Kirjaudu ▼
 

Ay-jäsenyyden suosio onkin kasvussa

Heini Karjanmaa
Ay-jäsenyyden suosio onkin kasvussa
Palkka- ja työsuhdeturva on tutkimuksen mukaan tärkein syy kuulua ammattiliittoon.
Peräti 92 prosenttia suomalaisista kokee, että palkansaajien on nykyaikana vähintäänkin melko tarpeellista järjestäytyä ammatillisesti. Kaksi vuotta sitten tätä mieltä oli 88 prosenttia vastaajista. Tiedot ilmenevät TNS Gallupin työmarkkinapoliittista mielipideilmastoa selvittävästä tutkimuksesta.
25.4.2012 16:15
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

SAK, STTK ja Akava teettivät TNS Gallupilla työmarkkinapoliittista mielipideilmastoa selvittävän tutkimuksen, jonka tulos saattaa yllättää monet aiemmat mielikuvat. Ovathan viime aikoina otsikoissa komeilleet perinteisten ammattiliittojen kilpailijoiden eli yksityisten työttömyyskassojen kasvaneesta suosiosta kertovat uutiset. Esimerkiksi Yleinen työttömyyskassa (YTK) eli Loimaan kassa keräsi vuonna 2009 jopa 5 000 uutta jäsentä kuukaudessa.

Järjestäytymisen tarve ei tuoreen tutkimuksen mukaan juuri vaihtele muutoin kuin sen mukaan, koetaanko järjestäytyminen erittäin vai melko tarpeelliseksi.

Järjestäytymistä pidetään aiheellisena kaikissa väestöryhmissä, yrittäjät mukaan lukien.

Näin tutkittiin

SAK:n tiedotteen mukaan henkilökohtaiseen haastatteluun vastasi maaliskuussa tuhat kansalaista. Tulosten luottamusväli on keskimäärin ± 3 prosenttiyksikköä.

Ammattiliittoon liittymisen syistä ansiosidonnainen työttömyysturva sekä palkka- ja työsuhdeturva pitävät edelleen kärkisijoja. Suuren jäsenistön tuoma tehokkuus jäsenten etujen ajamisessa sekä yleensä jäsenyyden tuoma turvallisuus vaikuttavat järjestäytymisen motiivina paljon tai melko paljon.

– Kaikki keskeiset syyt olla ammattiliiton jäsen liittyvät tavalla tai toisella palkansaajien kokeman turvattomuuden vähentämiseen, tutkimuksen tehnyt toimialajohtaja Juhani Pehkonen TNS Gallupista kertoo tiedotteessa.

– Muuttuvassa ja kiihkeätempoisessa maailmassa ammattiliitot nähdään ikään kuin yhteiskunnallisina "vakuutusyhtiöinä". Jäsenmaksua vastaan koetaan saatavan turvaa, hän sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Tärkeimpänä yksittäisenä syynä kuulua ammattiliittoon pidetään edelleen palkka- ja työsuhdeturvaa, vaikka sen merkitys on laskenut kahden vuoden takaisesta 53 prosentista 45:een.

Palkka- ja työsuhdeturva on tärkein jäsenyysperuste kaikissa ammattiryhmissä. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan nimeää tärkeimmäksi syyksi 30 prosenttia (26 prosenttia vuonna 2010).

Tukea tuli kattaville
työmarkkinasopimuksille

Tutkimuksessa selvitettiin myös vastaajien näkemystä siitä, millä tasolla eri työsuhteen ehtoja koskevista asioista pitäisi sopia. Irtisanomissuojasta, sukupuolten tasa-arvosta, luottamushenkilöiden asemasta, muutosturvasta, määräaikaisten työsuhdeasioista sekä palkankorotuksista haluttaisiin sopimuksia keskusjärjestötasolla tai alakohtaisesti. Näistä erityisesti palkat haluaa entistä useampi sovittavaksi keskusjärjestöissä tai alakohtaisesti.

Työpaikkatasolla sopimisen kannatus on palkkojen osalta pudonnut kahden vuoden takaisesta tutkimuksesta 12 prosenttiyksiköllä.

Alhaisimmillaan luottamus työpaikkakohtaiseen palkkasopimiseen on STTK:laisilla, joista 24 prosenttia kannattaa sitä. Akavalaisista 28 ja SAK:laisista 37 prosenttia pitää työpaikkoja oikeana palkoista sopimisen tasona.

25.4.2012 16:15
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (19)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Minä kuten muukin enemmistö haluamme tasaisen elintasonnousun. AY-liikkeellä on valta palkoista. Siksi kuulun siihen. Suosittelen.
Anonyymi: Masa 25.4.2012 16:25

Anonyymi
"SAK, STTK ja Akava teettivät" Hmmm...Olisikohan nyt niin, että kysymys oli muotoiltu ja vastaajajoukko valittu siten, että "järjestäytymisellä" on voitu ymmärtää tarkoittavan myös toimeentulostaan huolehtimista YTK:an liittymällä?
Näin saataisi kivan näköisiä lukuja - kuten yleensä tarkoitushakuisten "tutkimusten" perimmäinen tavoite onkin.
Anonyymi: katsotaan nyt muutam 25.4.2012 16:25

Anonyymi
kartellit ovat lailla kiellettyjä, mutta AY mafia saa vapaasti muodostaa kartelleja työn hinnasta.
Anonyymi: Nimetön 25.4.2012 16:36

Anonyymi
Kunnon kanta-aatesuomalainen on ollut kautta aikain sitä mieltä, että elämä on tyhjää sisällissodatta.
Anonyymi: veli käy veljeä vast 25.4.2012 16:37

Anonyymi
Moni poispotkittu on varmaan huomannut että ONNEKSI tuli aikanaan liityttyä ay-liittoon.
Anonyymi: Buhahhah (vakavana) 25.4.2012 16:41

Anonyymi
Aina liiton ansiosidonnainen peruspäivärahan VOITTAA.
Anonyymi: Tosi meinaan on 25.4.2012 16:46

Anonyymi
Ja ilman ammattiliittoja päiväpalkka duunarilla olisi juurikin se 9e.
Anonyymi: AKT 25.4.2012 16:54

Anonyymi
En olisi ikinä uskonut, että suomalaiset on näin
järkeviä. Porvarienemmistöinen media, lähes 95%,
antaa täysin väärän kuvan, että suomalaiset muka
eivät kannattaisi Ay-liikettä. Tämä tulos todes-
taa heidän väitteensä valheeksi.
Anonyymi: Hyvä Suomalaiset. 25.4.2012 16:55

Anonyymi
Kansa on sentään vielä tässä asiassa järjissään
Anonyymi: Nimetön 25.4.2012 17:05

Anonyymi
Ja ilman ammattiliittoja päiväpalkka duunarilla olisi juurikin se 9e.


Mikä olisi ihan oikein kun AY-liikettä ei kiinnosta 9?:n orjat. Eivätpä ne kiinnosta työministeriäkään joka vain hymähteli asiasta "mielummin pakolla kuin pampulla".

Samasta työstä sama palkka.
Anonyymi: Ei ikinä ammattiliit 25.4.2012 17:39
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä