Kirjaudu ▼
 

Naiskolmikko vaatii tupakkayhtiöitä tilille

Pekka Sakki/Lehtikuva
Naiskolmikko vaatii tupakkayhtiöitä tilille
Professori Erkki Aurejärvi saapuu Helsingin käräjäoikeuteen, jossa alkoi kevytsavukkeita koskevan oikeudenkäynnin pääkäsittely.
Tupakkayhtiöt oikeuteen haastaneet kolme naista vaativat yhtiöiltä Helsingin käräjäoikeudessa yhteensä 350 000 euron korvauksia.
3.3.2008 11:51 (päivitetty 17:05)
STT
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kolmen naisen oikeustaisto kahta tupakkayhtiötä vastaan alkoi maanantaina korvausvaatimusten perusteluilla. Kolmikko vaatii yhtiöiltä yhteensä 350 000 euron korvauksia tupakoinnin terveyshaitoista.

Naisia edustava siviilioikeuden emeritusprofessori Erkki Aurejärvi katsoo, että yhtiöt ovat muun muassa salanneet ja kiistäneet tupakan terveysriskit.

Toinen keskeinen perustelu korvausvaatimuksille on 1970-luvun kevytsavukemainonta, joka oli naisten mielestä harhaanjohtavaa. Kaksi kantajista vaihtoi tuohon aikaan kevytsavukkeisiin, joita yhtiöt mainostivat muita savukkeita terveellisemmiksi. Aurejärven mukaan yhtiöt tiesivät jo tuolloin, että kevytsavukkeet ovat yhtä vaarallisia.

Tämän lisäksi kantajien kokoamassa syntilistassa mainitaan tupakkayhtiöiden alaikäisiin kohdistuva tupakkamarkkinointi, nikotiiniriippuvuuden voimistaminen polttajissa sekä passiivisen tupakoinnin vaarojen kiistäminen.

Teini-iästä tupakoineet naiset ovat kaikki sairastuneet vakaviin keuhkosairauksiin. Kaksi heistä on syntynyt 1950-luvulla ja yksi 1940-luvulla. Nyt he haluavat yhtiöt vastuuseen terveyshaitoista. Kaikilla on keuhkoahtaumatauti, ja kaksi on sairastanut keuhkosyövän. Yksi kolmikosta polttaa yhä.

Kantajia oli alun perin neljä, mutta yksi heistä ehti kuolla valmisteluprosessin aikana. Jo pelkästään käräjäoikeudessa juttu on ollut vireillä lähes kolme vuotta.

Vastaajina kiistassa ovat Amer Sports sekä British American Tobacco Nordic (BAT). Amer luopui muutama vuosi sitten tupakkabisneksestä.
Yhtiöt kiistävät kaikki vaateet. Niiden asianajajat eivät suostuneet maanantaina kommentoimaan asiaa. Yhtiöt esittävät omat näkemyksensä käräjäoikeudessa torstaina.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Aurejärvi esitteli väitteiden tueksi lehtileikkeitä, joissa lääketieteen suomalaisasiantuntijat puhuvat tupakoinnin terveysriskeistä. Esimerkkejä löytyi 1950-luvulta viime vuoteen asti.

Lehtijutuissa tupakkayhtiöiden edustajat kiistävät tai vähättelevät tupakoinnin vaarallisuutta. Tuoreimmassa lehtileikkeessä BAT:n tiedottaja epäili, ettei lääketiede pysty koskaan riittävästi todistamaan passiivisen tupakoinnin vaarallisuutta.

Aurejärven mukaan esimerkiksi Amer myönsi julkisesti tupakan ja syövän yhteyden vasta 2001. Emeritusprofessori viittasi oikeudessa myös yhtiöiden omaan tutkimuskoneistoon, jonka resurssit ovat moninkertaiset verrattuna koululääketieteen nikotiinitutkimukseen. Tällä hän myös perusteli, että yhtiöillä on ollut runsaasti tietoa tupakoinnin vaaroista.

Vastaajat ovat kiistäneet nämäkin väitteet aiemmin kirjallisesti, ja yhtiöt ovat korostaneet harjoittaneensa aina laillista liiketoimintaa ja noudattaneensa lakia. Amerin mukaan Suomessa on tiedetty 1950-luvulta asti yleisesti tupakan terveysriskeistä.

Juttua puidaan tiiviisti koko kevät. Kiistan osapuolien loppulausuntoihinkin on varattu neljä päivää, ja niiden aika on toukokuun lopussa. Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa aikaisintaan syksyllä.

3.3.2008 11:51 (päivitetty 17:05)
STT
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (14)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kessunimailijoille ei tarvi maksaa penniäkään. Mitäs idiootit menivät pilaamaan terveytensä, ja vielä maksoivat siitä tuhansia euroja vuodessa. Terve menoa!
Anonyymi: Kerran nuuskaa kokei 3.3.2008 13:28

Anonyymi
Kevytsavukkeilla tupakkayhtio luo vaikutelman terveydelle vahemman haitallisesta tuotteesta. On hyva etta tahan markkinointitemppuun kiinnitetaan huomiota.

Entisena light rookien polttajana tunnustan, etta tuo kasitys vahemman vahingollisesta tupakasta rauhoitti mieltani.
Anonyymi: Go Aurejarvi 3.3.2008 13:54

Anonyymi
On näköjään iskenyt tämä amerikkalaisten tyhmyys tännekin puolelle maapalloo.
Anonyymi: Setä 3.3.2008 13:55

Anonyymi
Korvaukset ovat paikallaan.

Itse olen alkoholisti. Haluaisin hakea panimolta korvauksia. Pullon etiketissä ei lukenut, että alkoholi on haitallista ja aiheuttaa riippuvuutta.
Anonyymi: invalidi 3.3.2008 14:39

Anonyymi
Naurettavaa!! Johan on aikoihin eletty, sanon vaan! Kuka käskee syöpäkääryleitä polttamaan? Kyllä taas palaa aikaa ja varsinkin rahaa jonninjoutavaan oikeudenkäyntiin. Johan tämä menisi konkurssiin, jos kaikki juopot alkaisivat hakea korvausta viinan aiheuttamista terveyshaitoista. Sitten voisivat taas raittiit hakea hyvitystä juoppojen hyysäämiseen ja ensiapukäynteihin + sairaalahoitoon menneistä verorahoista. Miksi yleensä oikeus ottaa tuollaisen asian käsittelyyn, kun tärkeämmät asiat makaavat jonossa odottamassa päätöstä.

Ei latin latia korvauksia tästä syystä. Grrrrrrrrrrrrrrr....
Anonyymi: No voihan........!! 3.3.2008 14:49

Anonyymi
Lyhyessa ajassa taman oikeudenkaynnin uutisoinnin ymparille on syntynyt keskustelua, jossa sotketaan pointit sivuseikoilla, manipuloidaan yleista mielipidetta ja esitetaan kaikki tupakkayhtioita kritisoivat kanteet, kommentit ja henkilot naurettavassa valossa.

Se onko Aurejarvi julkisuushakuinen, kanteen nostaneet rahanahneita tai oikeudenkaynti amerikkalaista holmoilya, on taysin sivuseikka sen rinnalla, etta tupakkayhtiot valmistavat terveydelle vahingollista tuotetta ja markkinoivat niita laskelmoidun petollisesti "kevytsavukkeina".

Jos taman disinformaation levityskampanjan takana on kessufirmoja, olen entista vakuuttuneempi etta Aurejarvi on loytanyt tupakkayhtioiden akilleen kantapaan. Se koira alahtaa, johon kalikka kalahtaa.
Anonyymi: BAT Nordicin pr-asia 3.3.2008 15:05

Anonyymi
Oma isäpappani (synt. -35) on polttanut koko ikänsä ja hän kyllä sanoi, että tupakoinnin vaaroista tiedettiin jo varsin varhain. Hänkin jo nuorena kloppina oli kuullut, että aiheuttaa mahdollisesti syöpää. Ja sanoohan se terve maalaisjärkikin, että savun hengittäminen ei voi olla kovin fiksua. Näille naisille ei tarvitse antaa latin latia.
Anonyymi: Ali-kessu 3.3.2008 15:05

Anonyymi
Eihän se ole mikään ihme, että ihminen, joka polttaa tupakkaa ja menettää sen vuoksi terveytensä, haastaa tuotteen valmistajan oikeuteen. Siihen hänellä on oikeus ja oikeusvaltiossa asia on tutkittava ja tarvittaessa määrättävä korvaus.
Se on ihme, miten tälläkin palstalla suhtaudutaan siihen, että joku haastaa bisnesfirman oikeuteen. Näyttää siltä, että suurin osa kommenteista tuomitsee korvaukset.
Miksi? Eihän se ole pois näiltä kommentaattoreilta. Olisitte itse polttaneet, eikä se ole vieläkään myöhäistä...niin ei tarvitse kadehtia.
Voi tätä kateellista kansaa,. Kadehditaan tosissaan syöpäsairaita, jotka vaativat sairautensa aiheuttajalta korvauksia.
Anonyymi: Aatteleppa ite 3.3.2008 16:27

Anonyymi
Tupakkateollisuus on syyllistynyt moniin synteihin, mutta päävastuu on silti tupakoitsijoilla. Kyllä kaikkien on pitänyt tietää jo 1970-luvulla, että tupakointi on hyvin vaarallista.
Anonyymi: Päävastuu tupakoitsi 3.3.2008 17:17

Anonyymi
Jokainen ihminen saa onnekseen tehdä OMAT päätökset täällä länsimaissa. Kukaan ei tupakkaa rouvien suuhun työntänyt. Ja jos järki ei sano, että savun hengittäminen on epäterveellistä niin se on oma moka se.

Kaikki firmat ovat bisnesfirmoja. Jotkut ovat pienempiä ja jotkut ovat isompia. Taitavat rouvat olla ahneita ja kateellisia kun firmoilla menee niin hyvin toisten ihmisten kustannuksella.

Tänä päivänä voidaan haastaa melkeinpä jokainen yhtiö oikeuteen terveyden perusteella. En tiennyt että jos juon 10 pulloa limsaa, että siitä voi lihoa ja mahdollisesti saada sokeritauti jne. Esimerkkejä löytyy pilvin pimein.
Anonyymi: Tuoppi 3.3.2008 18:15
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

18:54 Näin Norjassa: Kruunu sen kuin vahvistuu ja inflaatio puksuttaa vahvana
18:12 Opiskelijan syöpäkuolema muutti mainonnan sääntöjä Kiinassa – hakukonejätti Baidun tulos romahti
17:36 Elon Musk kehui 87 vuotta vanhaa kirjaa – harvinaisuus myytiin hetkessä loppuun ja hinta pomppasi 1 500 %
17:07 Googlelta selvä tulosparannus – tukea mainostuloista
16:58 Euroalueen talouskasvu ylsi odotuksiin – työttömiä 16,3 miljoonaa
16:43 Digitoday Putinin mahdoton nettihaaste: FSB keksi jo ratkaisun?
16:11 Yhdysvaltain talouskasvu jäi roimasti odotuksista
15:52 Pörssi loivassa laskussa – tappiolle jäänyt Pöyry -8 %
15:41 Monte dei Paschille pelastus yllättävältä suunnalta – jenkkipankit odottavat enää EKP:n lupaa
15:04 Taloyhtiöt ottavat lainaa ennätystahtia – kotitalouksien velkataakka kasvaa nyt kahta kautta
14:30 Turkulaisyrityksille jättitilaus matkustajalaivan suunnittelusta
14:15 Microsoftin Suomi-yt:t osuivat pahimmin 1 441 työntekijään – EU-komissio tukee miljoonilla
14:12 Lentoyhtiöjätti IAG:n tulos parani – varoittaa tulevaisuudesta
13:49 Digitoday LM: Helsingissä saa nyt olutta 500 euron viinarannekkeella – viranomaiset ihmeissään
12:41 Digitoday Mercedes-Benz peruu E-sarjan mainoksiaan: Syytetään harhaanjohtamisesta
11:48 Kuka tahansa työtön ei saa opiskella – Akava: Lupaprosessi on vaikea ja mielivaltainen
11:25 Brexit-äänestys painoi Ilmarisen sijoitustuottoja – olivat kuitenkin plussalla
11:00 Teräsjätin tulos koheni
10:53 Digitoday Pankin it-guru kosti potkut rajusti: Saa miettiä tekoaan koko elämänsä
10:33 Digitoday Miljardimätky uhkaa Facebookia – verottaja lähetti karhukirjeen
09:48 Microsoft leikkaa puhelinliiketoiminnasta vielä 2 850 työpaikkaa – ei koske enää Suomea
09:25 Kolumni Riistoyrittäjät parlamentin hampaissa
09:09 Pöyry painui tappiolle
06:05 Analyysi Pelätyt stressitestit julki tänään – EU valmistautuu jättipankin alasajoon
28.7. Kauppahinta hipoo pilviä – tästä huvilasta povataan kaikkien aikojen kalleinta
28.7. Fordin tulos jäi odotuksista USA:n markkinoiden jarruttaessa
28.7. Digitoday Oletko kuullut tästä puhelimesta? Toimitukset kasvoivat toisella neljänneksellä 137 %
28.7. Tarkastusvirasto: IMF oli liian optimistinen eurokriisin hoidossa
28.7. Raha kasaantuu rikkaille – joka kolmas monacolainen on miljonääri
28.7. Digitoday Uusi "palvelu" ei lupaa hyvää: Räjähtävätkö kiristysohjelmat käsiin?
Asiakastieto

Yhteistyössä