Kirjaudu ▼
 

Tutkija: Joka neljäs työtön tosiasiassa työkyvytön tai tuen tarpeessa

Ismo Pekkarinen
Tutkija: Joka neljäs työtön tosiasiassa työkyvytön tai tuen tarpeessa
Työttömistä yllättävän iso osa ei ole täysin työkykyisiä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Tuore väitöskirja valottaa pitkäaikaistyöttömyyden ankeaa taustaa. Oulun yliopistossa väitellyt Raija Kerätär arvioi, että työttömistä ainakin 20–25 prosenttia on tosiasiassa työkyvyttömiä tai tuen ja hoidon tarpeessa.

Kerättären tutkimus käsitteli Paltamon kunnan työttömiä. Lisäksi hän tutki Oulun, Raahen ja Kainuun alueiden työvoiman palvelukeskusten asiakkaita.

Paltamossa 27 prosentilla työttömiä oli siinä määrin työkykyongelmia, että he eivät pärjänneet avoimilla työmarkkinoilla. Palvelukeskusten asiakkaista 80 prosentilla oli kuntoutuksen tai hoidon tarvetta.

Hälyttävää oli Kerättären mukaan erityisesti, miten paljon vaikeasti työllistyvillä oli mielenterveyden häiriöitä ja miten yleistä niiden hoitamattomuus oli.

Prosenttiosuus voi olla suurempikin esimerkiksi Helsingissä, ja muissa isoissa kaupungeissa, joissa työmarkkinat vetävät paremmin terveet töihin, Kerätär arvioi lisäksi.

– Piilotyöttömäthän ovat vielä oma erikoinen massansa, josta hirveän vähän tiedetään. Osa on varmasti näitä peräkammarin poikia ja tyttöjä, mutta keitä muita siellä on, ja missä kunnossa he ovat, sitä ei tiedetä, Kerätär huomauttaa myös.

Samaan aikaan rekrytoinneissa...

Työ ja työelämän osaamisvaatimukset kasvavat. Vaikka työttömyys kasvaa, Elinkeinoelämän keskusliitto kertoi helmikuussa, että työntekijöitä ei löydy riittävästi. Joko he eivät edes hae avoimiin paikkoihin tai sitten osaaminen ei riitä.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut noin 120 000 henkeen, työttömien 378 000:een. Piilotyöttömiä on lisäksi 120 000.

– Nykytyömarkkinoilla työnantaja haluaa tietysti täyttä vastinetta palkalle. Meillä on silti paljon työtehtäviä, jotka eivät vaadi täyttä työpainosta. Mutta kehitysvammaisten työtoimintaa lukuun ottamatta ei ole järjestelmää, joka mahdollistaisi tällaisen työn, Kerätär sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriö kerää parhaillaan ideoita siitä, miten töitä saataisiin paremmin osatyökykyisille, pitkäaikaistyöttömille ja muille heikosti työllistyville.

Hanke on osa "kokeiluja", joita hallitus edistää säästökuurin rinnalla. Työllistämismäärärahat kun pienenevät hallituskaudella asteittain 110 miljoonaa euroa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Työllisyyskokeilujen selvityshenkilö Maria Kaisa Aula sanoo, että palvelut ovat todella hajallaan.

– Sosiaali-, terveys-, työvoimapalvelut ja kuntoutus. Ne eivät toimi yhteen asiakaslähtöisesti. Tukea ei saa oikeaan aikaan eikä asiakkaan tarvitsemassa muodossa, Aula sanoo.

On projektia ja hanketta mutta puutetta siitä, että palvelut saadaan pysyvästi kytkettyä yhteen ja yrityksiin.

– Varmasti olisi kysyntää osatyökykyistenkin työlle, mutta se vaatisi työpaikalle menevää valmennusta ja mallia, jolla alentunut työkyky voitaisiin ottaa huomioon palkassa.

Väärä kysymys

Työkyvyttömyyden taustalla tiedetään usein olevan vaikea vyyhti masennusta, sosiaalista syrjäytymistä, erilaisia toimintakyvyn ja elämänhallinnan vaikeuksia.

Työttömyys heikentää terveyttä ja hyvinvointia, ja se taas työllistymistä. Siksi työttömille ja nuorille suunnattujen terveystarkastusten ja tuen ja hoidonkin pitäisi olla monimuotoista.

Kunnan on lain mukaan järjestettävä terveystarkastus nuorille ja työikäisille työttömille, mutta Kerättären mukaan se ei toimi. Vaikka vastaanottoja lisättäisiin, ihmiset eivät tule sinne, koska ”palveluissa on sellaisia piirteitä, ettei se ole mikään kummakaan”, hän moittii.

Esimerkiksi vaikeasti masentuneelta tai kehitysvammaiselta odotetaan korkeaa motivoituneisuutta ja kykyä pyrkiä palveluihin. Toisaalta terveystarkastuksissa on totuttu tutkimaan pääasiassa fyysisiä sairauksia ja riskitekijöitä. Työkyvyn arvioimiseen tämä on riittämätöntä.

– Jos potilaalta erehtyy kysymään: "Miten menee?", on vastaanoton loppupäivän aikataulu sekaisin, Kerätär kuvaa ongelmaa kollegan sanoin väitöskirjassa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (195)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Joka kolmas on lähempänä totutuutta. Lisäksi työssä olevista joka kuudes.

Tämän olen nähnyt 40 vuoden työkokemuksella ja 60 vuoden iällä varustettuna, päihittää kaikki tutkimustulokset. Suuntaa antavina niitä voidaan käyttää, mutta faktaa niissä on juuri sen verran kuten totesin.

Pätee myös eduskuntaan ja hallitukseenkin, ikävä todeta. Onhan heistäkin työtömyydestä sinne noussut huomattava osa.
Anonyymi: hallitushorjuu 16.2.2016 6:14

Anonyymi
Eli tämä tutkimus todentaa sen tietämyksen että eläkevakuutus yhtiöiden toiminta on lain vastaista! Työkyvyttömiä roikutetaan jopa vuosia sairauslomilla tai työttömänä!
Anonyymi: varmaJuttu 16.2.2016 6:57

Rekisteröitynyt käyttäjä
Tosiasiat pitäisi tunnustaa. Tällä samalla menetelmällä tulisi käydä koko Suomen kortistot läpi. Johtajia päästetään kultaisilla kädenpuristuksilla miljoonaeläkkeille terveenä. Työkyvyttömät ovat kortistossa työnhakijoina, kun eivät eläkkeelle pääse. Sellaista noususuhdannetta joka imaisisi työelämään tämän valtavan joukon, ei Suomeen tule lähivuosikymmeninä.
Rekisteröitynyt käyttäjä: MaxPower 16.2.2016 6:58

Rekisteröitynyt käyttäjä
Oulun yliopistossa väitellyt Raija Kerätär arvioi, että työttömistä ainakin 20–25 prosenttia on tosiasiassa työkyvyttömiä tai tuen ja hoidon tarpeessa.


No jaaa, tämäkin on aika suhteellista.

Ihan yhtä hyvin voidaan sanoa, että Suomen hallituksen ministereistä ainakin 20-25 prosenttia on tosiasiassa työkyvyttömiä tai tuen ja hoidon tarpeessa.
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 16.2.2016 7:02

Anonyymi
Kaikkien näiden tuki- ja kirstun-vartija organisaatioden tehtävänä on lähinnä huolehtia itsestään.
Jos tarvitsee apua niin vaikka kuinka paljon rahaa löytyy "selvityksien" tekoon.
Mutta sitten kun on selvitetty ja olisi toimenpiteiden aika, niin rahaa ei enää olekkaan.
On paljon kivempaa tehdä selvityksiä ja raportteja kun vain kohdata ihminen ja auttaa häntä.
Anonyymi: VammaisenIsä 16.2.2016 7:07

Anonyymi
Virkakoneistolla pitäisi ehdottomasti olla on-line yhteys jokaiseen kansalaiseen, jotta hänen tilaansa, tekemisiään ja ajatuksiaan voidaan seurata suoraan. Naapuri käräyttää -menetelmä ei ole riittävän luotettava.
Anonyymi: Kansalaisyhteiskunta 16.2.2016 7:23

Anonyymi
Kuitenkaan ei pääse sairaseläkkeelle, liian sairas työhön, liina "terve" eläkkeelle,

moni masennus "alkaa yhden yön aikana", kun se on muhinut monta vuotta ja sitten ylittyy veteen piirretty raja; ihminen on liian lamaantunut noustakseen sänkyy´n, ei siinä haeta mutkikkaita tukia ja terapioita, kun ei edes lomakkeet yms. laatineet itsekään osoais KOKO rumbaa köydä läpi, ku testattiin.

Jotkut jaksavat erittäin huonossa kunnossa ainoana vaihtoehtona raataa läpi gradun rimaa hipoen kasaan, mutta eivät jaksa käydä läpi tätä kiirastulta Kelan kanssa, romahdus tuölee paperit kädessä työttömänä eteen;

jotain on äärimmisen pahasti pielessä maassamme


ja maahan haalittiin lisää ikityöttömiä, pari divisioonaa vieraan vallan röyhkeitä ja naureskelevia sotilaita hyväksikäyttämään suomalaisten omaa kansallista sosiaalitukea "ihmisoikeutena" pakolaisten sijaan.

Lopputuloksesta tulee karmiva sisällissota kohta.
Anonyymi: realismia_puheeseen 16.2.2016 7:30

Anonyymi
Joka kolmas yritys ilman yhteiskunnan tukia olisi konkassa ja näin ollen syrjäytyisi yhteiskunnasta lopullisesti.

Onneksi meillä on hyvä tukiverkosto yrityksille ja se jakaa näille kaikenlaisia tukia avokätisesti. Myös verovaroista käytetään huomattava osa ylihintaisten palvelujen ostoon näiltä yrityksiltä, että ne pärjäisisivät tässä kovassa kilpailussa ja pystyisivät jakamaan osinkoja omistajilleen.
Anonyymi: autetaannäitäheikkoj 16.2.2016 7:45

Anonyymi
Työkyvyttömät ovat kortistossa työnhakijoina, kun eivät eläkkeelle pääse.

Sellaista noususuhdannetta joka imaisisi työelämään tämän valtavan joukon, ei Suomeen tule lähivuosikymmeninä.
Ja näiden työkyvyttömien joukossa seassa myös vetelät pudokasnuoret ja maan parhaat osaajat, jotka irtisanottu esim. iän, väärinajattelun takia (ilmiantaisi rikollisjohdon väärinkäytökset!).

Homma on mennyt korruptoinnin takia hyssäläksi eli vain tietty hv-kerho saa työt.

Rappeutunutta moraalia ei enää edes peitellä, koska paradigma saatiin muutettua, nyt vain katsotaan uuslibearaalin tuhon leviämistä eli kun raha ja omaisuus siirtyy 1 % eliitille ja sota sytyy ympäri maailmaa kurjuuttamisen takia.
Anonyymi: sanokaa_se_ääneen 16.2.2016 7:46

Anonyymi
Oulun yliopistossa väitellyt Raija Kerätär arvioi, että työttömistä ainakin 20–25 prosenttia on tosiasiassa työkyvyttömiä tai tuen ja hoidon tarpeessa.

No jaaa, tämäkin on aika suhteellista.

Ihan yhtä hyvin voidaan sanoa, että Suomen hallituksen ministereistä ainakin 20-25 prosenttia on tosiasiassa työkyvyttömiä tai tuen ja hoidon tarpeessa.


Ikävä kyllä, todelliset prosentit ovat stuppimaisesti juurikin päin vastoin. Eli parhaimmillaankin vain 20% sipilöintihallituksen ministereistä on jokseenkin täysjärkisiä. Kärkikolmikosta tai jytkyttäjistä heitä ei näytä löytyvän. Valitettavasti, sanoisi optio-mara.
Anonyymi: SeurassaAsioinut 16.2.2016 7:48
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

20:08 Draghilla on Britannialle tiukka viesti: Ei erivapauksia
19:01 Liike-elämän huippukonferenssi yllätti – tarjoaa vain kasvisruokaa
18:44 Kahvin hinta pomppasi – johtuu isosta muutoksesta säässä
18:07 Trumpin ja Clintonin yhteenotto saattaa heiluttaa kursseja
17:17 Pienemmät katteet, halvemmat tilat – näin Auto-Bil aikoo painaa autojen hintoja
17:10 Arvio: Saksa kyllä pelastaa Deutsche Bankin
16:34 Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
16:02 YIT hakee kasvua kaupungeista
15:40 Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
15:37 Algeria: Öljymarkkinat ovat nyt paljon kriittisemmässä tilassa
14:57 Pörssi pakkasella – YIT nousee
14:25 Suursijoittajat kannustavat elintarvikejättejä vaihtamaan lihan kasviproteiiniin
13:26 Elop: Kauteni Nokian johdossa osui harvinaiseen ajanjaksoon
13:02 Kansainväliset pk-yritykset uskovat suhdanteiden parantuvan
12:11 Konecranes ja Kito purkavat allianssinssa
11:48 Digitoday Pelottava löytö: Uusi iOS aiempaa turvattomampi
11:36 Saksalaisyritykset yllättivät: näkymät huomattavasti odotuksia paremmat
11:09 Baswaren toimitusjohtaja vaihtuu
10:48 Vähittäiskauppa kasvoi elokuussa
10:16 Kahvilaa toimistona pitävät käyvät kalliiksi – osa luopunut wifistä
10:09 Digitoday Snapchat muutti nimensä ja julkisti videokuvaavat aurinkolasit
09:26 Suomeen tulee uusi autokauppaketju – "Hinnoittelu poikkeuksellisen aggressiivista"
08:49 Verottaja muistaa tällä viikolla: Yli 330 000 asiakkaalle kolahtaa postiin maksumuistutus
08:08 Asuntorakentaminen matkalla ennätyslukemiin pk-seudulla
07:41 Yle: Kyläläiset halusivat pitää pankkiautomaattinsa –"Pennosia raavittu kasaan kunnioitettavalla tavalla"
07:23 Ilta-Sanomat Poika ei saanut perinnöstä edes lakiosaa – 9 tapausta, joissa perillistä odotti yllätys
06:01 Miksi pätkätyö ei kelpaa työttömille? "Jos työllistää opiskelijan, pääsee helpommalla"
25.9. SvD: Yhdysvaltoihin virtaa ennätysmäärä rahaa Kiinasta
25.9. Moody's alensi Turkin luotot roskaluokkaan
25.9. Lehti: Britannia hakee WTO:n itsenäiseksi jäseneksi
Asiakastieto

Yhteistyössä