Kirjaudu ▼
 

Kahvimaku muuttui – uuden suosikkilaadun myynti kasvaa vauhdilla

Sirpa Räihä
Kahvimaku muuttui – uuden suosikkilaadun myynti kasvaa vauhdilla
Myös syvällinen kiinnostus kahviin on kasvussa: "Enää ei riitä, että tykkää suodatinkahvista, vaan että tykkää etiopialaisesta suodatinkahvista."
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Tummempaa, laadukkaampaa ja kalliimpaa. Suomalaiset ovat kahvihullua kansaa, mutta tavallinen vaalea pannukahvi kelpaa yhä harvemmalle.

– Osa alkaa olla kiinnostunut kahvista kuin viinistä. Painoa pannaan paahtoasteelle ja alkuperälle, kuvailee Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen asiamies Marleena Tanhuanpää.

Suurin muutos on suomalaisten kasvava innostus tummapaahtoisiin kahveihin. Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan tumman osuus on jo parikymmentä prosenttia kaikesta suomalaisten juomasta kahvista.

Suomen suurimman päivittäistavarakauppaketjun SOK:n valikoimapäällikkö Jussi Mannila kertoo, että tummapaahtoisen kahvin myynti on kasvanut 20–30 prosentin vauhtia viime vuosina. Paahtoasteen voi valita kaupan hyllyltä omaan maun mukaan.

Tummapaahtoisten suosio johtuu ennen kaikkea suomalaisten kahvinjuontitavoista, uskoo Pauligin kahvi-instituutin koulutuspäällikkö Harri Hytönen.

– Suurin osa suomalaisista juo kahvinsa maidon tai kerman kanssa. Tumma kahvi maistuu niiden kanssa kahvisemmalta kuin vaalea. Lisäksi tumma kahvi ole niin hapokasta, joten se ei närästä niin usein, Hytönen kuvailee.

Hytönen tyrmää kritiikin, jonka mukaan tummalla paahdolla yritetään usein peittää kahvin huono laatu.

– Olen eri mieltä. Tummissa paahdoissa on valtavia laatueroja.

Muutoksesta kielii se, että suomalaisen kahvikaupan valtiaat Paulig ja Meira ovat tuoneet viime vuosina kaupan hyllyille omat tummapaahtoiset versionsa Juhla Mokasta ja Kulta Katriinasta.

Pienpaahtimo vaalii kahvin "tarinaa"

Vaikka selvä enemmistö suomalaisista juo edelleen sitä ihan tavallista vaaleaa suodatinkahvia, "hifistelyn" suosio kasvaa.

Yhä suurempi osa suomalaisista on valmiita panostamaan kahviinsa ja myös maksamaan siitä enemmän.

Kotona moni on päässyt espresson tai cappuccinon makuun ostamalla niin sanotun kapselikoneen. Niistä haluamaansa kahvia saa kapseli kerrallaan. Kahvia ei tarvitse keittää pannullista. Siksi kapselikone sopii esimerkiksi sinkkuille, joita on Suomessa yhä enemmän.

Kapselikoneet symboloivat muutosta, jossa kahvin voi valita makunsa, tyylinsä ja juontihetken mukaan. Samasta ilmiöstä kielii erikoiskahveja valmistavien pienpaahtimoiden lisääntyminen.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Nykynuoret valitsevat heti paremman vaihtoehdon, kun he alkavat juoda kahvia. Tieto kahvista ja siitä mitä se voi olla, on kasvanut, kuvailee Good Life Coffeen perustaja ja omistaja Lauri Pipinen.

Good Life Coffeella on paahtimo ja kahvila Helsingissä. Pipisen mukaan tarkoituksena on vaalia kunkin kahvin "tarinaa". Lajikkeita ei sekoiteta keskenään. Yritys pyrkii kertomaan asiakkailleen mahdollisimman tarkkaan kahvin alkuperän viljelijän nimeä myöten.

– Alkaa olla asiakkaita, jotka valitsevat kahvinsa sen mukaan mistä päin se tulee. He tietävät ennakkoon tarkkaan, miltä kahvi tulee maistumaan. Enää ei riitä, että tykkää suodatinkahvista, vaan että tykkää etiopialaisesta suodatinkahvista.

Pipinen vertaa muutosta viineihin, joissa painoa pannaan sille, mikä alue ja lajike on kyseessä. Sillä, onko arki vai juhla, on väliä.

– Viikonloppuna, kun halutaan hemmotella itseä, valitaan suolaisille ja makeille leivonnaisille eri kahvi, kuvailee Pauligin kahvi-instituutin Harri Hytönen.

Vuoden kuumin kahvitrendi: Kylmäkahvit

Sekä Hytönen että Pipinen uskovat, että tämän vuoden kuumin kahvitrendi ovat kylmäkahvit. Pipisen mukaan ne lyövät itsensä läpi erityisestä kesällä viilentävänä juomana.

– Kylmäkahvit ovat monissa maailman suurkaupungeissa kova juttu, Hytönen kuvailee.

Kummatkin uskovat kahvilakulttuurin nousuun Suomessa. Hytösen mielestä baristan ammattitaito on yhä suurempi osa kokonaiselämystä.

– Asiakas on valmis maksamaankin kahvista enemmän ja palamaan sen pariin yhä uudestaan, jos se on kunnolla tehty.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (60)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kahvilaadut on viimeisen vuoden aikana huonontuneet, jopa siinä määrin, että onko syytä jatkaa tällaisten litkujen hörppimistä.

Uusi kavilaatu kun tulee markkinoille ja kun sen maku on erilainen, kuin mihin on tottunut, niin se säväyttää ihanasti ja jos siihen jää koukkuun, niin hyvä. Eihän sitä tiedä, että se on juuri niistä kehnoimmista laaduista tehty ja niin fiiniä ja kallista on, että.
Anonyymi: sumpinlitkijäsavosta 23.1.2016 5:10

Anonyymi
Kofeinistin tunnistaa psykoottisesta
olemuksesta, sekä kahvin valmistukseen ja käyttöön soveltuvista laitteista ja esineistä.
Anonyymi: kofeinistit-vankilaa 23.1.2016 6:01

Anonyymi
Suurin ongelma suomalaisten kahvinjuonnissa on se, että kahviraaka-aine ei ole riittävän tuoretta valmistushetkellä, vaan ihmiset käyttävät pitkään kaupan hyllyllä seisonutta sahajauhoa. Tässä tilanteessa lajikkeiden välisillä makueroilla on toissijainen merkitys. Suodatinkahvin laatu nousee merkittävästi, kun hankkii kahvimyllyn, jossa on terät, jotka kykenevät tekemään riittävän tasalaatuista jauhatusta. Kahvi jauhetaan tuorepaahdetuista pavuista juuri ennen valmistusta. Pavut säilytetään venttiilipussissa, ja sieltä otetaan jauhettavaksi vain sen verran mitä tarvitaan yhdellä valmistuskerralla.
Anonyymi: ghtre1 23.1.2016 6:50

Anonyymi
Ihan hyvä. Vieläkö sitä osaisi myös ihmiset keittää niin ehkä maistuisi se kultakatriinakin paremmalle. Kahvinkeittimet käytännössä pilasivat koko kahvikulttuurin. Suomessa kaikki ruoka ja juoma on aivan täyttä kuraa, siinä on matut oikeassa.
Anonyymi: Kuravelli 23.1.2016 7:01

Anonyymi
"Yhä suurempi osa suomalaisista on valmiita panostamaan kahviinsa ja myös maksamaan siitä enemmän."

Tämä taitaa olla mainos, löytyykö lähdeviitettä?
Anonyymi: kjhhgghhh 23.1.2016 7:43

Anonyymi
Kulta, hopea ja muut jalometallit + jalokivet, öljy, kahvi, kaakao ja muut ylelliset nautintoaineet tulee olemaan vain herrojen herkkuja. Näitä et eurolla saa joten prännäri esiin ja korviketta jauhamaan kaarnasta.
Anonyymi: kaiken_loppu 23.1.2016 8:06

Anonyymi
Luomukahvi niin jää ylimääräset myrkyt pois. Piristää ihan erilailla. Vielä voi,kookosöljy ja mct-öljy kehiin ja pari muuta twistiä niin ei oo paluuta entiseen kuravelliin :)
Anonyymi: bullet 23.1.2016 8:30

Anonyymi
Noihin laadukkaampiin, yleensä tummiin kahvilaatuihin siirtyminen on tapahtunut todellisuudessa jo vuosia sitten, jos peruskansalaisetkin alkavat nyt päästä asiasta jyvälle.

Itse en ole kotimaista roskakahvia juonut kymmeniin vuosiin.
Anonyymi: sekakäyttäjä 23.1.2016 8:37

Rekisteröitynyt käyttäjä
Kotona moni on päässyt espresson tai cappuccinon makuun ostamalla niin sanotun kapselikoneen. Niistä haluamaansa kahvia saa kapseli kerrallaan. Kahvia ei tarvitse keittää pannullista. Siksi kapselikone sopii esimerkiksi sinkkuille, joita on Suomessa yhä enemmän.


Missä niin on sanottu, että tavallisella kahvinkeittimellä pitää keittää aina koko pannullinen kerralla?

Ihan hyvin niilläkin pystyy keittämään vain parin kupillisen satsin.
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 23.1.2016 8:41

Anonyymi
Olisikohan aika Talsan miettiä Hesan tapaan "kommentoinnin" lopettamista? Nämä naljailut, itseoppineiden viisastelut ja mollaukset eivät lämmitä kenenkään muun kuin kirjoittajansa mieltä. Valitettavasti olemme menettäneet mahdollisuuden mielipiteiden vaihtoon, oikeaan opastamiseen, lisäarvon tuottamiseen. Murheellinen mutta kai totuudenmukainen kuva suomalaisten sielunelämästä.
Anonyymi: Kahvinjuoja 23.1.2016 8:46
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

15:44 Ertokin jää pois uudesta keskusjärjestöstä
14:30 Japanin Abe suunnittelee jättimäistä elvytyspakettia
13:12 BBC: Työnsaantisi voi pian olla kiinni robotin valinnoista
12:36 Näin kalliiksi homerakennukset käyvät yhteiskunnalle
12:16 Yellen ennakoi Fedin nostavan korkoaan piakkoin
11:10 Ilta-Sanomat Tekeekö Ruotsi taas Suomelle ikävän tempun? Niinistö Ylellä: ”Ruotsalaiset ovat selvästi vähän noloina”
10:26 HS: Eläkesijoittajille miljoonien tappiot kasvuyrityksistä
07:12 Näkökulma Näin Saksassa: Metalliala neuvotteli peräti 4,8 prosentin palkankorotukset
06:03 Digitoday Saako Android-puhelimesi halutun päivityksen? Katso tästä
06:01 Jopa 253 000 lasta voi altistua homeelle – katso kartasta, missä ongelmia on
27.5. Snowden on nyt seksisymboli
27.5. Turvatyynyjen takaisinveto paisuu: "pelkääjän paikallakin" vikaa
27.5. Kohta robottikin "tuntee kipua"
27.5. USA:n talous kasvoi nopeammin kuin luultiin
27.5. Miksi pankkilainaa ei saa Suomessa kännykällä?
27.5. Monsanto-pomo voisi tienata yrityskaupasta 70 miljoonaa
27.5. 38 öljytankkeria jonottaa satamassa Ranskassa – jalostajat tyytyväisinä
27.5. Microsoftista lähteville heti uusia työtarjouksia – "Useat löytävät mielenkiintoisia tehtäviä"
27.5. Terex: Zoomlion ei saanut tehtyä sitovaa ostotarjousta
27.5. Rikkain prosentti on Suomessakin luultua rikkaampi
27.5. Digitoday Microsoft estää yleisimmät salasanat – jätti porsaanreikiä
27.5. Analyytikko: Fortum maksoi korkean hinnan Ekokemistä – "Aika paljon preemiota"
27.5. Konecranes kohoaa kauppojen varmistuttua
27.5. Tunnettu lamppumerkki kiinnostaa pörssissä – kurssi roimassa nousussa
27.5. Valtio kahmaisee lähes 200 miljoonan euron potin Ekokemin myynnistä
27.5. Digitoday Jättitutkimuksessa löytyi yhteys kännyköiden ja syövän väliltä
27.5. Kaupalle vahvistus – Fortum ostaa Ekokemin
27.5. R-kioskien omistaja perustaa yhtiön, jonka tavoitteena on turvata työpaikkoja
27.5. Digitoday "Jännittävä demonstraatio": Avaruusalus pudotetaan kovaa maahan
27.5. Pääkaupunkiseudun asuntohinnat kovassa kirissä
Asiakastieto

Yhteistyössä