Kirjaudu ▼
 

Lääkärilehti: Viro teki vuodessa sen, mihin Suomessa on hukattu jo 10 vuotta

Pentti Nissinen
Lääkärilehti: Viro teki vuodessa sen, mihin Suomessa on hukattu jo 10 vuotta
Suomessa on kehitetty sähköisiä potilastietojärjestelmiä 10 vuotta ja projektiin arvioidaan palavan rahaa 400-500 miljoonaa euroa. Lääkärilehden mukaan Virossa sähköinen e-resepti valtavirtaistui vuodessa, ja myös sähköinen potilastietojärjestelmä on otettu vauhdilla käyttöön.
14.8.2012 21:02
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Yksinkertaisuuden ohjenuoralla toteutettujen virolaisprojektien yhteiskustannukset olivat noin 11 miljoonaa euroa.

Samalla kun sähköisten potilastietojärjestelmien toteuttaminen on osoittautunut Suomessa paisuvaksi pullataikinaksi, on asiassa Lääkärilehden mukaan onnistuttu Virossa alle vuodessa.

Lahden toisella puolen ei lehden mukaan säästetty ainoastaan ajassa. Myös sähköisen reseptin ja potilastietojärjestelmän kehittämisen kustannukset jäivät murto-osaan siitä, mitä projektiin on hassattu Suomessa kymmenessä vuodessa.

Nortal Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 0728135-1
Kotipaikka Oulu
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus
Kaikki yrityksen taloustiedot

Sähköisen reseptin käyttöönoton kustannukset jäivät Virossa 1,37 miljoonaan euroon ja sähköinen potilaskanta toteutettiin noin 10 miljoonalla eurolla. Suomessa yhteen projektiin ympättyjen järjestelmien kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 400-500 miljoonaa euroa.


Lääkärilehden mukaan Viron onnistumisen salaisuus on yksinkertaisuuden periaate.

– Klikkausten ja nappuloiden määrä on ohjelmassa minimoitu. Lääkäri voi tuoda näkymään kymmenen eniten käyttämäänsä toimintoa vetämällä ­elementtejä haluamaansa kohtaan. Osa toiminnoista tulee vain tarvittaessa ­näkyviin viemällä hiirtä linkkisanan päälle, kuvaa sähköisen potilastietojärjestelmän kehittäneen Nortal-­yhtiön eHealth-johtaja Taavi Einaste.

Uusi järjestelmä on käytössä Tarton yliopistollisessa sairaalassa, ja suomalaiset terveydenhuollon edustajat ovat käyneet tutustumassa siihen. Einaste kuvaa suomalaisten reaktioita tyytyväisiksi.


Jämäkkyydellä tuloksiin

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇


Suomessa Kansalliseen Terveysarkistoon (KanTa) on pyritty sisällyttämään terveydenhuollon, apteekkien ja kansalaisten käyttöön tarkoitettuja valtakunnallisia tietojärjestelmiä.

Näitä ovat muiden muassa eReseptiksi nimetty sähköinen resepti, jonka käyttöönotto aloitettiin asteittain keväällä. Muita järjestelmiä ovat kansallinen Lääketietokanta, sähköinen potilastiedon arkisto ja tiedonhallintapalvelu (eArkisto) sekä kansalaisille suunnattu omien tietojen katselu verkossa.

Yksityiskohtiin juuttumisen sijaan Virossa on keskitytty pysymään tehdyissä päätöksissä.

- Kun tarvittavat standardit on valittu, niiden takana on pysytty. It-toimittajilla ei ole ollut sen tyyppistä monopoliasemaa kuin Suomessa. Täytyy kuitenkin muistaa, että Viron terveydenhuollossa on vähemmän eri järjestelmiä kuin Suomessa, Einaste sanoo. 

Suomen toiseksi suurimman julkisen työnantajan, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) potilastietojärjestelmä on tarkoitus kilpailuttaa syksyllä. Nortalin Einaste kertoo, että suomalais-virolainen yhtiö harkitsee tarjouksen jättämistä. 


– Lainsäädäntö on Suomessa erilainen, mutta Tarton järjestelmän perusarkkitehtuurin voisi ottaa heti käyttöön. Uskomme, että saamme ensimmäiset isot suomalaiset asiakkaamme 1-2 vuoden kuluessa, Einaste sanoo.

14.8.2012 21:02
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (197)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Jospa Suomeenkin hankittaisiin virolainen systeemi..

Eipä taida onnistua syystä että:
-
-
-
-

Saa täydentää
Anonyymi: Nimetön 14.8.2012 20:56

Anonyymi
Katos suomes on niin kivat työpaikat et niisä viihtyy eikä töitä kehtaa tehdä sillä ne voi loppua ku viivytelkäkin sopii jos hiukkasen tarjoo evästä.
Anonyymi: Bebe 14.8.2012 20:57

Anonyymi
Suomessa täytyy kääntää organisaatiokaavio ylösalaisin. Asiakas on kuningas ja tur*a tukkoon. Yleensähän se on niin, että 18 kerrosta kravattibyrokraatteja kukkoilee aikansa ja luulee olevansa jotain.... Niin, että reseptinkin osalta: 2 kk aikaa toimia, muuten pallit lähtee alta. (molemmissa merkityksissä)
Anonyymi: Katse oikeaan päin, 14.8.2012 20:57

Anonyymi
"Suomen toiseksi suurimman julkisen työnantajan, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) potilastietojärjestelmä on tarkoitus kilpailuttaa syksyllä. Nortalin Einaste kertoo, että suomalais-virolainen yhtiö harkitsee tarjouksen jättämistä."

Suomessa ongelma on, että jokainen yksikkö yksityisestä julkiseen kilpailuttaa ja speksaa järjestelmänsä itse. Tolkuton määrä resursseja haaskataan saman ruudin uudelleen keksimiseen eivätkä järjestelmät silti ole yhteensopivia.

Nyt pitää esim stm:n ottaa johto käsiinsä ja ilmoittaa, että Suomessa kaikki terveydenhuollon yksiköt käyttävät tiettyä järjestelmää, joka speksataan, kilpailutetaan ja tilataan keskitetysti.
Anonyymi: Nimetön 14.8.2012 20:57

Anonyymi
Virossa ei taida olla erästä Tieto Oyj:tä joka kahmii kaikki julkiset projektit omiin nimiinsä. Suomessa ei ole korruptiota mutta sattumalta Tiedosta on löytynyt suojatyöpaikkoja eräille puolueaktiiveille... Karavaani kulkee ja koirat haukkuu.
Anonyymi: Tieto lisää tuskaa 14.8.2012 21:00

Anonyymi
Yksinkertaisuuden ohjenuoralla toteutettujen virolaisprojektien yhteiskustannukset olivat noin 11 miljoonaa euroa.

Ja tätä järjestelmää tuskin oli Tieto Oyj mokaamassa. Sietäisi Suomessakin valita tietojärjestelmän toimittaja paremmin, niin ei menisi hukkaan verovaroja satoja miljardeja.
Anonyymi: Yksi maksaja 14.8.2012 21:00

Anonyymi
Virossa muuten suositaan avoimen lähdekoodin ohjelmia. Linux on kovassa käytössä ainakin nuorisolla. Tietääkseni siellä äänestyskin hoituu netin kautta.
Anonyymi: Nimetön 14.8.2012 21:05

Anonyymi
Minä voin tehdä tuon järjestelmän 200 miljoonalla. Julkisen puolen kaverit, ottakaapa yhteyttä.
Anonyymi: EI Korruptiolle 14.8.2012 21:07

Anonyymi
Suomessa kaikki maksaa järjettömästi, eivätkä järjestelmät toimi, koska terveydenhuolto (varsinkaan kunnissa) ei edes tiedä mitä se haluaisi, siis ei ymmärrä tarvettaan. Ostetaan kaikkea pas.aa, mitä vaan toimittajat älyävät tarjota, ja kyllähän ne älyävät ja kehtaavat.

Järjettömiä järjestelmiä on käytössä satoja, eivätkä ne keskustele keskenään. Eli jo lähtökohtaisesti pitäisi palata aivan puhtaalle pöydälle, ja aloittaa alusta. Ja se vasta maksaa, kun olevat lisenssitkin on tehty vuosien sopimuksilla, joten nekin on maksettava käytti tai ei. ICT-firmat kiittävät ja kansa maksaa tuonkin.
Anonyymi: Vasko Takamaa 14.8.2012 21:08

Anonyymi
Vai teki ja millärahoilla? Taidamme nettomaksajina EUssa maksaa tämänkin ihmettelyn aiheen.
Anonyymi: Nimetön 14.8.2012 21:08
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä