Kirjaudu ▼
 

Huippujuristin Copterline-toimet jälleen krp:n tutkintaan – tästä on kyse

Martti Kainulainen
Huippujuristin Copterline-toimet jälleen krp:n tutkintaan – tästä on kyse
Talvivaaran selvitysmiehenäkin tunnetun Pekka Jaatisen toimet ovat jälleen luupin alla. Syyttäjänvirasto määräsi esitutkinnan tapauksesta, jota krp on tutkinut aikaisemminkin.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Suomen huippuasianajajiin lukeutuvaa Pekka Jaatista epäillään törkeästä petoksesta niin sanotussa Copterline-jutussa, joka on monellakin tapaa poikkeuksellinen.

Tapaukseen liittyy Jaatisen edustaman Castrén & Snellmanin lisäksi muitakin Suomen suurimpia asianajotoimistoja, eikä kyseessä ole ensimmäinen kerta, kun keskusrikospoliisi käynnistää esitutkinnan vuosien 2009–2010 tapahtumista.

Krp:n laajan esitutkinnan ja 600 päivän harkinta-ajan jälkeen Helsingin syyttäjänvirasto päätyi kesällä 2014 siihen, etteivät Talvivaaran selvitysmiehenäkin tunnettu Jaatinen tai muut asiaan liittyneet olleet syyllistyneet rikoksiin.

Miksi syyttäjänvirasto katsoi vain 1,5 vuotta myöhemmin, että aihetta uuteen esitutkintaan on?

Pienosakas menetti rahansa

Syyttäjänvirastolle tulleen tutkintapyynnön takana on Copterlinen entinen pienosakas, joka kuvitteli joulukuussa 2008 lainaavansa yhtiölle kymmeniä tuhansia euroja vakuudellisesti muttei koskaan saanut rahojaan takaisin.

Helikopterilentotoimintaa harjoittanut Copterline odotti tuolloin saavansa yhdysvaltalaiselta Sikorskylta miljoonakorvaukset, koska sen valmistaman koneen tärkeän osan hajoaminen aiheutti neljäntoista ihmisen hengen vaatineen turman vuonna 2005.

Osakkaat antoivat Copterlinelle lainaa yhteensä 1,8 miljoonan euron edestä, jotta yhtiö pysyisi pystyssä korvausten maksamiseen saakka ja voisi vielä jatkaa toimintaansa. Osa tulevista korvauksista pantattiin lainojen vakuudeksi.

Sikorsky maksoi heinäkuussa 2009 Copterlinelle 4,3 miljoonan euron vahingonkorvaukset, mutta yhtiölle lainaa myöntäneet osakkaat eivät saaneetkaan rahojaan takaisin.

Copterlinen johto ei nimittäin ollut ilmoittanut pankille, että korvaussummaa varten perustetun tilin varoista 1,8 miljoonaa euroa oli pantattu vakuudeksi velkakirjan haltijoille maksamista varten.

Panttaukselle ei siis tehty niin sanottua julkivarmennusta. Tämän teknisen virheen takia velkojien vakuudet menettivät arvonsa.

Pekka Jaatinen oli tullut Copterlinen hallituksen puheenjohtajaksi kesäkuussa 2009 eli kaksi viikkoa ennen korvaussumman vastaanottamista.

Petosepäilyssä on kyse siitä, oliko Jaatinen tietoinen julkivarmennuksen tekemättä jättämisestä mutta antoi saataviensa perään kyselleelle pienosakkaalle syytä uskoa, että julkivarmennus oli tehty.

Viimevuotiset lausunnot nousevat tarkasteluun

"Tiedossani ei ole ongelmia panttauksen yms suhteen", Jaatinen kirjoitti pienosakkaalle syyskuussa 2009.

Kesällä 2015 Jaatinen sai Asianajajaliiton valvontalautakunnalta varoituksen hyvän asianajajatavan rikkomisesta. Valvontalautakunnan mukaan Jaatisen olisi pitänyt varmistaa panttauksen voimassaolo ennen tällaisten viestien lähettämistä.

Valvontalautakunnalle lähetetyn kantelun takana oli sama pienosakas, jonka tutkintapyyntö johtaa nyt keskusrikospoliisin tutkintaan.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Hän katsoo, että valvontalautakunnalle antamassaan vastineessa Jaatinen itse asiassa myöntää, että hänen johtamansa Copterlinen hallitus jätti julkivarmennuksen tietoisesti tekemättä.

Tutkintapyynnössään entinen pienosakas katsoo, että tähän viittaa esimerkiksi Jaatisen vastineen lause:

"Kun allekirjoittaneelle puheenjohtajalle ilmeni syyskuussa 2009, että osa tästä Sikorsky-korvauksesta oli pantattu, oli hallituksen yksimielinen tahtotila se, että yhtiön taloudellinen tila huomioon ottaen yhtiön hallitus ei ryhdy mihinkään uuteen toimeen niiden vakuusjärjestelyiden lisäksi kuin mitä asiassa oli vuonna 2008 yhtiön toimesta sovittu ja tehty."

Toisaalla vastineessaan Jaatinen puolestaan vakuuttaa, ettei hänellä hallituksen puheenjohtajana toimiessaan "ollut mitään tietoa julkivarmennuksen tekemisestä tai tekemättä jättämisestä".

Inhimillinen erhe vai tahallinen sumutus?

Vuosi sitten Ylen Silminnäkijä-ohjelma kertoi syyttäjän tulleen kesällä 2014 siihen lopputulokseen, että julkivarmennus jäi tekemättä inhimillisen erheen vuoksi.

Ohjelmaan haastateltu rikosoikeuden professori Matti Tolvanen sanoi Silminnäkijän haastattelussa olevan hyvin epätodennäköistä, että maan huippuasianajajat olisivat jättäneet julkivarmennuksen tekemättä vahingossa.

Ohjelmassa nostetaan esiin epäilys siitä, että asianajotoimistot olisivat halunneet varmistaa omat saatavansa yhtiöstä, joka meni konkurssiin vuonna 2010.

Nyt nämä seikat menevät uudelleen keskusrikospoliisin ja Helsingin syyttäjänviraston arvioitaviksi.

Pekka Jaatinen ei halua kommentoida asiaa, koska on pelkkien mediatietojen varassa. Hän kertoo Taloussanomille, etteivät viranomaiset ole olleet häneen missään yhteydessä asiaan liittyen.

Uudesta esitutkinnasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (17)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Winterdanger -jupastakin tienaa eniten lakimiehet, kaikki muut jää mopen osille.

Hyväveli-järjestelmä toimii jälleen, onko tärkeintä taata kissan päivät uuninpankolla omille kavereille?
Anonyymi: K_A_Runa_Pettila 29.2.2016 14:29

Anonyymi
4 Kerroksen lakia hyväksi käyttäen saadaan aina syyllinen todettua syyttömäksi kuten tässä tapauksessa.

Suomi ei nosta perustuslakia ylös vaan jatkaa tällä korporaatio lailla joka vääristää tuomioita.
Anonyymi: lain_halveksuntaa 29.2.2016 14:30

Anonyymi
Vastuuta kantaa kuten demarien Uffe aikanaan!
Anonyymi: UffeS 29.2.2016 14:35

Anonyymi
Vastuuta kantaa kuten demarien Uffe aikanaan!


Älä nyt liioittele. Virheitä voi sattua mutta Uffe oli täysin moraaliton ja selkärangaton roisto.
Anonyymi: Majavanpamputtaja 29.2.2016 15:48

Anonyymi
Kopteri oli suursijoittajien suosiossa......alussa.
Anonyymi: ghytwa 29.2.2016 16:13

Anonyymi
Inhimmillinen erhe ? Varatuomarilta ? Lukisi lakia tarkemmin jotta oppisi. Vai oliko sittenkin Ville Vilppi asialla ?
Anonyymi: Fyfan 29.2.2016 16:28

Anonyymi
Mulla meni vaan yksi lippu hki-tallinna muijan kanssa mutta rahoja vaan ei kuulunut takaisin.Olimme asemalla(hki) hyvissä ajoin mutta kun olimmekin ainoat matkustajat niin kopteri ei sitten liikahtanutkaan joten taksi-satama-laiva tallinnaan eli kokonais-kustannus (extra) olikin yli 200 erkkiä.Ja tollanen Jaatinen sössöttelee vielä jotain.Kun ja jos kapakassa kohdataan niin voi tulla itku simmuun, jollekkin.Ja vielä HUIPPU ASIANAJAJA eli TIP-TOP ROSVO.Suomalaiseen voi aina luottaa,sano...
Anonyymi: arskaperse 29.2.2016 16:32

Anonyymi
Hyvä esimerkki demokratiasta ja Suomesta ;) hah,hah.. Erikoinen maa ja mahtava paikka näille ns. Käärmeille jotka aina vastaa samalla lailla.. Oli sitten virkamies, politiikko tai lakimies... Aina syytön ja rahat kummasti katosi savuna ilmaan.. Hah hah mikä valtio!!

Kiinassa voisi tulla reissu ladon taa ja vain menolippu.. Täällä taas annetaan huomautus että saa jatkossa jatkaa toimintaansa ilman mitään merkintöjä... Heija :)
Anonyymi: Sansanchina 29.2.2016 17:06

Anonyymi
Ja MITÄHÄN Jaatinen on käärinyt eli häärinyt talvivaarassa.??
Anonyymi: mrasipaanipossu 29.2.2016 18:02

Anonyymi
Inhimmillinen erhe ? Varatuomarilta ?

Kyllä, varatuomarin titteli ei tiettävästi tee kenestäkään erehtymätöntä.

Oliko järkytys?
Anonyymi: usko_horjuu 29.2.2016 18:44
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä