Kirjaudu ▼
 

Kahvimaku muuttui – uuden suosikkilaadun myynti kasvaa vauhdilla

Sirpa Räihä
Kahvimaku muuttui – uuden suosikkilaadun myynti kasvaa vauhdilla
Myös syvällinen kiinnostus kahviin on kasvussa: "Enää ei riitä, että tykkää suodatinkahvista, vaan että tykkää etiopialaisesta suodatinkahvista."
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Tummempaa, laadukkaampaa ja kalliimpaa. Suomalaiset ovat kahvihullua kansaa, mutta tavallinen vaalea pannukahvi kelpaa yhä harvemmalle.

– Osa alkaa olla kiinnostunut kahvista kuin viinistä. Painoa pannaan paahtoasteelle ja alkuperälle, kuvailee Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen asiamies Marleena Tanhuanpää.

Suurin muutos on suomalaisten kasvava innostus tummapaahtoisiin kahveihin. Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan tumman osuus on jo parikymmentä prosenttia kaikesta suomalaisten juomasta kahvista.

Suomen suurimman päivittäistavarakauppaketjun SOK:n valikoimapäällikkö Jussi Mannila kertoo, että tummapaahtoisen kahvin myynti on kasvanut 20–30 prosentin vauhtia viime vuosina. Paahtoasteen voi valita kaupan hyllyltä omaan maun mukaan.

Tummapaahtoisten suosio johtuu ennen kaikkea suomalaisten kahvinjuontitavoista, uskoo Pauligin kahvi-instituutin koulutuspäällikkö Harri Hytönen.

– Suurin osa suomalaisista juo kahvinsa maidon tai kerman kanssa. Tumma kahvi maistuu niiden kanssa kahvisemmalta kuin vaalea. Lisäksi tumma kahvi ole niin hapokasta, joten se ei närästä niin usein, Hytönen kuvailee.

Hytönen tyrmää kritiikin, jonka mukaan tummalla paahdolla yritetään usein peittää kahvin huono laatu.

– Olen eri mieltä. Tummissa paahdoissa on valtavia laatueroja.

Muutoksesta kielii se, että suomalaisen kahvikaupan valtiaat Paulig ja Meira ovat tuoneet viime vuosina kaupan hyllyille omat tummapaahtoiset versionsa Juhla Mokasta ja Kulta Katriinasta.

Pienpaahtimo vaalii kahvin "tarinaa"

Vaikka selvä enemmistö suomalaisista juo edelleen sitä ihan tavallista vaaleaa suodatinkahvia, "hifistelyn" suosio kasvaa.

Yhä suurempi osa suomalaisista on valmiita panostamaan kahviinsa ja myös maksamaan siitä enemmän.

Kotona moni on päässyt espresson tai cappuccinon makuun ostamalla niin sanotun kapselikoneen. Niistä haluamaansa kahvia saa kapseli kerrallaan. Kahvia ei tarvitse keittää pannullista. Siksi kapselikone sopii esimerkiksi sinkkuille, joita on Suomessa yhä enemmän.

Kapselikoneet symboloivat muutosta, jossa kahvin voi valita makunsa, tyylinsä ja juontihetken mukaan. Samasta ilmiöstä kielii erikoiskahveja valmistavien pienpaahtimoiden lisääntyminen.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Nykynuoret valitsevat heti paremman vaihtoehdon, kun he alkavat juoda kahvia. Tieto kahvista ja siitä mitä se voi olla, on kasvanut, kuvailee Good Life Coffeen perustaja ja omistaja Lauri Pipinen.

Good Life Coffeella on paahtimo ja kahvila Helsingissä. Pipisen mukaan tarkoituksena on vaalia kunkin kahvin "tarinaa". Lajikkeita ei sekoiteta keskenään. Yritys pyrkii kertomaan asiakkailleen mahdollisimman tarkkaan kahvin alkuperän viljelijän nimeä myöten.

– Alkaa olla asiakkaita, jotka valitsevat kahvinsa sen mukaan mistä päin se tulee. He tietävät ennakkoon tarkkaan, miltä kahvi tulee maistumaan. Enää ei riitä, että tykkää suodatinkahvista, vaan että tykkää etiopialaisesta suodatinkahvista.

Pipinen vertaa muutosta viineihin, joissa painoa pannaan sille, mikä alue ja lajike on kyseessä. Sillä, onko arki vai juhla, on väliä.

– Viikonloppuna, kun halutaan hemmotella itseä, valitaan suolaisille ja makeille leivonnaisille eri kahvi, kuvailee Pauligin kahvi-instituutin Harri Hytönen.

Vuoden kuumin kahvitrendi: Kylmäkahvit

Sekä Hytönen että Pipinen uskovat, että tämän vuoden kuumin kahvitrendi ovat kylmäkahvit. Pipisen mukaan ne lyövät itsensä läpi erityisestä kesällä viilentävänä juomana.

– Kylmäkahvit ovat monissa maailman suurkaupungeissa kova juttu, Hytönen kuvailee.

Kummatkin uskovat kahvilakulttuurin nousuun Suomessa. Hytösen mielestä baristan ammattitaito on yhä suurempi osa kokonaiselämystä.

– Asiakas on valmis maksamaankin kahvista enemmän ja palamaan sen pariin yhä uudestaan, jos se on kunnolla tehty.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (60)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kahvilaadut on viimeisen vuoden aikana huonontuneet, jopa siinä määrin, että onko syytä jatkaa tällaisten litkujen hörppimistä.

Uusi kavilaatu kun tulee markkinoille ja kun sen maku on erilainen, kuin mihin on tottunut, niin se säväyttää ihanasti ja jos siihen jää koukkuun, niin hyvä. Eihän sitä tiedä, että se on juuri niistä kehnoimmista laaduista tehty ja niin fiiniä ja kallista on, että.
Anonyymi: sumpinlitkijäsavosta 23.1.2016 5:10

Anonyymi
Kofeinistin tunnistaa psykoottisesta
olemuksesta, sekä kahvin valmistukseen ja käyttöön soveltuvista laitteista ja esineistä.
Anonyymi: kofeinistit-vankilaa 23.1.2016 6:01

Anonyymi
Suurin ongelma suomalaisten kahvinjuonnissa on se, että kahviraaka-aine ei ole riittävän tuoretta valmistushetkellä, vaan ihmiset käyttävät pitkään kaupan hyllyllä seisonutta sahajauhoa. Tässä tilanteessa lajikkeiden välisillä makueroilla on toissijainen merkitys. Suodatinkahvin laatu nousee merkittävästi, kun hankkii kahvimyllyn, jossa on terät, jotka kykenevät tekemään riittävän tasalaatuista jauhatusta. Kahvi jauhetaan tuorepaahdetuista pavuista juuri ennen valmistusta. Pavut säilytetään venttiilipussissa, ja sieltä otetaan jauhettavaksi vain sen verran mitä tarvitaan yhdellä valmistuskerralla.
Anonyymi: ghtre1 23.1.2016 6:50

Anonyymi
Ihan hyvä. Vieläkö sitä osaisi myös ihmiset keittää niin ehkä maistuisi se kultakatriinakin paremmalle. Kahvinkeittimet käytännössä pilasivat koko kahvikulttuurin. Suomessa kaikki ruoka ja juoma on aivan täyttä kuraa, siinä on matut oikeassa.
Anonyymi: Kuravelli 23.1.2016 7:01

Anonyymi
"Yhä suurempi osa suomalaisista on valmiita panostamaan kahviinsa ja myös maksamaan siitä enemmän."

Tämä taitaa olla mainos, löytyykö lähdeviitettä?
Anonyymi: kjhhgghhh 23.1.2016 7:43

Anonyymi
Kulta, hopea ja muut jalometallit + jalokivet, öljy, kahvi, kaakao ja muut ylelliset nautintoaineet tulee olemaan vain herrojen herkkuja. Näitä et eurolla saa joten prännäri esiin ja korviketta jauhamaan kaarnasta.
Anonyymi: kaiken_loppu 23.1.2016 8:06

Anonyymi
Luomukahvi niin jää ylimääräset myrkyt pois. Piristää ihan erilailla. Vielä voi,kookosöljy ja mct-öljy kehiin ja pari muuta twistiä niin ei oo paluuta entiseen kuravelliin :)
Anonyymi: bullet 23.1.2016 8:30

Anonyymi
Noihin laadukkaampiin, yleensä tummiin kahvilaatuihin siirtyminen on tapahtunut todellisuudessa jo vuosia sitten, jos peruskansalaisetkin alkavat nyt päästä asiasta jyvälle.

Itse en ole kotimaista roskakahvia juonut kymmeniin vuosiin.
Anonyymi: sekakäyttäjä 23.1.2016 8:37

Rekisteröitynyt käyttäjä
Kotona moni on päässyt espresson tai cappuccinon makuun ostamalla niin sanotun kapselikoneen. Niistä haluamaansa kahvia saa kapseli kerrallaan. Kahvia ei tarvitse keittää pannullista. Siksi kapselikone sopii esimerkiksi sinkkuille, joita on Suomessa yhä enemmän.


Missä niin on sanottu, että tavallisella kahvinkeittimellä pitää keittää aina koko pannullinen kerralla?

Ihan hyvin niilläkin pystyy keittämään vain parin kupillisen satsin.
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 23.1.2016 8:41

Anonyymi
Olisikohan aika Talsan miettiä Hesan tapaan "kommentoinnin" lopettamista? Nämä naljailut, itseoppineiden viisastelut ja mollaukset eivät lämmitä kenenkään muun kuin kirjoittajansa mieltä. Valitettavasti olemme menettäneet mahdollisuuden mielipiteiden vaihtoon, oikeaan opastamiseen, lisäarvon tuottamiseen. Murheellinen mutta kai totuudenmukainen kuva suomalaisten sielunelämästä.
Anonyymi: Kahvinjuoja 23.1.2016 8:46
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

11:14 Nyt tuli varoitus: Öljy romahtaa alle 20 dollarin, jos sopimusta ei synny
10:56 Teollisuuden luottamus koheni vihdoin – "myönteisiä uutisia odotettu pitkään"
10:26 Kullan hinta osoittaa: Clinton jyräsi Trumpin
09:59 Digitoday Nyt se paljastui: Tässä Googlen 6 uutta vimpainta
09:44 Caverion nappasi toimitusjohtajan Nokian Renkailta
09:27 Kuluttajien luottamus heikkeni vähän
09:10 Arvio: Maersk saattaa ostaa Hanjinin
08:32 Digitoday Pelifirma mokasi rajusti: Turvapäivitys muuttui takaoveksi
08:16 LM: Taksi voi pian olla mönkijä tai kuorma-auto
07:23 Ilta-Sanomat Kiivasta väittelyä ja jäätäviä kuittauksia – kaikki Trumpin ja Clintonin kohtaamisesta
06:01 Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
26.9. Tutkimustulos sysäsi lääkefirman kurssin nousuun – epileptikkolapset saivat apua kannabislääkkeestä
26.9. Ranskassa radikaali askel: Varoitusvärit elintarvikkeisiin
26.9. Draghilla on Britannialle tiukka viesti: Ei erivapauksia
26.9. Liike-elämän huippukonferenssi yllätti – tarjoaa vain kasvisruokaa
26.9. Kahvin hinta pomppasi – johtuu isosta muutoksesta säässä
26.9. Trumpin ja Clintonin yhteenotto saattaa heiluttaa kursseja
26.9. Pienemmät katteet, halvemmat tilat – näin Auto-Bil aikoo painaa autojen hintoja
26.9. Arvio: Saksa kyllä pelastaa Deutsche Bankin
26.9. Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
26.9. YIT hakee kasvua kaupungeista
26.9. Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
26.9. Algeria: Öljymarkkinat ovat nyt paljon kriittisemmässä tilassa
26.9. Pörssi pakkasella – YIT nousee
26.9. Suursijoittajat kannustavat elintarvikejättejä vaihtamaan lihan kasviproteiiniin
26.9. Elop: Kauteni Nokian johdossa osui harvinaiseen ajanjaksoon
26.9. Kansainväliset pk-yritykset uskovat suhdanteiden parantuvan
26.9. Konecranes ja Kito purkavat allianssinssa
26.9. Digitoday Pelottava löytö: Uusi iOS aiempaa turvattomampi
26.9. Saksalaisyritykset yllättivät: näkymät huomattavasti odotuksia paremmat
Asiakastieto

Yhteistyössä