Kirjaudu ▼
 

G8:ssa kiistaa leikkausten ja elvytyksen välillä – Merkel jäi mielipiteineen yksin

REUTERS/White House/ Pete Souza/POOL
G8:ssa kiistaa leikkausten ja elvytyksen välillä – Merkel jäi mielipiteineen yksin
G8-johtajat ehtivät neuvotteluiden ohella seuraamaan myös jalkapallon Mestarien liigan finaalin rangaistuspotkukilpailua Bayern Münchenin ja Chelsean välillä.
Marylandin osavaltion Camp Davidissa Yhdysvalloissa kokoontuneet G8-teollisuusmaiden johtajat jakaantuivat keskusteluissaan talouspolitiikasta.
20.5.2012 10:36
Taloussanomat–Reuters
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Vastakkain olivat leikkauspolitiikkaa kannattava ja talouden elvyttämistä kannattavat linjat. Ensimmäistä jäi kannattamaan oikeastaan vain Saksan liittokansleri Angela Merkel, kun elvytyksen puolesta puhuivat etenkin kokouksen isäntä, Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama sekä Ranskan vastavalittu presidentti Francois Hollande.

– Sitoudumme tekemään kaiken tarvittavan vahvistaaksemme ja piristääksemme talouksiamme ja taistellaksemme rahoitusvaikeuksia vastaan tunnustaen samalla, että oikeat toimenpiteet eivät välttämättä ole kaikkialla samanlaisia, G8-johtajat sanoivat yhteisessä lausunnossaan.

Käytännössä Saksan Merkel jäi lähes yksin puolustamaan leikkauspolitiikkaa, kun aiemmin sitä hanakasti tukenut Britannian pääministeri David Cameron ei ottanut vahvaa kantaa suuntaan tai toiseen. Italian Mario Monti yritti katsella asiaa kummastakin näkökulmasta.

G8-kokouksen talouskommunikean ensimmäisessä lauseessa korostettiin erityisesti, että Euroopan talouspolitiikan suuntaa tulisi avartaa siten, että se käsittäisi muutakin kuin Saksan ajamaa vyönkiristyspolitiikkaa. Talouskommunikeassa sanottiin, että G8-maiden "on pakko" edistää talouskasvua ja työpaikkojen luomista.

Yleisesti tällaisella puheella on viitattu talouden rahapoliittiseen elvytykseen. Saksaa on kritisoitu sen halusta pitää euroalueen keskuspankin EKP:n korkotaso ennallaan ja rahahanat suljettuina. Erityisesti Ranska on suunnannut kovaa painetta Saksan suuntaan toiveissaan EKP:n roolin vahvistaminen.

Merkel yritti hillitä mielipide-eroja ja sanoi, että vakaa rahoituspohja ja talouskasvu kuuluvat "erottamattomasti" yhteen, eikä niitä tulisi asettaa vastakkain. Obaman mukaan kasvu ja työpaikat ovat ensisijainen huolenaihe, ei julkistalouden vyönkiristys.

Obama ja Merkel ovat olleet eri linjoilla elvytyksen ja leikkauspolitiikan suhteen käytännössä siitä lähtien, kun Obama vannoi virkavalansa tammikuussa 2009. Yhdysvaltojen keskuspankki Fed käytti rahapoliittista elvytystä kahteen otteeseen finanssikriisin jälkimainingeissa, ja Obaman mielestä Yhdysvaltojen talous on sen vuoksi Eurooppaa paremmalla tolalla.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Ranskan Hollande ehdotti "eurooppalaisten" varojen – käytännössä EKP:n – käyttämistä Espanjan pankkisektorin tukemiseen. Kyseessä olisi merkittävä muutos nykyiseen tilanteeseen, ja ainakin Saksan voi uskoa suhtautuvan ehdotukseen nuivasti.

G8-johtajat ottivat kantaa myös kaikkien huulilla olevaan Kreikan tilanteeseen. Heidän lausunnossaan sanottiin, että Kreikan tulisi pysyä yhteisvaluutta eurossa, mutta kunnioittaa samalla sitoumuksiaan leikkauspolitiikan toteuttamisesta.

Yleensä G8-kommunikeoissa ei oteta kantaa kohtalaisten pienten yksittäisten valtioiden asioihin, mutta tällä kertaa asiassa tehtiin poikkeus Kreikan kohdalla.

Camp Davidin kokouksen päätyttyä moni G8-johtajista suuntasi Obaman kotikaupunkiin Chicagoon, missä järjestetään kaksipäiväinen Nato-huippukokous. Keskeinen kokouksessa käsiteltävä asia on Naton strategia Afganistanissa.

20.5.2012 10:36
Taloussanomat–Reuters
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (57)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Mielestäni J.Käteinen voisi esittää kompromissia ja ehdottaa että Suomen veronmaksajat maksaisivat muiden maiden sekä elvystys että leikkauspoliitikan. Suomesta julkinen sektori voitaisiin vastaavasti lopettaa ja muutenkin antaa kaikki varat pois. Ensimmäisenä voitaisiin lopettaa armeija.


- Jos euroalue hajoaa, nämä kansallisten keskuspankkien saatavat keskuspankkijärjestelmältä muuttuvat olemattomiksi saataviksi, koska järjestelmää ei enää ole. Tällaiseen vaihtoehtoon ei ole edes varauduttu. Suomen pitää silloin valmistautua siihen, että 67 miljardin saatavat eivät koskaan tule takaisin, Saksan arvostetuimpiin talousasiantuntijoihin kuuluva professori Hans-Werner Sinn sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa.

Mayerin mukaan nimenomaan EKP:n höveli rahoitus on paisuttanut Saksan, Hollannin, Suomen ja Luxemburgin keskuspankkisaatavat yhteensä 900 miljardiin. Loput euromaat ovat velkaa keskuspankille.
mtv3.fi/uutiset/talous.shtml/2012/04/1534836/suomella-kymmenien-miljardien-saatavat-ekplta
Anonyymi: Ainiin, muuten mörök 20.5.2012 10:59

Anonyymi
Taloudenhoidon periaatteet:

Katurosvo kiristää rahaa ohikulkijalta sanoen: Jos et anna rahaa, käy huonosti.

Kreikka kiristää rahaa EU:lta sanoen: Jos ei sada lisää tukia, käy Euroopan talouden huonosti.

Katainen kiristää rahaa meiltä suomalasilta sanoen: Jos ei "auteta" Kreikkaa, koittaa suuri lama ja työttömyys Suomessa.

EU:n johtajat kiristävät rahaa Maailmapankilta sanoen: Jos ei saada EU:n talouskriisiä tukevaa avustusta, niin koko maailman talouden käy huonosti.
Anonyymi: Tässä sitä ollaan 20.5.2012 11:01

Anonyymi
Ei ole ensimmäinen kerta historiassa kun, järjen ääni jää vähemmistöön
Anonyymi: balt 20.5.2012 11:03

Anonyymi
Hieno, taas pääsemme kantamaan vastuuta! Miksi muuten Suomen pääoma avain on 1,8 % EKP:n antamista lainoista, kun se muilla on n. 1%:n luokkaa? Eli Suomelle tulee aina lähes tuplarasitus muihin maihin verrattuna kun EKP lainaa rahaa?? Kuka on vastuussa tuosta 1,8 %:n osuudesta, siis kuka ollut siitä päättämässä? Osuus pitäisi saada n. 1%:iin niin kuin muillakin on.
Anonyymi: Hölmölandian tyytymä 20.5.2012 11:06

Anonyymi
G8-johtajat ottivat kantaa myös kaikkien huulilla olevaan Kreikan tilanteeseen. Heidän lausunnossaan sanottiin, että Kreikan tulisi pysyä yhteisvaluutta eurossa, mutta kunnioittaa samalla sitoumuksiaan leikkauspolitiikan toteuttamisesta.

Jotenkin ristiriitaista Kreikan ja Espanjan välillä ?
Annetaan ja ei ja siltä väliltä.
Puupäät siellä puupäät täällä, ihan samaa porukkaa.
Anonyymi: ei auta itku nyt kui 20.5.2012 11:08

Anonyymi
´

Merkel ei jää yksin!

Kurikeppi Stubb suorastaan vaatii ankaria leikkauksia avustuksilla eläville laiskureille. Ja Vatt:in tuore päällikkö Vartiainen marssii perässä kailottamassa kuinka suurta vääryyttä on verovaroilla vapaana lojuilu ahkeran työnteon sijasta.

Noiden sosiaalidarwinistien mielestä heikkojen tukeminen vääristää kilpailua työpaikoista ja elämisen ehdoista. Rahat on ohjattava voittajille palkkioiksi ja kannusteiksi.
Anonyymi: vänrikki S. 20.5.2012 11:09

Anonyymi
Euroalueen velkaiset maat ja kaikki euroalueen ulkopuoliset maat kannattivat luonnollisesti Euroopan velkaveroista tai setelirahoituselvytystä, jonka Saksa (ja Suomi) joutuisivat maksamaan. Kullakin johtajalla Camp Davidissa oli oman maansa etu ajettavana. Ymmärrettävästi Merkelkään ei haluaisi taata tai EKP:n kautta maksaa vastuuttomasti velkaantuneiden kriisimaiden velkoja.
Anonyymi: JK 20.5.2012 11:16

Anonyymi
Merkelin ei tarvitse olla yhtään huolissaan, sillä Merkel-ketjumme Katainen-Urpilainen-Stubb on aina valmiina kantamaan vastuuta siellä missä Merkel vain näkee suomalaisten selkänahasta revittäviä rahoja tarvittavan!
Anonyymi: Vilttiketjun mies 20.5.2012 11:21

Anonyymi
Osallistuukohan Suomi neuvottelujen kuluihin vastuunkantajien tyyliin sopivasti esim. 30 % osuudella vaikkei mukana olekaan.
Anonyymi: Talonmies 20.5.2012 11:23

Anonyymi
Eihän nuo 8 ihmistä yksin mitään tiedä. Jokaisella on taustalla talousasiantuijoita iso liuta jotka ne puheet ym. kirjoittaa.
Obaman selustassa on GS miehiä iso liuta.
Jos nuo ihan itse jotain tekisivät maailma romahtaisi heti.
Huomaahan sen Kataisen tausta asiantuntijoista että surkeaa sakkia on.
Anonyymi: puhuvat toisten teks 20.5.2012 11:24
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

15:45 Digitoday Dropbox-tietoja nettiin – vaihda salasana, jos kuulut tähän ryhmään
15:28 Onko tässä Särkänniemen delfiinien uusi työ?
15:11 Meyerin investoinnit Turkuun nousevat 75 miljoonaan euroon
14:52 Laajennus työkokeiluun, Guggenheim, isompi kotitalousvähennys – EK julkisti toiveet hallitukselle
14:02 Nordea veikkaa: Seuraava koronnosto sittenkin vasta joulukuussa
13:35 Investors House saattaa aloittaa asuntorakentamisen
13:10 Wärtsilä ja Gasum aloittavat maakaasuyhteistyön
12:43 Kauppa kävi heinäkuussa vain suurissa supermarketeissa
12:17 Saksalaisministeri: Britit eivät saa poimia rusinoita pullasta
12:09 Digitoday Hurja patenttihakemus: Näinkö loppuvat iPhone-varkaudet?
11:40 Palkansaajat saamassa uuden kiky-porkkanan – näin veronkevennys vaikuttaa
11:30 Aktia ennustaa aneemista kasvua – "Ei spurtti, vaan hyvin maltillinen parannus"
11:12 Libressen ja Liberon pörssiinmenon takana ostotarjous
10:42 EK: Teollisuuden näkymät edelleen heikot
10:15 Hypo: Juuri julkaistut tiedot paljastavat talouden tilan
10:09 Digitoday Musiikkipalvelujen taisto meni rumaksi: Spotify kostaa artisteille
09:20 Asuntokaupan kahtiajako vahvistuu Suomessa
08:43 Ilta-Sanomat Muumimukien hinnat laskevat? ”Keräilijöiden usko alkaa hiipua”
08:27 Japanin Kuroda: Ei epäilystäkään, etteikö lisäelvytykselle olisi tilaa
08:03 Digitoday Oppivatko ihmiset vihdoin? Pokémon-pelko ei toteutunut Suomessa
07:44 ICT-ala mukaan kilpailukykysopimukseen
06:01 Kimppa-auto kaverin kanssa? "Sovitaan, kun ollaan vielä hyvissä väleissä"
28.8. Digitoday Ovatko nämä pienet palikat avain ex-nokialaisten maailmanvalloitukseen?
28.8. Analyysi Populisteista yllättävää iloa: Talous voi saada potkua
Asiakastieto

Yhteistyössä