Kirjaudu ▼
 

Mosulin pato uhkaa jopa miljoonaa henkeä – tuho nostaisi myös öljyn hintaa

© Azad Lashkari / Reuters
Mosulin pato uhkaa jopa miljoonaa henkeä – tuho nostaisi myös öljyn hintaa
Mosulin patoa vahvistettiin helmikuussa.
Kevään tulvavedet lisäävät Irakissa pahamaineisen Mosulin padon painetta. Padon murtuminen toisi kaaosta ja tauteja. Lisäksi se kolauttaisi lujaa Irakin öljyntuotantoa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Murtumavaara luo Pohjois-Irakin Mosulin padon lähialueille ja koko Irakiin apokalyptisen synkän uhkakuvan. Mittavien inhimillisten tuhojen rinnalla onnettomuus leikkaisi öljyn ylituotantoa ja nostaisi hintoja.

Saddam Husseinin aikakaudella kolmisenkymmentä vuotta sitten valmistunut pato on Irakin suurin, ja se rakennettiin aikanaan heikolle perustalle.

Padon murtumariski on huolestuttanut irakilaisia ja yhdysvaltalaisia viranomaisia vuosia, mutta pelkoa kasvattaa kevään tulo, kun sulamisvedet lisäävät painetta. Korjausvelka on kasvanut Isis-joukkojen vallattua Mosulin elokuussa 2014.

Jos ja kun Mosulin pato murtuu, se nostattaa 14–20 metriä korkean hyökyaallon, peittäen Mosulin neljässä tunnissa ja saavuttaen Bagdadin 2–4 päivässä, markkina-analyyseja julkaiseva Seeking Alpha arvioi. Jollei korjaustoimiin ryhdytä, paino on julkaisun mukaan sanalla kun.

Pahimman skenaarion mukaan koko tuotanto katkeaisi

Vesi peittäisi alleen kaikki öljykentät Bagdadista Basraan sekä Kirkukin ja Ramadin välisen öljyputken. Lisäksi se voisi mahdollisesti vahingoittaa Irakia halkovaa öljyn pääputkea (Strategic Pipeline).

Onnettomuus heijastuisi välittömästi öljymarkkinoille. Mikäli tulva rajoittuisi Irakin pohjoisosan kentille, maan öljynvienti supistuisi neljänneksen. Tämä tasapainottaisi tällä hetkellä isosta ylituotannosta kärsivää markkinaa.

Pahimmassa skenaariossa Irakin koko öljyntuotanto lakkaisi joksikin aikaa, mikä johtaisi kolmen miljoonan tynnyrin vajeeseen päivässä. Talvella 2015 Irak tuotti 4,3 miljoonaa barrelia, josta pohjoisen kentät miljoona päivässä, suunnilleen nykyisen ylituotannon verran.

– Jos Irakin vienti lakkaa vaikka muutamaksi kuukaudeksi, on selvää, että hinnat nousevat aika rajustikin, Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä sanoo Taloussanomille.

Kärnä huomauttaa, että hinta ei nousisi holtittomasti, sillä "takaisinkytkennän taso" on nykyään noin 50–60 dollarissa. Sen ylittyessä tuotanto aktivoituu Irakin ulkopuolella, nopeimmin Yhdysvaltain liuskeöljyssä ja saudien tuotannossa, ja alkaa tasata hinnannousua.

Muut uhat Mosulin edellä

Mosulin padon vaarasta on uutisoitu tiuhenevaan tahtiin, mutta Lähi-idän kriisiä ruotivien poliitikkojen ja energia-alan kokouksissa asia on näkynyt tilanteen vakavuuteen nähden vähän. Kärnä on samaa mieltä. Syitä on vaikea arvioida.

– Tietoisuuden taso olisi korkeampi ja tästä puhuttaisi enemmän, jos öljymarkkinat olisivat tiukat eikä maailma pohtisi tarjonnan ylijäämää, Kärnä sanoo.

– Maailmalla öljyvarastot ovat todella täynnä, ja ylituotantoa on päälle. Vaikka siirtyisimme alituotantoon, varastoja voitaisiin syödä kuukausia ennen kuin palaamme edes keskimääräiseen varastotilanteeseen. Puskuria on enemmän kuin koskaan ennen.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Nopeaa ratkaisua ei näköpiirissä

Maaliskuussa Irak palkkasi italialaisyrityksen Mosuliin aloittamaan padon korjaamista, mutta tehtävästä tulee patojen korjaamiseen erikoistuneelle yrityksellekin poikkeuksellisen vaikea. Mosul tarvitsee syvemmälle kaivettavaa tukiseinämää kuin missään aiemmassa patohankkeessa on tehty, Foreign Policyn haastattelema patoasiantuntija sanoi.

Irakin armeijan valmistelema Mosulin valtaaminen ei onnistu nopeaan tahtiin ilman Yhdysvaltain merkittävää tukea, ja ennen tätä isoa korjaushanketta ei voi aloittaa. Yhdysvaltain asevoimien tiedusteluvirasto arvioi, ettei Irak saa Mosulia haltuunsa tänä vuonna, kuten se on intoillut. Yhdysvaltain ulkoministeriö ohjeistaa jo kansalaisiaan mahdollisesta evakuoinnista.

– Tilanne on vaikea, esimerkiksi Yhdysvalloille, presidentinvaalitkin lähestymässä. Voisi ajatella, että he eivät näe riskejä omalle maalleen riittävän suuriksi. Eurooppa taas painii monien ongelmiensa kanssa. Tilanne alueella on hyvin sotkuinen, Kärnä sanoo.

Jopa 1,5 miljoonaa henkeä uhattuna

Padon murtuminen aiheuttaisi mittavaa inhimillistä tuhoa.

– Henkilökohtainen huoli on tietysti tässä inhimillisessä tragediassa, ei maailman energiaturvallisuudessa.

Tuhon kerrannaisvaikutuksia voi verrata hurrikaani Katriinaan ja Haitin maanjäristykseen. Arvioiden mukaan tulva voisi tappaa puoli miljoonaa, jopa 1,5 miljoonaa ihmistä. Sitä seuraisivat taudit, kuten malaria ja Länsi-Niilin virus. Irak ajautuisi täyteen kaaokseen, josta se ei selviä ilman vuosien ja miljardien ulkomaista tukea.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs on twiitannut havainnollisia karttoja, kuinka Mosulin padon tuho näkyisi Mosulissa ja Bagdadissa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (24)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
No hätä. Iran alkoi pukata jälleen öljyä markkinoille. Tahti lienee nyt 3milj. barrelia/pv ja pian 5milj. Siis korvaa kevysti Irakin tuotannon. Vakuumi kun tuppaa täyttymään tässäkin.
Anonyymi: MarkkinaToimii 16.3.2016 16:15

Anonyymi
jenkeissähän eräänä vuonna pamahti se tulivuori, siitä tehtiin se leffa dantes peak, puutavara tuli alas joke pitkin, kukaan ei edes haavoittunut

on se outoa kun aina joku reportteri kännissä alkaa kertoilemaan satuja mitä voisi tapahtua kun näin kävisi
Anonyymi: jepjepjep 16.3.2016 16:15

Anonyymi
Eikös suomalaiset olleet rakentamassa tuota eli suomen valtiolle tulisi silloin miljardien korvausvaatimukset.
Anonyymi: me-rakensimme 16.3.2016 16:24

Anonyymi
But Standard Chartered said supply concerns due to non-OPEC production cuts could drive prices above $60 a barrel by the end of the year.

"We think that in coming months supply-side concerns will dominate, particularly when global inventories start to fall, which we think will happen in the third quarter," the bank said in a note.

U.S. shale producer Linn Energy said on Tuesday that bankruptcy may be unavoidable as the company missed interest payments amid a slump in oil prices of as much as 70 percent since mid-2014.

Pari US liuskeäljyn tuottajaa ovat sanoneet että heidän halvimmat kentät voidaan panna takaisin käyntiin jos WTI hinta nousee pysyvästi yli 45 dollarin.

Iran ei pysty nostamaan tuotantoaan paljon enää ilman massiivista apua ulkopuolisilta. Rappeutunut kalusto ja putkistot vaativat täysremontin.

Viime kuussa Saudi Arabia tyhjensi varastoistaan arviolta liki 5 miljoonaa tynnyriä päivässä yli normaalin tuotannon. Se ei juuri näkynyt markkinoiden hinnoissa.
Anonyymi: muuttolintu 16.3.2016 16:48

Anonyymi
Tuo pato on ilmeisesti se median Irakista
etsimä "weapon of massdestruction" eli joukkotuhoase.

Siksihän Irakin pommitukset ja asukkaiden tappaminen aloitettiin.
Anonyymi: USAUSAUSA 16.3.2016 16:55

Anonyymi
Voi voi kun nämä tytöt ovat niin tosissaan.
Anonyymi: Hysteria 16.3.2016 16:55

Anonyymi
Ja mikälaisen uuden pakolaisaallon tämä tulva sitten aiheuttaisikaan...?
Anonyymi: aaltoa 16.3.2016 17:10

Anonyymi
Suomi voi kantaa vastuuta ottamalla pakolaiset.
Suomi pyöräyttää vastapalkatuin amatöörijoukoin viikossa turvapaikan.
Saksa ei voi ottaa, koska sillä on niin heikko ja tehoton käsittelykoneisto. Se vasta tähtää seuraavaan tavoitteeseensa, eli turvapaikan myöntamiseen 3 kuukaudessa.
Anonyymi: Yours 16.3.2016 17:10

Anonyymi
Uutinen haisee monelta osin.

Usako huolissaan padosta ja öljyn hinnan noususta, ellei sen näpit ole irakin öljykentissä.

Irakiko palkannut italialaiset korjaamaan patoa, joka on isiksen hallussa :O

Kaikki on huolissaan, et pato murtuu luonnollisesti, josse on isiksen hallussa, se murtuu viimeistään kun sitä yritetään vallata takasi.
Anonyymi: Analyysi 16.3.2016 17:51

Anonyymi
Uutinen haisee monelta osin.

Irakiko palkannut italialaiset korjaamaan patoa, joka on isiksen hallussa :O

Kaikki on huolissaan, et pato murtuu luonnollisesti, jos se on isiksen hallussa, se murtuu viimeistään kun sitä yritetään vallata takasi.

Seuraisit sinäkin uutisia tiheämpään. Mosulin pato ei ole ollut Isisin hallussa enää pitkään aikaan. Irakin joukot valtasivat sen takaisin jo vuoden 2014 elokuussa. Ongelma vain on että rintamalinja on yhä niin lähellä patoa ettei korjaajien turvallisuutta voida taata.
Anonyymi: Mosulinkonsuli 16.3.2016 18:02
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

11:26 Vanhanen Ylelle Suomen Pankin johtajavalinnoista: Sukupuolella on merkitystä
10:19 Venäjä aikoo myydä osuutensa kahdesta öljy-yhtiöstä
07:12 Saksalainen ruuvijätti sijoittaa voittojaan taiteeseen ja perustaa taidemuseoita
06:14 Digitoday Yksi kuva sen kertoo – tässä näppärin tapa käyttää nappikuulokkeita
06:05 Kaikki irti matalista koroista – selvitimme, pitäisikö nyt ottaa asuntolainaan 10 vuoden korko
30.9. Venäjä heltyi tiukasta osinkovaatimuksesta
30.9. Taksi- ja bussikyydit samalla maksulla – keksintö leviää Suomen kaupunkeihin
30.9. Biotie poistui tänään Helsingin pörssistä
30.9. Huhu leviää: Deutsche Bankin osake ampaisi
30.9. Italian ongelmapankin roskalainoille löytyi ehkä ostajia
30.9. Kolumbialaiset äänestävät rauhasta – maa odottaa turisteja ja investointeja
30.9. S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
30.9. Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
30.9. CGI vähentää 215 työntekijää
30.9. Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
30.9. Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
30.9. Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
30.9. Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
30.9. Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
30.9. Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
30.9. Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
30.9. Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
30.9. Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
30.9. Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
30.9. Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
30.9. Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
30.9. Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
30.9. Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
30.9. Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
30.9. Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
Asiakastieto

Yhteistyössä