Kirjaudu ▼
 

Halvempaa viinaa, tuhansia työpaikkoja – näinkö käy?

Ville Männikkö
Halvempaa viinaa, tuhansia työpaikkoja – näinkö käy?
Helsingin Sanomien mukaan hallituspuolueissa olisi kannatusta laskea anniskellun alkoholin arvonlisäveroa. Alan etujärjestön mukaan halvempi tuoppi toisi kansaa kuppiloihin ja loisi kipeästi kaivattuja työpaikkoja.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa arvioi, että anniskelun arvonlisäveron alentaminen 24 prosentista 14 prosenttiin toisi alalle 2 000–3 000 työpaikkaa.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi painottaa, että kyseessä "varovainen arvio". Hän muistuttaa, että ravintola-alalta on lähtenyt viisinumeroinen määrä työpaikkoja.

– Meidän arvio on, että viimeinen hyvä vuosi anniskelussa oli 1997. Siitä vuodesta viime vuoden loppuun anniskelusta on hävinnyt 10 000–15 000 työpaikkaa. Tuolloin anniskelun osuus kaikesta kulutuksesta oli 21 prosenttia, nyt se on vain kymmenen prosenttia, Lappi kertoo.

Lapin mukaan anniskelun alamäki johtuu hintaerosta. Vähittäiskaupan on helpompi kilpailla alkoholin hinnalla kuin ravintoloiden.

– Kun alkoholiveroa alennettiin vuonna 2004, niin kaupat alkoivat käyttää olutta sisäänheittotuotteena. Parhaimmillaan ravintolamyynnistä yli 60 prosenttia alkoholia, nyt vain yli 40 prosenttia, Lappi sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että ravintolassa nautitun alkoholin hinta voi lähitulevaisuudessa laskea. Hallituspuolueissa on kannatusta ravintolassa tapahtuvan alkoholianniskelun arvonlisäveron alentamiseksi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Matkailu- ja ravintola-alan laskelmien mukaan anniskelun arvonlisäveron pudottaminen 14 prosenttiin laskisi viiden euron tuopin hintaa 4,6 euroon. MaRan laskelmien mukaan raaka-aineiden osuus ravintolassa anniskellun alkoholiannoksen hinnasta on alle neljännes.

"Hyöty pitää antaa asiakkaalle"

Jos vero todella laskisi, kampanjoisi MaRa myös hintojen laskun puolesta.

– Jos alennus tulee, niin toimimme samoin kuin ravintolaruuan alvin laskiessa ja aloitamme valtavan kampanjan jäsenyrityksille. Hyöty pitää antaa asiakkaalle. Tuolloin MaRan jäsenyritykset veivät laskennallisen 6,6 prosentin hintavaikutukset 80 prosenttisesti hintoihin, Lappi kertoo.

Torstaina sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula (kesk.) esitteli pohjaehdotuksensa alkoholilain uudistuksesta. Tavoitteena on muun muassa löysätä aukioloaikojen sääntelyä ja luopua anniskelulupien jakamisesta A-, B- ja C-luokkiin.

Timo Lapin mukaan aukioloaikojen vapauttaminen toisi lisää työpaikkoja varsinkin nuorille. Hän uskoo, että se myös vähentäisi järjestyshäiriöitä, kun ihmiset lähtisivät tasaisemmin kotiin.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (97)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Yksi esimerkki siitä miten eduskunta hyörii tässä tilanteessa aivan toisarvoisten asioiden parissa.

On toki todella tärkeä asia yrittäjille, koska jos oikeasti rehellisesti katsotaan historiaa, niin arvonlisäveronalennus ei ikinä mene täysimääräisenä hintoihin, vaan jää johonkin matkalle. Toivottavasti se on laskettu mukaan näihin työpaikkavaikutuksiin.

On hassua, että kohkataan näin paljon siitä, että saamme mahdollisimman paljon alkoholibaareja ja -kauppoja, joiden aukioloaika on tunti sinne tai tänne.

Ajatelkaa, kun kaikki energia pistettäisiin niihin oikeasti tärkeisiin asioihin: ulkomaankauppa, Suomen teolliset työpaikat ja turvallisuus.
Anonyymi: justnäin 13.2.2016 15:49

Anonyymi
Se lienee monelle suuri helpotus,että saisi vi**ukseensa juoda itsensä känniin halvemmalla kuin ennen?

No-kukin tyylillään...Eräänlainen hyöty vissiin tuokin on.
Anonyymi: Make-123 13.2.2016 15:51

Anonyymi
Juu, tuskin muutaman kymmenen sentin alennus auttaa paljoakaan. Tämä on taas sitä näpertelyä ja jos todelle halutaan vaikuttavuutta, niin alkoholiverot tulee olla Viron tasolla tai hyvän lähellä sitä.

No sitten sossut ja muut verovaroista palkkansa saavat elätit kauhistelevat kuluja, joita alkoholin käytöstä aiheutuu. Siihenkin on takuuvarma resepti, annetaan liikakäyttäjien juoda sielunsa kyllyydestä ja jos eivät maksa hoitojaan, juokoot itsensä hengiltä. Ei niitä tule verovaroista korvata, sama koskee ylipainoa, tupakkaa tai huumeita.

Suomi on sairas holhous- ja hyysäysvaltio, milloin rahat lähetetään Kreikkaan, milloin hyysätään maahantunkeutujia, milloin mitäkin. Verot alas ja omavastuu ylös. Siinä toimiva resepti!
Anonyymi: Saneeraaja 13.2.2016 15:51

Anonyymi
Halvempaa viinaa vaan niin töihin ei tulla maanantaisin, niin jääenemmän vapaita työpaikkoja.
Viinanhinta alas ja tupakan ylös, mutta en ikinä olisi kuullut että porukka jää po9is maanantaisin koska on polttanut liikaa. Kyllä suomen politiikoilla on talonpojaisjärkeä (peffassa).
Anonyymi: Viinanverottaja 13.2.2016 15:55

Anonyymi
Hehe! Taannoinen case parturi alv-ale, suoraan yrityäjien taskuun. Jatkakaa toisarvoista puuhastelua.
Anonyymi: Halfpint 13.2.2016 15:56

Rekisteröitynyt käyttäjä
Puhuvat juottoloista, eivät ravintoloista.

Matkailu- ja ravintola-alan laskelmien mukaan anniskelun arvonlisäveron pudottaminen 14 prosenttiin laskisi viiden euron tuopin hintaa 4,6 euroon. MaRan laskelmien mukaan raaka-aineiden osuus ravintolassa anniskellun alkoholiannoksen hinnasta on alle neljännes.


Wow. 0,4 l pikahiivalla ja tärkkelyksellä pilattu oluen kaltainen juoma maksaisi vain 4,6 €/kpl jos se nyt sattuisi olemaan myynnissä 5 € hintaan. Se vähän mitä olen Helsingissä tilannut ko. litkua, antaa hinnaksi n. 7 €/annos ja jos olut on edes IVA luokkaa, eikä tuoppi ole vajaa, liikutaan kahta puolta 10 €:n rajaa. Lasillinen viiniäkin maksaa siellä yli 10 €, jos se kuuluu juomakelpoisten sarjaan.

MaRan laskelmat ovat niin päin honkia kuin olla voi. Jos Suomen johtavan panimon tuotteessa (0,5 l pakkaus) sisällön raaka-aineiden hinta nousee yli 2,5 c rajan, tuote lopetetaan.

Suomalaista ns. ravintolakulttuuria ei kannata hienosäädellä tai muutella. Se kannattaa lopettaa ja synnyttää uusi.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Luottoluokittaja 13.2.2016 15:58

Anonyymi
Miksi alkoholiveron rinnalle ei oteta alkoholittoman tuotteen tai -osuuden veroa?
Anonyymi: lisääveroo 13.2.2016 16:03

Anonyymi
Lillukan varsia! Yrittäminen ja verotus kaikille kannattaviksi, ylimääräiset virkakyöstit parempiin hommiin!
Anonyymi: ekaKYÖSTIpallilta 13.2.2016 16:04

Anonyymi
Oteetaan vielä yhdet ja sitten vielä yhdet. Kyllä "sossu" maksaa.
Anonyymi: otetaan 13.2.2016 16:07

Anonyymi
Oteetaan vielä yhdet ja sitten vielä yhdet. Kyllä "sossu" maksaa.


Ei maksa ainakaan suomalaiselle.

Oletko taharrushaaja?
Anonyymi: xfaxtor 13.2.2016 16:14
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä