Kirjaudu ▼
 

Näin pomo sortuu ahneuden tielle

Taloussanomat
Näin pomo sortuu ahneuden tielle
Suomessa on kevään aikana paljastunut, että kunnollisina pidetyt huippujohtajat ovat kahmineet itselleen kohtuuttomina pidettyjä etuja. Miten hyvä johtaja sortuu ahneuden tielle?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Milloin hyvät ja kunnolliset johtajat alkavat kahmia henkilökohtaisia etuja ja tehdä eettisesti kyseenalaisia tekoja, joita täytyy myöhemmin pyytää anteeksi alaisilta, omistajilta ja lopulta koko Suomen kansalta?

Kysymys kiinnostaa johtamistutkijoita ja -konsultteja, ja tutkimus onkin löytänyt useita kehityspolkuja.

Suomessa on kevään aikana käyty keskustelua eläke- ja huippujohtajien eduista, jotka eivät aina ole saaneet julkista hyväksyntää.

Valta korruptoi
osan johtajista

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun professori Johanna Kujala sanoo, että perinteinen selitys on se, että valta korruptoi hyvät johtajat tekemään huonoja tekoja.

Pieni osa ulkomaisista tutkijoista on jopa sitä mieltä, että valta korruptoi väistämättä. Silloin on vain ajan kysymys, milloin johtaja ryhtyy epäeettisiin keinoihin ajaakseen omaa etuaan.

Yksinäinen johtaja ympäröi
itsensä yes-miehillä

Hyvät johtajat voivat hairahtua tekemään epäeettisiä päätöksiä silloin, kun he saavat yhä enemmän valtaa ja vastuuta. Johtaminen on sitä yksinäisempää, mitä ylemmäs hierarkiassa noustaan, sanoo Jyväskylän yliopiston henkilöstöjohtamisen professori Anna-Maija Lämsä.

– Ihan huipulla ei voi keskustella kaikkien ihmisten kanssa kaikista asioista. Yksinäisyyteen sisältyy riski, että henkilö etääntyy arkitodellisuudesta. On naiivia kuvitella, että viestintä alhaalta ylöspäin ei olisi suodattunutta.

Johtajan illuusiota saattaa lisätä se, että hän ympäröi itsensä samanmielisillä ihmisillä. Näin meistä jokainen tekee arkielämässäkin. Tutkijat selittävät asian siten, että meidän on usein helpompi toimia samankaltaisten ihmisten kanssa kuin me itse olemme.

– Jos mekanismeihin yhdistyy persoonallisuushäiriö, kuten narsismi, puhutaan ihan varmasti epäeettisestä johtamisesta, Lämsä sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Johtajaksi kohoaa sellaisiakin ihmisiä, jotka haluavat valtaa, rahaa ja statusta oman etunsa hyväksi.  

Näin on aina
tehty

Kunnollinen johtaja voi sortua ahneeksi myös silloin, kun asema nostaa heidät "hyvä veli" -piireihin. Tutkijat puhuvat kulttuurisista ja institutionaalisista tekijöistä, joiden takia johtajat sortuvat huonoihin päätöksiin.

– Sanotaan, että näin on aina tehty. Tapojen muuttuminen tapahtuu hitaasti. Se, mikä on ollut aikaisemmin hyväksyttävää, ei nykymaailman käsitysten mukaan sitä olekaan, professori Kujala sanoo. Hän näkee, että viime aikana julkisuudessa käydyn johtajien etukeskustelun taustalla on ylemmän luokan etujen kyseenalaistaminen.

Professori Lämsä sanoo, että niin sanotulle maan tavalle on luonut pohjaa Suomen pieni koko ja tiukat sosiaaliset suhteet eliitin keskuudessa.

– Julkisen ja yksityisen sektorin rajapinta on ollut epäselvä aina 80–90-luvuille asti ja se on vieläkin, hän sanoo.

Tulospaineet ajavat
huonoihin päätöksiin

Myös tiukat tulos- ja aikapaineet voivat ajaa johtajia tekemään eettisesti kestämättömiä päätöksiä. Varsinkin jos tulosta mitataan lyhyellä aikavälillä.

Johtajilla on myös taipumusta joustaa hienoista eettisistä periaatteista silloin, kun taloudellinen tilanne heikkenee.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (108)


Anonyymi

Harvassa ovat, emmekä me kiinnitä heihin huomiota tai halua palkita oikeasti toisenlaisia yhteisen hyvän eteen yrittäviä. Meitä ei kiinnosta. Tietysti oikeasti pätevillä on se ongelma, että he saattavat tärkeitä palleja lämmittävät keskinkertaisuuden huonoon valoon.


Vai olisiko kenties kyse siitä, että tietyntyylinen porukka valikoi ns. sopivia joukkoonsa edistääkseen omia tarkoituksiaan? Yrityksissä tietenkin omistajat eivät edes kysele, minkälaista porukkaa johtoon laittavat. En epäile hetkeäkään, että EU:n myötä tietynlainen ahneus on ottanut vallan valtiojohtoisesta toiminnasta ja sitä laskua tullaan maksamaan vielä pitkään ja kitkerästi.
Anonyymi: uusliberalistista ih 24.4.2012 9:29

Anonyymi
Kansanviisaushan on tuon aina tiennyt: Tilaisuus tekee varkaan. Ja kuten jutussakin todettiin: valta korruptoi aina.
Tarvitaan siis vain ja ainoastaan valvontaa ja sanktioita. Uusliberalismi on ts. jätettävä taakse.

Onnistuu vain ostoboikoteilla tai kurjistumisen, vallankumouksen, sodan kautta. Aateli ja eliitti ei koskaan luovu asemastaan vapaaehtoisesti. Ei anna valvoa itseään ja rangaistuksista kaverit päästää vapaaksi.
Ovatko esim.nämä vasemmistolaiset Siimes ja Arhinmäki muka aatelia tai eliitiä?Rahaeliittiin tosin pyritään rötösherrasysteemiä kyseenalaistamatta,halutaan kalifiksi kalifin paikalle.Asiasta toiseen,en usko,että hyvä johtaja sortuu koskaan tuonmoisiin kohtuuttomuuksiin, mistä olemme saaneet lukea viime aikoina,tuo porukka on vaan suojatyöpaikkalaisia,jotka vetävät firmat nurin tai ainakin lamauttavat niiden toiminnat ja kultaisen kädenpuristuksen jälkeen jatkavat seuraavaan firmaan.
Anonyymi: Puolueet toimivat va 24.4.2012 9:37

Anonyymi
Ei johtajien vika, vaan systeemin.
Anonyymi: fdgfg 24.4.2012 9:40

Anonyymi
Paha saa aina palkkansa, näkeehän sen sokea Reettakin verotiedoista.

Siksi herrat ajaa verotietoja salaisiksi, ettei yksikertainen orja tulisi kateeliseksi.

P.S. Taisivat muuten ajaa osakkeenomistajuuttakin salaiseksi.
Anonyymi: J.Ylinen 24.4.2012 9:41

Anonyymi
Eiköhän se ole perustaltaan niin, että tilaisuus on perusta tälle toiminnalle.

Aikanaan puhuttiin, kuinka johtajien palkat eivät "kehity kansainvälisen tason mukaisesti". Siihen keksittiin kannustimet ym. jotka loivat "kulttuurin" jonka mukaan normaali etiikka ja moraali, vastuullisuuden ohella eivät kuulu johtajille.

Asunnon muuttaminen työsuhdeasunnoksi on todellista "vivutusta". Olisikin mielenkiintoista nähdä mikä niiden tuotto on esim. Finnairin johdon osalta.

Aivan samaa moraalittomuutta, kuin eläkeiän nostosta puhuminen niille, joiden eläkeikä on jo 65v. Nyt "eläkkeelle" jäävät johtajat,kertovat jatkavansa entisenlaisissa töissä... joten he nostanevat "entisenlaista palkkaa" ja eläkettä. Ettistä? Eikö pitäisi vain jatkaa niissä entisissä tehtävissä? Lakia tältäosin pitäisi muuttaa.
Anonyymi: JepJep 24.4.2012 9:43

Anonyymi
Psykologiset perusvoimat jylläävät.
Anonyymi: jetyjyjt 24.4.2012 9:45

Anonyymi
diipa daapa... Tämä nyt kuvaa vain suurinta osaa ihmiskunnasta. Oman edun tavoittelu on luontaista.

Ei ole mitenkään asemasta riippuvaista, että kahmitaan kilometrikorvauksia, pidetään rokulipäiviä, saikutetaan että saadaan omakotitaloa rakennettua, "lainataan yrityksen omaisuutta",.. You name it, its already invented!
ammattiyhdistysliike on tehnyt lisäetujen tavoittelusta oikein taiteen ja ahneudesta vain jäsenistönsä etujen ajamisen. Milloin on sieltä linnakkeesta todettu, että nyt riittää kiitos? Miten se eroaa yksilöstä, joka edunajajiensa puutteessa hoitaa tehtävää itse?

Omaisuutta haalii niin eläkeläismummo, ammattijärjestö (valtavat omaisuudet Lapin lomabusineksessa) perusduunari (uusi Skoda ja 55 tuuman taulutelkkari toivelistalla korkealla yhdellä sun toisella) kuin yritysjohtajakin.
Jopa niin, että yritysten vessapaperitkin kelpaa pölliä, jotta omat rahat voi käyttää vaikka sitten Viron viinaan.
Ihmiskuvani on romuttunut kun näitä sivusta katselen...
Sitten Suomi on todellisuudessa kuitenkin yksi maailman tasa-arvoisimmista, pienimmätt elintasoerot omaavista ja kovimmin ansaitsevia verottavista (ja hyvät sosiaalituet vähemmän viitsiville) maista! Ja silti täällä mouhotaan jostain eliitin vallasta ja luokkasodasta... Höpö höpö

itse olen itseni kouluttanut, yhteiskunnan tuella toki, nautin hyvää palkkaa, josta verottaja ottaa varsin kunnon siivun.


Asemasta riippuvaista on että joku HYVÄKSYY ne kilometrikorvaukset kun taas jotkut toiset HYVÄKSYTTÄVÄT omansa. Taitaa henkilöstöpäällikkö olla täällä esimiehensä asialla? Älä nuolaise ennenkuin tipahtaa vai onko syytä nuolaista varmuuden vuoksi oman edun nimissä.
Anonyymi: henkilöstöalainen 24.4.2012 9:52

Anonyymi
Kuulin juuri yhden ei-suomalaisen oikeistopolitiikon perustelevan suunniteltua mobiilipuheluiden lisäveroa sillä, että vähävaraiset tekevät kännyköillään aivan liian pitkiä puheluita. Toisin sanoen oikeistopolitiikko manaa vähävaraiset "tuhlareina" hornan tuuttiin, kun hän samanaikaisesti sallii saman tuhlauksen varakkaammille kansalaisille.
Anonyymi: Aatos Outolempi 24.4.2012 9:53

Anonyymi
Jos ja kun yhteiskuntakin hyvaksyy sen, etta essim.jonkun ison kihon tyon ja tietamyksen arvo vuodessa on reilusti enemman kuin mita hyvakin palkkatyolainen ansaitsee koko elamansa aikana ahertaen, eivat tallaiset pikkuahneudet kuten hamarat asuntoedut, veronkierrot ja hyvaveli silmaniskut ole itseasiassa kuin hiekkajyvasia moraalittomuuden ja ahneuden jumalien maailmassa!
Anonyymi: naksu 24.4.2012 9:54

Anonyymi
Silloin on vain ajan kysymys, milloin Putin ryhtyy epäeettisiin keinoihin ajaakseen omaa etuaan
Anonyymi: mä vaan 24.4.2012 9:59
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

14:48 Digitoday Viranomainen vaatii Facebookia tuhoamaan WhatsApp-käyttäjätiedot Saksassa
14:07 Fiva pitää lainakaton ennallaan – ei tarvetta kiristykselle
14:06 Digitoday Uusi Samsung-räjähdys – omistaja panttaa puhelinta
13:28 Caverion sai uuden toimitusjohtajan läheltä – "Lehtoranta tarjoutui itse"
12:43 Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
12:20 Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
11:48 Pörssissä selvä tuomio johtajavaihdokseen: Nokian Renkaat laskee, Caverion kiitää
11:39 Venevahinkoja sattuu syksylläkin – vakuutusyhtiö varoittaa aalloista ja putoavista lehdistä
11:14 Nyt tuli varoitus: Öljy romahtaa alle 20 dollarin, jos sopimusta ei synny
10:56 Teollisuuden luottamus koheni vihdoin – "Myönteisiä uutisia odotettu pitkään"
10:26 Kullan hinta osoittaa: Clinton jyräsi Trumpin
09:59 Digitoday Nyt se paljastui: Tässä Googlen 6 uutta vimpainta
09:44 Caverion nappasi toimitusjohtajan Nokian Renkailta
09:27 Kuluttajien luottamus heikkeni vähän
09:10 Arvio: Maersk saattaa ostaa Hanjinin
08:32 Digitoday Pelifirma mokasi rajusti: Turvapäivitys muuttui takaoveksi
08:16 LM: Taksi voi pian olla mönkijä tai kuorma-auto
07:23 Ilta-Sanomat Kiivasta väittelyä ja jäätäviä kuittauksia – kaikki Trumpin ja Clintonin kohtaamisesta
06:01 Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
26.9. Tutkimustulos sysäsi lääkefirman kurssin nousuun – epileptikkolapset saivat apua kannabislääkkeestä
26.9. Ranskassa radikaali askel: Varoitusvärit elintarvikkeisiin
26.9. Draghilla on Britannialle tiukka viesti: Ei erivapauksia
26.9. Liike-elämän huippukonferenssi yllätti – tarjoaa vain kasvisruokaa
26.9. Kahvin hinta pomppasi – johtuu isosta muutoksesta säässä
26.9. Trumpin ja Clintonin yhteenotto saattaa heiluttaa kursseja
26.9. Pienemmät katteet, halvemmat tilat – näin Auto-Bil aikoo painaa autojen hintoja
26.9. Arvio: Saksa kyllä pelastaa Deutsche Bankin
26.9. Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
26.9. YIT hakee kasvua kaupungeista
26.9. Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
Asiakastieto

Yhteistyössä