Kirjaudu ▼
 

Tutkimus: Kuusi sormea pärjää kymmenelle koneen näppäimistöllä

© Christian Charisius / Reuters
Tutkimus: Kuusi sormea pärjää kymmenelle koneen näppäimistöllä
Aalto-yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että nopeus ei edellytä kymmensormijärjestelmän hallitsemista.
9.2.2016 21:35
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Nopeaan kirjoittamiseen ei tarvita kymmentä sormea, vaan kuusi riittää. Tämän paljastaa Aalto-yliopiston tutkijoiden uusi tutkimus.

Tutkijat selvittivät kolmenkymmenen eri-ikäisen ja taidoiltaan eritasoisen ihmisen näppäimistötyöskentelyä. Kävi ilmi, että nopeus ei edellytä kymmensormijärjestelmän hallitsemista.

– Yllättävä havainto oli, että kirjoituskurssin käyneiden henkilöiden keskimääräinen nopeus ja tarkkuus vastasivat itseoppineiden, keskimäärin vain kuutta sormea käyttävien kirjoittajien saamia tuloksia, tohtorikoulutettava Anna Feit kertoo Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Optinen liikkeentunnistusjärjestelmä tallensi sormien tarkat liikkeet kirjoittamisen aikana.

– Ensimmäistä kertaa voidaan sanoa tarkasti, mikä sormi painaa mitäkin näppäintä, Feit sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Tutkimus paljastaa, että sormien määrän sijaan kirjoitusnopeuteen vaikuttavat muut tekijät. Nopeat kirjoittajat ovat esimerkiksi oppineet pitämään kätensä paikoillaan sen sijaan, että liikuttaisivat niitä näppäimistöllä. Lisäksi he käyttävät samaa sormea jonkin kirjaimen kirjoittamiseen.

Tutkijoiden mukaan käyttötarve määrää kirjoitustekniikan.

Professori Antti Oulasvirta toteaa yliopiston tiedotteessa, että kymmensormijärjestelmästä ei ole hyötyä esimerkiksi kuvankäsittelyohjelman pikanäppäimissä tai pelaamisessa, jossa käytetään usein pelkkää hiirtä.

9.2.2016 21:35
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (14)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
konekirjoitustyyli, joka vaatii näppäimistöön katsomista ei voi olla tehokas millään mittarilla.

Mutta kun suurin osa naputtelijoista on täysin turhia niin ei ole väliä, miten ne naputtelevat. Demokratia tuhoaa kaiken joka tapauksessa.
Anonyymi: Putin_IQ150 9.2.2016 22:02

Anonyymi
Ajattelijan ei koskaan tarvitse kirjoittaa nopeasti.
Anonyymi: vvvvvvvvvvvv 9.2.2016 22:14

Anonyymi
kymmensormijärjestelmästä ei ole hyötyä esimerkiksi kuvankäsittelyohjelman pikanäppäimissä tai pelaamisessa, jossa käytetään usein pelkkää hiirtä


Ihanko totta? Tämä olikin ihan uutta tietoa...
Anonyymi: aaaaaaaa 9.2.2016 22:21

Anonyymi
On aivan turhaa arvioida esim. koodaajien tehokkuutta jollain näpyttelynopeudella. Nelisormijärjestelmällä syntyy vähintään yhtä hyvää koodia kuin jonkun adhd:n kymmenen sormen arpomisella.
Anonyymi: koodivelho 9.2.2016 22:24

Anonyymi
Ei tietenkään kymmensormijärjestelmä ole tarpeen kuvankäsittelyssä, mutta pitkien tekstien kirjoittamisessa kyllä on hyvä taito.

Viime kädessä tärkeintähän on se, että pystyy kirjoittamaan mahdollisimman virheetöntä tekstiä, mahdollisimman nopeasti, katsomatta sormiin.
Anonyymi: konekirjoittaja 9.2.2016 22:53

Anonyymi
Kaikki sellaiset työt, missä mekaanisella näppäilynopeudella on väliä, muuttuvat kuitenkin automatisoiduiksi hyvin nopeasti. Näppäily voi myös korvautua vaihtoehtoisella syöttömuodolla, esimerkiksi puheentunnistuksella. Hyvin harvassa hommassa pullonkaulana on itse näppäily, tuo matalan tuottavuuden mekaaninen suorittaminen.
Anonyymi: abcdef 9.2.2016 23:12

Anonyymi
Eli ovat jo tajunneet aloittaa kymmen sormijärjestelmän opettamisen. Siitä pisteitä! Kaikki muu tuossa artikkelissa on höpinää.
Anonyymi: Vihtori 9.2.2016 23:42

Rekisteröitynyt käyttäjä
– Yllättävä havainto oli, että kirjoituskurssin käyneiden henkilöiden keskimääräinen nopeus ja tarkkuus vastasivat itseoppineiden, keskimäärin vain kuutta sormea käyttävien kirjoittajien saamia tuloksia...


No juu, meikäläinen havaitsi saman jutun jo kauan sitten. Tarkemmin sanottuna peruskoulun yläasteen aikoihin.

Siskollani oli yläasteella valinnaisaineena konekirjoitus, ja hän olikin siinä melko hyvä. Sai todistukseenkin täyden kympin kyseisestä oppiaineesta.

Kotona kun sitten naputtelimme pienellä matkakirjoituskoneella tekstejä - sisko koulussa oppimallaan kymmensormijärjestelmällä ja minä itse kehittelemälläni neljän sormen systeemillä - huomasin että kirjoitamme kumpikin aika lailla samaa vauhtia ja yhtä virheettömästi. (Tai jos oikein saivarrellaan, niin sisko oli ihan pikkuisen nopeampi, mutta toisaalta hänen papereissaan oli hiukan enemmän virhelyöntejä.)

Niistä ajoista lähtien olen sitten ajatellut, että taitaapa olla vähän liioiteltua tuo kymmensormijärjestelmän väitetty ylivertaisuus. Ja mukava oli nyt lukea, että muuallakin on tultu samaan johtopäätökseen.
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 10.2.2016 0:00

Anonyymi
Lisäksi he käyttävät samaa sormea jonkin kirjaimen kirjoittamiseen ?
Tosi valaisevaa havinnointia...
Anonyymi: Havainnoitsija 10.2.2016 0:13

Anonyymi
onpa vakuutus yhtiöille hyvä syy vähentää korvauksia jos menettää sormia kun 4 on turhaa
Anonyymi: kmarx 10.2.2016 4:13
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä