Kirjaudu ▼
 

Evan kysely: Yli puolet voisi sopia palkan alentamisesta paikallisesti

Jussi Helttunen
Evan kysely: Yli puolet voisi sopia palkan alentamisesta paikallisesti
Kannatusta näyttää löytyvän etenkin työajoista ja palkoista sopimiselle.
2.3.2016 13:16
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Suomalaiset kannattavat työehdoista sopimista paikallisella tasolla, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan julkaisema kysely. Sen mukaan enemmistö suomalaista sopisi työpaikoilla ainakin palkan alentamisesta poikkeustilanteissa, työaikajärjestelyistä ja kannustinpalkkiosta.

– Näyttää siltä, että kansa on valmiimpi käytännössä laajempaan työpaikkatason sopimiseen kuin työmarkkinajärjestöt, toteaa EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tiedotteessa.

Kun kyseessä on palkan alentaminen, paikallista sopimista kannattaa 52 prosenttia. Työaikajärjestelyistä, kuten joustoista ja työaikapankeista, päättäisi paikallisesti 69 prosenttia. Kannustinpalkkioista, kuten bonuksista, sopisi työpaikkatasolla 78 prosenttia vastanneista.

Myös työajan pituudesta voitaisiin sopia työpaikoilla. Tätä kannattaa 45 prosenttia. Vain 23 prosenttia antaisi asian liittojen ja 26 prosenttia keskusjärjestöjen päätettäväksi.

Vastanneista 44 prosenttia sopisi palkankorotukset paikallistasolla, 27 prosenttia ammattiliitoissa ja 20 prosenttia valtakunnan tasolla. Ylityökorvausten kohdalla paikallisen sopimisen kannatus on hiukan vähäisempää.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Tiedot ilmenevät ensi viikon torstaina julkistettavan EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen ennakkotiedoista.

Kysely tehtiin tammikuun puolivälin paikkeilla ja siihen vastasi 2040 suomalaista. Tulosten virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä.

2.3.2016 13:16
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (36)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Olisikohan niin, että kysely on lähetetty pelkästään valtion virastojen kovapalkkaisille työntekijöille. Siellä riittää näitä EVA:n näkemysten tukijoita.

En luota pätkääkään EVA:n kyselyihin! 2040 suomalaista vastasi, mutta virhemarginaali on noin alhainen. Pakko nauraa.
Anonyymi: JotainTolkkua 2.3.2016 13:25

Anonyymi
Tehtaat ja liike-elämä pyörimään 7pv viikossa! Lauantaina ja sunnuntaina sama palkka, ne tekee kenelle se sopii! Liitotkin voisi jo herätä, ennenkuin on jo liian myöhäistä!
Anonyymi: seONsiinä 2.3.2016 13:25

Anonyymi
...Ja sitten on toinen puolikas,joka sopii mieluummin palkkansa korotuksista paikallisesti-vaan ei alennuksista.

Tämä on siis semmoinen "fifty-sixty"-tilanne...hehe...
Anonyymi: Make-123 2.3.2016 13:33

Anonyymi
Harva vastustaa ajatusta paikallisesta sopimisesta sinänsa. Kyse onkin ennen muuta niistä rajoista joilla työntekijän oikeuksia saa heikentää suhteessa muihin saman alan toimijoihin ja sen turvaamista ettei sopimustilanteessa heikomassa asemassa olevan asemaa käytetä hyväksi. Mitä tulee tähän EVA:n tutkimukseen niin sen maine riippumattomana kyselynä rapistui jo vuosia sitten kun ilmeni että kyseessä on internetpaneeli, jonka osallistujista ei saatu taustatietoa ja jonka olemassaolon EVA "unohti" mainita.
Anonyymi: vastuunkantaja 2.3.2016 13:34

Anonyymi
Paikallinen sopiminen on hyvä juttu tai pikemminkin sopimukset pitää olla aina kahden keskisiä ilman kolmatta pyörää. Sekä yrityksille ja että työntekijöille pitää antaa täysi vapaus tehdä minkälaisia sopimuksia haluavat ja valtio ei saa puuttua mitenkään sopimuksiin eikä verottaa ketään. Jos joku haluaa maksaa veroja olkoon se jokaisen oma asia.
Anonyymi: sikabill 2.3.2016 13:34

Anonyymi
Näiltä mafia-possuiltahan meni merkitys, voi olla että joskus vielä joutuisivat maksamaan VEROJA.
Anonyymi: ernesto 2.3.2016 13:40

Anonyymi
Minäkin voisin laskea Osinko veroani paikallisesti jos se käy!
Anonyymi: Osinkovero 2.3.2016 13:44

Anonyymi
Kaikki saa pitää mitä saa neuvoteltua...molemmin puolin...paitsi verottaja ottaa puolet molemmissa tapauksissa...
Anonyymi: Kaikkisisältyyhintaa 2.3.2016 13:46

Anonyymi
Paikallinen sopiminen tarkoittaa että kun yrityksellä menee huonommin palkka pitää puolittaa ja ainahan yrityksellä menee huonosti senjälkeen kun paikallinen sopiminen on astunut voimaan.Joten mukavia työpäiviä paikallisen sopimuksen parissa.
Anonyymi: huomioiva 2.3.2016 13:48

Anonyymi
Kyllä tässä jos halutaan elintasoa laskea, niin vapaaehtoiset ensin anatvat sen minkä pystyy.
Heiltä otetaan se mitä antavat ja sitten katsotaan onko muilta tarvetta edes leikata ja palkkaa laskea. Jos kerta näin moni haluaa antaa rahaa työnantajlleen niin kokeillaan tätä ensin.
Anonyymi: vaapaaehtoisetensin 2.3.2016 14:01
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä