Kirjaudu ▼
 

Puola suunnittelee valtavaa lapsilisää – duunariperheen tulot hyppäävät

Bartek Sadowski
Puola suunnittelee valtavaa lapsilisää – duunariperheen tulot hyppäävät
Väestökadosta kärsivä Puola alkaa houkutella kansalaisiaan lapsentekoon aiempaa muhkeammilla lapsilisillä. Hanke on taloudellisesti erittäin merkittävä, sillä uuden lapsilisän kulut vastaavat noin puolta maan puolustusbudjetista.
2.3.2016 11:43
Taloussanomat–Bloomberg
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Puolan uusi lapsilisä nostaa tavallisen viisihenkisen perheen tuloja neljänneksellä. Tavoitteena on kaventaa maan kasvavia tuloeroja ja kääntää maan väestökato. Moni puolalainen on lähtenyt EU-aikana töihin muualle Eurooppaan.

Kriitikoiden mukaan hallituksen uudistus vaarantaa tärkeää rahoitusta EU:sta. Lisäksi uusia lapsilisiä on kutsuttu populistiseksi juoneksi viedä äänestäjien huomio pois hallituksen "nationalistisesta agendasta".

– Ihmisiä tulee kaupungintalolle lähes joka päivä kysymään rahoista, joita Laki ja oikeus -puolue on luvannut, puolalaisen Slupskin kaupungin pormestari Robert Biedron sanoo uutistoimisto Bloombergille.

– He näyttäisivät olevan valmiita myymään osan vapauksistaan, jotta he saavat enemmän taloudellista mukavuutta, Biedron jatkaa.

Puolan talous on kasvanut viime vuosina nopeasti, mutta puolalaisten tulotaso on edelleen vain murto-osan esimerkiksi norjalaisten ja saksalaisten vastaavasta.

Bloombergin haastattelema varastomies Mariusz Kosowski tienaa kuussa 2 500 zlotya (577 euroa), joka ei hänen mukaansa riitä elämiseen. Hänen kolmilapsisessa perheessään hallituksen suunnitelma lisäisi tuloja 1 000 zlotya (231 euroa).

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Lapsilisä junttaa Puolan budjettivajeen yhä syvemmälle

Noustuaan valtaan Puolan konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue on tehnyt radikaalin remontin muun muassa Puolan yleisradioon ja oikeuslaitokseen. Muun muassa Euroopan unioni on todennut olevansa huolissaan Puolan demokratiakehityksestä.

EU-komission laskelmien mukaan pelkästään Puolan antelias uusi lapsilisä puskee Puolan budjettivajeen 3,4 prosenttiin bruttokansantuotteesta tälle vuodelle arvioidusta 2,8 prosentista. Se rikkoo EU:n kolmen prosentin budjettialijäämäsääntöä ja vaarantaa jopa miljardien eurojen rahoituksen EU:lta Puolalle.

Sen lisäksi Puola suunnittelee sijoittavansa noin 230,8 miljardia euroa innovaatioihin ja talouskasvuun tulevina vuosina. Summa vastaa lähes puolta Puolan bruttokansantuotteesta. Puola haluaa, että puolet summasta tulisi EU:lta ja loput valtionyhtiöiltä, velkamarkkinoilta ja pankeilta ja kaupoilta kerättävinä veroina.

2.3.2016 11:43
Taloussanomat–Bloomberg
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (39)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kiitos Puolalle järjen äänestä. EU:n marxistikomissaarit nyyhkivät pää painuksissa. Eihän omaa kansaa saa auttaa vaan kaikki varallisuus pitää antaa Brysseliin ohjattavaksi bankstereille.
Anonyymi: patriotman 2.3.2016 11:50

Anonyymi
Yäk, miten oikeistopopulistista meininkiä. Reilussa sosialismissa kaikki tehdään paremmin.
Anonyymi: EnemmänSolidaarisuut 2.3.2016 11:54

