Kirjaudu ▼
 

Ammattiliitto jyrähtää: "Ei työrauhaa ennen paikallisen sopimisen askelmerkkejä"

Mikko Stig
Ammattiliitto jyrähtää: "Ei työrauhaa ennen paikallisen sopimisen askelmerkkejä"
Ammattiliitto Pron mukaan yt-lakia pitäisi samalla uudistaa.
6.2.2016 12:17
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen vaatii paikallisen sopimisen periaatteiden sopimista ennen kuin työmarkkinoiden tilanne vakautuu.

– Palkansaajapuolen on mahdotonta sitoutua työrauhaan ennen kuin paikallisen sopimisen edistämisen askelmerkit ovat selvät, Malinen toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa paikallisen sopimisen kehittäminen on tapahduttava työehtosopimusten puitteissa.

Ammattiliitto Pro ry, Fackförbundet Pro rf
Taloustiedot
Y-tunnus 0215350-2
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto AYH
TOL-luokka
Ammattiyhdistysten toiminta
Kaikki yrityksen taloustiedot

– Prosessia voidaan viedä rakentavaan suuntaan myös kiinnittämällä huomioita yt-lakiin. On hyvin tiedossa, että joidenkin tahojen pyrkimyksenä on käyttää paikallista sopimista reittinä merkittävien työehtoheikennysten läpiajamiseksi, järjestö arvioi.

Malisen mukaan paikallisessa sopimisessa onnistuminen vaatii henkilöstölle vahvempia osallistumismahdollisuuksia, jatkuvaa osaamisen päivittämistä ja korkeampaa hyvinvointia.

– Oikea paikka linjata näitä tukevista toimista on yt-laki, Malinen toteaa.

∇ Mainos ∇
6.2.2016 12:17
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (66)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Työnantajat eivät halua sopia edes siitä mistä paikallisesti sovitaan. He mieluummin haluavat, että joku käskee asian.

Miten joku voi edes kuvitella työnantajien paikallisesti toimivan jotenkin toisin? Kyllä sekin olisi samaa sanelua ja pakottamista.

Työntekijöiden kannattaa vakavasti harkita onko paikalliseen sopimiseen lähteminen ylipäätään järkevää. Se vaatisi työnantajilta isoa asennemuutosta -eikä sellaisesta ole mitään merkkejä nähtävissä.
Anonyymi: MattiM 6.2.2016 12:30

Anonyymi
Ay-tollot taas vauhdissa....
Lakkosakot vähintään 10000-kertaisiksi !
Anonyymi: maalaispoika 6.2.2016 12:44

Anonyymi
Palkkaleikkaukset ja muu tinkiminen on turhaa, JOS mitään sitoutumista investointeihin ymv. ei saada aikaan. Eli turha tinkiä palkasta, ja kasvattaa sillä tingityllä summalla osakkeenomistajan osinkoa.


Valtion kannattaisi ajatella asiaa niinkin päin, että jos vaikkapa palkansaajien pussista leikataan 3 miljardia niin, että joka eurolla sitten rekrytoidaan lisää henkilöstöä.

Tämän 3 miljardin leikkausta vastaavasti yritykset pistäisivät omasta pussistaan toiset 3 miljardia niin, että sillä rahalla haetaan sitten vaikkapa tuotantovälineitä ja -tiloja ymv.

Valtio voisi sitoutua siihen että verotusta alennetaan niin päin, että em. toimista ei aleta verottajan toimesta kuppaamaan rahaa pois.

Tällöin saadaan kilpailukykyä aidosti ylöspäin, ja jokainen osallistuu.On mielestäni ainakin täysin turha ajatus, että työntekijöiden tilipussia leikkaamalla tehtäisiin koko kilpailukykyhyppy. Mitään hyppyjä ei tule, jos koko rintama ei osallistu, eli kaikkien toimien kielteiset vaikutukset pitää jakautua hyvin tasaisesti osallistujien kesken, jotta toiminnan kannattavuuteen (työn kannattavuus, verotuksen kannattavuus, investoinnin kannattavuus, jne) ei tehdä vääränlaisia muutoksia.

Muutenkin kannattavuus on asia, joka pitää voida säilyttää, kilpailukykyä ei pidä kasvattaa niin, että yhden osapuolen kannattavuutta heikennetään ja sillä rahalla kasvatetaan toisen osapuolen kannattavuutta.

Se johtaa vain tilanteeseen, jossa ei kannata enää tehdä mitään sopimuksia.
Anonyymi: Köyhäläinen 6.2.2016 12:55

Anonyymi
Ammatiyhdistysliike ajaa uutta kapina-aikaa maahamme. Täytyyhän sitä, kohta on edellisen alkamisesta 100 vuotta! Jo sen kunniaksi.
Silloinkin taisi alkusysäyksenä olla demarien vaalitappio.
Anonyymi: AuH20 6.2.2016 12:59

Anonyymi
Yleensäkin ottaen, em. "kilpailukykyhyppy" on toimi, joka pitää voida toteuttaa koko kotimarkkinoilla.

Asia ei ole pelkästään työmarkkinajärjestöihin rajautuva juttu, vaan siinä on mukana myös kaikki kotimaiset kustannukset asumisen ja ruoan hinnasta alkaen, eli jos hinnoittelua muutetaan kilpailukykyä kasvattaakseen, silloin sen pitää tapahtua hyvin laajalti koko kotimarkkinoilla.

Sitä on vaikea sanoa kuinka paljon markkinoiden toiminta itsessään korjaa tilannetta automaattisesti, mutta oma arvaukseni on se että ilman minkäänlaista kontrollia tehdään kotimarkkinoilla tarpeetonta vahinkoa koska täällä on aina tahoja joilla on etuoikeuksia nostella hintojaan niinkuin huvittaa, välittämättä pätkääkään kilpailukykyhypyistä. Carunahan on tavallaan esimerkki tällaisesta toiminnasta, mutta sitä samaa suomalaisten taskujen tyhjäksi pumppaamista löytyy muualtakin.
Anonyymi: Köyhäläinen 6.2.2016 13:01

Anonyymi
Kyllä paikallinen sopiminen on välttämätön perusedellytys työvoiman halpuuttamiseen.
Käytännön esimerkki tulevista pienyrittäjä/työnhakija neuvottelusta:
Työnhakija: Teillä oli paikka tarjolla tuohon konehommaan. Minulla olisi ammattitutkinto ja kymmenen vuotta kokemusta samoista hommista.
Pienyrittäjä: Kyllä vain, ammattimiehestähän tässä papereiden mukaan näyttää kyse olevan juu, paljonkos sulla on palkkatoive.
Työnhakija: Eikös sitä TESin pohjalta lähdetä neuvottelemaan.
Pienyrittäjä: No me on nyt otettu tässä se uusi paikallinen menettely käyttöön, kun nuo tilauskannatkin näyttää jatkossa menevän alamäkeä.
Työnhakija: No kannattaakos tässä sitten uusia miehiä palkatakkaan??
Pienyrittäjä: No hehe heh. Ainahan sitä hyville miehille töitä riittää, jos vaan hinta kohdallaan. Tosta kurssikeskuksesta naapurista just ilmoitettiin, että maahanmuuttajakurssilta valmistuu sopivasti tuoretta ammattilaista. Aika sopivaan hintaan ovat lupautuneet meille töihin. Eihän näissä hommissa juuri kielitaitoa tarvita, ja kovasti innokkaita olivat painamaan viikonloputkin.
Työnhakija: Ai jaa...
Pienyrittäjä: No pistä paperit sisään, niin katotaan. Mutta kyllä sun pitää toi palkka painaa ihan uusille lukemille, ota tonni pois, niin puhutaan samasta asiasta.
Työnhakija: Mutta kun...
Pienyrittäjä: Kiitos ja näkemiin.
Anonyymi: selvännäkijä 6.2.2016 13:04

Anonyymi
Tämä yhteiskuntasopimusneuvottelufarssi on kuin Päivä Murmelina elokuvasta. Samat mokat joka kerta. Julkisuuteen tullaan kesken neuvotteluiden avautumaan milloin minkäkinlaisisita deal brakereistä. Sitten homma kaatuu arvovaltakiistoihin, kun kukaan ei halua näyttää häviäjältä. Neuvotelkaa ja pitäkää turpanne kiinni ennenkuin on valmista!
Anonyymi: Eijaksa 6.2.2016 13:06

Anonyymi
AY-liike ei tule suostumaan työehtojen tuntuviin heikennyksiin, jotka ovat monella alalla välttämättömiä. Hallituksen pitäisi laittaa kyseiset työmarkkinaterroristit viipymättä ruotuun lainsäädännön keinoin. Yleislakkohan siitä seuraisi, mutta kyllä nälkä ennen pitkää ajaa AY-possut takaisin sorvin ääreen.
Anonyymi: PunikkiStop 6.2.2016 13:21

Anonyymi
Älää AY liikkeet koske minun tulevaisuuden Osinkohin!

Näpit irti! Tehkää enemmän töitä !!
Anonyymi: Osinkokeisarit 6.2.2016 13:36

Anonyymi
AY-liike ei tule suostumaan työehtojen tuntuviin heikennyksiin, jotka ovat monella alalla välttämättömiä. Hallituksen pitäisi laittaa kyseiset työmarkkinaterroristit viipymättä ruotuun lainsäädännön keinoin. Yleislakkohan siitä seuraisi, mutta kyllä nälkä ennen pitkää ajaa AY-possut takaisin sorvin ääreen.


Harva tekee huonoa kauppaa edes pakon edessä. Mitään sopimuksia ei tehdä pakolla.

Pakot on pakkoja joissa pakotetaan.

Sopimukset on sopimista jolloin tehdään jotain sovitusti.

Markkinoiden toiminta ei perustu koskaan pakkoon.


Ay-liikettä ei yksinään kannata osoitella sormella, kyllä kysymys on ihan koko kotimarkkinan toiminnasta, jossa Suomen uloshinnoittelu tapahtuu paljon laajemmalla rintamalla kuin pelkästään työntekijöiden voimin.

Työntekijät vain korjaavat palkkapyyntönsä aina oikealle tasolle, jos kotimaiset kustannukset nousee.

Kannattavuuttakin pitäisi jotenkin mittailla, ei tässä ole pelkästään kilpailukyvyistä kyse.

Avoimen sektorin toiminta talouden ohjaajana pitäisi ulottaa koko kotimarkkinoille, sillä kotimarkkinat synnyttää ne kustannukset, jotka työntekijöiden on lopulta voitava siirtää ulkomaan kaupan volyymeihin ja hintoihin.

Viennin osuus BKT:sta on se joka meidän kaikkien laskut viime kädessä maksaa, ja siinä asiassa täytyy suomalaisen työn voida aina olla mukana sekä kannattavasti että kilpailukykyisesti.
Anonyymi: Köyhäläinen 6.2.2016 13:37
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

17:15 WSJ: Deutsche Bankin johtajillekin syytteitä Italian pankkisotkusta
16:39 Kalifornia helpottamassa automaattiautojen testejä – liikenteeseen jopa ilman kuskia
15:47 BBC: Kolmekymppisillä puolet vähemmän varallisuutta kuin 10 vuotta sitten
14:59 Britannian pääministeri sai Brexit-kannattajilta linjauksen maahanmuutosta
13:42 Kiinan teollisuus piristyi hiukan syyskuussa
12:17 Volkswagen ei myy dieselautoja USA:ssa ainakaan vuoteen – tai ehkä enää koskaan
11:26 Vanhanen Ylelle Suomen Pankin johtajavalinnoista: Sukupuolella on merkitystä
10:19 Venäjä aikoo myydä osuutensa kahdesta öljy-yhtiöstä
07:12 Saksalainen ruuvijätti sijoittaa voittojaan taiteeseen ja perustaa taidemuseoita
06:14 Digitoday Yksi kuva sen kertoo – tässä näppärin tapa käyttää nappikuulokkeita
06:05 Kaikki irti matalista koroista – selvitimme, pitäisikö nyt ottaa asuntolainaan 10 vuoden korko
30.9. Venäjä heltyi tiukasta osinkovaatimuksesta
30.9. Taksi- ja bussikyydit samalla maksulla – keksintö leviää Suomen kaupunkeihin
30.9. Biotie poistui tänään Helsingin pörssistä
30.9. Huhu leviää: Deutsche Bankin osake ampaisi
30.9. Italian ongelmapankin roskalainoille löytyi ehkä ostajia
30.9. Kolumbialaiset äänestävät rauhasta – maa odottaa turisteja ja investointeja
30.9. S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
30.9. Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
30.9. CGI vähentää 215 työntekijää
30.9. Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
30.9. Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
30.9. Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
30.9. Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
30.9. Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
30.9. Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
30.9. Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
30.9. Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
30.9. Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
30.9. Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
Asiakastieto

Yhteistyössä