Kirjaudu ▼
 

Säädettävät pöydät tulivat työpaikoille – mutta osaatko hyödyntää niitä riittävästi?

Veikko Kähkönen
Säädettävät pöydät tulivat työpaikoille – mutta osaatko hyödyntää niitä riittävästi?
Säätöpöydällä voi vähentää istumista töissä. Se kuitenkin vaatii viitsimistä ja jaksamista työntekijältä. Pöytien terveyshyödyistä ei ole selvää tutkimusnäyttöä.
29.3.2016 06:03
Miia Esa
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Istumisen vaaroista on puhuttu paljon viime vuosina. Samaan aikaan monille työpaikoille on hankittu säädettäviä sähköpöytiä, joita voi käyttää joko istuen tai seisoen.

Toimistokalusteita valmistavan Martelan myymien sähköpöytien suhteellinen osuus on lähes kolmikertaistunut viime vuosien aikana, kertoo yhtiön markkinointi- ja vastuullisuusjohtaja Minna Andersson.

Hänen mukaansa reilut kaksi kolmasosaa yhtiön myymistä työpöydistä on nykyisin sähköpöytiä. Monitilatoimistojen myötä myös esimerkiksi puolikorkeiden pistäytymispöytien osuus on kasvanut.

Martela Oyj Työterveyslaitos
Taloustiedot
Y-tunnus 0114891-2
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 8,800
Muutos € +0,650
Muutos % +7,98
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

– Nykyisin uusiin kohteisiin toimitetaan lähes aina sähköpöytiä, Andersson kertoo Taloussanomille.

Vaikka sähköpöydän avulla voi vähentää istumista, ei ole selvää, kuinka aktiivisesti ihmiset hyödyntävät tätä mahdollisuutta.

Korkeussäädettävien työpöytien mahdollisista terveyshyödyistä on vain hyvin heikkoa tutkimusnäyttöä. Tämä selviää kansainvälisen tutkijaverkoston Cochranen katsauksesta, jossa käytiin läpi 20 tutkimusta.

Sähköpöytien hyötyjä tutkittiin kuudessa tutkimuksessa, joissa oli yhteensä 218 osallistujaa. Tutkimuksissa tuli ilmi, että ne, jotka käyttivät korkeussäädettävää työpöytää, istuivat työpäivän aikana keskimäärin 30 minuutista kahteen tuntiin vähemmän kuin ihmiset, jotka käyttivät perinteistä työpöytää.

Korkeussäädettävät työpöydät myös vähensivät sekä istumista koko päivän aikana että 30 minuuttia tai pidempään kestävien istumisjaksojen määrää.

Sähköpöydät sopivat monelle

Tutkijat havaitsivat heikkolaatuista näyttöä myös siitä, että neuvonta voi vähentää istumista hieman eli keskimäärin noin 30 minuuttia työpäivän aikana.

– Tutkimusten perusteella johtopäätöksemme oli, että sähköpöydän avulla voit todennäköisesti vähentää istumista, mutta epäselvää on, kuinka paljon, sanoo tutkimusryhmään kuulunut Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Jos Verbeek.

Hänen mukaansa asiantuntijat arvioivat, että istumista pitäisi vähentää vähintään 2–4 tuntia päivässä, jotta siitä olisi hyötyä.

Verbeek sanoo, että terveyshyötyjen arviointi ei ole aivan helppoa. Tutkijat havaitsivat, että katsaukseen valikoituja tutkimuksia oli suunniteltu huonosti ja niissä oli käytetty hyvin pieniä osallistujamääriä. Tämä heikensi heidän luottamustaan tulosten paikkansapitävyydestä ja sovellettavuudesta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Tampereen yliopiston työterveyden professori Clas-Håkan Nygård katsoo, että sähköpöydät ja ergonomiset tuolit ovat hyviä vaihtoehtoja ainakin siinä mielessä, että niitä saa säädettyä oman kroppansa mukaan.

– Ongelma kai tässä on se, ettei niitä ehkä käytetä hyväksi niin paljon kuin voisi. Tai emme osaa itse säätää niitä oikein, Nygård sanoo.

Yleinen trendi on, että fyysinen aktiivisuus työpaikoilla on vähentynyt entisestään viime vuosina. Työterveyslaitoksen Verbeek huomauttaa, että nykyisin esimerkiksi palavereja pidetään tietokoneen välityksellä sen sijaan, että ihmiset kokoontuisivat samaan paikkaan.

Asiantuntijoiden mukaan istuminen on haitaksi erityisesti tuki- ja liikuntaelimistölle sekä sydämelle ja verenkierrolle. Pitkäkestoinen istuminen voi myös nostaa syöpäriskiä ja lyhentää elinikää sekä johtaa ylipainon kertymiseen.

Vaihtele työskentelyasentoa

Tutkimuksista kävi ilmi, että esimerkiksi taukojen aikana kävely ei vähentänyt istumista työpäivän aikana. Aktiivisuus työpäivän aikana on kuitenkin hyväksi terveydelle, on kyse sitten hetken kävelystä, taukojumpasta tai portaiden käyttämisestä hissin sijaan.

Tutkimukset eivät osoittaneet, että lisääntynyt seisominen olisi johtanut tuki- ja liikuntaelinten kipuihin tai työn tuottavuuden laskemiseen.

Tästä huolimatta Verbeek ei pidä koko työpäivän ajan seisomistakaan ihanteellisimpana vaihtoehtona. Seisomisella voi olla myös haittavaikutuksia. Se voi esimerkiksi saada ihmisen tuntemaan itsensä väsyneemmäksi, aiheuttaa selkäkipuja tai kipeyttää jalat.

– Variaatio on tärkeintä. Pitäisi lähteä siitä, että kävelee välillä edes hetken. Aktiivisuuteen ei välttämättä tarvita uutta teknologiaa, Clas-Håkan Nygård sanoo.

Hänen mielestään oleellisinta on välttää yhtäjaksoista istumista ja vaihdella työskentelyasentoa työpäivän aikana. Niin istuessa kuin seisoessa pitäisi muistaa ergonominen asento.

29.3.2016 06:03
Miia Esa
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (26)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kyllä nämä säädettävät pöydät olis hyviä joka työpistessä. Myöskin teollisuuden puolella. Onhan ihmiset myös erimittaisia. On 150--200 cm. Mutta ainakin pienemmissä yrityksissä ratkaisee raha niiden hankinnassa. Ei terveys vaikka pitkässä juoksussa ne kyllä vähentävät sairas poissaoloja.
Anonyymi: markus50 29.3.2016 6:13

Anonyymi
Kumma ettei Finnair ja muut Lento-yhtiöt ole keksineet seisoma-paikkoja.Airbussikin (250 matkustajaa) saataisiin kapasiteetiltaan kivasti nousemaan tuhannen matkustajan pintaan ja joka iikkahan nyt jaksaa seisoa ainakin 5 tuntia kuten Alkossa jonossa perjanai iltaisin tai pysty-baarissa.Pitemmille linjoille voisi luoda makuu-paikat eli 4 kerrosta kolmen rivissa sänkyjä kummallekkin puolelle niin olisikin kapasiteetia ainakin 500-800:lle nassulle.
Eli istuminen onkin turhaa laiskottelua.Hyvää ja miellyttävää matkaa....
Anonyymi: DERLOLLI 29.3.2016 6:21

Anonyymi
Kotona tuollainen joko napista ylös tai veivistä alas.
Anonyymi: hehehe 29.3.2016 6:25

Anonyymi
Pöydät pitää yhdistää kulunvalvontalaitteisiin. Maijun mentyö työpisteensä ääreen, niin tämä on valmiina hänen saapuessaan. Tai jos se on varattu, niin toinen työpiste säätyy hänen mikaiseksee.
Anonyymi: Jukk3 29.3.2016 6:34

Anonyymi
Minulta katosi sähköpöydän asiosta kaikki niska- ja hartiavaivat. Suurimman osan kaikesta työajasta seison. Työskentelen pääosin tietokoneella 7,5 h päivässä. Käytän roller hiirtä, sekin varmasti auttaa.
Suosittelen seisomista, jos vain mahdollista.
Anonyymi: seison 29.3.2016 7:06

Anonyymi
Säätöpöytiä hankitaan pääasiassa naisille vaivojen hoitoon. Ennen tätä trendiä oli niskatuet, kyynertuet ja rullaavat jalkatuet tai kirkasvalovalaisimet. Halvempi ratkaisu kuin jatkuvat sairaspoissaolot. Plasebovaikutus on iso, vaikkei vaikuttaisi muuhun terveyteen.
Anonyymi: sähkötyökalu 29.3.2016 7:11

Anonyymi
Olin Ruotsissa töissä v-98, siellä oli sähköllä säädettävät pöydät. Ehdotin samanlaisia sitten Suomessa, niin minulle naurettiin.
Anonyymi: exitout 29.3.2016 7:40

Anonyymi
Siis näitähän on ollut jo 20 vuotta... Ja nyt nykyinen toimittajapolvi niitä hämmästelee... Tsiisus!
Anonyymi: R___2 29.3.2016 7:44

Anonyymi
Seisominen nostaa hieman sydämen lyöntitiheyttä ja energiaa kuluu n. 50 kcal/h enemmän.

Kävely vaatii tietenkin vielä enemmän energiaa ja juoksu sitäkin enemmän.
Anonyymi: Maatikko 29.3.2016 8:08

Anonyymi
Jep, säädellään vielä tunti-pari päivssä pöytiäkin, jotta ei tarvitse töitä missään välissä ehtiä tekemään.
Anonyymi: SuomiNousee 29.3.2016 8:11
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

16:11 Kohumeklari määrättiin maksamaan pankille miljoona euroa
14:47 Sadat autojen turvatyynyt räjähtivät tarkistuksessa
12:57 Snapchat tuo videoivat aurinkolasit markkinoille
12:04 Samsung-puhelin kipinöi lennolla – upotettiin ämpäriin
11:07 OECD:n Kiviniemi: Hallituksen työllisyystavoitetta ei saavuteta
09:57 OP:n Karhinen AL:ssä: Asiakkaiden ei vielä pidä maksaa korkoa talletuksista
07:12 Näkökulma Keisari Beckenbauer ei olekaan jalkapallopyhimys – palkkiokohu ravistelee Saksan huippu-urheilua
06:05 Digitoday Sähköpostissa tunkeilija? Lue nämä 4 ohjetta
06:01 Yritys pani työhakemuslomakkeen uusiksi: "Mitä tekisit, jos et pelkäisi mitään?"
23.9. Venäjä voi lainata jopa 7 miljardia dollaria ulkomailta
23.9. Apple hävisi pitkän kiistan soittoäänistä – Nokia voittajien joukossa
23.9. Saudit torjuivat huhut – öljyn hinta romahti
23.9. Uudenkaupungin autotehdas palkkaa 150 – hakemuksia odotetaan runsaasti
23.9. Vincit aikoo listautua Helsingin pörssiin
23.9. Digitoday Printterit jumissa, tiedot kateissa: Windows 10 -pulmista vaaditaan korvauksia
23.9. Hurja huhu: Google ostaa Twitterin – osake lentää
23.9. Facebook narahti – antoi väärää tietoa
23.9. Tutkimus: Kaupparajoitukset haittaisivat enemmän EU:ta kuin Britanniaa
23.9. Helsingin pörssi kääntyi laskuun nousupäivien jälkeen
23.9. M&M: Nokian Renkaiden maine romahti – putosi kokonaan arvostetuimpien brändien listalta
23.9. Pikavippien porsaanreikä aiotaan tukkia – kansanedustajat yhtä mieltä
23.9. Kuinka paljon hallitus rokottaa motoristeja? "Puhutaan mahdollisesti 100–150 euron haarukasta"
23.9. Nyt tuli synkkä varoitus Lontoosta: Vaarassa 100 000 työpaikkaa
23.9. Uusi skandaali kuohuttaa Yhdysvalloissa – tunnettua miljardööriä syytetään laittomista kaupoista
23.9. Componentan yhtiökokous päätti saneerausmenettelyn aloittamisesta
23.9. Digitoday Koska sen Note 7:n saa? Samsungin vastaus kertoo epävarmuudesta
23.9. Nuoren miehen kohtalokas erhe – lähetti työmeilistä arvokasta sisäpiiritietoa tyttöystävälle
23.9. Näin paljon suomalaisilla on käteistä lompakoissaan
23.9. Digitoday Apple hakee patenttia paperikassille: "Saattaa muodostua säiliöstä ja kahvasta"
23.9. Ruotsin keskuspankki vakuuttaa: Asuntojen hinnoissa ei ole kuplaa
Asiakastieto

Yhteistyössä