Anonyymi
Puolassa ajetaan kansalaisten ostovoiman kasvua, Suomessa sitä ajetaan alas! Puolassa saa sanoa mielipiteensä, mutta Suomessa on vain yksi oikea mielipide jota toitottaa Yle ja muutama valtalehti!
Anonyymi: HullaRuuli 2.3.2016 11:56

Anonyymi
Minun mielestäni kyllä verojen nostaminen ja kansan orjuutus olisi parempi vaihtoehto Puolalaisille.
100.000 pakolaista auttaisi myös kovasti nostamaan tunnelmaa ja lisää saa tulla avoimin ovin.
Ei vaiskaan, ettehän te nyt niin tyhmiä ole.
Anonyymi: MeOlemme 2.3.2016 11:57

Anonyymi
Samalla tavalla sen saavat myös muut kuin duunariperheet, hieno muutos jota EU-oikeisto tai IMF ym. eivät katso suopeasti. Kaikki rahvaan edut ovat pois kapitalisteilta jotka eivät halua maksaa veroja hyvinvointipalveluista. Mamumassainvaasion kulujakin maksetaan vain siitä syystä että riistäjät toivovat halpatyöreservejä joiden varjolla myös muilta voidaan laskea palkkoja ja heikentää sovittuja työehtoja.
Anonyymi: Riistäjäeitykkää 2.3.2016 11:58

Anonyymi
Suomessa tehdään täysin toisin, leikataan tutkimuksesta ja koulutuksesta ja viedään duunareilta yli 2 miljardia palkkatuloista. Suomi aikoo olla ensimmäinen maa maailmassa joka kurjistamisella aikoo saada talouskasvua, tavoite on yhtä realistinen kuin yrittäisi lentää räpyttelemällä käsiään.

Mikäli Sipilän riistohallitus aikoisi saada Suomessa syntyvyyttä nousuun keinona olisi lapsilisien ja neuvoloiden lakkauttaminen ja päivähoitomaksujen kymmenkertaistaminen. Sipilä on aivoton apina.
Anonyymi: MeilläOnToisin 2.3.2016 12:03

Anonyymi
Minunkaan rahat eivät oikein tahdo riittää elämiseen. Lapsia tekemällä ei oikein enää voi elintasoaan parantaa sattuneesta syystä. Onneksi on leipäjono ja asumistuki, muuten olisi nälkään kuoleminen väistämätöntä.
Anonyymi: Köyhyys 2.3.2016 12:09

Anonyymi
Puola laskee sen varaan, että EU loppukädessä antaa nuokin rahat. Britit saivat erikoisoikeuksia, ja nyt Puola lähtee vedättämään samalle linjalle. Laskelmoivat varmaan, ettei EU kestä, eikä hyväksy näiden väkirikkaiden maiden lähtöä kolhoosista. Eli pakon edessä pelastetaan Puolan lapsilisätkin. Tulevien Kreikka-pakettien lisäksi maksellaan kohta brittien erikoisehtoja, puolalaisten lapsilisiä, ja jos kyetään, italialaisten pankkien kriisiä. Kyllä eurossa rahanreikiä muualle riittää, mutta kotimaahan ei sitten kyllä euroja riitäkään. Tulemme vielä näkemään nämäkin ihmeet, ellemme järkiinny, ja nopeasti sittenkin.
Anonyymi: Takamaa 2.3.2016 12:12

Anonyymi
Milloin suomestakin Puolan kaltainen sivistysmaa?

Sakkoveroa ei ole, koulutus köyhillekkin, veroparatiisiä(sipilä)ei suvaita, prokressiivinen vero suomen käänteisen progression sijaan.

Suomessahan pienituloisen kokonaisveroaste on 88%, miljoonatuloisen 0-9%..

