Kirjaudu ▼
 

Rikkaan alppikylän yllä leijuu hämmentävä synkkyys

© Ruben Sprich / Reuters
Rikkaan alppikylän yllä leijuu hämmentävä synkkyys
Davos
Uutiskommentti Ikävien uutisten listaaminen on ehkä epäkiitollista touhua, mutta tärkeää. Tällä viikolla toivon mukaan kuullaan mitä maailman eliitti niistä tuumaa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ydinfyysikko Stephen Hawking totesi eilen, että maailman tuhoutuminen ihmiskunnan toiminnan seurauksena on lähes varmaa.

Varmaa tai ei, tällä viikolla sitä tuskin koetaan. Talouden, politiikan ja kulttuurin tärkeimmät vaikuttajat ehtivät siis hyvin pohtia Davosissa, miten kehityskulku voidaan kääntää kohti parempaa.

Talousfoorumin virallinen pääteema on tänä vuonna "neljäs teollinen vallankumous", mutta päähuomion näyttävät varastavan akuutit talouden, yhteiskuntien ja turvallisuuden uhat.

Kuvaavaa on, että alppikylän turvatoimet ovat tänä vuonna tiukemmat kuin koskaan. Kaupunkia ympäröi valvottu aita tarkastuspisteineen. Kadulla seisoo panssaroituja henkilövaunuja ja katoilla päivystää lumipukuisia tarkka-ampujia.

Talousfoorumi kysyy jäseniltaan joka vuosi, mitkä asiat koetaan suurimmiksi planeettaa koskeviksi uhiksi. Tällä kertaa viiden kärjessä ovat pakolaiskriisi, äärimmäiset sääilmiöt, ilmaston lämpeneminen, valtioiden väliset konfliktit ja suuret luonnonkatastrofit.

Käynnissä on monta samanaikaista tapahtumaa, jotka ovat hämmentäviä, räjähdysherkkiä ja vaarallisia. Näin totesi useita Yhdysvaltojen presidenttejä neuvonut professori David Gargen uutistoimisto Bloombergille eilen.

Kerrataanpa maailmatalouden laajaa kuvaa

On harvinaista, ettei viiden tärkeimmän huolenaiheen joukossa ole yhtäkään suoraan talouteen liittyvää riskiä. Tammikuun pörssisyöksyn valossa tilanne on ehkä toinen.

Raakaöljy on halventunut vauhdilla. Osakemarkkinoiden tammikuu on ollut toistaiseksi karmea. Lisäksi yhtiöiden tulosnäkymät ovat maailmanlaajuisesti pessimistisimmät vuosiin. Sekä Maailmanpankki, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF laskivat hiljattain maailmantalouden kasvuennustetta.

Hermoilulle antaa kaasua ennen kaikkea Kiinan kasvun hidastuminen. Myös muualla kehittyvissä talouksissa, kuten Brasiliassa, talous takeltelee. Kiina kasvoi viime vuoden päätösneljänneksellä hitaimmin seitsemään vuoteen ja koko vuoden bkt-kasvu oli heikointa sitten vuoden 1990.

Keskuspankeilla on edessä vaikea vuosi. Yhdysvalloissa Fed aloitti koronnostot joulukuussa, mutta alkuvuoden huonojen markkinauutisten tulva hidastanee koronnostojen tahtia. Euroopassa EKP:n odotetaan ja ainakin toivotaan kertovan lisäelvytyksestä.

Eurooppaa ravistelleessa velkakriisissä on otettu ehkä erävoitto, mutta pelko sen roihahtamisesta uudelleen ohjaa yhä vahvasti päättäjien toimia.

Työelämän kaukainen tulevaisuus näyttää lisäksi olevan yhä lähempänä. Robottien ennakoidaan vievän viidessä vuodessa viisi miljoonaa työpaikkaa, mikä lienee vasta alkua työmarkkinoiden rakenteen suuremmalle muutokselle.

Samaan aikaan maailman rikkaimman prosentin omaisuus on kasvanut ennakoituakin nopeammin. Köyhien ja rikkaiden todellisuudet ovat yhä kauempana toisistaan. Oxfam kertoi maanantaina rikkaimman prosentin varallisuuden olevan nyt suurempi kuin koko ihmiskunnan köyhemmän puoliskon yhteenlaskettu omaisuus.

Kansainvälisessä politiikassa riemunaiheet vähissä

Viime vuonna merkittävästi kiihtynyt pakolaisten saapuminen Lähi-idästä Eurooppaan on ajanut EU:n hankalaan tilanteeseen, jossa alueen yhtenäisyys ja keskinäinen solidaarisuus rakoilevat vakavasti.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Sanomalehti Financial Times kertoi tänään komission suunnitelmista, joiden tarkoituksena on jakaa turvapaikanhakijoista koituvaa taakkaa tehokkaammin jäsenmaiden kesken. Edessä lienee useita vaikeita neuvotteluja.

Brysseliä kiusaa myös Euroopan kansallismielisten poliittisten voimien laaja esiinmarssi. Puolan uuden hallituksen oikeusvaltiota nakertavat uudistukset, sekä keskustelu Britannian mahdollisesta EU-erosta lienevät Davosissa pinnalla. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin on kerrottu kieltäneen ekonomistejaan osallistumasta Brexitistä käytävään keskusteluun.

Poliittista yhtenäisyyttä koskevien uhkien rinnalla ovat turvallisuusuhat, joihin suhtaudutaan Euroopassa nyt vakavammin kuin aikoihin. Ranskassa Pariisin terrori-iskut toivat sotilaat Euroopan suurten kaupunkien kaduille ensi kertaa vuosikymmeniin. Pariisin tragedian lisäksi iskuja on nähty muun muassa Beirutissa, Istanbulissa, Jakartassa ja viimeksi Burkina Fasossa.

Saksan Angela Merkel tasapainoilee avointen ovien pakolaispolitiikan ja tiukemman linjan välillä. Saksan äidin suosio on alkanut hiipua ja paine kiristää maahanmuuttolinjaa on kasvanut Kölnin uudenvuoden tapahtumien jälkeen.

Ranskassa äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman Marine Le Penin nousu uskottavaksi presidentinvaaliehdokkaaksi ensi vuoden vaalissa on tosiasia.

Toinenkin presidenttiehdokas Atlantin toisella puolella saa monet eliitin herrat tukistamaan itseään. Donald Trumpin presidenttiehdokkuus on muuttunut vitsistä epävarmuutta ruokkivaksi peloksi. Merkittävä hetki Trumpin tiellä kohti republikaanipuolueen ehdokkuutta on Iowan ehdokasvaali helmikuussa. Tällä hetkellä puntit ovat varsin tasoissa toisen ehdokassuosikin Ted Cruzin kanssa.

Syyrian ja Ukrainan sodat, Isisin hirmuvalta sekä Venäjän ja länsimaiden kiristyneet välit eivät ole enää uutisia, mutta vaikuttavat kalvaten koko maailman päättäjien takaraivoissa.

Uutta on sen sijaan kasvanut jännite shiialaisen uskonoppineen teloittaneen Saudi-Arabian ja pakotteista vapautuneen Iranin välillä, sekä ydinpommin räjäyttäneen Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välillä.

Sodat, ääriliikkeet, kansanvaellus, poliittisten voimasuhteiden järkkyminen, turvallisuutta ja vapaata liikkumista koskevat pelot, sijoittajien hermoilu, talouskasvun heikkeneminen ja ilmastoriskit ovat vain muutamia tekijöitä isossa kuvassa, joka edustaa tämänhetkistä yleistä epävarmuutta tulevasta.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (12)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Euro köyhdytti sveitsin joka jäi pois koko jutusta.
Älkää nyt traumatisoituko näistä jutuista sillä lääkkeiden annostelu määrä voi lisääntyä vielä nykyisestään.
Anonyymi: hölynpölyä 20.1.2016 14:41

Anonyymi
Ei auta vaikka pitäisivät millaista kokousta, ei tämä enää nouse.

Mitä tulevaisuudelta voi odottaa?

- Rahaa täytyy saada jostain, paras lähde on uskonto, siellä on rahaa joko sijoituksina tai kiinteämpänä omaisuutena ja nämä "keikkaamalla" saadaan valtioiden taseet vähäksi aikaa kuntoon.

- YK:sta tulee koko pallomme hallussapitäjä vähäksi aikaa.

- Ihmiskunta sortuu taas jälleen kerran omaan näppäryyteensä.
Anonyymi: BlackFutureFirst 20.1.2016 15:20

Anonyymi
Ei koske Suomea. Eikä varsinkaan Suomea.
Anonyymi: välilyönti 20.1.2016 15:40

Anonyymi
Älkää nyt traumatisoituko näistä jutuista sillä lääkkeiden annostelu määrä voi lisääntyä vielä nykyisestään.
Anonyymi: hölynpölyä


Ei suju tuo sinun mongerrus oikein vieläkään.
Anonyymi: asfdg 20.1.2016 15:46

Anonyymi
Artikkelissa linkkeineen oli varsin hyvin tiivistetty globaalien taloudellisten, teknologisten ja ideologisten tekijöiden ristiaallokko, potentiaalit ja uhkat.

Teknoligian globaalin kehityksen suuntaus antaa aihetta huoleen, sillä seuraava 'ydinase-ongelma' tulee olemaan kenoäly kaikkine sen mahdollisuuksineen.

Yksi realiteettinen tekninen mahdollisuus jo lyhyehköllä aikajanalla, yhdistelmä:

Kasvojentunnistusohjelmat, geolokaatio ja tappajarobotit.

Jo nyt ihmisten pienimmätkin tekemiset ovat kartoitettavissa ja jäljitettävissä ja suuntaa on yhä tiiviimpi.

Todella 'acopalyptis-hitchcockimaiset' skenaariot mahdollisia ihmiskunnalle.
Anonyymi: tieteenvangit 20.1.2016 17:13

Anonyymi
´
Maailmansota on käynnissä ja EU kyyristelee vetelät housissa uskaltamatta tehdään mitään edes itsensä puolustamiseksi tämän Venäjän ja Yhdysvaltojen johtaman valtaisan EU:n tuhoamiseen tähtäävän hyökkäyksen edessä.
Anonyymi: ripulit-pöksyissä 20.1.2016 19:30

Anonyymi
´
Maailmansota on käynnissä ja EU kyyristelee vetelät housissa uskaltamatta tehdään mitään edes itsensä puolustamiseksi tämän Venäjän ja Yhdysvaltojen johtaman valtaisan EU:n tuhoamiseen tähtäävän hyökkäyksen edessä.


Venäjää tässä viedään kuin sinkkiämpäriä. USA-EU-akseli on päättänyt ajaa Venäjän talouden alas ja siinä se näyttää onnistuvan hyvin.
Anonyymi: muumi 21.1.2016 6:47

Anonyymi
Huonot on tarkka-ampujat talojen katoilla. Niin monia kohteita rajatulla alueella ja ei ole saaneet ammuttua.
Olisi kai otettava ne brittien tarkka-ampujat sinne hommiin, kun 1 laukauksella jopa 8 kuolee.
Nuo on juuri vastuussa veroparatiisien olemassa olemisesta ja rikkaiden rikastumisesta kansojen kustannuksella.
Nyt vaan ampumaan oikeita kohteita eli suurimmat rikolliset pois kirjoista.
Anonyymi: tarkka-ampuja 21.1.2016 7:01

Anonyymi
Umpioikeistolainen markkinamies kerran sanoi, että ei mitään hätää. Vain globaali markkinatalous varmistaa että luonnonvarojen kulutus ja saastuminen pysyvät tasapainossa.
Anonyymi: antikokkoomus 21.1.2016 18:45

Anonyymi
Umpioikeistolainen markkinamies kerran sanoi, että ei mitään hätää. Vain globaali markkinatalous varmistaa että luonnonvarojen kulutus ja saastuminen pysyvät tasapainossa.


Umpivasuri virkamies kerran sanoi, että ei mitään hätää. Vain globaali kommunismi varmistaa että luonnonvarojen kulutus ja saastuminen pysyvät tasapainossa.

Vaan miten hoidettiinkaan ympäristöä neuvostoliitossa?
Anonyymi: antikommari 23.1.2016 12:41
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

19:40 Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
19:07 Fed-pomot: Koronnosto lähenee
18:12 Finnair sai seitsemännen uutuuskoneen – myi pois ja vuokraa takaisin
17:47 Digitoday Puhuiko Yahoo palturia? "Tietomurtajia ei palkannut kukaan"
16:59 Liikanen: Elvyttävä rahapolitiikka tukee kasvua
16:38 Kiuruvetinen pankki teki muutoksen: Yrittäjä ihmettelee rahojensa kohtaloa
16:26 Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa
15:57 Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen
15:42 Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä
14:19 Commerzbank irtisanoo lähes 10 000
13:42 Tutkija: Venäjä voittaa öljysovussa
13:27 Digitoday Web-kameroiden armeija kaatoi verkkopalvelun
12:39 PTT: Ruoan halpeneminen hidastuu
11:58 Suomen Pankki: Positiivinen yllätys voi tulla Yhdysvalloista
11:36 Digitoday Elisan uudessa palvelussa koukku: puhelut ulkomailta kotimaan hinnoin
11:17 Glastonin yt:t päättyivät – irtisanoo 4 työntekijää
10:56 PT: Hyvätuloisten ostovoima paranee eniten – työttömän tuloissa suurin pudotus
10:45 Keskipalkka jopa 5480 euroa – näin eri alojen korkeakoulutetut tienasivat
10:04 Digitoday Ei vain puhelimien ongelma: Nyt varoitetaan räjähtävistä Samsungin pesukoneista
10:02 PT: Kasvun painopiste alkaa siirtyä vientiin
09:26 OPEC yllätyssopuun tuotannon rajoittamisesta
08:50 Kosteusvaurio voi tulla millaiseen taloon tahansa – alkuna usein vuotava liitos
08:21 Kolumni Digi-palvelu pettää liian usein
07:43 Air Berlin puolittaa laivastonsa ja vähentää 1200 työpaikkaa
06:03 Digitoday Kaksi muutosta Whatsappiin – sormet selviävät vähemmällä klikkailulla
06:02 Taloyhtiöiden riskit kasvavat – "Kaksi miestä katosi työmaalta pariksi viikoksi"
28.9. Digitoday Uutiseksi naamioitu haittaohjelma leviää Facebookissa – ethän klikannut?
28.9. Komissio ehdottaa julkista rekisteriä EU-lobbareille
28.9. EU-komissio ottaa ison pörssikaupan tarkempaan syyniin
28.9. Venäjä pumppaa öljyä kuin neuvostovuosina
Asiakastieto

Yhteistyössä