Kirjaudu ▼
 

"Lammas teurastusta odottamassa" – näin pankkiiri puhuu asiakkaasta

(c) Matt Mawson/Corbis
"Lammas teurastusta odottamassa" – näin pankkiiri puhuu asiakkaasta
Kirjat Uusi kirja antaa lohduttoman kuvan Lontoon pankkikeskuksen elämästä. Kielenkäytöllä yritetään pitää moraali kaukana.
10.2.2016 06:05
Seppo Varjus
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Lontoon Cityn pankkikeskuksen hienoissa puitteissa kuulee karmeaa kieltä. Markkinat nousevat ja laskevat "kuin ikkunahuoran verhot". Virheen tehnyt on fucked ja kun asiat menevät pieleen, se on tits up.

Kannattava diili tai kauppa on rape & pillage, raiskaus ja ryöstö. Sotatermit ovat muutenkin suosiossa, töitä tehdään "juoksuhaudassa" ja "vankeja ei oteta". Jos "et syö, tulet syödyksi". Asiakkaat ovat "lampaita teurastusta odottamassa". Kun tilaisuus tulee, heidät pitää kyniä putipuhtaiksi.

– Onko tämä vain reipasta kaupankäyntihuumoria? kysyy Joris Luyendijk uudessa kirjassa Rahan ruhtinaat – matka pankkiirien salaiseen maailmaan (Atena, suomentanut Mari Janatuinen).

Hollantilaisella Luyendijkilla on antropologin koulutus, jota hän käyttää pankkimaailmaa tutkiessaan. Luyendijkin mielestä raisussa kielenkäytössä ei ole kyse vain mahtailusta. Sillä yritetään pitää moraali kaukana.

– Sanasto, jolla rahoitusalan ihmiset puhuessaan ja ajatellessaan käsittelevät omia toimiaan, on riisuttu termeistä, jotka voisivat käynnistää eettisen keskustelun, Luyendijk kirjoittaa.

– Minä voin voittaa vain, jos sinä häviät ja päinvastoin. Joka kaupassa on yksi surkimus, joka häviää ja jos et tiedä kuka se on, todennäköisesti se olet sinä.

Omertan laki

Luyendijk tutustui Lontoon pankkimaailmaan pitäessään pari vuotta sitä käsittelevää suosittua blogia Guardian-lehdelle. Sitä tehdessään hän tapasi pari sataa pankkiammattilaista, jutteli ja haastatteli heitä. Vain pari näistä ihmisistä esiintyy kirjassa omalla nimellään, toinen heistä on Luyendijkin lapsuudenystävä.

Rahoitusalalla vallitsevaa "vaikenemisen lakia" tulkitaan Cityssa viimeisen päälle. Luyendijkin oli aluksi hyvin vaikea saada ketään haastateltavia edes nimettöminä, mutta blogin maineen kasvaessa se helpottui.

Jotkut muut toimittajat yrittivät esittää Luyendijkin kautta haastattelupyyntöjä ihmisille, joista tämä oli kirjoittanut, mutta vastaus yleensä oli: "Sorry, riittää, että riskeerasin työni yhden kerran." Pelko irtisanomisesta julkisuuteen kerrottujen asioiden vuoksi oli todellinen.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Viinaa ja stressiä

Luyendijkin esittelemä City on viinanhuuruinen. Kyky kestää alkoholia on keskeinen sosiaalisessa verkossa etenemiseen ja stripparibaarit tavanomaisia rentoutumispaikkoja.

Suuria summia tienaavat ammattilaiset kokevat itsensä eristyneiksi tavallisesta elämästä, ja omaisten kanssa keskustelu voi olla vaikeaa. Irtisanominen uhkaa koska tahansa, ja paineet ovat valtavat.

Silti City vetää väkeä ympäri maailmaa. Huomiota herättävän monet haastatellut ovat alun perin Aasiasta. Vielä muutama vuosikymmen sitten säännöt sisäpiiriin pääsystä olivat tarkat, mutta nyt asiat ovat muuttuneet. Ihonväriin, briteissä tärkeään luokkataustaan tai seksuaaliseen suuntautumiseen ei enää juuri kiinnitetä huomiota.

Romahduksen tekijät

Suuren roolin kirjassa saa vuoden 2008 talousromahdus ja siihen johtaneet seikat. Luyendijkin mielestä yleisesti ei ole tajuttu, kuinka syvän katastrofin laidalla silloin käytiin. Hänen mielestään opiksi ei ole otettu.

– Viime vuosikymmeninä suurimmat poliittiset puolueet, poliitikot ja monet valvojat ovat samaistuneet rahoitusalaan ja siinä toimiviin ihmisiin ja joutuneet jonkinlaisen kognitiivisen laumakäyttäytymisen valtaan, Luyendijk kirjoittaa.