Kokonaisvero joillekkin vaikea ymmärtää..
Anonyymi: pakkoruotsi 2.3.2016 12:13

Anonyymi
Suomessa tehdään täysin toisin, leikataan tutkimuksesta ja koulutuksesta ja viedään duunareilta yli 2 miljardia palkkatuloista. Suomi aikoo olla ensimmäinen maa maailmassa joka kurjistamisella aikoo saada talouskasvua, tavoite on yhtä realistinen kuin yrittäisi lentää räpyttelemällä käsiään.

Mikäli Sipilän riistohallitus aikoisi saada Suomessa syntyvyyttä nousuun keinona olisi lapsilisien ja neuvoloiden lakkauttaminen ja päivähoitomaksujen kymmenkertaistaminen. Sipilä on aivoton apina.


Minäkin olen ihmetellyt, miten lomarahojen leikkaus, ostovoiman pienennys ja pieni työaikojen pidennys tulevat nostamaan Suomen talouden uuteen nousuun. Kuinka ne luovat uusia työpaikkoja. Miten ne tulevat vaikuttamaan kilpailukykyämme kohottavasti, jos ei ole mitään myytävää, eikä mitään valmistettavaa. Arvelen, että pelkästään kotimaisen kysynnän supistuminen, ja mielialojen madaltuminen tulee lopulta kurjistamaan taloutemme täysin uusille lukemille.
Anonyymi: Takamaa 2.3.2016 12:28
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

06:01 Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
26.9. Tutkimustulos sysäsi lääkefirman kurssin nousuun – epileptikkolapset saivat apua kannabislääkkeestä
26.9. Ranskassa radikaali askel: Varoitusvärit elintarvikkeisiin
26.9. Draghilla on Britannialle tiukka viesti: Ei erivapauksia
26.9. Liike-elämän huippukonferenssi yllätti – tarjoaa vain kasvisruokaa
26.9. Kahvin hinta pomppasi – johtuu isosta muutoksesta säässä
26.9. Trumpin ja Clintonin yhteenotto saattaa heiluttaa kursseja
26.9. Pienemmät katteet, halvemmat tilat – näin Auto-Bil aikoo painaa autojen hintoja
26.9. Arvio: Saksa kyllä pelastaa Deutsche Bankin
26.9. Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
26.9. YIT hakee kasvua kaupungeista
26.9. Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
26.9. Algeria: Öljymarkkinat ovat nyt paljon kriittisemmässä tilassa
26.9. Pörssi pakkasella – YIT nousee
26.9. Suursijoittajat kannustavat elintarvikejättejä vaihtamaan lihan kasviproteiiniin
26.9. Elop: Kauteni Nokian johdossa osui harvinaiseen ajanjaksoon
26.9. Kansainväliset pk-yritykset uskovat suhdanteiden parantuvan
26.9. Konecranes ja Kito purkavat allianssinssa
26.9. Digitoday Pelottava löytö: Uusi iOS aiempaa turvattomampi
26.9. Saksalaisyritykset yllättivät: näkymät huomattavasti odotuksia paremmat
26.9. Baswaren toimitusjohtaja vaihtuu
26.9. Vähittäiskauppa kasvoi elokuussa
26.9. Kahvilaa toimistona pitävät käyvät kalliiksi – osa luopunut wifistä
26.9. Digitoday Snapchat muutti nimensä ja julkisti videokuvaavat aurinkolasit
26.9. Suomeen tulee uusi autokauppaketju – "Hinnoittelu poikkeuksellisen aggressiivista"
26.9. Verottaja muistaa tällä viikolla: Yli 330 000 asiakkaalle kolahtaa postiin maksumuistutus
26.9. Asuntorakentaminen matkalla ennätyslukemiin pk-seudulla
26.9. Yle: Kyläläiset halusivat pitää pankkiautomaattinsa –"Pennosia raavittu kasaan kunnioitettavalla tavalla"
26.9. Ilta-Sanomat Poika ei saanut perinnöstä edes lakiosaa – 9 tapausta, joissa perillistä odotti yllätys
26.9. Miksi pätkätyö ei kelpaa työttömille? "Jos työllistää opiskelijan, pääsee helpommalla"
Asiakastieto

Yhteistyössä