Kirjaudu ▼
 

EU ja vaarallinen kesä: Britit äänestävät, Espanjassa ehkä vaalit, Kreikan velat erääntyvät

ORESTIS PANAGIOTOU
EU ja vaarallinen kesä: Britit äänestävät, Espanjassa ehkä vaalit, Kreikan velat erääntyvät
Samaan aikaan kun suomalaiset valmistautuvat siirtymään kesälomille, Euroopan unionilla (EU) on kuumat paikat. Juhannusta edeltävällä viikolla unionin pitäisi selviytyä mahdollisesti kahdesta haastavasta tilanteesta. Heinäkuussa puolestaan erääntyy iso pino Kreikan velkoja.
20.2.2016 15:57
Aleksi Moisio
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Euroopan unionissa (EU) eletään jännittäviä aikoja kesällä.

Juhannusta edeltävälle viikolle on kasaantumassa kaksi unionille tärkeää äänestystä. Heinäkuussa puolestaan Kreikan velkakriisi voi jälleen kärjistyä.

Taloussanomat kokosi listan kesän tapahtumista.

1. Britannia äänestää EU-jäsenyydestä

Ensimmäiseksi jännitetään, miten Britannian kansalaiset äänestävät EU-jäsenyydestä.

Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti tänään lauantaina järjestävänsä äänestyksen EU-jäsenyydestä torstaina 23. kesäkuuta eli päivää ennen juhannusaattoa.

Vedonlyöntiyhtiö Ladbrokes pitää selvästi todennäköisempänä lopputuloksena sitä, että Britannia pysyy EU:n jäsenenä. Lopputuloksella on suuri merkitys paitsi EU:lle myös maailmanlaajuisille rahoitusmarkkinoille.

Amerikkalaispankki Citigroup esimerkiksi arvioi asiakkailleen lähettämässään raportissa, että Britannian EU-äänestys on yksi merkittävimmistä lähiajan poliittisista epävarmuustekijöistä maailmassa.

– Brexitin eli Britannian EU-eron vaikutukset olisivat suuria sekä poliittisesti että taloudellisesti kivuliaita – sekä Britannialle että EU:lle, Citigroupin ekonomistit Michael Saundersin johdolla kirjoittavat.

– 2015 kului juhannus #Grexit -mahdollisuutta kommentoidessa, 2016 jussi pyörii sitten #Brexit ympärillä. Ei näin, kommentoi Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus viestipalvelu Twitterissä.

2. Espanjassa ehkä uudet parlamenttivaalit

Jotta juhannusviikko ei sujuisi liian leppoisissa tunnelmissa, Espanjassa saatetaan järjestää uudet parlamenttivaalit juhannuspäivää seuraavana sunnuntaina eli 26. kesäkuuta.

Tällaisen arvion esitti Espanjan pääministerinä toimiva Mariano Rajoy kuluneella viikolla käydyissä keskusteluissaan Britannian David Cameronin kanssa, sanomalehti El Pais kertoi.

Espanja ajautui pattitilanteeseen joulukuussa pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen, eikä maahan ole saatu toistaiseksi muodostettua uutta hallitusta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

El Paisin mukaan keskustaoikeistolaista PP-puoluetta edustava Rajoy ei usko keskustavasemmistolaisen PSOE-puolueen kykenevän muodostamaan hallitusta.

3. Kreikan velkaa erääntyy

Vauhdikkaan kesän varmistaa talouskurimuksessaan rypevä euromaa Kreikka, jonka velkoja erääntyy iso tukku lauantaina 20. heinäkuuta.

Päivä on syytä merkitä kalenteriin jo nyt, sillä kyseessä saattaa olla mahdollinen ajankohta velkakriisin aiemmilta kesiltä tutulle kärjistymiselle – ainakin, mikäli Kreikka ja velkojat eivät pääse sitä ennen yhteisymmärrykseen askelmerkeistä.

Heinäkuun eräpäivä on Kreikan velkakriisille merkityksellinen, koska maan pitäisi maksaa samana päivänä kaksi isoa, yhteensä lähes 2,3 miljardin euron suuruista lainaa euroalueen keskuspankille EKP:lle ja kansallisille keskuspankeille, talouslehti Wall Street Journalin (WSJ) kokoamista tiedoista ilmenee.

Ensimmäinen maksettavista lainoista on 3,6 prosentin kuponkikorolla varustettu 1,4 miljardin euron erä joukkolainoja, jotka EKP omistaa. Toisen erän potista muodostaa puolestaan runsaan 0,8 miljardin euron erä joukkolainoja, jotka euroalueen kansalliset keskuspankit omistavat.

Kun Kreikka järjesteli velkojaan uusiksi vuonna 2012, julkisen sektorin velkojat – kuten EKP ja kansalliset keskuspankit – säästyivät tappioilta. Nyt keskuspankkivelkaa erääntyy kuitenkin iso erä kerralla.

(Oikaisu 23.2.2016: Kreikan EKP- ja keskuspankkivelat erääntyvät 20. heinäkuuta, eikä 20. kesäkuuta, kuten jutussa alun perin kirjoitettiin.)

20.2.2016 15:57
Aleksi Moisio
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (64)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Samaan aikaan kun suomalaiset valmistautuvat siirtymään kesälomille, Euroopan unionilla (EU) on kuumat paikat. Juhannusta edeltävällä viikolla unionin pitäisi selviytyä mahdollisesti kolmesta haastavasta tilanteesta.
Anonyymi: Taloussanomat 20.2.2016 16:10

Anonyymi
Ja sitten listan jatkoksi vielä meanwhile in Finland...
Anonyymi: 10cmLuntaMaassa 20.2.2016 16:11

Anonyymi
Toivottavasti Britannia jättää Eu, n ja siitä alkaa positiivinen vire Eu, n ja Euron päättymiselle.
Voisiko kuvitella parempaa tilannetta kuin ,että Suomikin saisi itsenäidyyden, ja pätöstentekovallan takaisin.

Tämä Eu/Euron tavallista ihmistä kurjistava liitto on nyt kaluttu ja koettu loppuun..
Anonyymi: VeronmaksajaPk 20.2.2016 16:17

Anonyymi
Eu on ongelmien kriisien kassakaappi ei kai sen näin pitänyt mennä liianpaljon erilaisia talouksia.liian kallis organisaatio pitää pystyssä.
Anonyymi: simpauttaja 20.2.2016 16:24

Anonyymi
Kaikki liitot hajoaa jossain vaiheessa. Neuvostoliitto hajosi. Avioliittokin loppuu viimeistää kuoleman kohdatessa. EU on nyt sellainen kyhäelmä, huokaus!
Anonyymi: Hajoaa 20.2.2016 16:30

Anonyymi
tämän palstan lukijalle juhannus sinänsä on isompi riski kuin mikään eu asia, suomaa on velalla nostettu suosta mättäälle ,ja tästä sitten jokainen kykynsä mukaan selviää kovalle tai jatkaa jaarittelua ja vajoaa takaisin........maaseutu nosti suomaata ennenmuinoin mutta nyt ei maaseutu anna takaisin kuin valitusta ja katkenneita sähköjohtimia, kehä 3 olkoon
eteläinen osa ja rannat ,muu suomaa pohjoinen napapiiri.( tuleva taistelutanner kun usa harjoittelee karhun kaatoa)
Anonyymi: muaaseutu 20.2.2016 16:37

Anonyymi
Pitää vain muistaa yksi luku, neljäkymmentä miljardia. Se on maamme takaukset eu-kriisimaille. Hyvin todennäköisesti joudumme maksamaan ainakin neljäsosan tuosta summasta.
Maahanmuuttobisnes vie tänä vuonna noin kaksi miljardia veronmaksajien rahoja jne.
Suomalaisiin päättäjiin verrattuna Robert Mugabekin alkaa jo vaikuttamaan talousnerolta.
Ei ole todellakaan mikään ihme, että maamme on käytännössä konkurssikypsä!
Anonyymi: ILoveMrBurns 20.2.2016 16:39

Anonyymi
Euroalue tulee hajoamaan lähivuosina. Toivotaan että Britit ovat tarpeeksi viisaita erotakseen EU:sta niin saadaan dominot kaatuilemaan...

Suomalaisille tulee muutaman vuoden sisään mielenkiintoiset oltavat...
Anonyymi: mikkeliskokkelis4412 20.2.2016 16:45

Anonyymi
Aivan .Mutta siitä huolimatta Suomessa kuin muuallakin maailmalla elämä jatkuu . Eli jatketaan siellä missä se on mahdollista/helpoin. Elättämätä joutavaa yhteiskunnan sakkaa.
Anonyymi: vainaasimaksaa 20.2.2016 16:50

Anonyymi
Toivottavasti Britannia jättää Eu, n ja siitä alkaa positiivinen vire Eu, n ja Euron päättymiselle.
Voisiko kuvitella parempaa tilannetta kuin ,että Suomikin saisi itsenäidyyden, ja pätöstentekovallan takaisin.

Tämä Eu/Euron tavallista ihmistä kurjistava liitto on nyt kaluttu ja koettu loppuun..


Voit olla varma että brittien äänestystulos on tosi tiukasti "emme eroa". Sähköinen ääntenlaskenta pitää siitä huolen. Laske huviksesi todennäköisyys siihen että multimiljoonainen kansa äänestää aina prosentin sisään 50/50, kuten lähes kaikissa usan presidenttivaaleissa. Näin saadaan tunne että "melkein saatiin läpi".
Anonyymi: salakka 20.2.2016 16:56
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

27.7. Digitoday Facebookissa mainostetaan hämäriä aurinkolaseja ystäviesi nimissä – toimi näin
27.7. Fed piti ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan
27.7. Kokoomuksen Vartiainen poistaisi varainsiirtoveron: "Varmasti Suomen vahingollisimpia veroja"
27.7. Trump kiisti jyrkästi kontaktit Venäjälle, eikä aio paljastaa verotietojaan
27.7. Telian osittain omistaman turkkilaisoperaattorin tulos jäi selvästi odotuksista
27.7. Yhdysvalloista yllättävät tilastot – öljyn hinta putosi äkisti
27.7. Jeep vauhditti myyntiä – Fiat nosti tulosennustettaan 10 %
27.7. Digitoday Toimii jo Virossa: Android lähettää sijaintisi hädän hetkellä
27.7. Outotecin rajulla kurssilaskulla selvä syy – "Kilpailijoita pahempia ongelmia"
27.7. Espanja ja Portugali rikkoivat EU:n budjettisääntöjä, mutta välttivät sakot
27.7. Digitoday Tietoturvan peruspilari horjuu: "Lukuisat ihmiset alttiina hyökkäykselle"
27.7. Juncker nimitti Lontoota piinanneen ranskalaisen EU:n Brexit-neuvottelijaksi
27.7. Digitoday Windows 10 -päivitys muuttuu maksulliseksi tällä viikolla – viime hetkellä on jo liian myöhäistä asentaa
27.7. Sanoman Duinhoven: Nyt on syytä optimismiin
27.7. Sulkemisuhan alla oleva Talvivaara ylitti tavoitteensa – loppuvuosi aikaa etsiä rahoitusta
27.7. Tulosjulkistaja Outotecin osake valahti rankasti pakkaselle
27.7. Air France varoittaa: Terrori-iskut karkottavat turisteja
27.7. Japanin Abe julkisti jättimäisen elvytyspaketin: 240 miljardia euroa
27.7. Outotec painui tappiolle, liikevaihto supistui selvästi
27.7. Munksjö-konserni teki tulosennätyksensä
27.7. Britannian talous odotettua paremmassa vauhdissa ennen Brexit-äänestystä
27.7. Digitoday IPhone-myynti rajussa alamäessä – "Hyviä asioita tapahtuu, kun ihmiset eivät odota mitään"
27.7. Italian ongelmapankki yrittää haalia 5 miljardia ennen perjantaita
27.7. Digitoday Teslan Autopilot ajoi ylinopeutta: Näin raju oli kuolemaan johtanut kolari
27.7. Deutsche Bankin tulos romahti
27.7. Kuluttajat luottavat enemmän Suomen kuin omaan talouteensa
27.7. Sanoma teki reippaan tulosparannuksen – kiri etenkin Suomessa
27.7. Teollisuuden luottamus heikkeni hieman
27.7. Hillary Clintonin historiallinen ehdokkuus varmistui
27.7. HS: Hallitus haluaa yrityksille ison veroalen
Asiakastieto

Yhteistyössä