Kirjaudu ▼
 

Tilastoihme? 56-vuotias sai uuden tutkinnon ja kivan työn

Innocenti And Lee
Tilastoihme? 56-vuotias sai uuden tutkinnon ja kivan työn
Viisikymppisten työnsaanti on kiven takana. Oululaisella insinöörillä tärppäsi, kun hän pääsi oikeanlaiseen työllistämiskoulutukseen.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Se tuttu tarina: tietotekniikan insinööri, yli 20 vuotta turvallista uraa Nokian palveluksessa, viimeksi matkapuhelinten tuotekehittelyssä Oulun Peltolassa. Lähtö Nokiasta tuli vuonna 2012, sitten omaa yritystoimintaa, lopulta työttömyys.

Sitten tarinassa tapahtui käänne, joka teki 56-vuotiaasta Kari Ikosesta pienen tilastoihmeen.

– Tosi hieno fiilis. Mielenkiintoinen homma, ja mukava porukka tässä.

Management Institute of Finland MIF Oy Qlu Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 2460281-5
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Muut koulutusta antavat yksiköt
Kaikki yrityksen taloustiedot

Ikonen sai maaliskuussa töitä yrityksestä, jonka hän löysi omien kontaktiensa kautta. Viime syyskuussa Ikonen meni työharjoitteluun startup-yhtiö Qluhun, joka kehittää palveluita ja tekniikoita rakennusten kuuloesteettömyyteen. Paikannus- ja mittausjärjestelmien tuotekehitykseen liittyvä myynnin kehittäminen liippaa melko läheltä vanhaa elektroniikka-alaa.

Myös äänitekniikka on tuttua Ikoselle, joka vapaa-aikana soittaa kosketinsoittimia popbändissä.

Noin 60 prosenttia työllistynyt

Työpaikan poikinut harjoittelu oli osa työllistämiskoulutusta, jonka järjesti koulutusyhtiö Management Institute of Finland (MIF). Ely-rahoitteinen kurssi tarjosi ulkomaankaupan erikoisammattitutkinnon, jonka suorittivat kaikki 16 kurssilaista.

– Tutkinto tuki mielestäni hyvin asioita, joita yrityksemme lähtee ulkomaille viemään, tänä vuonna Britanniaan. Sopivuus oli hyvä molempiin suuntiin, Ikonen kertoo.

Kurssilaisista noin 60 prosenttia on työllistynyt. Pari kolme saattaa vielä saada työtä lähiaikoina.

Hyvää työllistymistä selittää osittain valikoitunut porukka, jonka tutkinnon suorittamisen ja työn saannin valmiuksia kouluttaja arvioi haastattelujen perusteella hyviksi. MIF:n projektipäällikkö Sirpa Tulimaa on varsin tyytyväinen tuloksiin. Harjoittelupaikkojen löytäminen ei ollut helppoa.

– Yritykset kyllä tarkkaan miettivät, tarvitsevatko harjoittelijaa ja onko haastateltu juuri oikea henkilö heille. Pääsääntöisesti etsimme it-yrityksiä, mutta kun kaikki eivät sitten olleet, kurssilaiset alkoivat ajatella niistäkin avarammin, "miksipä ei".

"Melkein lottovoitto"

Työttömän mahdollisuus saada töitä laskee rajusti, kun ikä alkaa numerolla viisi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Yli 56-vuotiaalla ei käytännössä ole enää mahdollisuuksia työllistyä uudelleen, Elinkeinoelämän valtuuskunnan viimevuotisesta raportista selvisi. Tilastokeskuksen eläköitynyt kehittämispäällikkö Pekka Myrskylä sanoo, että työnsaannin mahdollisuus alkaa laskea tasaista käyrää jo 45 vuodesta eteenpäin.

– Tämä oululaisen tapaus on melkein lottovoitto, tuskin joka kymmeneskään 56-vuotias pääsee työttömäksi jäätyään enää töihin.

Hänen mukaansa tyypillisesti uutta työtä löytävät it-taustaiset, vanhemmat miestyönhakijat ja toisaalta naiset, jotka uudelleen kouluttautuvat terveydenhuoltoon. Kireä työmarkkina ei ole ainakaan helpottanut ongelmaa. Asenteet vanhempiin työntekijöihin ovat kuitenkin muuttuneet myönteisemmiksi.

– Heitä ei enää heitetä työpaikoilta pois niin herkästi. Henki on hieman parantunut, eikä ikääntyneitä työntekijöitä pidetä enää pelkkänä rasitteena.

Nerokas havainto

Ikonen ei ehtinyt pitkään etsiä aktiivisesti töitä. Laajempaan ikärasismiin hän ei siksikään ehtinyt törmätä. Yhden harjoittelupaikan haastattelussa ensimmäinen toteamus tosin oli: "Sähän olet aika vanha."

– Hyvin etukumarassa koetin siinä tilanteessa kyllä jutella tehtävästä, mutta ei se auttanut. Ikä ei tosin ollut ainoa ongelma, vaan siellä haettiin ihmistä vähän ohi kurssin tarjoaman osaamisen.

Varttuneempaa väestöä itsekin edustava Qlun toimitusjohtaja Juha Nikula on tyytyväinen uuteen vahvistukseen.

– Kari on erittäin motivoitunut ottamaan haltuun uuden toimialan ja työnkuvan. Kokemus antaa tarvittavaa suhteellisuudentajua ja rohkeutta asioiden taustojen ja perusteiden selvittämiseen. Myyntityössä ikä ja kokemus tuovat myös uskottavuutta ja valmiuksia erilaisten henkilöiden kohtaamiseen.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (159)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 16
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Yritysten on turha valittaa ihmisten vaikeasta irtisanomisesta, jos ottavat töihin kaks'kymppisiä eikä kuus'kymppisiä. Kun itse oli 90-luvun laman jälkeen tehtävässä, jossa rekrytoitiin. Otin miellelläni juuri vähän varttuneempia, koska samassa paetissa oli kohtuullinen palkkatoivomous, pitkä osaaminen ja jos olisi tullut virhearvio, olisi työntekijästä päästy kohtuu ajassa eroon.
Anonyymi: Kyyninen_ihminen 28.3.2016 7:03

Anonyymi
Ei se kuusikymppisen palkkaaminen välttämättä kannattavaa ole, riippuu toki yrityksestä.

Itsellä on startup ja hyvä ide johon sain yksityisiltäkin sijoitettua rahaa, tulevaisuutta rakennetaan eikä siihen ikävä kyllä 60v sovi. Itse olen vähän reilu 40 ja jo epäröivät minunkin ikää, tahtovat pitkään sitoutuneita ja 60v ei siihen yleensä pysty vaikka työkykyä kuinka olisikin. Hän tahtoo muutaman vuoden päästä eläkkeelle..
Anonyymi: Sunni 28.3.2016 7:38

Anonyymi
Mielestäni tämä uskottavuus myyntityössä ja suhteellisuuden taju sekä kyky kohdata erilaisia ihmisiä olivat juuri ne oikeat asiat. En voi sietää näitä nulikkatyrkyttäjiä joista huokuu vain hetkellisyys ja kiire ja välinpitämättömyys. Ostajat ovat vanhempia ja haluavat neuvotella fiksujen ihmisten kanssa.
Anonyymi: ontilaustakyllä 28.3.2016 7:58

Anonyymi
Insinööri kehittää kävystä syötävää ja kivistä kastiketta.
Suomi leikkii olevansa suurvalta.
Anonyymi: ei_hyvä_heilu 28.3.2016 8:08

Anonyymi
Niin minäkin. 57v kouluttauduin vyöhyketerapeutiksi..
Anonyymi: refleksologi 28.3.2016 8:09

Anonyymi
Mielestäni tämä uskottavuus myyntityössä ja suhteellisuuden taju sekä kyky kohdata erilaisia ihmisiä olivat juuri ne oikeat asiat. En voi sietää näitä nulikkatyrkyttäjiä joista huokuu vain hetkellisyys ja kiire ja välinpitämättömyys. Ostajat ovat vanhempia ja haluavat neuvotella fiksujen ihmisten kanssa.


NIin. On se jännä että 56 vuotiaassa yhdistyy monet työn kannalta positiiviset tekijät, nuorissa pelkkä into ja teoria. Esim. minä tein 26 vuotta töitä metallialalla ja opin lukemattomien työstökoneiden käytön, millimetrin tuhannesosien tarkkuuden ja lukuisia erilaisia menetelmiä joita soveltaa. Sitten kouluttauduin tietotekniikkaan, opin 3D suunnittelua, sähköoppia, elektroniikkaa, käyttöjärjestelmiä jne. joita olin opiskellut harrastuksena vuosikymmenen. Pääsin työhön mainostoimistoon,joka teki elektronisia laitteita alalle, ja ensimmäiseksi täytyi opettaa nuoret kollit ymmärtämään työelämän realiteetteja, asiakaspalvelua, uskottavuutta. Aika monet esim. elävät illuusiossa, että heidät palkannut yritys on heidän työnantajansa, vaikka työnantaja on aina se asiakas, joka ostaa yrityksen palveluita ja tuotteita, sillä ilman heitä palkaa ei edes keräänny. Sitten kun nuoret sisäistivät tämän, heille syntyi uusi tapa suhtautua asioihin, turha sähläys väheni ja keskityttiin paremmin itse tuotteeseen. Mitä tapahtuu mittatarkkuudelle, kun siirrytään viivottimesta työntömittaan? Tuli nuorille paljon uutta ja kaikille paljon kiitosta asiakkailta..
Anonyymi: Monikykyälypää 28.3.2016 8:27

Anonyymi
Olit 50 tai 65 jos et muualle pääse töihin niin mene bussikurssille,pääset keikkaa ajamaan ja saat tehdä töitä hautaan asti.eihän tuolla keikka hommissa näe muuta kuin 60 ja kuoleman väliltä noita kuljettajia.
Anonyymi: Alikki 28.3.2016 8:31

Anonyymi
Eikös meillä pitänyt tulla työvoimapula mutta tulikin joukkotyöttömyys.N
Anonyymi: Nassesetä 28.3.2016 8:33

Anonyymi
Monen hampaat irvessä työssäkäyvän 30-40 vuotiaan sijasta kannattaisi panostaa hyvään nuoreen tai vanhempaan työntekijään jolla on asenne ja/tai taito kohdallaan. Ei ikä vaan sopiva persoona oikeaan paikkaan. Turha pelätä palkata vanhempaa tervettä ihmistä kun heillä on taito eivätkä edes sairasta. Nykyään monet 50-65 vuotiaat ovat paremmassa fyysisessa kunnossa kuin kolmekymppiset. Ja aivot pelaa. Kukaan ei ole sen ikäinen mitä henkkarissa lukee jos ollaan tarkkoja.
Anonyymi: Kasperaku 28.3.2016 8:44

Anonyymi
itse oli 56 työt ulkoistettiin, vaihdoin kaupunkia, sain paremman työn kolmessa kuukaudessa.
Anonyymi: Vuorenpeikko 28.3.2016 8:47
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 16
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

14:12 Outotec painui tappiolle, liikevaihto supistui selvästi
14:02 Munksjö-konserni teki tulosennätyksensä
13:25 Britannian talous odotettua paremmassa vauhdissa ennen Brexit-äänestystä
12:49 Digitoday IPhone-myynti rajussa alamäessä – "Hyviä asioita tapahtuu, kun ihmiset eivät odota mitään"
12:07 Italian ongelmapankki yrittää haalia 5 miljardia ennen perjantaita
10:57 Digitoday Teslan Autopilot ajoi ylinopeutta: Näin raju oli kuolemaan johtanut kolari
10:31 Deutsche Bankin tulos romahti
10:14 Kuluttajat luottavat enemmän Suomen kuin omaan talouteensa
09:47 Sanoma teki reippaan tulosparannuksen – kiri etenkin Suomessa
09:22 Teollisuuden luottamus heikkeni hieman
09:10 Hillary Clintonin historiallinen ehdokkuus varmistui
08:29 HS: Hallitus haluaa yrityksille ison veroalen
07:55 Applen tulos heikkeni – puhelinmyynti yli odotusten
06:05 Turkkiin pääsee nyt halvalla – aurinkotuoleista ei tarvitse tapella
26.7. Digitoday Torrent-sivuston perustajalle 150 miljoonan euron taakka – onnitteli Hollywoodia
26.7. Kesko panostaa kymmeniä miljoonia kisaan maanteiden asiakkaista
26.7. Omistajilta vihreä valo: Frankfurtin ja Lontoon pörssit yhdistyvät
26.7. Belgialainen kone kerää huomiota – teki festariväen virtsasta tuhat litraa vettä, josta pantiin olutta
26.7. Anttila aloittaa tänään konkurssialen
26.7. Mitä maksaa ajomatka Helsingistä Turkuun? Uusi sovellus laskee autosi bensakulut ja päästöt
26.7. Yle: Fennovoima alkaa tutkia uutta ydinjätteiden loppusijoituspaikkaa
26.7. Digitoday Surface Pro 3:n akku ei kestä: Mitä tekee Microsoft?
26.7. Brexit lohkaisi brittien eläkevaroja – eläkeläiset tukivat EU-eroa
26.7. Mäkkärin hampurilaisia syötiin odotuksia vähemmän
26.7. Ylituotannon uhka painaa öljyä – hinta valahti kolmen kuukauden pohjiin
26.7. Huawein älypuhelinten myynti harppasi 25 %
26.7. Digitoday Apple pestasi iPad-gurun vetämään autoaan ojasta
26.7. Onnibus lopettaa Virossa – "Byrokratialle ei näy loppua"
26.7. Tulosyhtiöt kannattelevat Helsingin pörssiä
26.7. Inderesin Viljakainen metsäyhtiöistä: UPM on valmiimpi kuin Stora Enso
Asiakastieto

Yhteistyössä