Kirjaudu ▼
 

Näinkö on? Virolainen pankkiautomaatti vie rahat

Hein Karjanmaa
Näinkö on? Virolainen pankkiautomaatti vie rahat
Moni virolainen suuntaa taas tulevana kesänä tienaamaan Suomeen. Mutta minkälainen on virolainen pankkiautomaatti? Se on koneesta kaukana.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Mikä on virolainen pankkiautomaatti? Se on virolainen työntekijä, jonka kanssa isäntä marssii pankkiautomaatille nostamaan viimeisen kuun tilin – ottaakseen rahat takaisin. Näin kerrotaan ammattiyhdistyspuolen keskusjärjestö SAK:sta.

Kierosta ilmiöstä kertova termi leviää myös Suomessa työskentelevien virolaisten keskuudessa. Todistettuja tapauksia on vähän, Rakennusliitosta kerrotaan - mutta ilmiöstä puhutaan paljon.

Yksi ilmitulleista tapauksista on parin vuoden takaa: vajaan parinkymmenen työntekijän Suomen-tasolle korotetut palkat niistettiin pienemmiksi Tallinnan satamassa, kertoo Uudenmaan aluetoimitsija Jari Lindqvist Rakennusliitosta. Summat olivat lähemmät parituhatta euroa miestä kohden.

Puhelin kiinni ja lisät
maksamatta

Kesä tuo Suomeen taas uusia virolaisia työntekijöitä. Näin on siitäkin huolimatta, että työntekijää voidaan monottaa monella tapaa: Palkkaa ei kuulu, ja työnantajan puhelin mykistyy. Tuntiliksa on mitätön suomalaiseen mittapuuhun nähden. Ylityölisät jätetään maksamatta, samoin lomarahat.

Tai jos maksetaan, ne kitistetään edellä kuvatun tapaisesti Tallinnassa takaisin paikallisen "työnvälittäjän" toimesta. Näin tilinauha näyttää kunnolliselta suomalaisviranomaisten silmissä.

– Ongelmat ovat aika samanlaisia alalla kuin alalla, SAK:n maahanmuuttoasioiden asiantuntija Eve Kyntäjä sanoo virolaisten työntekijöiden Suomessa kohtaamista hankaluuksista.

Meno lienee räikeintä rakennusalalla, mitä samantyyppiset ongelmat ovat riivanneet jo lähes vuosikymmenen. Virolaisia on paljon myös majoitus- ja ravintola-alalla, ja ongelmat pulpahtelevat esiin sielläkin.

Virolaisia puurtaa Suomessa myös esimerkiksi bussi- ja rekkakuskeina, kasvihuoneissa ja lomittajina. Kampaajia ja kosmetologejakin on yhä enemmän.

Osa asuu täällä pysyvästi, osa seilaa sunnuntai-iltaisin tai maanantaiaamuisin Helsinkiin orjalaivoiksi kutsutuilla vuoroilla.

Työntekijämääriä ei tiedä kukaan, sillä EU-maista tulevia työntekijöitä ei tilastoida. Ja – moni tietysti häärää pimeästi.

Työntekijä ei aina tiedä,
kuka työnantaja on

Virolaisten kanssa vilunkipeliä yrittävät niin suomalaiset työnantajat kuin virolaiset työnvälitysfirmatkin, joiden kautta moni tulee Suomeen.

SAK:n Kyntäjän mukaan ei ole tavatonta, että työntekijälle on jäänyt epäselväksi, kuka hänen työnantajansa itse asiassa on: virolainen välittäjäyritys vai työtä tarjoava firma Suomessa. 

Tämä johtuu siitä, että Viron kehno työllisyystilanne on ajanut monet Suomeen niin, ettei sopimusten epätarkkuuksista ole jaksettu välittää. Sopimuksia voidaan sitä paitsi kiertää, liitoista muistutetaan.

– Usein myös tehdään useita työsopimuksia, ja yksi on tehty mahdollista tarkastajaa varten, Kyntäjä kertoo.

Hän kokee, että meno on viime aikoina "mennyt jotenkin raadollisemmaksi". Toinen vaihtoehto on, että vaikeuksiin on alettu kiinnittää enemmän huomiota.

Viron lehdissä on julkaistu viime kuukausina karmeita tarinoita Suomeen tehdyistä työreissuista. Viimeksi maanantaina yksi Viron suurimmista sanomalehdistä, Eesti Päevaleht, muistutti näkyvästi, että virolaiselle pitää maksaa Suomessa suomalaisen palkkatason mukaan.

Aina vaikeudet eivät jää pelkkiin raha-asioihin, Kyntäjä muistuttaa. Väliaikainen reissuelämä vie helposti kuralle myös ihmissuhteet.

Marjanpoiminnan ikuisuusongelmat
kiusaavat myös virolaisia

Suurta kesätyöryntäystä Virosta Suomeen ei todennäköisesti nähdä – paitsi taimitarhoille ja marjanpoimintahommiin. Niihin hommiin virolaisia tulee taas todennäköisesti entistä enemmän, Kirsi Koponen Puuliitosta arvioi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Tämä johtuu siitä, että marjapuskissa kykkiminen ei ole pitkään aikaa kelvannut suomalaisnuorille. Eikä heitä enää oikein töihin halutakaan, sillä ulkomailta tulevia aikuisia pidetään luotettavampina työntekijöinä.

Puutarha-alojen työehtosihteerinä toimivan Koposen mukaan virolaisia kiusaavat alan ikuisuusongelmat: kesät eivät ole samanlaisia, ja marjoja on paha poimia, jos niitä ei ole. Yhteydenottoja väärinkäytöksistä tulee kuitenkin "yllättävän vähän", Koponen kertoo.

Todennäköisesti virolaisia imee kesäkuukausiksi Suomeen myös loma-ajoiksi kiihtyvä majoitus- ja ravintolabisnes. Virolaisia kuitenkin puurtaa niin paljon ympärivuotisestikin keittiöissä ja hotelleissa siivoojina, ettei muutos ole iso.

Mutta ongelmat ovat isoja, kertoo Niina Koivuniemi Palvelualojen ammattiliitto Pamista. Majoitus- ja ravintola-alat ovat nimittäin toinen murheenkryyni, mitä työehtoihin tulee.

Koivuniemen mukaan esiin tulevien riitatapausten määrä kielii siitä, että virolaisia työntekijöitä tulee koko ajan lisää. Virta on kiihtynyt edellisten kolmen vuoden aikana.

Ei matkailijoita, ei töitä – mutta
ei lomautustakaan

Koivuniemen kertoman mukaan ravintoloissa ja hotelleissa näytään osattavan samat temput kuin pahamaineisella rakennusalalla: liian pienen palkan maksaminen, lomarahojen pimittäminen ja pahimmillaan palkan maksamatta jättäminen.

Hotellialalta on nyt paljastunut myös uusi ongelma, Koivuniemi sanoo. Jos matkalaisia on vähän ja tilat pyörivät vajaina, työntekijöille yksinkertaisesti sanotaan, että vuoroja ei ole.

– Työvuorolistoja ei siis täytetä ajoissa eikä lomautusilmoituksia anneta, Koivuniemi kertoo. 

Näin työntekijät jäävät ilman palkkaa, mutta eivät saa päivärahaakaan.

Koivuniemi muistuttaa, että vain hyvin pieni osa ongelmista tulee liiton tietoon, ja suurin osa muhii näkymättömissä.

Helsingin linja-autokuskeilla menee
työnantajan kanssa mukavasti

Yhden virolaisen työntekijäryhmän asiat ovat aika lailla kunnossa: pääkaupunkiseudun bussikuskien.

Linja-autokuskeilla menee hyvin, koska työnantajat ovat isoja laitoksia, kertoo Auto- ja kuljetusalan liiton AKT:n Helsingin ja Uudenmaan aluetoimitsija Jukka Kauppinen.

Muualla kuljetusalalla, esimerkiksi rekkaliikenteessä, pelataan samoilla epäreiluilla säännöillä kuin muuallakin: lisiä jätetään maksamatta ja pekkaspäivät unohdetaan, Kauppinen kuvaa.

Hänen mukaansa virolaisten määrä kuljetuspuolella lisääntyy hiljakseen, mutta suurin ryntäys nähtiin jo kymmenen vuotta sitten.

Ammattiliitot lisäävät
kielivalikoimaansa

Virolaisten ja muiden muualta tulleiden vaikeuksiin on nyt alettu reagoida myös ammattiliitoissa. Moni liitto on tiedottaa työehdoista ja toiminnastaan uusilla kielillä. Rakennusliiton sivuilta työehdot löytyvät esimerkiksi venäjäksi, viroksi ja puolaksi. Tallinnaan on avattu myös oma toimipiste.

Virolaisiin on pyritty saamaan yhteyttä myös niillä sunnuntain vihoviimeisillä ja maanantain ensimmäisillä laivavuoroilla – orjalaivoilla.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (134)


Anonyymi
Miksi virolaiset on yhä köyhiä orjia, vaikka ovat jo yli kaksikymmentä vuotta ahkeroineet verovapaasti?

Ja mihin katoaa suomalaisten ostosmatkaajien vuotuinen yli 400 miljoonan euron potti Viron kansantaloudesta?


Ei köyhä kansa nouse tyhjästä 20 vuodessa. Ja luuletko ettei heillä ole veroja?

400 miljoonan potti katoaa suurimmaksi osaksi tavaran toimittajille (Koff, Altia, Marlboro jne)
Anonyymi: Kannattaa joskus aja 25.4.2012 8:41

Anonyymi
Oikeasti suomessa on puoli miljoonaa työtöntä. Tilastot saadaan kauniimmiksi CV:n kirjoituskursseilla (2h/kk -> EI TYÖTÖN), 9e/pv pakkotöillä jne.
Anonyymi: miettikää nyt vähän! 25.4.2012 8:42

Anonyymi
"Viro on liittynyt Venäjään, koska Venäjän elintaso ylitti Viron elintason.
Virohurujen loppu"

WOW, mitä olet polttanut?
Anonyymi: Mene takaisin kiven 25.4.2012 8:44

Anonyymi
tuo pankkiautomaatti juttu on pelkkä myytti mitä mm. rakennusliitto on yrittänyt vuosikausia levittää. Todisteita ei ole koska mitään tällaista ei todellisuudessa tapahdu. Käytännössä yritykset ovat pieniä eikä niillä todellakaan ole mitään ylimääräistä kassavirtaa voidakseen kierrättää summia työntekijöiden tilien kautta, etenkin kun työntekijä voi hetkessä vaihtaa työnantajaa ja työnantajalla ei olisi mitään keinoa varmistua siitä, että saisi rahat.Minuakin ihmetytti tämä. Koska virolaiset työntekijät liikkuvat suomessa kuin kalat vedessä ja käyvät kotimaassaan lähes viikoittain, kuinka paluumatka voitaisiin järjestää jotenkin niin pakkoluontoisesti että porukka voitaisiin marssittaa (aseillako uhaten?) pankkiautomaatille.
Anonyymi: Urbaanilegendaa koko 25.4.2012 8:44

Anonyymi
Jos pankkiautomaatti juttu olisi totta, olisi todisteiden hankkiminen äärimmäisen helppoa. Jos kyse olisi jostain yleisestä tavasta ei tarvitsisi kuin kytätä sataman läheisissä automaateissa ja siellähän olisi perjantai-iltaisin duunarien jonot orjapiiskuriensa kanssa. Mutta kun ei ole.

Toinen myytti on, että virolaiset eivät maksaisi veroja. Mahdollisia yksittäistapauksia toki löytyy joka maassa, mutta Viron verottaja on varsin tehokas ja verojen maksamatta jättäminen olisi mahdollista ainoastaan jos jostain löytyisi iso joukko tilaajia jotka voivat maksaa käteisellä. Näin ei ole. Jos verot maksetaan Viroon on Suomen veron progression takia työntekijöiden maksamat verot suuremmat kuin mitä ne olisivat vastaavaan tulotason kohdalla Suomessa. Myös työnantajan maksamat sosiaaliverot ovat Virossa jopa 10% korkeammat kuin Suomessa.

Ikävää, että näitä myyttejä levitetään ja lehdistö ei taaskaan viitsi ottaa selvää asioista. Tässäkään jutussa ei ole mitään vaihtoehtoista näkökantaa. Ei ole haastateltu yhtään virolaista työntekijää, työnantajaa, asiantuntijaa tai muutakaan sellaista joka tietäisi miten asiat ovat toiselta puolelta katsottuna. Tämä ei olisi vaikeaa - Viro on lähellä ja Virossa puhutaan suomea. Lähetystöstä kysyen saisi varmaan yhteystietoja alle varttitunnissa.
Anonyymi: m6hk 25.4.2012 8:49

Anonyymi
"Tämä johtuu siitä, että marjapuskissa kykkiminen ei ole pitkään aikaa kelvannut suomalaisnuorille. "

Miksi marjapuskissa kykkiminen pikkupalkalla olisi vain nuorten velvollisuus? Miksei (suomalaisia) työttömiä aikuisia voi työllistää kuukaudeksi marjanpoimintaan.


Juuri näin. Eli ketkä sitten ovat marjanpoimintaan marjanpoimijan palkalla soveltuvia aikuisia? Veikkauksen erotettu toimari? Nokian insinöörit? Sinä joutuessasi työttömäksi? Maksatko marjanpoiminnan tuloilla asuntolainasi? En usko.
Anonyymi: Kari 25.4.2012 8:50

Anonyymi
"Tämä johtuu siitä, että marjapuskissa kykkiminen ei ole pitkään aikaa kelvannut suomalaisnuorille. "

Miksi marjapuskissa kykkiminen pikkupalkalla olisi vain nuorten velvollisuus? Miksei (suomalaisia) työttömiä aikuisia voi työllistää kuukaudeksi marjanpoimintaan.

Juuri näin. Eli ketkä sitten ovat marjanpoimintaan marjanpoimijan palkalla soveltuvia aikuisia? Veikkauksen erotettu toimari? Nokian insinöörit? Sinä joutuessasi työttömäksi? Maksatko marjanpoiminnan tuloilla asuntolainasi? En usko.


Tässäpä taas se asian ydin. Miksi otit sen asuntolainan? Äläkä vain sano, että "jossain on pakkoa asua".
Anonyymi: Kuka käski olla läsk 25.4.2012 8:55

Anonyymi
ei ihme ettei pääse itse töihin tässä maassa...
Anonyymi: No kai edes joku tek 25.4.2012 8:59

Anonyymi
Oikeasti suomessa on puoli miljoonaa työtöntä. Tilastot saadaan kauniimmiksi CV:n kirjoituskursseilla (2h/kk -> EI TYÖTÖN), 9e/pv pakkotöillä jne.


Eli 300 tuhatta CV:n kirjoituskursseilla? Pöh.

Fakta: Suomessa oli viime vuonna kolmanneksi matalin työttömyysprosentti sitten vuoden 2000.

Ennenkuin alat jauhamaan potaskaa CV:n kirjoituskursseista niin ihan samat työllisyyskurssit ovat olleet muinakin vuosina.

Niihin budjetiodaan noin kymmenisen tuhatta paikkaa vuodessa eikä kestä yleensä koko vuotta.
Anonyymi: Vähän faktoja pöytää 25.4.2012 9:00

Anonyymi
Rakennusalalla on toki ongelmia ja joskus tapahtuu niin, että työntekijät jäävät rahatta. Tällaiset päätyvät yleensä konkursseihin.

Olennainen syy ongelmiin on se, että työlainsäädännön ja työehtosopimusten kiristyessä ovat suuret rakennusyritykset pitkälti luopuneet oman työvoiman käytöstä. Riskit ovat yksinkertaisesti liian suuria. Käytännössä mitä paremmin rakennusliikkeellä menee sitä vähemmän sillä on duunareita. Duunarit ovat taas aina alemmilla asteilla alihankkijoilla.

Jos rakennuksella on ongelmia tai jos vaikkapa pääurakoitsija möi urakan alihintaan, puristetaan ensin mehut alihankkijoista. Mitä pienempi on alihankkija sitä helpompi on sitä puristaa. Tästä peruskuviosta juontuvat suurin osa rakennusmaailman duunarien puolen rahaongelmista.

Ironista asiassa on se, että koko ongelmaa ei olisi jos rakennusliikkeillä olisi helpompi pitää duunareita edelleen omilla palkkalistoillaan.
Anonyymi: m6hk 25.4.2012 9:01
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

19:28 Huhu leviää: Deutsche Bankin osake ampaisi
18:41 Italian ongelmapankin roskalainoille löytyi ehkä ostajia
18:26 Kolumbialaiset äänestävät rauhasta – maa odottaa turisteja ja investointeja
17:53 S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
17:16 Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
16:28 CGI vähentää 215 työntekijää
16:18 Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
16:15 Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
15:36 Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
15:05 Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
15:02 Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
13:06 Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
12:56 Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
11:51 Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
11:40 Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
11:34 Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
10:56 Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
10:03 Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
09:47 Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
09:34 Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
09:20 Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
08:51 Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
08:17 Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
29.9. Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
29.9. Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
Asiakastieto

Yhteistyössä