Kirjaudu ▼
 

Nyt jaetaan potkuja, mutta onko se oikein?

Taloussanomat
Nyt jaetaan potkuja, mutta onko se oikein?
Uutisia isoista yt-neuvotteluista tulee jo lähes päivittäin – tänään UPM:ltä, toissapäivänä Nordealta. Tappioita paikkaavan yrityksetn yt:t on helpompi ymmärtää kuin vakavaraisen ja voittoa tuottavan potkut. Mutta milloin yrityksellä on oikeasti oikeus irtisanoa? Asiantuntijoiden mukaan irtisanomissuoja on Suomessa heikko ja yhteiskuntavastuu pelkkää sananhelinää.
31.8.2011 14:18
Toivo Martikainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Pankkikonserni Nordea ilmoitti maanantaina haluavansa vähentää Pohjoismaissa yhteensä noin 2 000 työntekijää. Suomen osalta vähennystarve arvioitiin noin 650 henkilöksi. Henkilökunnan kanssa aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut, joiden perusteella vähennysten lopullinen tarve selviää.

Irtisanomisia Nordea perusteli vuosina 2015–2018 voimaan astuvalla uudella Baselin pankkivalvontakomitean kansainvälisellä säätelyllä, ns. Basel III:lla. Säännösten myötä pankkien vakavaraisuusaste kiristyy. Säännösten voimaan tuloon on kuitenkin vielä runsaasti aikaa ja ne saattavat vielä muuttua vielä matkan varrella.

Nordea on ollut viime vuodet vahvassa tuloskunnossa. Pankki kasvatti viime vuonna liikevoittoaan 18 prosenttia 3,6 miljardiin euroon. Konsernijohtaja Christian Clausen iloitsi tulostiedotteessa kaikkien aikojen korkeimmista voittoluvuista. Vahva tahti on jatkunut tänä vuonna ja ensimmäisen vuosipuoliskon liikevoitto oli noin kaksi miljardia euroa. Liikevoitto kasvoi toisella vuosineljänneksellä viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 30 prosentilla.

Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliike
Taloustiedot
Y-tunnus 1703218-0
Kotipaikka Ei kotipaikkaa Suomessa
Yhtiömuoto SL
TOL-luokka
Rahoitusalan holdingyhtiöiden toiminta
Kaikki yrityksen taloustiedot

Osakeyhtiölain viidennen pykälän hokemisesta on tullut yritysten asemasta keskusteltaessa jo mantra. Sen mukaan yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen.

Osakeomistajien osingoilla palvelemisen sijaan potkujen syynä saattaa kuitenkin olla strategisesti laajempi kehitys. Helsingin Sanomat arvioi 30.8., että Nordean ja sen takaa löytyvän Sampo Pankin voimakaksikon Kari Stadighin ja Björn Wahlroosin tavoitteena on pitää Nordea erittäin kilpailukykyisenä yritysostot mielessään siintäen. HS:n mukaan myös tehostamistoimenpiteet eli irtisanomiset ovat edellä mainitun kaksikon käsialaa.

Jättipotkujen aikaan voi joka tapauksessa kysyä, millainen on suuryrityksen vastuu ja mikä on työntekijöiden asema yrityksessä? Onko irtisanomissuoja liian heikko?

"Työntekijän suoja
käytännössä olematon"

Työnantajalla on vapaus päättää, kuinka paljon työvoimaa se käyttää. Työntekijän irtisanomisen syyksi kelpaavat taloudelliset ja tuotannolliset syyt, eli yrityksellä voi mennä erittäin hyvin mutta se voi silti antaa potkut työntekijöilleen. Sen enempää irtisanomisia ei tarvitse perustella.

Jos irtisanomisia perustellaan taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä, on työntekijän irtisanomissuoja asiantuntijan mukaan heikko.

– Irtisanomissyyn ei tarvitse olla se, että yrityksellä menee huonosti, vaan töiden rationalisoimispyrkimys riittää, Helsingin yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitinen sanoo.

Kun työnantaja vetoaa taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin ja hoitaa kaikki irtisanomiseen liittyvät asiat lainmukaisesti, ei valittaa oikein voi. Tiitinen nostaa esimerkiksi 1990-luvun laman.

– Silloin eräs Pankkitoimihenkilöliiton juristi sanoi, että he eivät nosta yhtä ainutta kannetta, jos kysymys on pelkistä taloudellisista irtisanomisperusteista, sillä he häviäisivät ne kaikki.

Tiitisen mukaan kysymys irtisanomissuojan vahvuudesta ja oikeasta tasosta on vahvasti poliittinen. Hänen mukaansa potkujen antaminen on tehty helpoksi, kunhan se tehdään asianmukaisesti.

– Työnantajalla on oikeus vähentää väkeä, kunhan siellä ei ole mitään vilunkia taustalla. Työntekijän kannalta irtisanomissuoja on käytännössä olematon silloin, kun yritys toimii rehellisesti ja tekee kaikki tarvittavat toimet. Näin se ikävä kyllä on, Tiitinen sanoo.

1990-luvun lama
kummittelee yhä

Myös Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Raija Järvisen mukaan suomalaisten työntekijöiden irtisanomissuoja on verrattaen heikko. Hän vertaa tilannetta muihin Euroopan maihin.

– Monessa Euroopan maassa on paljon parempi irtisanomissuoja. Esimerkiksi Nokia joutui maksamaan mittavat korvaukset Saksassa, Järvinen sanoo.

Nokia lakkautti Saksan Bochumissa sijainneen tehtaansa muutama vuosi sitten, ja myöntyi lopulta maksamaan työntekijöiden työllistämis- ja uudelleenkoulutuskuluja noin 200 miljoonaa euroa.

Järvinen näkee nykyisessä irtisanomissuojassa jäänteitä 1990-luvun lamasta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Irtisanomissuoja vedettiin silloin hyvin kapeaksi, ja sitä yritykset pystyvät nyt käyttämään hyväkseen, hän sanoo.

Järvinen myös muistuttaa, että Suomen pankeissa vedettiin 1990-luvulla vyötärö niin tiukalle, että 2000-luvun alkuvuosina ja vuosikymmenen keskivaiheilla alalla oli työvoimapulaa.

Yhteiskuntavastuu on
kuollut kirjain

Yritykset kirjoittavat toimintasuunnitelmiinsa kauniita sanoja toimintansa vastuullisuudesta. Yhteiskuntavastuu on ollut jo pidemmän aikaa muoti-ilmaus, jolla yritykset parantavat julkikuvaansa ja vakuuttavat toimivansa hyvin aikein. Tutkimusprofessori Raija Järvisen mukaan yhteiskuntavastuuta harjoittaa todellisuudessa vain harvat.

– Yhteiskuntavastuu toteutuu aika huonosti. Mielestäni on vain harvoja yrityksiä, jotka oikeasti harjoittavat yhteiskuntavastuuta. Sen sijaan on paljon firmoja, jotka täyttävät jonkinlaiset vähimmäiskriteerit, kuten toiminnan ekologisuuden ja verojen maksamisen, mutteivät ole oikeasti vastuullisia, hän sanoo.

Työoikeuden emeritusprofessori Tiitinen muistuttaa, että yrityksen yhteiskuntavastuu on vain moraalinen lupaus, mutta siitä ei koidu yritykselle mitään laillisia velvoitteita tai seuraamuksia.

– Yhteiskuntavastuu on moraalinormi, siihen ei juridiikka päde. Yritys voi ilmoittaa olevansa kuinka vastuullinen tahansa, mutta sillä ei ole juridiikan kanssa mitään tekemistä. Se on vain moraalinen ja eettinen kysymys, Tiitinen sanoo.

Irtisanomisten lasku
yhteiskunnan maksettavaksi

Kun ihmiset menettävät työnsä, heistä koituu yhteiskunnalle kuluja. Niinpä potkuja antanut yritys saattaa menestyä paremmin, mutta lasku siirtyy veronmaksajien maksettavaksi.

Nordean kohdalla on spekuloitu, että iäkkäämmät työntekijät halutaan saada ulos talosta korkeiden palkkojensa ja parempien lomaetujensa vuoksi.

– Irtisanottavista osa tullee työllistymään uudelleen, mutta osa on jo liian vanhoja löytääkseen uuden työpaikan. Ikäsyrjintää on Suomessa paljon, Raija Järvinen sanoo.

Professori Tiitinenkin otaksuu nuorten irtisanottavien työllistyvän toisiin tehtäviin ja muistuttaa, että yt-neuvotteluiden myötä vähennystarve saattaa myös pienentyä. Lisäksi osalle vähennettävistä työntekijöistä saatetaan sorvata eropaketit, jolloin lähtö tapahtuu vapaaehtoisesti. Osa jää kuitenkin työttömiksi, ainakin hetkellisesti.

– Ammattiliittoon kuuluvat työttömät saavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Liittoon kuulumattomat joutuvat normaalin työttömyyskorvauksen piiriin, ja aiheuttavat myös kotikuntansa sosiaalitoimelle kuluja. Ja tietenkin yhteiskunnan verotulot pienenevät, kun veronmaksajia joutuu työttömiksi, Raija Järvinen sanoo.

Yhteiskunnalle irtisanomisista aiheutuvia kokonaiskustannuksia kumpikaan ei osaa lähteä vielä tässä vaiheessa arvioimaan.

– Sitä, mitä yhteiskunnalle koituu, ei kukaan vielä uskalla yrittääkään ennustaa, Kari-Pekka Tiitinen sanoo.

31.8.2011 14:18
Toivo Martikainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (200)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ei ole oikein tuollainen. Yritysten pitää kantaa yhteiskunnallinen vastuunsa niinkuin julkinen sektorikin kantaa. Jälkimmäinen on pitänyt hyvää huolta kasvustaan ja henkilöstönsä asioista myös vaikeina aikoina.


Hyvä idea! Lisää liksaa potkujen sijasta.
Anonyymi: Nimetön 31.8.2011 14:29

Anonyymi
Jos irtisanominen tehdään hyvin hankalaksi, tulevat yritykset (vakinaisen) työvoiman palkkaamisessa huomattavasti varovaisemmiksi, tai jos vain mahdollista, palkkaavat sitä maissa, jossa siitä pääsee tarpeen vaatiessa myös eroon.

Yritysten ensisijainen tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, vaikka se monen mielestä niin väärin onkin.
Anonyymi: raaka peli 31.8.2011 14:32

Anonyymi
Kohta pomot pyllistelee ja backstagella on sikariholen pesurijono.
Anonyymi: Laman lapsi 31.8.2011 14:32

Anonyymi
Totuus on että muualla palkataan lisää ja Suomessa irtisanotaan.
Anonyymi: 767 31.8.2011 14:32

Anonyymi
Ei ole oikein tuollainen. Yritysten pitää kantaa yhteiskunnallinen vastuunsa niinkuin julkinen sektorikin kantaa. Jälkimmäinen on pitänyt hyvää huolta kasvustaan ja henkilöstönsä asioista myös vaikeina aikoina.

Hyvä idea! Lisää liksaa potkujen sijasta.


lisää virkaköpeja ja pirkkoja
Anonyymi: Nimetön 31.8.2011 14:33

Anonyymi
Onko se oikein, vai onko sillä edes väliä.

Kai pitäisi kysyä miksi tätä siedetään, tai tulevaisuuteen katsottaessa kuinka kauan tätä siedetään.
Anonyymi: Koska rytisee? 31.8.2011 14:33

Anonyymi
Ei oo mukava tilanne kun on parisataa tonnia lainaa ja yt päällä.
Anonyymi: Nimetön 31.8.2011 14:34

Anonyymi
Missä oli Kummilan toimitusjohtajan yhteiskuntavasuu kun hän vei firman kassasta 3 500 000? ja firma meni konkurssiin,400 omaa ja 1000 alihankkijaa työttömäksi.Tuomio yli 10 vuoden jahkailun jälkeen pari vuotta vankeutta.
Anonyymi: ex Kummilalainen 31.8.2011 14:34

Anonyymi
Yrityksen ainoa päämäärä on tuottaa
mahdollisimman suuri VOITTO, sen omistajille.
Siis, jos vähemmällä työntekijämäärällä tullaan
toimeen, niin olisi edesvastuutonta, omistajia
kohtaan, jos ei irtisanomissiin ryhdyttäisi.
Anonyymi: hoh hoijaa 31.8.2011 14:34

Anonyymi
"- Yhteiskuntavastuu on moraalinormi, siihen ei juridiikka päde. Yritys voi ilmoittaa olevansa kuinka vastuullinen tahansa, mutta sillä ei ole juridiikan kanssa mitään tekemistä. Se on vain moraalinen ja eettinen kysymys, Tiitinen sanoo."

pitäiskö firmat ajaa konkkaan? olisko se vastuullista?
Anonyymi: Nimetön 31.8.2011 14:35
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

22:00 Menitkö sairaana töihin? Ei olisi kannattanut
21:05 Uusi apu keliaakikoille: Laite tunnistaa gluteenin ruuasta
21:00 Digitoday Onko nyt tosi kyseessä? SETI tutkii outoa signaalia avaruudessa
20:47 Britannian hallitus: Apple tervetullut maahan
20:18 Kolme isoa teollisuusliittoa arvostelee lisäleikkauksia koulutukseen
19:45 Jorma Ollila: "Suomen toipuminen Euroopan hitaimpien joukossa"
19:32 AVI kielsi kiinteistönvälitysyrityksen toiminnan – LKV-tutkinnot puuttuivat
18:09 Keskituloisille perheille voi tulla iso lasku – hallitus päättää päivähoitomaksuista
17:53 Digitoday Applen Cook: Miljardien veromätky näkyy investoinneissa ja työpaikoissa
16:49 Öljyä löytyy nyt niukasti – tulossa hintapiikki?
16:34 Digitoday Ei niin nopeasti: EU huolestui Whatsappin muutoksesta
15:50 "Kreikan hallitus ei ole sitoutunut kunnolla tukipaketin ehtoihin"
15:41 Verotus muuttuu: Tästä syystä palautukset kilahtavat tilille normaalia aiemmin
14:58 Helsingin pörssissä on nyt melko hiljaista
14:35 Tanska leikkaa kasvuennustettaan Brexitin vuoksi
14:23 VR:n tulos parani – vihjaus uusista hinnanalennuksista
14:10 5 vinkkiä – näin työntekijän palkitseminen onnistuu
13:15 EU määräsi Applen maksamaan Irlannille jopa 13 miljardin euron mätkyt
13:08 Talousluottamus heilahti odotettua enemmän euroalueella
11:55 Ranskalaisministeri vaatii TTIP-neuvotteluiden keskeyttämistä
11:49 Digitoday IPhonen julkaisupäivä varmistui – tarvikevalmistaja otti ronskisti ennakkoa
11:28 Digitoday Facebook antoi potkut koko tiimille: Tuloksena katastrofi
11:18 Rakentamisen suhdannekäänteen rajuus yllätti alan etujärjestönkin
10:52 Tuhansille maksuhäiriömerkintä maksamattomien matkalippujen vuoksi
10:00 Raisiossa aloittaa torstaina kimppataksi, joka maksaa 5 euroa
09:56 Digitoday EU epäilee Applea ja Irlantia verokikkailusta: Yli miljardin mätkyt uhkaavat
08:58 Ilta-Sanomat Taajamajunat Riihimäen ja Tampereen välillä peruttu – liikenne takkuilee useamman päivän
08:44 Nordea: Suomalaiset tottuneet ajatukseen nousevasta eläkeiästä
08:38 Verottaja muistaa kirjeellä – veronpalautukselle uusi maksupäivä
08:06 Digitoday Opera varoittaa murrosta: Vahingot riippuvat käyttäjän omatoimisuudesta
Asiakastieto

Yhteistyössä