Hänen mielestään maailmanlaajuiset rahoituslaitokset, jotka jättävät kansalliset hallitukset kokonsa ja valtansa puolesta varjoonsa voivat olla kestämättömällä pohjalla.

Luyendijkin "antropologiset huomiot" pankkialalta ovat kiinnostavia, mutta ihan suora linkkiä niistä hänen isompiin visioihinsa ei aina ole.

10.2.2016 06:05
Seppo Varjus
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (51)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ahneita ihmisiä jotka juoksevat aina vain rahan perässä voi minusta hyvin lampaiksi joita viedään teuraaksi jos he ahneudessaan menettävät rahansa ylioptimistisiin sijoitussuunnitelmiin. Kohtuus kaikessa on vanha hyvä konfutselainen ohje, myös voittojen perässä juoksemisessa.
Anonyymi: Humanisti 10.2.2016 6:41

Anonyymi
Mielenkiintoista ja säälittävää. Kuten olen jo aiemminkin kommentoinut, suurin osa MBA opiskelijoistakin uskoo, että kauppa on aina yhden voitto ja toisen tappio.
Investointipankkiiri John Allison tietää toisin ja opettanut niin alaisilleen toistuvasti. Vertailun vuoksi hän on myös julkaissut kirjan "John A. Allison
The Financial Crisis and the Free Market Cure: Why Pure Capitalism is the World Economy's Only Hope", joka ei luultavasti sisällä yhtä roisia kieltä.
Anonyymi: Silurus 10.2.2016 6:41

Anonyymi
Ehkä on kaikkien kannalta parempi, että häiriintyneet ihmiset on suljettu virtuaalikasinoon pelaamaan virtuaalipelejään. Valitettavasti vain näiden häiriintyneiden yksilöiden virtuaalipeleille on annettu liian suuri valta vaikuttaa muiden ihmisten elämään.
Anonyymi: fdsfsdfsdfdsf 10.2.2016 6:50

Anonyymi
Katso ulkolinjan wanha dokkari youtubelta

Pankki maailman valtiaana

Kuinka jumalan valittu kansaa pyörittää jenkkien avulla koko maapalloa

Ssuomenkielinen txt
Anonyymi: Gsonsyopa 10.2.2016 7:03

Anonyymi
Kauppa käy kuin rajuilma ja asiakkaat on niin kuin ongenkoukkuja.

Monesti pankkiireiksi itseään väittävät ovat moderni versio helppoheikistä.

"Nyt on kympillä hanskoja ja rukkasia. Tuosta muutama pari näppylähanskoja, päälle tumput ja parit rukkaset. Ja sitten vielä..."

Osoitus jälleen moraalikadosta. Sillä ei ole mitään väliä saako joku ylihuomenna linnaa tai sakkoa tai huonon maineen, kunhan asiakkaan ovat jo eilen firman tilillä ja bonukset tulossa.
Anonyymi: K_A_Runa_Pettila 10.2.2016 7:04

Anonyymi
Eun ja usan veronmaksajat maksavat tulonsiirtoina näille roistoille joka kuukausi 60-80 MRD pankkitukea.

Quantitive easing on tällä kertoo petoksen nimi
Anonyymi: Nhtrgbvfe 10.2.2016 7:05

Anonyymi
Meillä taloutta ohjaavat ihmiset ovat aivokapasiteetiltaan liian rajoittuneita pystyäkseen hahmottamaan monimutkaisempia kokonaisuuksia. Valitettavasti ne, jotka siihen kykenisivät, eivät ole pärjänneet vallan tavoittelussa näille aivottomille ja ahneille pyrkyreille ja voivat nyt vain turhautuneina katsella sivusta, kun maata viedään syvälle suohon.
Anonyymi: Pohjatonahneus 10.2.2016 7:08

Anonyymi
Asiakkaat ovat "lampaita teurastusta odottamassa". Kun tilaisuus tulee, heidät pitää kyniä putipuhtaiksi.
Nytkin pankki kyselee verkkopankkisivullaan asiakkaan raha-asioista, jotta voi paremmin kyniä asiakkaan rahat. Pitää kertoa mm. ammatti ja mistä rahat tulevat tilille. Tätä perustellaan finanssivalvonnan määräyksillä. Kuulemma asiakkaita valvotaan, että he eivät ole rahanpesijöitä ja terroristeja. Pankin kysymyksiinhän voi en rikollinen vastata mitä tahansa.

Kysymykset onkin suunnatta tyhmille ja rehellisille asiakkaille, joilla on rahaa tilillään ja joita pankki voi käyttää hyväkseen kutsumalla heidät ns. sijoitusneuvottelijan eli myyjän rahastotuote-esittelyyn. Näissä esittelyissä pankki kauppaa sijoitustuotteitaan asiakkaalle, joista pankki kuittaa itselleen hyvät hoitokulut ja asiakas menettää tappiollisen rahastosijoituksen myötä rahansa. Kun rahastosijoitus tuottaa tappiota, neuvoo pankin sijoitusneuvoja asiakasta vain lapioimaan lisää rahojaan rahastosijoitukseen ja vakuuttaa, että kyllä se sijoitus kohta kannattaa ja sen arvo täytyy pitää korkealla. Siten pankki varmistaa hoitokulutuottojen maksimoinnin.

Asiakas on pankeille pelkkä huijattava kohde.
Anonyymi: Huijari_pankit 10.2.2016 7:11

Anonyymi
Katso ulkolinjan wanha dokkari youtubelta

Pankki maailman valtiaana

Kuinka jumalan valittu kansaa pyörittää jenkkien avulla koko maapalloa

Ssuomenkielinen txt


Toinen hyvä suomenkielinen filmi

Velkataakka
Anonyymi: Velkataakka 10.2.2016 7:16

Anonyymi
– Viime vuosikymmeninä suurimmat poliittiset puolueet, poliitikot ja monet valvojat ovat samaistuneet rahoitusalaan ja siinä toimiviin ihmisiin ja joutuneet jonkinlaisen kognitiivisen laumakäyttäytymisen valtaan, Luyendijk kirjoittaa
.

Tätä sopisi jäädä kaikkien päättäjien pohtimaan. Kuinka paljon päätöksentekoa, joka "on pakko tehdä, koska meillä ei ole vaihtoehtoa" määrittävät pankkimaailman lainalaisuudet, jotka valtaapitävät yksilöt ovat omaksuneet sosisaalisen hyväksynnän takia? Kuinka usein kansan tahto jyrätään näillä perusteilla?

Uskaltavatko poliitikot edes miettiä tätä, sillä se romuttaisi heidän olemassaolon oikeutuksen?

Se, että hallituksessa oltaessa tehdään isossa kuvassa aina samoin kuin edellinen hallitus ja sallitaan, että puolueen kannatus hallituksessa ollessa laskee, kuvastaa tämän ilmiön lopputulemaa. Efektiivisesti valtaa on jo siirretty kansalta pois.
Anonyymi: mietin_vaan 10.2.2016 7:28
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

06:01 Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
26.9. Tutkimustulos sysäsi lääkefirman kurssin nousuun – epileptikkolapset saivat apua kannabislääkkeestä
26.9. Ranskassa radikaali askel: Varoitusvärit elintarvikkeisiin
26.9. Draghilla on Britannialle tiukka viesti: Ei erivapauksia
26.9. Liike-elämän huippukonferenssi yllätti – tarjoaa vain kasvisruokaa
26.9. Kahvin hinta pomppasi – johtuu isosta muutoksesta säässä
26.9. Trumpin ja Clintonin yhteenotto saattaa heiluttaa kursseja
26.9. Pienemmät katteet, halvemmat tilat – näin Auto-Bil aikoo painaa autojen hintoja
26.9. Arvio: Saksa kyllä pelastaa Deutsche Bankin
26.9. Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
26.9. YIT hakee kasvua kaupungeista
26.9. Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
26.9. Algeria: Öljymarkkinat ovat nyt paljon kriittisemmässä tilassa
26.9. Pörssi pakkasella – YIT nousee
26.9. Suursijoittajat kannustavat elintarvikejättejä vaihtamaan lihan kasviproteiiniin
26.9. Elop: Kauteni Nokian johdossa osui harvinaiseen ajanjaksoon
26.9. Kansainväliset pk-yritykset uskovat suhdanteiden parantuvan
26.9. Konecranes ja Kito purkavat allianssinssa
26.9. Digitoday Pelottava löytö: Uusi iOS aiempaa turvattomampi
26.9. Saksalaisyritykset yllättivät: näkymät huomattavasti odotuksia paremmat
26.9. Baswaren toimitusjohtaja vaihtuu
26.9. Vähittäiskauppa kasvoi elokuussa
26.9. Kahvilaa toimistona pitävät käyvät kalliiksi – osa luopunut wifistä
26.9. Digitoday Snapchat muutti nimensä ja julkisti videokuvaavat aurinkolasit
26.9. Suomeen tulee uusi autokauppaketju – "Hinnoittelu poikkeuksellisen aggressiivista"
26.9. Verottaja muistaa tällä viikolla: Yli 330 000 asiakkaalle kolahtaa postiin maksumuistutus
26.9. Asuntorakentaminen matkalla ennätyslukemiin pk-seudulla
26.9. Yle: Kyläläiset halusivat pitää pankkiautomaattinsa –"Pennosia raavittu kasaan kunnioitettavalla tavalla"
26.9. Ilta-Sanomat Poika ei saanut perinnöstä edes lakiosaa – 9 tapausta, joissa perillistä odotti yllätys
26.9. Miksi pätkätyö ei kelpaa työttömille? "Jos työllistää opiskelijan, pääsee helpommalla"
Asiakastieto

Yhteistyössä