Kirjaudu ▼
 

Ammattiliitto jyrähtää: "Ei työrauhaa ennen paikallisen sopimisen askelmerkkejä"

Mikko Stig
Ammattiliitto jyrähtää: "Ei työrauhaa ennen paikallisen sopimisen askelmerkkejä"
Ammattiliitto Pron mukaan yt-lakia pitäisi samalla uudistaa.
6.2.2016 12:17
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen vaatii paikallisen sopimisen periaatteiden sopimista ennen kuin työmarkkinoiden tilanne vakautuu.

– Palkansaajapuolen on mahdotonta sitoutua työrauhaan ennen kuin paikallisen sopimisen edistämisen askelmerkit ovat selvät, Malinen toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa paikallisen sopimisen kehittäminen on tapahduttava työehtosopimusten puitteissa.

Ammattiliitto Pro ry, Fackförbundet Pro rf
Taloustiedot
Y-tunnus 0215350-2
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto AYH
TOL-luokka
Ammattiyhdistysten toiminta
Kaikki yrityksen taloustiedot

– Prosessia voidaan viedä rakentavaan suuntaan myös kiinnittämällä huomioita yt-lakiin. On hyvin tiedossa, että joidenkin tahojen pyrkimyksenä on käyttää paikallista sopimista reittinä merkittävien työehtoheikennysten läpiajamiseksi, järjestö arvioi.

Malisen mukaan paikallisessa sopimisessa onnistuminen vaatii henkilöstölle vahvempia osallistumismahdollisuuksia, jatkuvaa osaamisen päivittämistä ja korkeampaa hyvinvointia.

– Oikea paikka linjata näitä tukevista toimista on yt-laki, Malinen toteaa.

∇ Mainos ∇
6.2.2016 12:17
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (66)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Työnantajat eivät halua sopia edes siitä mistä paikallisesti sovitaan. He mieluummin haluavat, että joku käskee asian.

Miten joku voi edes kuvitella työnantajien paikallisesti toimivan jotenkin toisin? Kyllä sekin olisi samaa sanelua ja pakottamista.

Työntekijöiden kannattaa vakavasti harkita onko paikalliseen sopimiseen lähteminen ylipäätään järkevää. Se vaatisi työnantajilta isoa asennemuutosta -eikä sellaisesta ole mitään merkkejä nähtävissä.
Anonyymi: MattiM 6.2.2016 12:30

Anonyymi
Ay-tollot taas vauhdissa....
Lakkosakot vähintään 10000-kertaisiksi !
Anonyymi: maalaispoika 6.2.2016 12:44

Anonyymi
Palkkaleikkaukset ja muu tinkiminen on turhaa, JOS mitään sitoutumista investointeihin ymv. ei saada aikaan. Eli turha tinkiä palkasta, ja kasvattaa sillä tingityllä summalla osakkeenomistajan osinkoa.


Valtion kannattaisi ajatella asiaa niinkin päin, että jos vaikkapa palkansaajien pussista leikataan 3 miljardia niin, että joka eurolla sitten rekrytoidaan lisää henkilöstöä.

Tämän 3 miljardin leikkausta vastaavasti yritykset pistäisivät omasta pussistaan toiset 3 miljardia niin, että sillä rahalla haetaan sitten vaikkapa tuotantovälineitä ja -tiloja ymv.

Valtio voisi sitoutua siihen että verotusta alennetaan niin päin, että em. toimista ei aleta verottajan toimesta kuppaamaan rahaa pois.

Tällöin saadaan kilpailukykyä aidosti ylöspäin, ja jokainen osallistuu.On mielestäni ainakin täysin turha ajatus, että työntekijöiden tilipussia leikkaamalla tehtäisiin koko kilpailukykyhyppy. Mitään hyppyjä ei tule, jos koko rintama ei osallistu, eli kaikkien toimien kielteiset vaikutukset pitää jakautua hyvin tasaisesti osallistujien kesken, jotta toiminnan kannattavuuteen (työn kannattavuus, verotuksen kannattavuus, investoinnin kannattavuus, jne) ei tehdä vääränlaisia muutoksia.

Muutenkin kannattavuus on asia, joka pitää voida säilyttää, kilpailukykyä ei pidä kasvattaa niin, että yhden osapuolen kannattavuutta heikennetään ja sillä rahalla kasvatetaan toisen osapuolen kannattavuutta.

Se johtaa vain tilanteeseen, jossa ei kannata enää tehdä mitään sopimuksia.
Anonyymi: Köyhäläinen 6.2.2016 12:55

Anonyymi
Ammatiyhdistysliike ajaa uutta kapina-aikaa maahamme. Täytyyhän sitä, kohta on edellisen alkamisesta 100 vuotta! Jo sen kunniaksi.
Silloinkin taisi alkusysäyksenä olla demarien vaalitappio.
Anonyymi: AuH20 6.2.2016 12:59

Anonyymi
Yleensäkin ottaen, em. "kilpailukykyhyppy" on toimi, joka pitää voida toteuttaa koko kotimarkkinoilla.

Asia ei ole pelkästään työmarkkinajärjestöihin rajautuva juttu, vaan siinä on mukana myös kaikki kotimaiset kustannukset asumisen ja ruoan hinnasta alkaen, eli jos hinnoittelua muutetaan kilpailukykyä kasvattaakseen, silloin sen pitää tapahtua hyvin laajalti koko kotimarkkinoilla.

Sitä on vaikea sanoa kuinka paljon markkinoiden toiminta itsessään korjaa tilannetta automaattisesti, mutta oma arvaukseni on se että ilman minkäänlaista kontrollia tehdään kotimarkkinoilla tarpeetonta vahinkoa koska täällä on aina tahoja joilla on etuoikeuksia nostella hintojaan niinkuin huvittaa, välittämättä pätkääkään kilpailukykyhypyistä. Carunahan on tavallaan esimerkki tällaisesta toiminnasta, mutta sitä samaa suomalaisten taskujen tyhjäksi pumppaamista löytyy muualtakin.
Anonyymi: Köyhäläinen 6.2.2016 13:01

Anonyymi
Kyllä paikallinen sopiminen on välttämätön perusedellytys työvoiman halpuuttamiseen.
Käytännön esimerkki tulevista pienyrittäjä/työnhakija neuvottelusta:
Työnhakija: Teillä oli paikka tarjolla tuohon konehommaan. Minulla olisi ammattitutkinto ja kymmenen vuotta kokemusta samoista hommista.
Pienyrittäjä: Kyllä vain, ammattimiehestähän tässä papereiden mukaan näyttää kyse olevan juu, paljonkos sulla on palkkatoive.
Työnhakija: Eikös sitä TESin pohjalta lähdetä neuvottelemaan.
Pienyrittäjä: No me on nyt otettu tässä se uusi paikallinen menettely käyttöön, kun nuo tilauskannatkin näyttää jatkossa menevän alamäkeä.
Työnhakija: No kannattaakos tässä sitten uusia miehiä palkatakkaan??
Pienyrittäjä: No hehe heh. Ainahan sitä hyville miehille töitä riittää, jos vaan hinta kohdallaan. Tosta kurssikeskuksesta naapurista just ilmoitettiin, että maahanmuuttajakurssilta valmistuu sopivasti tuoretta ammattilaista. Aika sopivaan hintaan ovat lupautuneet meille töihin. Eihän näissä hommissa juuri kielitaitoa tarvita, ja kovasti innokkaita olivat painamaan viikonloputkin.
Työnhakija: Ai jaa...
Pienyrittäjä: No pistä paperit sisään, niin katotaan. Mutta kyllä sun pitää toi palkka painaa ihan uusille lukemille, ota tonni pois, niin puhutaan samasta asiasta.
Työnhakija: Mutta kun...
Pienyrittäjä: Kiitos ja näkemiin.
Anonyymi: selvännäkijä 6.2.2016 13:04

Anonyymi
Tämä yhteiskuntasopimusneuvottelufarssi on kuin Päivä Murmelina elokuvasta. Samat mokat joka kerta. Julkisuuteen tullaan kesken neuvotteluiden avautumaan milloin minkäkinlaisisita deal brakereistä. Sitten homma kaatuu arvovaltakiistoihin, kun kukaan ei halua näyttää häviäjältä. Neuvotelkaa ja pitäkää turpanne kiinni ennenkuin on valmista!
Anonyymi: Eijaksa 6.2.2016 13:06

Anonyymi
AY-liike ei tule suostumaan työehtojen tuntuviin heikennyksiin, jotka ovat monella alalla välttämättömiä. Hallituksen pitäisi laittaa kyseiset työmarkkinaterroristit viipymättä ruotuun lainsäädännön keinoin. Yleislakkohan siitä seuraisi, mutta kyllä nälkä ennen pitkää ajaa AY-possut takaisin sorvin ääreen.
Anonyymi: PunikkiStop 6.2.2016 13:21

Anonyymi
Älää AY liikkeet koske minun tulevaisuuden Osinkohin!

Näpit irti! Tehkää enemmän töitä !!
Anonyymi: Osinkokeisarit 6.2.2016 13:36

Anonyymi
AY-liike ei tule suostumaan työehtojen tuntuviin heikennyksiin, jotka ovat monella alalla välttämättömiä. Hallituksen pitäisi laittaa kyseiset työmarkkinaterroristit viipymättä ruotuun lainsäädännön keinoin. Yleislakkohan siitä seuraisi, mutta kyllä nälkä ennen pitkää ajaa AY-possut takaisin sorvin ääreen.


Harva tekee huonoa kauppaa edes pakon edessä. Mitään sopimuksia ei tehdä pakolla.

Pakot on pakkoja joissa pakotetaan.

Sopimukset on sopimista jolloin tehdään jotain sovitusti.

Markkinoiden toiminta ei perustu koskaan pakkoon.


Ay-liikettä ei yksinään kannata osoitella sormella, kyllä kysymys on ihan koko kotimarkkinan toiminnasta, jossa Suomen uloshinnoittelu tapahtuu paljon laajemmalla rintamalla kuin pelkästään työntekijöiden voimin.

Työntekijät vain korjaavat palkkapyyntönsä aina oikealle tasolle, jos kotimaiset kustannukset nousee.

Kannattavuuttakin pitäisi jotenkin mittailla, ei tässä ole pelkästään kilpailukyvyistä kyse.

Avoimen sektorin toiminta talouden ohjaajana pitäisi ulottaa koko kotimarkkinoille, sillä kotimarkkinat synnyttää ne kustannukset, jotka työntekijöiden on lopulta voitava siirtää ulkomaan kaupan volyymeihin ja hintoihin.

Viennin osuus BKT:sta on se joka meidän kaikkien laskut viime kädessä maksaa, ja siinä asiassa täytyy suomalaisen työn voida aina olla mukana sekä kannattavasti että kilpailukykyisesti.
Anonyymi: Köyhäläinen 6.2.2016 13:37
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

07:05 Kolumni Britannia repii itsensä kappaleiksi
06:01 Hyötyykö Brexitistä Helsinki vai sittenkin Lontoo? "Niinkin hassusti voisi käydä"
30.6. Maraboun ja Tobleronen omistaja teki ostotarjouksen Hersheystä – pakit tuli
30.6. Google osti 12 vuoden tuotannon norjalaisesta voimalasta, jota ei ole vielä olemassa
30.6. Ikean perustajalla on ollut tuplasti vaikea viikko – miljardien lasku
30.6. Lieksaan rakennetaan kaksi biojalostamoa – rahaa kerätään nyt joukkorahoituksella
30.6. Ilta-Sanomat Laskelma: Näin paljon voit säästää rahaa ilmalämpöpumpulla
30.6. Asuntolainojen kysyntä kuumenee – nostettiin eniten neljään vuoteen
30.6. Huomenna se tulee – kansa ei kiirehtinyt lainakaton vuoksi
30.6. Digitoday Tietosuojaviranomaiselle kirvelevä tappio: Facebookin seuranta saa jatkua
30.6. Wärtsilä ostaa suomalaisen Eniramin
30.6. Globalisaation häviäjät kannattivat Brexitiä – "Tilanteesta pitää oppia"
30.6. Digitoday Kas kummaa: Onko tässä Huawein B-suunnitelma?
30.6. Näin Elisa onnistui saamaan Anvian itselleen – "Törkeä ja epäisänmaallinen temppu"
30.6. Osa Helsingin pörssin osakkeista jo toipunut Brexit-paniikista
30.6. Digitoday Suomi johtamaan EU:n puolustusviraston kyberhanketta
30.6. Brexit-ennuste: EKP lisää velkakirjaostoja 100 miljardiin kuukaudessa
30.6. Digitoday Uusi nettipankkiryöstö aiheutti miljoonatappiot: "Tusinoittain pankkeja murrettu"
30.6. Danske Bank arvioi: Suomen talouskasvu hiipuu selvästi, jos Britannian EU-ero etenee
30.6. Brexit voi kolauttaa ulkomaalaisten osaamiseen nojaavaa Lontoota
30.6. Nordea perustaa digiyksikön – vetäjäksi brittipankki RBS:n digijohtaja
30.6. Digitoday Jalokivikauppa rytisi 25 000 turvakameran hyökkäyksessä – myös Suomesta iskettiin
30.6. Digitoday Käytätkö Facebookia Chromella? Varo kavereidesi tekemiä merkintöjä
30.6. Kauppakamarin johtaja uhmaa ekonomistien Brexit-arvioita: ”En usko yhteen totuuteen”
30.6. Ilmalämpöpumpun tuoma säästö puhuttaa: ”Voidaan päätyä vain yhteen lopputulokseen”
30.6. Vakuutusyhtiöt myyvät evakuointiturvaa – milloin saa korvauksia?
30.6. Vienti laski huhtikuussa 11 % – öljyjalosteet valopilkku
30.6. Digitoday Mistä nyt tuulee: Microsoft jakaa Xboxeja Surfacen ostajille
30.6. Brexitin vaikutus hälvenee – pörssien odotetaan nousevan jo kolmatta päivää
30.6. Öljy kallistuu – tuotanto supistuu ja kysyntä kasvaa
Asiakastieto

Yhteistyössä