboy 4.2.2016 13:23

Anonyymi
Carunan kannattaisi purkaa veronvälttelymenettelynsä niin olisi moraalisesti helpompi hyväksyä korotukset. Bisneksenhän piti olla tuotoltaan requloitua ja nyt 8,5% korkoisella konsernilainalla pumpataan hollantilaiseen holdinyhtiöön ylituottoja ... paljon yli sen reguloinnissa sovitun tuottoprosentin.
Anonyymi: MoraalitonCaruna 4.2.2016 13:23

Anonyymi
Nyt on oivallinen tilaisuus antaa pääomasijoittajille opetus siitä että aivan kaikki hinnankorotulset eivät ole sallittuja. Eli, verkko pitää olla valmis aikarajaan mennessä mutta hinnankorotuksille katto, siinä pitää vain pistää rahat investointeihin eikä ylisuuriin voittoihin.
Anonyymi: Ndndleoe 4.2.2016 13:23

Anonyymi
Caruna ei sitten voi käyttää tuottojaan investointeihin? Jaa mutta sehän on raskaasti velkainen ja tappiollinen. Jos sillä ei olisi monopoliasema, kilpailu pitäisi hinnat kohtuullisena ja investoinnitkin hoidettaisiin voitoista. Lisäksi verkkoinvestoinnit koituvat carunan voitoksi, koska maahan kaivetut johdot eivät ole lainkaan niin vikaherkkiä, eikä katkoista mene korvauksia.
Anonyymi: hujarilafka 4.2.2016 13:27

Rekisteröitynyt käyttäjä
Loistobusiness. Ostetaan heikossa hapessa oleva verkkoyhtiö halvalla. Rakennetaan pikavauhdilla huippuluokan verkot yrityksen vankeina (pakkoasiakkaina) olevien varoilla ja myydään lopuksi koko komeus pois huippuhintaan ja kääräistään voitot omiin liiveihin. Veroja ei tietenkään makseta missään kohdassa.

Miten Suomessa voi olla niin umpi-idiootteja päättäjiä, että tällainenkaan itsestäänselvyys ei tullut hahmotettua ennen kuin Carunat on jo housuissa.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Luottoluokittaja 4.2.2016 13:28

Anonyymi
Siis Caruna ei maksa Suomeen veroja ja tuotto on vajaa 20 pinnaa? Kansalaiset kehtaavavat vielä vinkua siitä, että korotukset ovat liian suuret. Päinvastoin, korotus on aivan liian pieni jos suomalaisilla on varaa maksaa sähköstä eikä sitä varten tarvita ottaa velkaa.
Anonyymi: KnuutilaMii 4.2.2016 13:28

Anonyymi
Täällä kaikki kuitenkaan mene kuten Caruna haluaa.

Katsotaanpas mistä ne sähkökatkot johtuvatkaan.

Se on ihan turhaa alkaa kaivaa metsän poikki maakaapelia. Suorastaan järjetöntä.

Yhdelläkin välillä on joka kerta kun isommasti tuulee joku puu poikittain ja langat solmussa. Onko se niin saatanan kallista kaataa se puu siitä 5 metrin päästä linjasta. Toisekseen linjaa voi suojata muutenkin eikä se sataa miljoonaa maksa. Tiedän kyllä insinöörejä jotka saavat satasen homman maksamaan sata tuhatta. On niitä nähty.

Carunalle voisi sanoa: älyllä saattaisi saada enemmän kuin edes rekkakuormalla riihiukuivaa euro seteliä.

Carunan tapauksessa kyse on monopoliasemaa hyväksi käyttäen kansalaisten pakkorahastus. Niin ja Energiavirston hepulta kun toimittaja kysyi onko siirtohinta kaikille sama. Valvotaanko sitä. Energiaviraston nilviäinen luikerteli sadalla sanalla sanomatta mitäämn koko kysymykseen ja toimittaja oli tyytyväinen (kuten aina).

Tuolta Carrunalta voisi napata luulot pois ja turhat rikastumisen unelmat rosvoamalla. Aivan turha selittää että vaatimuksiin ei kyetä vastaamaan ilman ryöstökalastusta.

Tietenkin kohta saadaan tuutin täydellä selostuksia siitä kuinka on hankalaa ja vaikeaa ja kallista ja jos jonkinlaista teknistä potaskaa siten että kukaan ei ota selvää.
Hiukan sama taktiikka kuin niillä ATK kähmijöillä jotka jekuttavat virkakyöstiltä rahat jos minkäkinlaisiin viritelmiin esim terveyskekuksissa yms.

Caruna: kansalaisissakin on sähköinsinöörejä.
Anonyymi: tämähaisee 4.2.2016 13:28

Anonyymi
Niin logiikkahan menee muuallakin niin, että maksetaan ne yrityksen investointivarat osinkoina pois, ja sitten valitellaan kun yrityksellä ei ole varaa investoida ja työntekijätkin on huonoja ja verottajakin verottaa liikaa.
Anonyymi: Köyhäläinen 4.2.2016 13:29
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

21:58 Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
21:21 Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
21:20 Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
21:05 Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
19:47 Fivalle tulossa uusi väline pankkien valvontaan
19:20 Öljyn hinta painuu – Iran antoi pakit tuotantoleikkauksille
18:33 Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus
17:35 Kuluttajien luottamus on nyt kova USA:ssa –nousi korkeimmilleen vuoden 2007 jälkeen
16:19 Karu arvio: Maailmankauppa hyytyy finanssikriisin tasolle
15:26 Helsingin pörssi kääntyi laskuun – Caverion jatkaa nousussa
15:09 USA pohtii, kuinka ison miljardisakon Volkswagen saa
14:48 Digitoday Viranomainen vaatii Facebookia tuhoamaan WhatsApp-käyttäjätiedot Saksassa
14:07 Fiva pitää lainakaton ennallaan – ei tarvetta kiristykselle
14:06 Digitoday Uusi Samsung-räjähdys – omistaja panttaa puhelinta
13:28 Caverion sai uuden toimitusjohtajan läheltä – "Lehtoranta tarjoutui itse"
12:43 Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
12:20 Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
11:48 Pörssissä selvä tuomio johtajavaihdokseen: Nokian Renkaat laskee, Caverion kiitää
11:39 Venevahinkoja sattuu syksylläkin – vakuutusyhtiö varoittaa aalloista ja putoavista lehdistä
11:14 Nyt tuli varoitus: Öljy romahtaa alle 20 dollarin, jos sopimusta ei synny
10:56 Teollisuuden luottamus koheni vihdoin – "Myönteisiä uutisia odotettu pitkään"
10:26 Kullan hinta osoittaa: Clinton jyräsi Trumpin
09:59 Digitoday Nyt se paljastui: Tässä Googlen 6 uutta vimpainta
09:44 Caverion nappasi toimitusjohtajan Nokian Renkailta
09:27 Kuluttajien luottamus heikkeni vähän
09:10 Arvio: Maersk saattaa ostaa Hanjinin
08:32 Digitoday Pelifirma mokasi rajusti: Turvapäivitys muuttui takaoveksi
08:16 LM: Taksi voi pian olla mönkijä tai kuorma-auto
07:23 Ilta-Sanomat Kiivasta väittelyä ja jäätäviä kuittauksia – kaikki Trumpin ja Clintonin kohtaamisesta
06:01 Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
Asiakastieto

Yhteistyössä