Kirjaudu ▼
 

Pitäisikö työttömän päästä pariksi viikoksi Thaimaahan?

Sari Gustafsson/Lehtikuva
Pitäisikö työttömän päästä pariksi viikoksi Thaimaahan?
Työtön voi lain mukaan lähteä lyhyelle ulkomaanmatkalle, jos ilmoittaa siitä te-toimistoon. Vakiintunut käytäntö on, että tämä tarkoittaa enintään viikkoa vuodessa. Valtiosääntöasiantuntijan mielestä rajoitus ei ole ongelmaton, koska perustuslain mukaan kansalaisilla on liikkumisvapaus.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Työttömyysturvaa nauttiva työtön ei saa lähteä yli viikon lomamatkalle ulkomaille menettämättä työttömyyspäivärahoja. Helsingin Sanomien mielipideosastolla on käyty viime aikoina keskustelua tämän linjauksen ongelmista.

Nimimerkillä kirjoittaneen opettajan mies on ollut työtön useita vuosia, eikä perhe pääse yhdessä yli viikon ulkomaanmatkalle, jota opettaja kokee tarvitsevansa päästäkseen kunnolla irti työpaineista.

Varatuomari Touko Metsä puolestaan kirjoitti, että perustuslaki takaa kansalaisille liikkumisvapauden, joten ketään ei voi estää lähtemästä.

Onko rajoitus siis perustuslain vastainen? Perustuslain asiantuntijat pitävät kysymystä hankalana.

– Ei voi automaattisesti sanoa, että se olisi perustuslain vastainen. Mutta sekin on liikaa sanottu, etteikö siinä olisi mitään perustuslakiin liittyvää ongelmallisuutta, valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén pohtii.

Hän painottaa, ettei tunne rajoituksen lainsäädännöllistä taustaa. Hidén muistuttaa, että työtöntäkään ei sinänsä kielletä lähtemästä pidemmälle lomamatkalle. Eräänlaista pakottamista voi olla tosin muukin kuin suoranainen kielto.

– Jos työttömyysturvaan liittyy menettämisuhkia, jos matkustaa tietyllä tavalla, silloin siinä on jonkinlaista rajoittavaa vaikuttamista.

Viikon kesto on
vakiintunut käytäntö

Työttömyysturvalain mukaan työtön voi lähteä satunnaiselle ja lyhyelle ulkomaanmatkalle, jonka aikana hän on tavoitettavissa ja kykenee kohtuullisessa ja tavanomaisessa ajassa ottamaan vastaan työtä tai koulutusta. Matkasta on ilmoitettava etukäteen työ- ja elinkeinotoimistoon.

Ylitarkastaja Timo Meling työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo, että vakiintuneen käytännön mukaan kesto on kuusi etuudenmaksupäivää vuoden aikana. 

– En osaa sanoa, missä vaiheessa valitusasteet ovat lähteneet tulkitsemaan, että se on kuusi maksupäivää. Mutta se on niin vakiintunut käytäntö valitusasteissa kuin olla ja voi.

Melingin mukaan asiaa ei ole säädetty perustuslain säätämisjärjestyksessä. Sitä hän ei tiedä, onko asia ollut perustuslakivaliokunnan tutkittavana aikoinaan.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Tässä ei puututa millään tavalla henkilön liikkumiseen, vaan ainoastaan siihen, millä edellytyksillä maksetaan työttömyysturvaa, Meling huomauttaa.

Ihmisen tavoittaa
vaikka napajäätiköltä

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta ei lähde asiaa tarkemmin tuntematta arvioimaan, onko käytäntö hyväksyttävä. Hän pitää sitä lähtökohdaltaan liikkumisvapauden rajoituksena, mutta liikkumisvapauttakin voi tietyin edellytyksin rajoittaa.

Hänen mukaansa olisi ensinnäkin tiedettävä, onko rajoitus laadittu perustuslakivaliokunnan myötävaikutuksella.

– Voisi tietenkin ajatella, että nykymaailmassa kännyköillä ja sähköposteilla pitäisi pystyä ihmiset tehokkaasti tavoittamaan, vaikka ihminen olisi napajäätiköllä.

Mikael Hidén huomauttaa, että paluu kotiin voi olla yhtä nopea esimerkiksi Ruotsista tai Virosta kuin jostain nurkasta Suomea.

– Toinen sanoo, että menee Australiaan kahdeksi viikoksi. Miten sieltä tulet nopeasti töihin, jos tarvitaan.  

Timo Melingin mukaan normilla on ollut hyvä tarkoitus, jotta työttömätkin pääsevät tietyin reunaehdoin reissuun. Matkustamista kotimaassa ei ole rajoitettu.

– Jos helsinkiläinen on Lapissa, hän on kuitenkin Suomen työmarkkinoilla. Kotimaanmatkojen osalta olisi mahdotonta, jos kaikki työttömät ilmoittelisivat, milloin lähtevät mökille.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (367)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 37
EdellinenSeuraava

Anonyymi
No ei työttömällä ole rahaa matkustella, ainakaan minulla. Suurta luksusta on rahaa jää yli pääsee käväiseen haaparannalla.
Anonyymi: mk 11.10.2010 14:50

Anonyymi
Työttömyyskorvaukset ovat kyllä liian suuria, jos niistä jää ylimääräistä matkustamiseenkin.
Anonyymi: Nimetön 11.10.2010 14:51

Anonyymi
Tottakai!! Näin teen minä, työtön, asuntotulo netto 50.000 euroa / vuosi (arvonnousu). Tänä vuonna maltilliset 6700 euroa / kk arvonnousua, tehkää te tyhmät töitä, minä elän arvonnousulla !
Anonyymi: Minna 35v 11.10.2010 14:55

Anonyymi
Ei pitäisi. Työttömät pitäisi laittaa töihin jotta voisivat itse maksaa matkansa sitten ansaituilla lomillaan!
Anonyymi: fedsgfagfd 11.10.2010 14:55

Anonyymi
Työttömyyskorvaukset ovat kyllä liian suuria, jos niistä jää ylimääräistä matkustamiseenkin.


Tuskin se työtön korvauksilla rahoittaa matkansa, vaan se toinen puoliso, jolla ehkä on työpaikka. Mutta on se kummallista, jos työtön ei voisi lähteä vähäksi aikaa nuppia tuulettamaan: jos henkilö on työtön, sehän tarkoittaa että häntä ei tarvita työmarkkinoilla - muutenhan hän olisi töissä!

Ihmisten liikkumista ei voida rajoittaa, mutta toisaalta eihän tässä ole kyse mistään kielloista.
Anonyymi: Klaukkalan mies 11.10.2010 14:57

Anonyymi
No niin kauan kun työttömien alkoholin ja tupakan ostamiseen ei puututa, niin ko. opettajan miehen tapauksessa on pöyristyttävää rajoittaa viikkoon. Periaatteella, jos ei sitä toiminnan järkevyyttä muutenkaan valvota, niin miksi sitten matkustusta? :|
Anonyymi: Itse olette pankkijä 11.10.2010 14:57

Anonyymi
Tottahan ihminen saa matkustaa minne haluaa. Mutta Suomessa työttömänä työnhakijana olevan ei kuulu saada nostaa työttömyyspäivärahaa veronmaksajalta lomaillessaan Thaimaan pornorannoilla tai muualla ulkomailla . Lomamatkat maksetaan omasta pussista, kai tuo nyt on jokaiselle selvää.
Anonyymi: lapualainen 11.10.2010 14:58

Anonyymi
On aikoihin eletty, työttömille ulkomaanlomia! Vankilassa annetaan jopa paatuneille murhamiehille lomia ja nyt ilmeisesti siviilissä täytyisi sen alkoholisoituneen elämäntapatyöttömänkin päästä vähintään kerran vuodessa rentoutumaan Thaimaan aurinkoon. Veronmaksajien rahoilla luonnollisesti.

Mikä helvetti siinä on niin vaikea ymmärtää että omilla rahoilla saa matkustaa aivan vapaasti vaikka maailman ympäri, ja ne yhteiskunnan antamat tuet ovat ainakin alunperin tarkoitettu perusvälttämättömyyksiin eli ruokaan ja vuokraan, ei viinaan ja Thaimaanlomiin. Ja sitä omaa rahaa saa niin helposti kuin menemällä töihin. Jos ei työnteko kiinnosta niin ei sitten tarvitse mihinkään Thaimaaseen lähteä. Ottaa niin päähän jo se, että työttömille pummeille sallitaan viinanhakureissut Tallinnaan. Jos minulta kysytään niin maastapoistumisen edellytyksenä saisi olla pysyvä työpaikka, jos ei sitä löydy niin saa poistua mutta takaisin ei sitten tarvitse tulla!
Anonyymi: pummien elättäjä 11.10.2010 14:58

Anonyymi
Tottakai voi.
Itse jäin työttömäksi juuri ja talven Thaimaa loma
perheen kanssa on edessä. Matka maksettu ja poissa ollaan pari viikkoa joulun molemminpuolin.
En tietystikään ilmoita lomasta liittoon enkä työkkäriin. Eihän ne edes ole töissä silloin pyhien aikana.
Anonyymi: työtön matkailija 11.10.2010 14:58

Anonyymi
Jos kerran raha ei ole esteenä, niin työttömyys pitäisi voida keskeyttää. Vähän kuin auton liikennekäytöstä poisto. Väliaikainen työmarkkinoilta poisto ja hyvätuloisen vaimon kanssa pitkille lomille.
Anonyymi: Trafia 11.10.2010 14:59
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 37
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

16:55 DI: Nokian alamäki vauhditti Suomen pelialaa
15:27 HS: Rinne keskittyy työllisyyteen ja tasa-arvoon
11:30 Lehdet: Mepit suunnittelevat Googlen pilkkomista
10:12 FT: Englannin keskuspankki tutkii manipulointiepäilyjä
09:27 Huhtamäki myy kalvoliiketoimintansa Saksaan
06:37 Näkökulma Dromedaari ei kelpaa, takkiin tarvitaan kameli
05:20 Uutiskommentti Voisiko venäläinen Norilsk Nickel ostaa Talvivaaran?
05:16 Digitoday Nokia vai Jolla?
05:11 Haluatko matkustaa Tallinnaan umpitunnelissa?
05:10 Digitoday LG G Watch R -älykello - Kun pelkkä ulkonäkö ei riitä
05:01 Vertailu Vielä ehdit joulumatkalle ja näin paljon se maksaa
21.11. Pikkujouluista pois jääminen voi olla yhtä paha virhe kuin kännissä örveltäminen
21.11. Kiina lopetti maailman vanhimman monopolin
21.11. "Ihmiskunta voi jakaantua komeaan yläluokkaan ja peikkojen alaluokkaan"
21.11. Ekonomisti: EKP lähetti voimakkaan viestin uusista toimista
21.11. Toyotalla 400 000 auton takaisinkutsu palovaaran takia
21.11. "Jos Suomi olisi yritys, se kaipaisi täyskäännöstä"
21.11. Kiinan yllätys kannustaa riskeihin
21.11. Selvästi halvempaa bensaa? Moottorikikka voi halventua tuhansilla
21.11. Draghin puhe sysäsi euron laskuun
21.11. Eduskunnasta +30 000 euroa tuloihin
21.11. Pörssissä hulinat Kiinan koronlaskun jälkeen – Kone ennätyskorkealle
21.11. Haastattelu Mitä yhteistä on pankkiireilla ja rekkakuskeilla?
21.11. Öljyn hinta kääntyi nousuun Kiinan laskettuja korkoja
21.11. Kiinalta iso liike: Korkoja laskettiin
21.11. Ilta-Sanomat Ukraina: Venäjältä ammuttiin rajan yli tykkitulta
21.11. Digitoday Kännyköille uusi lasi – joka viides hajosi yhtiön omissa testeissä
21.11. "Johto on vieraantunut työntekijöiden todellisuudesta"
21.11. Yle: Metsäyhtiöiden kartelli käräjäoikeuteen
21.11. Tätä välittäjät manaavat: Ruotsalaiset joutuvat lyhentämään asuntolainaa
Asiakastieto

Yhteistyössä