Kirjaudu ▼
 

Talletuspako lisää tarvetta eurooppalaiselle talletussuojalle

Brittiläisen varainhoitoyhtiö Standard Life Investmentsin päästrategin Andrew Milliganin mukaan talletuspako Kreikan, Espanjan ja Portugalin pankeista lisää tarvetta koko Euroopan laajuiselle talletussuojalle.
23.5.2012 17:22
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Se, että talletussuojajärjestelmän perusperiaatteet on jo harmonisoitu EU-tasolla, ei riitä. EU:n direktiivissä talletussuojalle on asetettu 100 000 euron raja, joka on sama kaikissa jäsenmaissa.

– Talletuspaon ehkäisemiseksi tarvitaan Euroopan laajuista talletussuojaa, jotta ihmiset tuntevat, ettei heidän talletussuojansa ole kiinni vain yksittäisten maiden hallituksista, vaan koko Euroopasta, Andrew Milligan sanoo uutistoimisto Startelin haastattelussa.

Poliitikot ovat hyvin huolissaan asiasta. Milliganin mukaan talletusten pakeneminen pitäisi estää niin pian kuin mahdollista.

– On kerrottu talletuspaosta Espanjassa ja Portugalissa. En usko, että luvut ovat vielä kokonaisuudessaan suuria, eivät varmasti mitään sellaisia kuin Kreikassa. Mutta tosin eiväthän ne paon alkupäivinä koskaan ole suuria.

Milliganin mukaan pahin asia, mitä Euroopassa voisi tapahtua, olisi EU:n talous- ja rahaliitto Emun hajoaminen. Yksi tai useampi maa ei kestäisi enää rahaliiton jäsenyyteen liittyviä paineita ja eroaisi.

Skenaarioita, mitä Euroopassa voisi tapahtua on Milliganin mukaan lukuisia. Vaikka Kreikan tilanne hoituisi tänä kesänä, niin Espanjan pankkijärjestelmässä voi muhia iso ongelma ja vaikka sekin vielä selvitettäisiin, niin jäljelle jäisi vielä Italia, jossa kansalaiset ovat vähitellen kääntymässä pääministeri Mario Montia ja hänen säästölinjaansa vastaan.

– Vaikka Kreikan katastrofi vältettäisiin, niin voi tulla vielä monia ongelmia, josta pitää selviytyä.

Riittävätkö palomuurit
Espanjalle?

Espanjan tilanteessa iso kysymys on EU:n palomuurien riittävyys.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Saksan valtiovarainministeri Schäuble sanoo, että ne ovat riittävät, mutta monet muut eivät tähän usko. Luulen, että kriisitilanteessa EU tulisi nostamaan ne riittävän suuriksi, Andrew Milligan sanoo.

Milligan huomauttaa, että Espanjassa on pankkikriisi ja merkit ovat siihen suuntaan, että Espanjan pankit tarvitsevat 50 tai 100 miljardia euroa lisää pääomia.

- On puhuttu jopa 300 miljardista eurosta. Espanjan hallitus tuskin pystyy pääomittamaan pankkeja omin voimin, vaan tarvitsee EVM:n (Euroopan vakausmekanismin) rahaa. Se tarkoittaa oikeasti Espanjan pankkien eurooppalaista kansallistamista.

Milliganin mukaan on täysin auki, millä tavoin Espanjan ongelmapankit kansallistettaisiin ja mitkä pankeista ylipäätään ovat ongelmapankkeja. Auki on myös se, otettaisiinko roskapankkiin mallia Yhdysvalloista, Irlannista vai ehkä Britanniasta. Se kuitenkin on varmaa, että Espanjan pankkikriisissä puhutaan suurista numeroista.

Milligan ei näe, että Espanjan pankkikriisi leviäisi eurooppalaiseksi pankkikriisiksi. Espanjalaisilla pankeilla ei ole niin paljon kansainvälistä luototusta kuin esimerkiksi saksalaispankeilla. Lisäksi pankit voidaan pääomittaa uudelleen.

Milliganin mukaan on liki varmaa, että ainakin Kreikan pankit tullaan kansallistamaan, oli tulevien Kreikan vaalien tulos mikä tahansa.

– Niiden mahdollisuus pysyä hengissä itsenäisinä ei ole kovin korkea.

23.5.2012 17:22
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (27)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Espanjassa on pankkikriisi ja merkit ovat siihen suuntaan, että Espanjan pankit tarvitsevat 50 tai 100 miljardia euroa lisää pääomia.

Harva muistaa enää että Suomessa 1991 SKOP-pankkilla oli kaatuessaan 13,5 miljardin euron velat.

Kun vertaa summaa Espanjaan ja suhteuttaa kansantalouksien kokoja niin täälläkin saatiin suhteessa samanlainen kupla aikaan kun rahamarkkinat NL:n romahduksen jälkeen avattiin ja porukka pääsi ensimmäistä kertaa nauttimaan kasinotaloudesta...
Anonyymi: Nimetön 23.5.2012 17:32

Anonyymi
Harva muistaa enää että Suomessa 1991 SKOP-pankkilla oli kaatuessaan 13,5 miljardin euron velat.


Muistetaan toki, mutta maksoimme sen kuprun itse.
Anonyymi: Suomalainen 23.5.2012 17:36

Anonyymi
Aloitin jo tilini tyhjentämisen 48.000 Nordeasta ja säilön ne patjaani.Kasvavat yhtäpaljon korkoa kuin "rosvoparoni" Nallenkin pankissa.
Anonyymi: karijanes 23.5.2012 17:40

Anonyymi
On kyllä aika riskaabelia touhua tällainen idea. Sehän tosiaan voisi johtaa siihen, että suomalaiset veronmaksajat joutuvat maksamaan kreikkalaisten tai espanjalaisten konkurssipankkien tappioita.
Anonyymi: Lassi 23.5.2012 17:42

Anonyymi
Muistetaan toki, mutta maksoimme sen kuprun itse.

Suomen pankki sen hoiti juuri ja juuri lisävelalla. Suomen joutuminen IMF:n holhoukseen oli 1993 five minutes to midnight ja oli silkkaa onnea että niin ei käynyt.

Eli ei kehumista täälläkään...
Anonyymi: Nimetön 23.5.2012 17:44

Anonyymi
Muistetaan toki, mutta maksoimme sen kuprun itse.

Suomen pankki sen hoiti juuri ja juuri lisävelalla. Suomen joutuminen IMF:n holhoukseen oli 1993 five minutes to midnight ja oli silkkaa onnea että niin ei käynyt.

Eli ei kehumista täälläkään...


Ei kehumista,MUTTA HOIDIMME ASIAN ! Velkojamme ei leikattu tai kaadettu muiden maksettavaksi. Siinä on HEL---VETIN suuri ero!!!
Anonyymi: Asuntolainan korko 1 23.5.2012 17:46

Anonyymi
Pitäiskö kreikan ympärille kaivaa syvä oja ja täyttää se vedellä.
Tämmöinen ehkäisisi tehokkaasti tulipalojen leviämisen.
Anonyymi: palomestari 23.5.2012 17:55

Anonyymi
Ei kehumista,MUTTA HOIDIMME ASIAN ! Velkojamme ei leikattu tai kaadettu muiden maksettavaksi. Siinä on HEL---VETIN suuri ero!!!

espanjalaiset osaa ottaa hyödyn irti EMU:sta.

mitäs sitä velkoja itse makselemaan :b
Anonyymi: böö 23.5.2012 17:55

Anonyymi
Aina kun pankki tarvitsee veronmaksajien tukea se tulee kansallistaa tuen suhteessa ja johtajien / johdon palkat, palkkiot ja bonukset tulee periä korkoineen takaisin.

Kansallistamista voi sitten sitten purkaa markkinahintaan kun homma alkaa toimia.

Tietysti ensisijaisesti valvonta kuntoon, ettei ongelmia tule ollenkaan.
Anonyymi: Suomalainen duunari 23.5.2012 17:55

Anonyymi
Joskus olisikin hyvä tehdä reality check.

Esim. IFOinstituutin Sinn, jota täälläkin toisinaan keskustelijat lainaavat, on ihmetellyt, miksi hypitään seinille, kun Italian tai Espanjan korko uhkaa nousta yli 6%n. Ennen EUROa niillä oli vielä korkeammat korot. Ne vain lipuvat oikealle tasolleen. Talous sopii mitoittaa sitten sen mukaan. - Talsa voisikin haastatella Sinniä. Ihan mielenkiintoisia, raikkaita näkemyksiä, jotka pohjautuvat tietoon ilman intohimoja. Tyyppi on hiljakkoin varoittanut valtavasta katastrofista, jos jatketaan valitulla linjalla.

Katainen voisi kertoa juuri tuon säästöpankkikeissin, jotta illallispöytään saataisiin viestiä todellisesta elämästä ja oikeista toimenpiteistä.

Talletuspako saadaan loppumaan sillä, että määrätään yhtenä yönä ennalta ilmoittamatta nostokatto. Talletukset voi esim. Espanja sitten ihan itse taata ja kansallistaa ne pankkinsa kontrollin säilyttämiseksi.

Suomen ei pidä tähän mennä mukaan. Ei enää lisää yhteisvastuuta.

Talletussuoja on erinomainen esimerkki EUvouhotuksesta. Luotiin katto, muttei systeemiä. Tyhjää sanahelinää. Ei päästy yhteisymmärrykseen siitä, miten ne talletukset pitää suojata. Oli liian monta maata, jotka eivät haluneet vaatia rahastointia vaan halusivat rahat valtion budjettiin, josta ne tietysti käytetään menoihin. Pankeilta siis kerätään rahaa tätä varten, mutta se syödään. Sitten sitä ei ole, kun tarvitaan.
Anonyymi: Harmaa talous 23.5.2012 17:55
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

19:01 Monsanto-pomo voisi tienata yrityskaupasta 70 miljoonaa
18:12 38 öljytankkeria jonottaa satamassa Ranskassa – jalostajat tyytyväisinä
17:36 Microsoftista lähteville heti uusia työtarjouksia – "Useat löytävät mielenkiintoisia tehtäviä"
16:59 Terex: Zoomlion ei saanut tehtyä sitovaa ostotarjousta
16:34 Rikkain prosentti on Suomessakin luultua rikkaampi
15:52 Digitoday Microsoft estää yleisimmät salasanat – jätti porsaanreikiä
15:36 Analyytikko: Fortum maksoi korkean hinnan Ekokemistä – "Aika paljon preemiota"
15:06 Konecranes kohoaa kauppojen varmistuttua
14:30 Tunnettu lamppumerkki kiinnostaa pörssissä – kurssi roimassa nousussa
14:21 Valtio kahmaisee lähes 200 miljoonan euron potin Ekokemin myynnistä
14:04 Digitoday Jättitutkimuksessa löytyi yhteys kännyköiden ja syövän väliltä
13:48 Kaupalle vahvistus – Fortum ostaa Ekokemin
13:44 R-kioskien omistaja perustaa yhtiön, jonka tavoitteena on turvata työpaikkoja
13:39 Digitoday "Jännittävä demonstraatio": Avaruusalus pudotetaan kovaa maahan
13:18 Pääkaupunkiseudun asuntohinnat kovassa kirissä
12:52 HKScan saa uuden toimitusjohtajan
12:45 Haastattelu Fortum vääntää ydinvoiman jatkosta Ruotsissa – reaktoreita uhattu sulkea
12:14 Digitoday Joko riitti? Google putsasi pöydän Java-käräjillä
11:50 G7-mailla huoli Brexitistä – Japanin mukaan maailmaa uhkaa uusi talouskriisi
11:28 Esperi Caren pääomistaja vaihtuu
11:16 Autoista viskotaan 666 norsun painon verran roskaa – muotidieetti hyvin edustettuna
10:47 Digitoday Jolla C myi saman tien loppuun – vihjailee jatkosta
10:22 Vähittäiskauppa pääsi pahimman yli – teollisuuden luottamus heikkeni
09:49 Kuluttajien talousluottamus koheni vahvimmaksi vuoteen
09:35 FT: EU-johtajien salaisissa kokouksissa on valmisteltu suunnitelmaa Brexitin varalta
08:31 Digitoday Puhelimia ei enää pitänyt tulla: Mitä tapahtui, Jolla?
07:50 Konecranesin miljardikaupalle sinetti – Zoomlion lopetti neuvottelut Terex-fuusiosta
07:40 Digitoday Periscopessa merkittävä muutos: Kaikki videot jäävät näkyviin
07:08 Kolumni Britanniassa kohistaan korkokengistä
06:06 Digitoday "Netflix opetti maksamaan" – voiko kohta poimia sisältöjä eri palveluista?
Asiakastieto

Yhteistyössä