Kirjaudu ▼
 

Yksinäinen johtaja voi kuvitella olevansa ylivertainen

Lehtikuva
Yksinäinen johtaja voi kuvitella olevansa ylivertainen
Kuka neuvoisi ylintä johtoa? Yritysten isoimmat pomot kokevat usein olevansa yksin vaikeiden päätösten kanssa. Toisaalta moni johtaja ei edes tunnista eettistä ongelmaa, kun sellainen kohdalle osuu.
2.4.2012 06:05
Saara Vartiainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Finnairin johtajien palkkiot ja eläkeyhtiö Ilmarisen kanssa käymät asuntokaupat ovat herättäneet kummastusta viime aikoina. On ihmetelty, miten ylilyöviä päätöksiä on tehtailtu yhtiöiden johdossa kerta toisensa jälkeen. Vastaavat tapaukset eivät ole ennenkuulumattomia muissakaan yrityksissä.

Konsultti Meri Vehkaperä eettisen johtamisen konsulttiyritys Juuriharjasta arvioi, että taustalla vaikuttavat ongelmat palautekulttuurissa ja eettisessä päätöksenteossa.

Mitä ylemmäs yrityksen hierarkiassa mennään, sitä yksinäisempää pomon ympärillä on. Kun ympärillä on yhä vähemmän kriittisiä vertaisia, johtajan korviin kantautuu harvoin palautetta – varsinkaan negatiivista. Seurauksena voi olla, että pomot joko ylpistyvät tai vaihtoehtoisesti kokevat olevansa liian yksin ongelmien kanssa. Osa tekee kaikkein pahimman virheen ja alkaa räyhätä työpaikalla.

Finnair Oyj Juuriharja Consulting Group Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 0108023-3
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 4,440
Muutos € -0,060
Muutos % -1,33
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät


– Ylimmän johdon kannalta on vaarallista, ettei koskaan saa rehellistä palautetta. Jos menettää kosketuksen reaalielämään, voi alkaa pitää itseään ylivertaisena. Silloin on todennäköistä, että tulee tehtyä jotakin, joka on jonkun sidosryhmän mielestä ongelma, Vehkaperä sanoo.

Vehkaperä esittää avuksi kriittisiä vertaisryhmiä, joilta johtajat saisivat rehellistä palautetta omasta päätöksenteosta ja toiminnasta.

– Tällaiselle pallottelulle olisi hyvä olla tilaa.

Tällä hetkellä johtajilla voi toki olla ympärillään verkostoja, jos he ovat itse niitä halunneet ylläpitää.

– Eräs esimies sanoi, että vain kotona saa rehellistä palautetta. Kaikilla ei ole edes kotona sellaista.

Ai mikä
ongelma?

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Johtajien eettistä päätöksentekoa mutkistaa se, että yllättävän moni johtaja ei edes tunnista, että työssä on eettisiä ongelmatilanteita ensinkään. Vuonna 2009 valmistuneessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa 16 prosenttia eli lähes joka kuudes johtaja vastasi, että ei ole koskaan tunnistanut eettistä ongelmaa työssään.

– Se on mielestäni todella huolestuttavaa, Vehkaperä sanoo.

– Esimerkiksi Finnairin tapauksessa olisi riittänyt, että yksikin päätöksenteossa mukana ollut johtaja olisi tunnistanut palkitsemiseen tai asuntokauppoihin mahdollisesti liittyvät eettiset kysymykset ja kokenut, että on myös hyväksyttävää ottaa asia esiin.

Vuoden 2009 tutkimuksen vastaajista seitsemän prosenttia kertoi kokeneensa eettisesti haastavia tilanteita useamman kerran viikossa, 18 prosenttia useamman kerran kuukaudessa ja yli puolet useamman kerran vuodessa. Uran vaikeimmaksi eettiseksi tilanteeksi nimettiin yleisimmin irtisanomiset. Lisäksi mainittiin arvoristiriidat, kuten asiakkaan taholta tullut painostaminen, ja sopeutuminen organisaatiomuutoksiin, kuten töiden siirtäminen ulkomaille ja resurssipaineet.

Tutkimuksen mukaan johtajat kokivat olevansa eettisesti haastavissa päätöksentekotilanteissa yksin. Tukea he kertoivat saavansa lähinnä omasta kokemuksestaan. Sen sijaan esimerkiksi omalta esimieheltä saatu tuki oli vähäistä.

Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkimukseen haastateltiin 900 suomalaista johtajaa. Heistä keskijohtoa edusti 53 prosenttia ja ylintä johtoa 47 prosenttia. Vastaajista oli miehiä 70 prosenttia.

2.4.2012 06:05
Saara Vartiainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (37)

Sivut:1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Henkilöstö palauttaa vailla järkeä olevan 'johtajan' maanpinnalle.

Tosin äänestettiinhän SE Hitlerkin valtaan.
Meillä taitaa olla just semmoset otukset johtajina kuin me lihamassana ansaitsemme.
Anonyymi: AKT, Finnair & 2.4.2012 14:21

Anonyymi
Irtisanominen joku eettinen ongelma? Eihän siinä kysellä jos ylhäältä tulee käsky potkia joku pihalle tai joku on säätänyt sellaisella tavalla että on pakko potkia.

Ennemminkin vaikeaa on jos saa lahjoja alihankkijoilta tai ties keneltä. Alkoholi on siitä hyvä että sen voi hyvällä omalla tunnolla pistää vaikka firman sisäiseen arvontaan palkinnoksi koska kotona on kuitenkin paremmat aineet. Motivaatio ihmisillä kasvaa, koska palkitseminen tällöin on reilua ja kuka tahansa voi voittaa, myös se vähemmän hyvä kaveri joka ei muuten saisi koskaan mitään.

Koska kokemusta on vain keskiportaasta, niin jää nämä asuntodiilit saamatta, mutta kyllähän ne pelkältä ahneudelta kuulostaa, eettisyys on jäänyt jo kauan sitten taakse jos sellaisia hyväksyy.

Palkankorotusta olen kaksi kertaa pyytänyt. Eräässä edellisessä firmassa korotus tuli heti sen enempiä miettimättä. Seuraavassa tuli vain suora kielto. En jäänyt nyyhkimään vaan vaihdoin firmaa, koska kyseinen henkilö ei siis koskaan aikoisi puoltaa kenenkään palkankorotuksia.

Nyt ollaan sitten isossa talossa jossa korotuksia ei periaatteesta anneta koskaan. Uutta paikkaa taas katsastetaan. Jos on satasesta kiinni, niin halvalla lähtee osaaminen talosta.
Anonyymi: Ehkä takaisin asiant 2.4.2012 15:43

Anonyymi
Yritysjohtajana voin sanoa että ei ole ollut pulaa palauteesta. Ei negatiivisesta, eikä poistiivisesta. Olen myös havainnut että rakentava palaute tulee useimmiten näiltä positiivisilta. Kun taas negatiivisilla on usein kuppi puolityhjä joka asiassa ja useimmat lauseet alkavat sanalla "minä".


Niin, se oma napa nyt sattuu olemaan se lähin napa. Oletkos joskus keskustellut näiden ns. negatiivisten tapausten kanssa siitä mikä on vikana ja haluaisivatko olla mukana parantamassa tilannetta? No en uskonutkaan että olisit. Näet vain sen mitä itse haluat nähdä ja jees-miehet ovat niin kivoja. Tuollaisia pomoja olen nähnyt kymmeniä, mutta hyviä vain muutaman. Vaikka nykyinen homma ei pahemmin kiinnosta, sattuu nykyinen esimies olemaan sen verran hyvä etten jaksa yhtään itsekeskeistä pomoa katsella enää tällä vuosikymmenellä.

Ja olen tosiaan ollut keskiportaassakin kokeilemassa sen ihanuutta. Ikuista tappelua toisten osastojen kanssa jostakin jonnin joutavasta. Jokaisen täytyy aina tehdä jostakin mitättömästä asiasta maailman tärkein asia vain sen takia että näyttäisivät tekevän jotakin... tekisivät joskus jotain tuottavaa.
Anonyymi: Nillityskerho kokoon 2.4.2012 16:47

Anonyymi
Kansa ja työntekijät ovat yrittäneet eri tavoin kertoa mm. Finnairin johdolle, että Keisarilla ei ole vaatteita.

Tämäkin palaute on mennyt täysin kuuroille korville :(
Anonyymi: Ylimielisyys paistaa 2.4.2012 21:09

Anonyymi
Tutkimuksen mukaan johtajat kokivat olevansa eettisesti haastavissa päätöksentekotilanteissa yksin.

Ylin johto nimitti uudet keskijohdon pomot. Eettistä haastavaa, kun vanhoille pomoille kerrottiin vasta jälkikäteen, osa luki netistä, että olet nyt entinen pomo.
Anonyymi: Hurskaasti maan parh 2.4.2012 23:49

Anonyymi
Ylimmän johdon kannalta on vaarallista, ettei koskaan saa rehellistä palautetta. Jos menettää kosketuksen reaalielämään, voi alkaa pitää itseään ylivertaisena. Silloin on todennäköistä, että tulee tehtyä jotakin, joka on jonkun sidosryhmän mielestä ongelma, Vehkaperä sanoo.

Vuorineuvos rakennuttaa pääkonttori-monumentin itselleen juuri ennen eläkkeelle lähtöään. Parasta aikaa alaiset keksivät yleviä perusteluja
Anonyymi: Miljoona palkka ei r 3.4.2012 0:12

Anonyymi
"Ne ovatkin käytännössä kokoelma antajiensa omista subjetiivisista päänmaisemista lähteviä mielikuvia ja hankalasta kyselijästä eroon pääsemiseksi lauottuja hätävalheita.

Lopputulemana jos kysytään, miksi esim. itse en saa töitä, minulle ei ole enää käytännössä aavistustakaan."
.
.
.
1. Paikkaan on joku sinua pätevämpi, kokeneempi ja/tai sopivampi hakija.

2. Olet ihmisenä esim. v-mäinen, itsekeskeinen, kärsimätön, ryhmätyöhön sopimaton.

3. Olet ollut kortistossa yli 3-6 kk ilman kovin hyvää perustetta, et ole tehnyt töitä esim. henkilöstöpalvelufirman kautta - mikä osoittaa ettet ole oikeasti työhalullinen, reipas etkä aikaansaapa, vaan että firma taas sinusta yhden saikuttelijan.


Luuletko että joku työnantaja latoo nämä asiat sinulle eteen tässä ay-liikkeen juristien ja kaiken maailman nynnytysasiamiesten nykymaailmassa ?1. Vaikka hakee sellaisiakin paikkoja, missä on varmasti parhaasta päästä, eikä pääse edes haastatteluun? Vaikka valituksi tulee sellainen, jolla on heikompi kokemus ja koulutus?

2. Mistähän sellaisen näkee ilman tapaamista? Mistähän sellaisen näkee työhaastattelussakaan?

3. Henkilöstöpalvelufirman kautta? Keski- ja ylemmän keskijohdon tehtäviä? Onko siellä niitäkin?
Anonyymi: Nimetön 3.4.2012 8:14
Sivut:1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

17:53 S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
17:16 Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
16:28 CGI vähentää 215 työntekijää
16:18 Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
16:15 Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
15:36 Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
15:05 Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
15:02 Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
13:06 Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
12:56 Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
11:51 Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
11:40 Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
11:34 Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
10:56 Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
10:03 Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
09:47 Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
09:34 Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
09:20 Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
08:51 Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
08:17 Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
29.9. Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
29.9. Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
29.9. Digitoday Musiikkijätti syntymässä? Spotify neuvottelee jättiostoksesta
29.9. EU alkaa tutkia: Syrjiikö Saksa osaa autoilijoista?
29.9. Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
Asiakastieto

Yhteistyössä