Kirjaudu ▼
 

Pankki huolestui jättiveloista: Tälle on tultava loppu

Pankki huolestui jättiveloista: Tälle on tultava loppu
Suomen Pankin mukaan Suomessa jo lähes viidennes velkaisista kotitalouksista on sellaisia, joilla lainaa on yli kolminkertainen määrä vuosituloihin. Pankin mukaan kotitalouksien velkaantuminen on pakko saada pysäytettyä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Suomen Pankin mukaan suomalaisten kotitalouksien velkaantumisaste on ennätyksellisen korkealla tasolla, vaikka onkin viime aikoina hiukan vähentynyt.

Hälyttäviä piirteitä velkaantumisessa ei ole kokonaistaso, joka ei ole eurooppalaisittain korkea, vaan se, että velan määrä on erityisesti kasvanut voimakkaasti velkaantuneissa kotitalouksissa. Näiden kotitalouksien osuus kaikista velkaa ottaneista talouksista on lisäksi kasvanut, Suomen Pankin  Euro & talous -katsauksessa todetaan.

Voimakkaasti velkaantuneita ovat taloudet, joilla on yli kolme kertaa vuosituloja enemmän lainaa.

– Tällä velkaantumisasteella olevien osuus on kasvanut vuodesta 2002 tasaisesti ja on nyt noin seitsemäntoista prosenttia. Kokonaisvelkamääräkin on kasvanut alle 30:sta lähelle 50 prosenttia, tänään julkaisun esitellyt SP:n johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen sanoi. 

Hakkaraisen mukaan velkaantumisaste ei ole koskaan ollut yhtä korkealla tasolla seuranta-ajalla vuodesta 1986 lähtien.

SP:n mukaan velkaantuminen ei voi jatkaa kasvua nykyistä vauhtia. Kotitalouksien itsensä on mitoitettava lainojen määrä maksukyvyn mukaan ja varauduttava nykyistä korkeampiin korkomenoihin.

Pankkien ei Hakkaraisen mukaan tule myöntää vakuuksiin tai velanhoitokykyyn nähden liian suuria lainoja. Tästä on Finanssivalvonta viime vuonna ja kuluvana vuonna jo useampaan kertaan varoittanut ja antanut suosituksia. Vastuu valvonnasta ja luotonannosta on Hakkaraisen mukaan kuitenkin Finanssivalvonnalla ja pankkien omalla johdolla.

Suomessa viranomaisilla ei ole ohjauskeinoja, joilla puuttua esimerkiksi pankkien asiakkaiden velka-tulosuhteisin vaan ohjauskeinona on ääritilanteessa puuttua ainoastaan vakavaraisuusvaatimuksiin.

Pankkien liikevoitto
kasvussa
 

Pankkien tilanteeseen kotitalouksien velkaantuminen ei heijastu. SP:n mukaan pankkien kannattavuus ja vakavaraisuus ovat huomattavasti Basel-säännöksien yläpuolella. Pankit ovat hyvässä kunnossa, ja niiden liikevoitto kasvussa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

SP:n Hakkarainen painotti, että pankkeja uhkaavat ongelmat eivät kuitenkaan rajoitu velkakriisimaihin, koska euroalueen talous ja rahoituslaitokset ovat niin monin tavoin kytköksissä toisiinsa.

– Eurooppalaisten pankkien taseiden laatua koskeva epävarmuus voisi pahimmillaan vaikeuttaa tällä hetkellä turvallisina pidettyjen pankkien varainhankintaa. Mahdolliset häiriöt velkakriisimaissa tai missä tahansa muualla ne syntyvätkin tässä täysin integroidussa markkinassa, vaikuttavat tavalla tai toisella suoraan meihin, Hakkarainen muistutti.

Suomella on EU-alueelta saatavia kaikkiaan 310 miljardia euroa, euroalueelta 120 miljardia, Saksasta yksin saamisia 31 miljardia, ja saksalaisilla pankeilla näistä velkakriisimaista lähes 150 miljardia.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (142)


Anonyymi
En ymmärrä. Tottakai velkaa on kolme kertaa vuositulot. Mistä Hesasta löydän kämpän alle 90 000 4 hengen perheelle. Säästämällä häviää rahansa eikä pankki sitä suositellut. Lainaa kannattaa ottaa koska inflaatio maksaa sen pois. Myös remonttilaina jolla ostetaan auto. Näin ne pankissa selittää.
Anonyymi: Worker 12.5.2011 16:05

Anonyymi
Sitävarten on euroalueella väliaikainen vakausrahasto , joka hoitaa nämä pienet ongelmat euroopalaisten veronmaksajien avustuksella.
Anonyymi: Se saa kuka ehtii en 12.5.2011 16:09

Anonyymi
Nostakaa korkoja ja lopettakaa itkeminen. Tai katsokaa, kenelle lainaa annetaan.


Olenko ainut tässä maassa joka on sitä mieltä,että korkojen nosto nykytilanteessa tulee aiheuttamaan ns.lumipalloefektin???

Lisäksi Zei Käteisen suunnittelema ALV:n nosto 25%,Valtion verotuksen kiristäminen sekä asia josta ei juurikaan ole puhuttu:kunnallisverojen korotukset.

Ja vielä mainittakoon suunnitellut jätemaksujen jättimäiset korotukset.

Siinä noin aluksi..

500.000 työttömän perheissä mietitään tälläkin hetkellä kuinka selvitä seuraavaan korvausten saantipäivään.
Anonyymi: End of game 12.5.2011 16:13

Anonyymi
Hölmöintähän tässä hommassa on että sadantonnin arvoiselle asunnolle myönnetään kolmensadantonnin laina. Kunhan vain hakijoiden senhetkiset tulot sen pystyvät hoitamaan.
Pankithan kuplaa juuri pullistavat koska pankkisidonnaiset kiinteistönvälittäjäketjut vetävät toinen toistaan kovempia hintoja myytäville asunnoille, ja aina on ostajia jonossa asti, ja pankki myöntää lainaa..


Näin kuplaa kasvatetaan.
Anonyymi: Nimetön 12.5.2011 16:15

Anonyymi
Fantastista, että näihin asioihin herätään vasta kun tavara on sotkenut tuulettimen ropellit.

Kun taloudessa menee kovaa ja ihmiset ottavat kiimassa lainaa, on Suomen Pankkikin visusti hiljaa, eikä halua pilata velkajuhlia. Mutta kun kaikki rommaa, niin uskalletaan vähän nuhdella tyhmiä kansalaisia.
Anonyymi: Mutku 12.5.2011 16:16

Anonyymi
Nyt tarvitaan äkkiä Nupposen ja Sammon "johtavan neuvonantajan" artikkeli, jossa kerrotaan, että velkaa ei ole koskaan liikaa ja asuntojen hinnat nousevat tästä ikuisuuteen. Sitten voi taas parin kaljan jälkeen suunnata Kiinteistömaailman tarjouskaupoille, jossa ei voi kuin tarjota pyyntihinnasta ylöspäin ja pistää reilu bidi sisään. 120% velkaa asunnon kuplahinnasta, niin mahtuu vielä katumaasturi mukaan.
Anonyymi: Nimetön 12.5.2011 16:19

Anonyymi
Elämäntehtävä -asuntovelanmaksu, jos huonosti käy
velka kestää yli elämänmitan vai miten ennakoit
kaatuuko euro tai tuleeko devalvaatio tai mikä on
valuutan arvo 25 vuoden kuluttua.
Anonyymi: pessimisti 12.5.2011 16:27

Anonyymi
Paikallispankin edustaja kehuu asuntokaupan olevan terveellä pohjalla.
Anonyymi: Pentti ei ole Erkki 12.5.2011 16:32

Anonyymi
"Suomella on EU-alueelta saatavia kaikkiaan 310 miljoonaa euroa, euroalueelta 120 miljoonaa, Saksasta yksin saamisia 31 miljardia, ja saksalaisilla pankeilla näistä velkakriisimaista lähes 150 miljardia."

---

Lisätään aluksi miljooniin kolme nollaa. Eläkerahamme näyttävät makaavan pääosin EU:ssa.


Taloussanomat on monessa uutisoinnissa joutunut numeraaleista käyttämään sellaisia muotoja, että hallitustunnustelijakin ne taitaa.
Anonyymi: Sähköasentaja 12.5.2011 16:37

Anonyymi
Hölmölandian Hubba Bubba -talous poksahtaa kohta silmille.
Big bubbles, no troubles


Mitä?!

Eikö Brysselin paras konvehtöörikään saanut höyryävästä kiintoaineksesta taiottua konvehtia kuorrutuksella?
Anonyymi: Le Maison du Chocola 12.5.2011 16:38
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä