Kirjaudu ▼
 

Kiinan kokemattomuus on kirittänyt pörssipaniikkia

© China Daily China Daily Infor
Kiinan kokemattomuus on kirittänyt pörssipaniikkia
Analyysi Kiinan pörssimarkkina on nuori ja erittäin spekulatiivinen. Maan sääntelijät eivät edes yritä piilotella sitä, että he opettelevat tekemällä, sanoo Nordean analyytikko Amy Yuan Zhuang.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kärjistäen voisi sanoa, että he tekevät sen osittain itse. Kiinalaispäättäjät siis, pahentavat markkinoiden levottomuutta.

Viranomaisilla on hankaluuksia selvittää, millaisella politiikalla Kiina voi jatkaa integroitumistaan maailman talouteen, mutta samaan aikaan pitää kiinni vaikutelmasta, jonka mukaan Kiinan talous on vankkumaton, vaikka kasvu hidastuukin, Foreign Policy -lehti (FP) kuvaa.

Monet yrityksistä ovat vain vaikeuttaneet tilannetta. Tätä nähtiin viime viikolla, kun Kiina yritti hillitä pörssipaniikkia ottamalla käyttöön työkalun, joka katkaisee kaupankäynnin, jos pudotusta kertyy riittävästi.

– Kaikki tuntuma siitä, että kiinalaissääntelijät olisivat maailmankaikkeuden valtiaita, on kadonnut, kuvaa Kiinan talouteen erikoistunut tutkija David Dollar Brookings Institutesta FP:n mukaan.

Sääntelijöiden yritykset rauhoittaa pörssejä ovat heikentäneet markkinoiden luottamusta, eikä valuuttapolitiikan hoitokaan ole mennyt hyvin. Lisäksi viestintä ontuu.

Nordean Zhang: Monimutkaiset markkinat, kokemattomat sääntelijät

Kiinalaisviranomaisten tehtävä ei ole helppo, painottaa Nordean Kiina-analyytikko Amy Yuan Zhuang. Kiinan pörssimarkkina on nuori, erittäin spekulatiivinen ja valtio-omisteisten yhtiöiden paino sekä ristiinomistukset monimutkaistavat kuvaa entisestään, hän kuvaa. Sääntelijät taas ovat kokemattomia.

– Vaikka toisimme maailman parhaat sääntelijät Kiinaan, hekään eivät ehkä kykenisi järjestelemään asioita heti kuntoon, Zhuang kuvaa uutistoimisto Startelille.

Sama monimutkaisuus, suuret haasteet ja kokemattomuus koskevat keskuspankkia. Zhuangista näyttää, että keskuspankkikin opettelee tehtäviään tekemällä. Politiikka onkin ollut epäjohdonmukaista. Se ei kuitenkaan ole Zhuangin päällimmäinen huolenaihe.

– Minua huolestuttaa eniten markkinoilla se, että he eivät edes yritä piilotella sitä, että he opettelevat tekemällä. On ok, että heillä ei ole vielä kunnon kokemusta, mutta heidän pitäisi edes yrittää viestiä, mitä he ajattelevat ja ohjata markkinaa, Zhuang sanoo.

Markkinapaniikin alkusysäys viime kesän politiikassa?

Viime viikon pörssipaniikissa oli kyse etenkin psykologisesta ylireagoinnista, Zhuang arvioi.

Hän uskoo, että pörssiluisu sai alkusysäyksen Pekingin viime heinäkuun 8. päivänä käyttöön ottamista rajoitteista, joiden mukaan yli viiden prosentin osuuksia yrityksistä omistavat eivät saa myydä osakkeitaan.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Sääntelijä sanoi tuolloin, että sääntö olisi voimassa kuusi kuukautta. Markkinoilla oletettiin, että määräys poistuisi tammikuun 8. päivänä, ja ihmiset alkoivat vuoden alussa purkaa omistuksiaan.

Lisäksi sijoittajat olivat hämmentyneitä valuuttapolitiikasta, eikä viime viikolla käyttöön otettu työkalu kaupankäynnin keskeyttämisestä suurten pudotusten jälkeen auttanut asiaa.

– Viisitoista minuuttia ei ole tarpeeksi rauhoittumiseen. Siinä ajassa vain panikoi pahemmin, Zhuang sanoo säännöstä, jotka katkaisi kaupankäynnin vartiksi tai loppupäiväksi pudotuksen koosta riippuen.

Markkinoiden hermostusta hieman lisäsivät tuoreet tiedon Kiinan teollisuuden kehityksestä. Viimeiseksi syyksi markkinoiden luisuun Zhuang nimeää Manner-Kiinan osakkeiden hintatason. Samojen yritysten osakkeilla käydään kauppaa Hongkongissa huomattavasti halvemmalla. Tämäkään ei selitä markkinoiden sekaisin menoa, mutta kertoo siitä, että osakkeiden hintoihin kohdistuu laskupaineita.

Epävakaisuus pörsseissä jatkunee

Zhuang arvioi, että viime viikon myräkkä heijasti Kiinan talouden tilaa hyvin vähän tai ei oikeastaan lainkaan. Markkinat eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita Kiinan hallinnon kyvystä kontrolloida osakemarkkinoita.

– Uskon, että volatiliteetti pysyy varmasti korkealla tällä ja mahdollisesti tulevillakin viikoilla Kiinan pörsseissä, hän sanoo.

Kiinan talouden kasvunäkymät eivät ole Zhuangin mielestä muuttuneet. Kasvu takeltelee, mutta hän ei pidä äkkirysäyksen riskiä tänä vuonna kovin realistisena. Suurimman riskin Kiinan taloudelle aiheuttaa tänä vuonna hänen mielestään juuri rahoitusmarkkinoiden epävakaisuus.

Kiinan kasvuksi tänä vuonna Zhuang ennustaa 6,6 prosenttia. Ensi vuonna kasvu hidastuu lähemmäksi kuutta prosenttia, hän arvioi. Kiinan presidentti Xi Jinping on linjannut, että maa tarvitsee lähivuosina vähintään 6,5 prosentin kasvua.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Nordea
Tagit Kiina

Kommentit (12)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kiina ei vielä manipuloi markkinoitaan yhtä hyvin kuin USA. Opettelemista siis riittää että pääsevät samaan mafiaykkösluokkaan.
Anonyymi: patriotman 12.1.2016 18:03

Anonyymi
Kokemattomuus, hah. Sopuleita maailma täynnä. Näin se vain on..........
Anonyymi: Kelloggs 12.1.2016 18:12

Anonyymi
Keisarillinen Kiina oli aikoinaan vallanhimoisten ja juonittelevien hovieunukkien vuosisatoja käytännössä johtama äärimmäisen itseriittoinen ja sisään päin kääntynyt valtakunta, jolla oli suuruudenaikansa, mutta myös taipumusta rappiokausiin, jotka toivat usein mukanaan sekasortoa ja kaaosta, sekä järjettömään valtion voimavarojen tuhlaukseen täysin hyödyttömiin projekteihin, kuten Kiinan muuri, jonka tarkoitus taisi olla estää kiinalaisia olemassa vuorovaikutuksessa muuhun maailmaan ja saamaan sieltä vaikutteita, osin kuten Berliinin muuri myöhemmin Euroopassa.

Keisaria perheineen usein Kiinan kansasta käytännössä eristettynä Kielletyn kaupungin palatsialueen "vankeina" pitänyt monituhatpäinen vallanhimoinen ja juonitteleva hovieunukkilauma ei enää johda ja hallinnoi Kiinaa, eikä tuo enää ominaistuoksuaan Pekingin palatsialueelle, mutta siitä huolimatta Kiinan "kommunistisen" nykyjohdon touhuja katsellessa tulee epäilys, että maan johdolta puuttuu edelleenkin jotain olennaista jalkovälistä, eikä menneisyydestä ole opittu paljoakaan.

Kiinaa yksipuoluediktatuurina hallitsevan kommunistisen puolueen johto kuvittelee omassa todellisuudesta eristyneessä maailmassaan voivansa pakottaa Kiinan nykyisen korruptoituneen ja läpimädän riistokapitalismin ja kommunistisen diktatuurin sekoituksen toimimaan Kiinan kommunistipuolueen tahdon mukaan, niin, että maa vielä saisi nauttia vuosikausia muuta maailmaa voimakkaammasta talouskasvusta ilman vakavia markkinahäiriöitä ja romahduksia.
Anonyymi: Arminius 12.1.2016 18:41

Anonyymi
ongelmasi on että olet käyttänyt kinkkilautaa tai vastaavaa x kertaa siis; meillä taas ei ole tapana käyttää sellaisia vaikka perässä pillittääkin. Mutta kun häiriköi, pojat sitten käyttävät.

Mutta kuka pahaksi ensimmäisen kerran sen velkakalvon? Vai onko ongelma Taka-aasia?
Anonyymi: Kato_kun_juoksee 12.1.2016 18:58

Anonyymi
Juu kokemattomia ovat, ottaisivat suomesta mallia, suomen valtio siottaa talvivaaraan ja kreikan lainapapereihin =)
Anonyymi: MeTienataanTällä 12.1.2016 19:25

Anonyymi
Kiinan valtion suunnitelmataloutta on vaikea yhteensocittaa markkinatalouden kanssa.
Anonyymi: Suomaalainen 12.1.2016 21:09

Anonyymi
Kupla on puhkeamassa. Kuinka kukaan sijoittaja voi oikeasti ja vakavissaan luottaa Kiinaan ja sen päättäjiin.
Kiinalaisten salainen maailman sekasortoon saattamisen juoni. Ensin saadaan kaikki uskomaan heidän erinomaisuuteen, sitten koko maailman talous nurin ja sitten Kiinalaiset valtiojohtoiset yritykset ostavat halvalla Länsimaiden tärkeimmät ja merkittävimmät yritykset itselleen.
Melkein kaikki tavarat valmistetaan jo muutenkin Kiinassa ja kohta kiinalaiset omistavat myös niiden oikeudet.
Länsimaiden tyhmät ja ahneet kasvuhakuiset yritykset ovat siirtäneet tietotaidon Kiinaan ja sinne se kaikki sitten jääkin. Made in Kiina, tuttu merkki kaikissa tavaroissa.
Anonyymi: TalousHero 12.1.2016 23:24

Anonyymi
Kahdeksansataa Miljoonaa kurjaa, köyhää, mustahammasta puristaa saastuneella pellolla talikkoa yhä kireämmin. Puoluepamppujen pikkuprinssit bailaa ja revittää Ferrareilla. Ilkeä irvistys syttyy kohta raivoon ja huutoon joka kuullaan maailman ympäri...
Anonyymi: KansanArmeijanLuodit 13.1.2016 0:04

Anonyymi
Hallinnon mielestä pätemätön yritys ja finanssijohto Kalashnikovilla leirille...

Hmmmmm....siinäpä meille maailmantalouden mahti ja veturi..

Herätkää jo !!
Anonyymi: ThatBoy 13.1.2016 6:02

Anonyymi
Jos hallitus haluaisi oikeasti hillita volaa, niin myyntivoitot voisi laittaa verolle. Nyt 0 verot myyntivoitoille, mutta osingoista menee 20 pinnaa. Treidauskulut on huimat 0.025 pojoa. Auts. Asuntojen myyntivoitotkin on verotettavia, jos omistusaika on alle 5-vuotta. Shanghaissa keskimaarainen lappujen omistusaika on kokonaiset 3 paivaa. Myos paivansisainen kauppa on kielletty. Eli jos ostan tanaan voin myyda vasta huomenna. Idiootti saanto kerrassaan.

Talla markkinalla on vain puhtaita spekuloijia. Nopeat voitot kiinnostavat. Kukaan ei mieti osakkeiden holdausta tai osinkosalkun rakennusta.
Kiinalaiset osakket, jotka on noteerattu mantereella sopivat vain treidaamiseen. Toisin kuin usein luullaan, niin porssissa on myos paljon ammattilaisia tavistreidaajia. Moni elaa osakekaupoilla. Tavallinen ammatti isommissa kaupoissa. Treidaaminen on ihan toisella tasolla kuin Suomessa, jossa harva siita ymmartaa paljoa.

Kiinassa elaminen on "vapaampaa" kuin Suomessa. Yhteiskunta holhoaa vahemman ja itse saa kantaa vastuun kaikesta. Sosiaaliturva on surkea, mika on ihan hyva juttu. Kommunismi on kuollut aikoja sitten ja Kiina on kapitalistin paratiisi. Raha ratkaisee. Vastaat itse omasta menestyksesta.
Anonyymi: AhmedAhme 13.1.2016 6:53
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

09:26 OPEC yllätyssopuun tuotannon rajoittamisesta
08:50 Kosteusvaurio voi tulla millaiseen taloon tahansa – alkuna usein vuotava liitos
08:21 Kolumni Digi-palvelu pettää liian usein
07:43 Air Berlin puolittaa laivastonsa ja vähentää 1200 työpaikkaa
06:03 Digitoday Kaksi muutosta Whatsappiin – sormet selviävät vähemmällä klikkailulla
06:02 Taloyhtiöiden riskit kasvavat – "Kaksi miestä katosi työmaalta pariksi viikoksi"
28.9. Digitoday Uutiseksi naamioitu haittaohjelma leviää Facebookissa – ethän klikannut?
28.9. Komissio ehdottaa julkista rekisteriä EU-lobbareille
28.9. EU-komissio ottaa ison pörssikaupan tarkempaan syyniin
28.9. Venäjä pumppaa öljyä kuin neuvostovuosina
28.9. SK: Technip Offshore voi lomauttaa koko henkilöstön
28.9. Digitoday Blackberry lopettaa puhelinten valmistamisen
28.9. Kuntarahoitus myi vihreitä bondeja – rahaa Länsimetrolle ja kouluille
28.9. FK:n Tornivaara: Sopeuttamista voi tehdä monella tavalla
28.9. Viime vuonna selvä piikki: Yhä useampi raivosi lentokoneessa
28.9. Inderes: Yrityskauppojen tahti hidastunut – viime vuonna ennätys
28.9. Digitoday Kutsu kävi oikeuteen: Loppuuko musiikin rippaaminen Youtubesta?
28.9. Autoja tuodaan yhä enemmän ulkomailta – "Autonvaihto useammalla mielessä"
28.9. Nyt se on virallista: OP eroaa FK:sta
28.9. Kone laskussa nousupörssissä, Caverion jatkaa eilistä kiriä
28.9. Harjoittelija löysi sattumalta – huutokaupassa 102-vuotias samppanja
28.9. Digitoday Näin Mars asutetaan elinaikanamme - Muskin hurja suunnitelma julki
28.9. Saudi-Arabia vihjasi öljysopimuksesta Iranin kanssa
28.9. Kotipizzan kasvukausi jatkui: Asiakkaat lisääntyivät ja ostokset kasvoivat
28.9. Digitoday Accenture irtisanoo jopa 40
28.9. Vaikeuksissa kyntävä Deutsche Bank myy henkivakuutusyhtiönsä
28.9. Digitoday Natsilaulu päätyi Googlen hampaisiin – mitä oikein tapahtuu?
28.9. Deutsche Bankin toimitusjohtaja: Emme tarvitse valtiontukea missään tapauksessa
28.9. Suomi putosi kilpailukykyvertailussa – Ruotsi kiri ohi
28.9. Vanhojen asuntojen hinnat nousivat elokuussa
Asiakastieto

Yhteistyössä