Kirjaudu ▼
 

Talouselämä: Tässä kytee kunnon riita – 61 prosenttia voisi nostaa eläkeikää

Talouselämä: Tässä kytee kunnon riita – 61 prosenttia voisi nostaa eläkeikää
Suomalaisista 61 prosenttia hyväksyisi eläkeikärajan nostamisen kahdella vuodella, jos tietyt ehdot toteutuvat, Talouselämän teettämä kysely kertoo.
5.1.2012 12:26
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Eläkeiän korottaminen on ollut monille suomalaisille punainen vaate. Jos vaakakuppiin kuitenkin asetetaan esimerkiksi eläkemaksujen korotus tai nykyistä parempi eläkekertymä, alkaa monen mieli muuttua.

Talouselämän teettämä kysely kertoo, että parempi eläkekertymä saisi joka viidennen suomalaisen hyväksymään eläkeiän korotuksen. Yhteensä joka neljäs nostaisi eläkerajaa, jos vaihtoehtona olisi eläkemaksujen korottaminen tai eläkkeiden tason aleneminen.

Lisäksi yhdeksän prosenttia vastaajista hyväksyisi eläkeiän korotuksen vähintään kymmenen vuoden siirtymäajan jälkeen. Yhteensä ehdollisesti eläkeiän noston sallisi 61 prosenttia vastaajista.

Kyselyn perusteella 28 prosenttia suomalaisista ei nostaisi eläkeikää, vaikka se tarkoittaisikin eläkemaksujen korottamista tai pienempiä eläkkeitä. Vain yhdeksän prosenttia piti eläkeiän nostoa tarpeellisena heti. Epätietoisia oli noin joka kymmenes.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kyselyssä kysyttiin mielipidettä eläkeiän korottamiseen kahdella vuodella nykyisestä 63:sta 65:een vuoteen. Vastaajilta kysyttyjen kysymysten joukossa oli enemmän korotuksen ehdollisesti hyväksyviä kuin sen kieltäviä vaihtoehtoja.

Hallitus odottaa työmarkkinajärjestöiltä ehdotuksia eläkeiästä ja muista eläke-ehdoista helmikuun lopussa.

5.1.2012 12:26
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (158)


Anonyymi
Samaa uudelleen lämmitettyä kaurapuuroa. Joskus tuntuu, että talouslehdiltä puuttuu sellaiset rakentavat aiheet, jolloin jostain pahvilaatikosta kaivetaan sitten yhä uudestaan ja uudestaan näitä samoja juttuja. Ihan tekee mieli kaivaa nenää... niin tylsää. Nuo myönteiset vastaukset saadaan suppealla otannalla ja niiltä vain, jotka tätä mieltä ovat. Menkääpäs kyselijät joskus tuonne Pasilan asemalle, Tikkurilan asemalle, busseihin kyselemään. Saattaisitte saada totuudenmukaisemmat tulokset, kuin tuollaiset kabinettikyselyjen tuottamat. Niin ja ottakaa myös karttapallo joskus käteenne ja tarkastelkaa, miten lähellä napapiiriä seilataan työn ja kodin välillä noin 2-2,5 tuntia per päivä.
Anonyymi: Rutkasti yli 60 vee: 5.1.2012 13:39

Anonyymi
Eläkeiän korottaminen 65 vuoteen on kohtuuullinen.


Suomessa työn jatkamisesta myös eläkkeellä on pelkkää puhetta ilman sitä tukevia toimia.
Samalla pitäisi kannustaa verotuksen kautta työn jatkamista myös osatoimisena eläkkeellä.

Imisen eliniän odotys on noussut ja parantuneen terveydenhuollan kautta inhmiset paitsi elävät pitempään, ovat myös paremmassa kunnossa.
Anonyymi: Eläkeellä ja yhä työ 5.1.2012 13:41

Anonyymi
Eikö tämä voisi olla vapaaehtoisuuteen perustuvaa, ne jotka haluaa OLKOOT siellä työelämässä niin pitkään kun työnantaja kehtaa kattella. Minä haluan mahdollisimman aikaisin nauttimaan muista elämän nautinnoista!!! Ja todellakin kunhan eläkeikää nostetaan, eläkkeetkin nousevat, sama oravanpyörä ----> taa ei raha riitä mistään!! Eikähän tästäkään asiasta ois kannattanut tällästä otsikkoa repiä
Anonyymi: Hullua hommaa 5.1.2012 13:42

Anonyymi
n.60% äänestäjistä on yli 45-vuotiaita, joihin eläkeiän nosto ei vaikuta.
Tämä reilun 2 miljoonaan ikääntyvä joukko pitää huolen siitä, että tulevat sukupolvet maksavat kestävyysvajeen.

Valtion pitää ensisijassa regoida tilanteeseen siten että myös nykyiset edunsaajat osallistuvat takoisiin.
1. Valtion palkansaajakorvaukset laskettava vuoden 2008 tasolle (valtion säästö 3,2 miljrdia)
2. Eläkkeet on ns jäädytettävä
3. Kelakorvauksen osuutta lääkkeiden ja sairaanhoidon kustannuksista on leikattava 5-10% ja osa poistettava kokonaan korvauksen piiristä.
4. Lääkärikäynneistä pitää veloittaa terveyskeskuksissa 30eur/kerta
5. Kuntien ja valtion pitää lopettaa kaikki ilmaisedut eläkeläisille.


90% julkisen sairaanhoidonkuluista kohdistuu eläkeläisiin. Eläkeläiset maksakoon kulunsa itse.
Anonyymi: veronmaksaja 5.1.2012 13:43

Anonyymi
Eläkeiän nostoa tärkeämpi teema on se, että MISTÄ SUOMEEN SAADAAN TÖITÄ!
Siis nyt Suomesta puuttuu luokkaa 250 000 työpaikkaa, niin ei ole mikään ihme, että työnantajat työntävät kokenutta ikääntyvämpää väkeä sumeilematta eläkeputkeen, kun se on heille helpoin tapa pistää väkeä työn puuttumisen takia pihalle!
Jos meillä olisi AITO TYÖVOIMAPULA, niin koko onglemaa ei edes olisi ja moni tekisi vielä eläkkeelläkin keikkaa!
Poliitikot ja virkamiehet haloo! Tehkää tälle SYYLLE jotakin älkääkä tuijittako seuraukseen. Helppo siellä on huudella populistisia kommentteja!
Anonyymi: Veronmaksaja 5.1.2012 13:44

Anonyymi
Miesten eläkeiät eri maissa:

Saksa 67v

Britannia 65v ja nousee Cameronin hallituksen myötä

Sveitsi 65v

Israel 70v

Itävalta 65v

Kanada 65v

Norja 67v

Tanska 65v

Yhdysvallat 66-67v


Tiedot vääriä.
Anonyymi: Nimetön 5.1.2012 13:47

Anonyymi
Eiköhän hallituksen tulisi sijoittaa ulkomaille annettavat miljardit Suomeen yritystoiminnan kehittämisen muodossa. Jos Suomen yritystoimintaan olisi sijoitettu vaikkapa 3 miljardia, niin kyllä saataasiin taatusti lisää työpaikkoja Suomeen. Nythän rahat jotka hassattu Saksan/Ranskan pankeille ja Etelän vetelille ei ole tuottanut yhtään mitään.
Anonyymi: Äly hoi älä jätä 5.1.2012 13:48

Anonyymi
Taas yksi sellainen kysely, joka on tehty kravattikaulojen keskuudessa eli ei kosketa heitä... Kravattikaulojen eläkeikä pitäisikin nostaa tuonne 70:n paikkeille, raskasta työtä tekevien duunarien laskea.
Anonyymi: Nimetön 5.1.2012 13:48

Anonyymi
Useimmissa maissa on sellainen ihme kuin eläkekatto.
Miksi Suomessa ei asiasta voi edes puhua?
Eäkekatto säästäisi huomattavasti eläkeyhtiöiden maksuja.

Nyt on käytännössä niin että suurten eläkkeitten saajat ovat myös pisimpään eläkkeellä ja nostavat 10-15 kertaa isompia eläkkkeitä jopa 20 vuotta pitempään kui kuin 1000 euron eläkettä saavat. Tutkimukset osoittavat että suurten eläkkeiden saajat elävät pitemmän ja terveemmän elämän.

Suurten eläkkeitten saajilla on myös kertynyt omaisuuta pääomaa runsaasti joten eläkekatto heille olis hyvin järkevää kansantalouden ja eläkejärjelmän rahoittamisen kannalta.


Siinäpä se. Päättöksiä tekevä eliitti ei halua etuisuuksiin puututtavan. Nähty on jo tässäkin asiassa jo Rukan lumilta asti;)
Anonyymi: Oho - Rukan lumet su 5.1.2012 13:51

Anonyymi
Etelään on hassattu tulevat eläkevarat. Ei ole pelkoa etta Suomessa mitään edes kohtuullisia eläkkeitä maksettaisi. Sillä mehän olemme taanneet muiden maiden velkoja n. 50 miljardia, että se niistä eläkkeistä. Eläkkeensaajien määrä vain nousee, eikä nuoret voi kaikkia eläkkeillä olevia elättää. Eläkkeiden leikkaus vielä edessä.
Anonyymi: Onpahan aikaa läheis 5.1.2012 13:53
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä