Kirjaudu ▼
 

Näin pomo sortuu ahneuden tielle

Taloussanomat
Näin pomo sortuu ahneuden tielle
Suomessa on kevään aikana paljastunut, että kunnollisina pidetyt huippujohtajat ovat kahmineet itselleen kohtuuttomina pidettyjä etuja. Miten hyvä johtaja sortuu ahneuden tielle?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Milloin hyvät ja kunnolliset johtajat alkavat kahmia henkilökohtaisia etuja ja tehdä eettisesti kyseenalaisia tekoja, joita täytyy myöhemmin pyytää anteeksi alaisilta, omistajilta ja lopulta koko Suomen kansalta?

Kysymys kiinnostaa johtamistutkijoita ja -konsultteja, ja tutkimus onkin löytänyt useita kehityspolkuja.

Suomessa on kevään aikana käyty keskustelua eläke- ja huippujohtajien eduista, jotka eivät aina ole saaneet julkista hyväksyntää.

Valta korruptoi
osan johtajista

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun professori Johanna Kujala sanoo, että perinteinen selitys on se, että valta korruptoi hyvät johtajat tekemään huonoja tekoja.

Pieni osa ulkomaisista tutkijoista on jopa sitä mieltä, että valta korruptoi väistämättä. Silloin on vain ajan kysymys, milloin johtaja ryhtyy epäeettisiin keinoihin ajaakseen omaa etuaan.

Yksinäinen johtaja ympäröi
itsensä yes-miehillä

Hyvät johtajat voivat hairahtua tekemään epäeettisiä päätöksiä silloin, kun he saavat yhä enemmän valtaa ja vastuuta. Johtaminen on sitä yksinäisempää, mitä ylemmäs hierarkiassa noustaan, sanoo Jyväskylän yliopiston henkilöstöjohtamisen professori Anna-Maija Lämsä.

– Ihan huipulla ei voi keskustella kaikkien ihmisten kanssa kaikista asioista. Yksinäisyyteen sisältyy riski, että henkilö etääntyy arkitodellisuudesta. On naiivia kuvitella, että viestintä alhaalta ylöspäin ei olisi suodattunutta.

Johtajan illuusiota saattaa lisätä se, että hän ympäröi itsensä samanmielisillä ihmisillä. Näin meistä jokainen tekee arkielämässäkin. Tutkijat selittävät asian siten, että meidän on usein helpompi toimia samankaltaisten ihmisten kanssa kuin me itse olemme.

– Jos mekanismeihin yhdistyy persoonallisuushäiriö, kuten narsismi, puhutaan ihan varmasti epäeettisestä johtamisesta, Lämsä sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Johtajaksi kohoaa sellaisiakin ihmisiä, jotka haluavat valtaa, rahaa ja statusta oman etunsa hyväksi.  

Näin on aina
tehty

Kunnollinen johtaja voi sortua ahneeksi myös silloin, kun asema nostaa heidät "hyvä veli" -piireihin. Tutkijat puhuvat kulttuurisista ja institutionaalisista tekijöistä, joiden takia johtajat sortuvat huonoihin päätöksiin.

– Sanotaan, että näin on aina tehty. Tapojen muuttuminen tapahtuu hitaasti. Se, mikä on ollut aikaisemmin hyväksyttävää, ei nykymaailman käsitysten mukaan sitä olekaan, professori Kujala sanoo. Hän näkee, että viime aikana julkisuudessa käydyn johtajien etukeskustelun taustalla on ylemmän luokan etujen kyseenalaistaminen.

Professori Lämsä sanoo, että niin sanotulle maan tavalle on luonut pohjaa Suomen pieni koko ja tiukat sosiaaliset suhteet eliitin keskuudessa.

– Julkisen ja yksityisen sektorin rajapinta on ollut epäselvä aina 80–90-luvuille asti ja se on vieläkin, hän sanoo.

Tulospaineet ajavat
huonoihin päätöksiin

Myös tiukat tulos- ja aikapaineet voivat ajaa johtajia tekemään eettisesti kestämättömiä päätöksiä. Varsinkin jos tulosta mitataan lyhyellä aikavälillä.

Johtajilla on myös taipumusta joustaa hienoista eettisistä periaatteista silloin, kun taloudellinen tilanne heikkenee.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (108)


Anonyymi
Kun luotorenki on varas ja isätä rosvo niin miten voidaan puhua moraalista kun kukaan ei tunnu tietävän mitä sillä tarkoitetaan.Yritykset (isäntiä)jotka vievät työt orjatyönä tehtäväksi(ei eläkemaksuja,ei ihmisoikeuksia )ja siten tuoteet myydään Europassa jumalatttomilla voitoilla niin ei se ole ihme jos johtaja siitä ottaa sopimaksi katsomansa siivun!
Jos olen varastanut niin vain kohtuudella mutta aina olen isätani etua katsonut ,eikö Kapta näin Shinuele perutellut varastamista mutta sai siitä huolimatta selkäsaunan.
Anonyymi: " 24.4.2012 8:08

Anonyymi
Tavallisia työntekijöitä on pakko alkaa nopeasti sitouttamaan yritykseen, aluksi 100.000 euron vuosibonuksilla/palveluvuosi.
Tämä UUSI työntekijöille suunnattu bonusmalli pidentää työuria kaikkein tehokkaammin.
Johdon bonukset jaetaan niille, jotka tekee työn!!!!
Anonyymi: työntekijäbonukset k 24.4.2012 8:14

Anonyymi
Professorit ovat väärä taho arvostelemaan muita ahneiksi. 2000-luvulla yliopistot saivat lisää rahaa ja tehtiin palkkauudistus. Tulos oli, että vallassa olevat, siis professorit, nappasivat isomman palan itselle ja muut saivat tyytyä samaan palkkaan kuin ennen. Yliopiston palkkauudistus oli siis iso palkapäivä proffille, koska he halusivat kaiken. Nyt sormi ojossa mollitaan muita palkkojen nostamisesta muita enemmän.
Anonyymi: Makroekonomisti 24.4.2012 8:23

Anonyymi
Isännätön raha, jota omistaja ei valvo, motivoi johtajaa poimimaan ylimääräiset omaan lompsaan.
Anonyymi: Sosialismi kaatui tä 24.4.2012 8:25

Anonyymi
"Se, mikä on ollut aikaisemmin hyväksyttävää, ei nykymaailman käsitysten mukaan sitä olekaan, professori Kujala sanoo."

Tämä ei pidä paikkaansa, ellei sitten puhuta vuosisadoista. Aivan varmasti vastaavanlaiset hyvä veli-teot 60-luvulla ovat aihettaneet närkästystä ja voimatonta suuttumusta kansan parissa, mutta silloin johtoporsaat, politiikot ja lehdistö olivat huomattavasti kiinteämmässä suhteessa keskenään. Itse asiassa vasta 2000 luvulla lehdistö on alkanut hitaasti erkaantua hyvä veli -järjestelmästä. Osa roikkuu siinä mukana edelleen.

Lehdistön tai muun vastaavan median pitäisi olla todellakin vallan vahtikoiria ja harjoittaa paljon enemmän tutkivaa journalismia sekä synnyttää keskustelua läpi yhteiskunnan.
Anonyymi: Tuomo Jaakkola 24.4.2012 8:29

Anonyymi
Isännätön raha, jota omistaja ei valvo, motivoi johtajaa poimimaan ylimääräiset omaan lompsaan.
Eli toisin sanoen VARASTAMAA!!!Mihin se on unotunut käsky."ÄLÄ VARASTA"Eikö omaatuntoa kolkuta.Näillä herroilla ja rouvilla hämärtynyt oikeudenmukaisuuden taju.
Anonyymi: raha raha raha 24.4.2012 8:37

Anonyymi
Ahneutta-
tuota kuolemansyntiä ovat-

ILMAISHARJOITTELIJAT,JOITA KIERRÄTETÄÄN VUOSIKYMMENIÄmilloin milläkin nimikkeellä.

Onko ihme, jos nuoret k---tyvät?
Anonyymi: Nimetön 24.4.2012 8:39

Anonyymi
SUOMALAISEN HUIPPUJOHTAJAN PERISYNTI ON AHNEUS.

Sitä ei poista mitkään, pätee sanonta kaikki mulle ja heti.

Muut osattomat ovat kateellsia ja katkeria, sekä itkevät omaa voimattomuuttaan.
Hyviä esimerkkejä ei tarvitse kaukaa hakea.
Finnair, Nokia, Yle, Fortum, eläkeyhtiöt, VR, Veikkaus, RAY ja kymmenet muut.
Tämä ahneus rapauttaa yhteiskuntaamme, haavat eivät parane
Anonyymi: Suomalainen Huippujo 24.4.2012 8:40

Anonyymi
Ahneutta-
tuota kuolemansyntiä ovat-

ILMAISHARJOITTELIJAT,JOITA KIERRÄTETÄÄN VUOSIKYMMENIÄmilloin milläkin nimikkeellä.

Onko ihme, jos nuoret k---tyvät?


Puhut ROSKAA.
Minulla on ollut ja on harjoittelijoita, joista osa jää pysväksi työntekijäksi, ne kyvytömät harjoitelijat, jotka eivät pärjää, vaihtavat usein alaa, löytääkseen omansa. Muutaman vuoden kokemus puhuu.
Anonyymi: Puhut ROSKAA 24.4.2012 8:42

Anonyymi
Toki kähmintää on ollut iät ajat, mutta ei se ikinä ole ollut hyväksyttävää. Nyt siitä on tullut tavallaan hyväksyttävää, kun on luotu nämä bonusjärjestelmät ja vedotaan jatkuvasti ulkomaisiin palkkioihin. Summat ovat paisuneet ja kun työttömiä on pilnin pimein ja porukkaa laitetaan jatkuvasti pihalle, niin vähemmästäkin kansa nousee kapinaan, kun samanaikaisesti näillä bonusrahoilla voisi palkata satoja ihmsiä töihin.

Mitä jos yritettäisin aloittaa yrityssaneeraukset jatkossa yläpäästä käsin ja kultaisista kädenpuristukista luovuttaisiin ja tilalle tavallinen käsi.

Pomot on palkattuja työntekijöitä, kuten kaikki muutkin. Suomalaisessa koulutusyhteiskunnassa tällaista ei voi enää perustella "näiden tyyppien erinomaisuudella" tai "korvaamattomuudella". Työntekjöistä on jo tehty globaaleille yhtiöille kulutustavaraa.
Anonyymi: Kissanviikset 24.4.2012 8:43
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

28.11. Öljyn raju alamäki jatkuu – rupla taas uusiin pohjiin
28.11. Isot erot – näin eri kaupungit rahoittavat kulttuuria
28.11. Uber-asiakkaat pommittavat väärää numeroa – sade pahentaa ongelmaa
28.11. Miljardööri joutuu maksamaan 423 miljoonaa avioerossa
28.11. Venäläisyritykset ihmeissään: mistä saamme rahoitusta?
28.11. Hallitus sai EU:lta nuhteita ylioptimismista
28.11. Öljyn hinta ei nouse ehkä vuoteen – Suomi hyötyy
28.11. EK väläyttää: duunari pulittaisi lakkosakot itse?
28.11. Tässä ovat kohutun talousblogin kirjoittajat
28.11. Talvivaaran konkurssipesä julkisselvitykseen – "suuruudeltaan omaa luokkaansa"
28.11. Pörssi pakkasella – Neste Oil nousee
28.11. Vapaavuori: Fennovoiman kotimaisuudesta ei tingitä
28.11. Eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain
28.11. Uutta asuntolainaa sai entistä halvemmalla
28.11. Suomen budjetti täyttää pääosin komission vaatimukset
28.11. Euroopan työttömyys viidettä kuukautta 11,5 prosenttia
28.11. Ilta-Sanomat Seuraa suoraa lähetystä tasa-arvoisesta avioliittolaista
28.11. Euroinflaatio painui alimmilleen viiteen vuoteen
28.11. Suuri kauppaketju kaipaa Moskovaan – ei Helsinkiin
28.11. Talvivaara: Konkurssi rikkoi sopimusta Nyrstarin kanssa
28.11. Paatero kommentoi Sipilän kasvurahastoa
28.11. Paatero: Finnairia omistettava huoltovarmuuden takia
28.11. Venäläinen öljypohatta aloitti heti nokittelun: Nyt USA:n öljytoiveet romahtavat
28.11. Ruotsin heinä-syyskuu: +2,1 %
28.11. Talvivaara sai jatkoaikaa tammikuun loppuun
28.11. Asuntojen hinnat kääntyivät nousuun lokakuussa
28.11. Suomen tuonti Venäjältä rojahti kolmanneksen
28.11. Kesko vaihtoi kiinteistörahaston yhteisyritykseen
28.11. Argentiinan verottaja paljasti suurpankin salaiset tilit
28.11. Rakennusyrittäjä osti firmansa takaisin – palkkaa 50 % lisää väkeä
Asiakastieto

Yhteistyössä