Kirjaudu ▼
 

Pitäisikö työttömän päästä pariksi viikoksi Thaimaahan?

Sari Gustafsson/Lehtikuva
Pitäisikö työttömän päästä pariksi viikoksi Thaimaahan?
Työtön voi lain mukaan lähteä lyhyelle ulkomaanmatkalle, jos ilmoittaa siitä te-toimistoon. Vakiintunut käytäntö on, että tämä tarkoittaa enintään viikkoa vuodessa. Valtiosääntöasiantuntijan mielestä rajoitus ei ole ongelmaton, koska perustuslain mukaan kansalaisilla on liikkumisvapaus.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Työttömyysturvaa nauttiva työtön ei saa lähteä yli viikon lomamatkalle ulkomaille menettämättä työttömyyspäivärahoja. Helsingin Sanomien mielipideosastolla on käyty viime aikoina keskustelua tämän linjauksen ongelmista.

Nimimerkillä kirjoittaneen opettajan mies on ollut työtön useita vuosia, eikä perhe pääse yhdessä yli viikon ulkomaanmatkalle, jota opettaja kokee tarvitsevansa päästäkseen kunnolla irti työpaineista.

Varatuomari Touko Metsä puolestaan kirjoitti, että perustuslaki takaa kansalaisille liikkumisvapauden, joten ketään ei voi estää lähtemästä.

Onko rajoitus siis perustuslain vastainen? Perustuslain asiantuntijat pitävät kysymystä hankalana.

– Ei voi automaattisesti sanoa, että se olisi perustuslain vastainen. Mutta sekin on liikaa sanottu, etteikö siinä olisi mitään perustuslakiin liittyvää ongelmallisuutta, valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén pohtii.

Hän painottaa, ettei tunne rajoituksen lainsäädännöllistä taustaa. Hidén muistuttaa, että työtöntäkään ei sinänsä kielletä lähtemästä pidemmälle lomamatkalle. Eräänlaista pakottamista voi olla tosin muukin kuin suoranainen kielto.

– Jos työttömyysturvaan liittyy menettämisuhkia, jos matkustaa tietyllä tavalla, silloin siinä on jonkinlaista rajoittavaa vaikuttamista.

Viikon kesto on
vakiintunut käytäntö

Työttömyysturvalain mukaan työtön voi lähteä satunnaiselle ja lyhyelle ulkomaanmatkalle, jonka aikana hän on tavoitettavissa ja kykenee kohtuullisessa ja tavanomaisessa ajassa ottamaan vastaan työtä tai koulutusta. Matkasta on ilmoitettava etukäteen työ- ja elinkeinotoimistoon.

Ylitarkastaja Timo Meling työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo, että vakiintuneen käytännön mukaan kesto on kuusi etuudenmaksupäivää vuoden aikana. 

– En osaa sanoa, missä vaiheessa valitusasteet ovat lähteneet tulkitsemaan, että se on kuusi maksupäivää. Mutta se on niin vakiintunut käytäntö valitusasteissa kuin olla ja voi.

Melingin mukaan asiaa ei ole säädetty perustuslain säätämisjärjestyksessä. Sitä hän ei tiedä, onko asia ollut perustuslakivaliokunnan tutkittavana aikoinaan.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Tässä ei puututa millään tavalla henkilön liikkumiseen, vaan ainoastaan siihen, millä edellytyksillä maksetaan työttömyysturvaa, Meling huomauttaa.

Ihmisen tavoittaa
vaikka napajäätiköltä

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta ei lähde asiaa tarkemmin tuntematta arvioimaan, onko käytäntö hyväksyttävä. Hän pitää sitä lähtökohdaltaan liikkumisvapauden rajoituksena, mutta liikkumisvapauttakin voi tietyin edellytyksin rajoittaa.

Hänen mukaansa olisi ensinnäkin tiedettävä, onko rajoitus laadittu perustuslakivaliokunnan myötävaikutuksella.

– Voisi tietenkin ajatella, että nykymaailmassa kännyköillä ja sähköposteilla pitäisi pystyä ihmiset tehokkaasti tavoittamaan, vaikka ihminen olisi napajäätiköllä.

Mikael Hidén huomauttaa, että paluu kotiin voi olla yhtä nopea esimerkiksi Ruotsista tai Virosta kuin jostain nurkasta Suomea.

– Toinen sanoo, että menee Australiaan kahdeksi viikoksi. Miten sieltä tulet nopeasti töihin, jos tarvitaan.  

Timo Melingin mukaan normilla on ollut hyvä tarkoitus, jotta työttömätkin pääsevät tietyin reunaehdoin reissuun. Matkustamista kotimaassa ei ole rajoitettu.

– Jos helsinkiläinen on Lapissa, hän on kuitenkin Suomen työmarkkinoilla. Kotimaanmatkojen osalta olisi mahdotonta, jos kaikki työttömät ilmoittelisivat, milloin lähtevät mökille.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (367)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 37
EdellinenSeuraava

Anonyymi
No ei työttömällä ole rahaa matkustella, ainakaan minulla. Suurta luksusta on rahaa jää yli pääsee käväiseen haaparannalla.
Anonyymi: mk 11.10.2010 14:50

Anonyymi
Työttömyyskorvaukset ovat kyllä liian suuria, jos niistä jää ylimääräistä matkustamiseenkin.
Anonyymi: Nimetön 11.10.2010 14:51

Anonyymi
Tottakai!! Näin teen minä, työtön, asuntotulo netto 50.000 euroa / vuosi (arvonnousu). Tänä vuonna maltilliset 6700 euroa / kk arvonnousua, tehkää te tyhmät töitä, minä elän arvonnousulla !
Anonyymi: Minna 35v 11.10.2010 14:55

Anonyymi
Ei pitäisi. Työttömät pitäisi laittaa töihin jotta voisivat itse maksaa matkansa sitten ansaituilla lomillaan!
Anonyymi: fedsgfagfd 11.10.2010 14:55

Anonyymi
Työttömyyskorvaukset ovat kyllä liian suuria, jos niistä jää ylimääräistä matkustamiseenkin.


Tuskin se työtön korvauksilla rahoittaa matkansa, vaan se toinen puoliso, jolla ehkä on työpaikka. Mutta on se kummallista, jos työtön ei voisi lähteä vähäksi aikaa nuppia tuulettamaan: jos henkilö on työtön, sehän tarkoittaa että häntä ei tarvita työmarkkinoilla - muutenhan hän olisi töissä!

Ihmisten liikkumista ei voida rajoittaa, mutta toisaalta eihän tässä ole kyse mistään kielloista.
Anonyymi: Klaukkalan mies 11.10.2010 14:57

Anonyymi
No niin kauan kun työttömien alkoholin ja tupakan ostamiseen ei puututa, niin ko. opettajan miehen tapauksessa on pöyristyttävää rajoittaa viikkoon. Periaatteella, jos ei sitä toiminnan järkevyyttä muutenkaan valvota, niin miksi sitten matkustusta? :|
Anonyymi: Itse olette pankkijä 11.10.2010 14:57

Anonyymi
Tottahan ihminen saa matkustaa minne haluaa. Mutta Suomessa työttömänä työnhakijana olevan ei kuulu saada nostaa työttömyyspäivärahaa veronmaksajalta lomaillessaan Thaimaan pornorannoilla tai muualla ulkomailla . Lomamatkat maksetaan omasta pussista, kai tuo nyt on jokaiselle selvää.
Anonyymi: lapualainen 11.10.2010 14:58

Anonyymi
On aikoihin eletty, työttömille ulkomaanlomia! Vankilassa annetaan jopa paatuneille murhamiehille lomia ja nyt ilmeisesti siviilissä täytyisi sen alkoholisoituneen elämäntapatyöttömänkin päästä vähintään kerran vuodessa rentoutumaan Thaimaan aurinkoon. Veronmaksajien rahoilla luonnollisesti.

Mikä helvetti siinä on niin vaikea ymmärtää että omilla rahoilla saa matkustaa aivan vapaasti vaikka maailman ympäri, ja ne yhteiskunnan antamat tuet ovat ainakin alunperin tarkoitettu perusvälttämättömyyksiin eli ruokaan ja vuokraan, ei viinaan ja Thaimaanlomiin. Ja sitä omaa rahaa saa niin helposti kuin menemällä töihin. Jos ei työnteko kiinnosta niin ei sitten tarvitse mihinkään Thaimaaseen lähteä. Ottaa niin päähän jo se, että työttömille pummeille sallitaan viinanhakureissut Tallinnaan. Jos minulta kysytään niin maastapoistumisen edellytyksenä saisi olla pysyvä työpaikka, jos ei sitä löydy niin saa poistua mutta takaisin ei sitten tarvitse tulla!
Anonyymi: pummien elättäjä 11.10.2010 14:58

Anonyymi
Tottakai voi.
Itse jäin työttömäksi juuri ja talven Thaimaa loma
perheen kanssa on edessä. Matka maksettu ja poissa ollaan pari viikkoa joulun molemminpuolin.
En tietystikään ilmoita lomasta liittoon enkä työkkäriin. Eihän ne edes ole töissä silloin pyhien aikana.
Anonyymi: työtön matkailija 11.10.2010 14:58

Anonyymi
Jos kerran raha ei ole esteenä, niin työttömyys pitäisi voida keskeyttää. Vähän kuin auton liikennekäytöstä poisto. Väliaikainen työmarkkinoilta poisto ja hyvätuloisen vaimon kanssa pitkille lomille.
Anonyymi: Trafia 11.10.2010 14:59
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 37
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

21:56 Hengenvaarallinen vika virtalukossa vie General Motorsin oikeuteen vielä monta kertaa
21:29 Venäjä kaavailee uusia veronkorotuksia – haluaa säästää hätärahastot
20:46 Ryanair ottaa käyttöön kovat keinot: Aikoo myydä selvästi halvemmalla
20:09 Heureka aloittaa ison vientiponnistuksen
19:29 Lapset saivat iho-oireita Happy Meal -lelusta – McDonald's vetää takaisin
18:53 Yellen: Edellytykset koronnostolle ovat vahvistuneet
17:49 Kahvilajätti alkoi myydä kylmää kahvia – nuoret innostuivat
17:20 Digitoday IPhone mullistuu: Nyt lähtee kuulokeliitäntä – ensi vuonna kotinappi?
16:38 Tilaukset saaneet Kone ja Lehto etenevät pörssissä
16:03 Epäily Espoossa: Danske Bankin virkailija kavalsi satoja tuhansia euroja
15:14 Digitoday Nämä asiat tiedetään salaperäisestä iPhonen-murtajasta
14:52 Miksi Suomen työpaikat eivät täyty? Tohtorikolmikolta armoton selitys
14:18 Lentoyhtiö määrää uutuuskoneensa maahan – moottoreissa ongelmia
13:49 Digitoday Kannattaa tehdä: Näin estät Whatsappia antamasta numeroasi Facebookille
12:32 Britannian talous jatkoi vaimeaa kasvuaan – Brexitin vaikutukset eivät vielä näy
11:49 Digitoday IPhone-hälytys: "Nyt on syytä paniikkiin"
11:21 VW:n sopu amerikkalaisten autokauppiaiden kanssa voi maksaa yli miljardi euroa
11:09 Digitoday 26 vuotta siinä kesti: Klassikkopeli murtautuu ulos Windowsista
10:32 Rakennuslupien määrässä hurja hyppäys – asuntoluvat +23 %
09:46 Digitoday Tämä on vakavaa: iPhonet murrettu – Apple kehottaa päivittämään
09:46 Synkkä arvio: Trumpin voitto voi aiheuttaa maailmanlaajuisen taantuman
09:27 Lehto rakentaa majoitustilat 1000:lle ydinvoimalatyömaan työntekijälle
08:32 Kone sai suuren tilauksen – yli 200 hissiä Kiinaan
08:23 KL: Vuokra-asuntojen omistajat syyttävät kuntia vuokrien noususta
07:51 LM:n kysely: Haastajat jäävät kauas Rinteestä
07:12 Kolumni Navigaattori ajaa kartan ohi
06:04 Digitoday Syyte rapsahti porilaisnaiselle: Julkaisi valheellisia tietoja Kuvake.netissä
06:01 Analyysi Menetetyn vuosikymmenen saldo: valtionvelka kolminkertaistui – työttömyys ei selitä
25.8. Uutuuskoneen lentoja perutaan – syöpyvätkö moottorit?
25.8. Kuluttaja, näin verkkokauppa houkuttelee sinua ostoksille
Asiakastieto

Yhteistyössä