Kirjaudu ▼
 

Kokouksessa rakennetaan auktoriteettisuhteita puheen avulla

Kokouksessa rakennetaan auktoriteettisuhteita puheen avulla
Kokouksissa ei vain välitetä tietoa, vaan myös rakennetaan kokoukseen osallistujien välisiä auktoriteettisuhteita. Kokoukseen osallistujien puhe sisältää pieniä kielellisiä vihjeitä siitä, miten puhuja asennoituu puheenaiheeseen ja siihen, mitä puhuja olettaa muiden osallistujien tietävän.
26.3.2012 11:51
Marjukka Lehtinen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Taloussanomat julkaisee tutkimusmaailmasta-sarjassa Aalto-yliopiston tutkijoiden ja professoreiden kirjoituksia ajankohtaisista aiheista.

Tutkimustulosten mukaan puhujat vihjaavat kuulijoille suomen liitepartikkelilla -han/-hän, miten heidän puheenvuoronsa on tulkittava. Liitepartikkelin avulla puhujat voivat esittää puheenaiheen itsestään selvänä ja yhteisesti jaettuna.

Tulosten mukaan puhujat käyttävät -hAn-lausumia kokouksissa mm. ohjatessaan keskustelua ja toimintaa haluamaansa suuntaan, esiintyessään johdon äänenä, puhuessaan keskinäiset tiedolliset ja hierarkkiset suhteensa näkyviksi sekä sitoessaan keskustelunaiheen organisaation muuhun toimintaan ja strategisiin kysymyksiin.

Tutkimuksen mukaan kokouksessa käydään jatkuvaa neuvottelua siitä, mitä osallistujien oletetaan tietävän: onko tieto joko yhteisesti jaettua tai itsestään selvää tai yhteisesti jaettua siitä hetkestä lukien, kun tietävä osapuoli tekee sen yhteiseksi. Lisäksi osallistujat osoittavat kenellä on kulloinkin oikeus arvioida puheenaihetta ja miten aihe liittyy organisaation toimintaan.

Strategiaa ymmärrettäväksi
myös suorittavalla tasolla

Kokousten osallistujat hyödyntävät kannanottojen ja tiedonantojen yhteydessä rakentuvia auktoriteettiasemiaan keskustellessaan yksikkönsä toiminnan ja voimavarojen kohdentamisesta sekä työyhteisönsä tapahtumista. Tietävät osapuolet huolehtivat siitä, että muilla osapuolilla on riittävästi tietoa puheenaiheen käsittelemiseksi tai että heidän oma kannanottonsa saa painoarvoa. Siten osallistujat rakentavat yhteistä ymmärrystä puheenaiheesta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Väitös tuo uuden näkökulman mikrotason strategiakäytäntöjen tutkimukseen. Siinä osoitetaan, että kokouskeskustelijat viittaavat kannanotoissaan ja tiedonannoissaan strategisiin kysymyksiin.

Tutkimuksen mukaan suorittavan tason työntekijät eivät tee työtään organisaation muusta toiminnasta irrallaan, vaan heijastavat organisaation tavoitteita omaan työhönsä. Lisäksi osoitetaan, että strategista toimijuutta ja strategian merkitykselliseksi tekemistä on kaikkialla organisaatiossa, myös suorittavalla tasolla.

Marjukka Lehtisen väitöstilaisuus on perjantaina.

26.3.2012 11:51
Marjukka Lehtinen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (9)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Upeahan on tämäkin tutkimus.
Anonyymi: Nimetön 26.3.2012 12:05

Anonyymi
Työpaikkakehityskeskustelut olivat sietämättömiä kun niissä olin työaikana.
Muutama vei muut kiemurteli kiúsaantuneina.
Mitään hyötyä ei ollut.
Inhosin sanaa strategia.
Anonyymi: hienoja nimiä tavall 26.3.2012 12:22

Anonyymi
Kaupassakin rakennetaan kassalla auktoriteettisuhdetta alamaisen ja isännän S-K-kartellissa.

TE-keskus jakaa EK:n isännyysoppia.
Anonyymi: kaikille ei riitä en 26.3.2012 12:34

Anonyymi
Pankeissa vasta onkin isäntäoppia numerolappujono-orjille.

Nallen mukaan kaikki voidaan redusoida kätevällä retorisella kikkailulla pelkäksi "tekniikaksi, jossa asiat on sovittu tietyllä tavalla", i.e. niissä ei ole varaa neuvotteluun, kohtuullistamiseen, demokratiaan, paratkoon, tasavertaiselle keskustelulle ja vaihtoehdoille.
Anonyymi: sanelu eli diktatuur 26.3.2012 12:37

Anonyymi
Suorittavan tason ei oleteta ja haluta ymmärtävän muuta kuin että alistumisen tulee olla niskoittelematonta, täydellistä ja välitöntä.
Anonyymi: ideapaja olikin hiki 26.3.2012 12:39

Anonyymi
Kaupassakin rakennetaan kassalla auktoriteettisuhdetta alamaisen ja isännän S-K-kartellissa.TE-keskus jakaa EK:n isännyysoppia.


Työtön ja ilmaisharjoittelija ei paljon ostele ruokaa enää, kun perusruuan hinnat tutkimusten mukaan nousseet 3-57 %, keskimäärin 15-20 % parissa vuodessa.
Anonyymi: usko silmiäsi ja kas 26.3.2012 12:42

Anonyymi
Ei kosketa
Anonyymi: Nimetön 26.3.2012 12:43

Anonyymi
Suomi on surkeiden poliittisten puhujien maa.Opettajamaisia puhujia riittää.Samoin asian vierestä puhujia.Nyt on yleistyneet puhujat,jotka ei vastaa,siihen mitä kysytään,vaan puhuvat nauhamaisesti,saman ennen kuullun sepustuksen.Hyvä puhuja oli esim.Paavalniemi,selkeä puhe ja perustelut.
Anonyymi: Hoikkapoika 26.3.2012 12:47

Anonyymi
Suorittava porras ei jauha sahajauhon makuista strategiaa, vaan ratkaisee ongelmia tässä ja nyt. Tällainen on ainakin tuotannollisen yksikön ns. "insinöörinäkökulma" eli on tehtävä, on ongelma ja siihen keksitään ratkaisut.

Väitös on toki ihan oikeassa siinä, että suorittava taso myötäilee strategiaa. Mutta se tapahtuu ihan luonnostaan ja normaalisti, ilman strategista höpinää tai kailotusta.
Anonyymi: Raimo Tavis 26.3.2012 13:27
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä