Kirjaudu ▼
 

Tällaisia ovat rasittavimmat työkaverit

Heini Karjanmaa
Tällaisia ovat rasittavimmat työkaverit
Filosofian tohtori, tietokirjailija ja työyhteisökouluttaja Katriina Perkka-Jortikka listasi Taloussanomille työyhteisöjen piinaavimmat ja hankalimmat työkaverit. Lue tästä ja katso, löytyykö heitä myös sinun työpaikaltasi.
29.2.2012 06:01
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Palaat hiihtolomalta töihin iloisin mielin ja rentoutuneena. Mutta ei aikaakaan kun se alkaa: työpaikkasi piina-Petteri tai piina-Pirkko saa huutoraivarin, käärmeilee takanasi tai valittaa jokaisesta pikkuasiasta. Työpäiväsi on samantien pilalla. 

Hallitusti kohti hankalaa käytöstä -kursseja ympäri Suomea pitävä ja työyhteisöjä konsultoiva Katriina Perkka-Jortikka sanoo, että hyvin monet kokevat rasittavimmaksi työkaveriksi tai pomoksi huutajan, joka raivoamisellaan terrorisoi koko työyhteisöä.

– Ihmiset alkavat varoa tällaista henkilöä, jotteivät vain ärsyttäisi häntä. Huutaja on kuin päivähoidon kiukuttelija. Hän käyttää oudolla tavalla valtaa, kun muut varovat ja eivät pääse huutajan lailla esiin. Tämä on pois luovasta työpanoksesta – eivät ihmiset viihdy sellaisessa työyhteisössä, jossa pitää olla varpaillaan, Perkka-Jortikka sanoo.

Perkka-Jortikka käyttää huutajasta usein myös nimitystä tankki.

Myös muut vihamieliset ja aggressiiviset tyypit tekevät työpaikalla viihtymisestä usein hankalaa. Sala-ampuja tai käärme on henkilö, joka juoruilee ikäviä toisten selän takana, pui jatkuvasti negatiivisia asioita ja vie niitä eteenpäin työyhteisössä sekä kalvaa toiminnallaan pohjaa työtyytyväisyydeltä.

Sala-ampujan ja huutajan läheinen serkku on räjähtäjä, joka saattaa huutaa, saada itkukohtauksia tai pitää mykkäkouluja.

Kaikkitietävyys
ärsyttää

Kovin moni ei myöskään pidä työpaikan besserwisseristä – eli kaikkitietävästä työkaverista tai pomosta. Tähän hankaluuteen on kaiken lisäksi melko vaikeaa puuttua.

– Silloin kun besserwisser on oikein hankala, se on todella hankalaa myös työyhteisölle.

Jotkut eivät voi sietää ainaista valittajaa, joka valittaa aina kun tilaisuus tulee, mutta jolla harvoin on itsellään tarjota mitään ratkaisuja asioihin. Lähellä häntä on pessimisti. Perkka-Jortikan mukaan valittajat voivat tehokkaasti torpedoida esimerkiksi kokouksia valitusvirsillään ja pessimismillään.

– Kokousten vetäjän tulisi pystyä viemään asioita eteenpäin valittajasta huolimatta.

Perkka-Jortikan mukaan pessimisti voi joskus olla esimerkiksi taloushallinnon päättäjänä hyvä juustohöylä. Ein-sanojille ei kuitenkaan saa antaa täydellistä valtaa, vaan Perkka-Jortikan mukaan olisi hyvä luoda työpaikalle toimintatapoja, jotka pakottavat pessimistitkin miettimään uudistuksia ja toimintojen kehittämistä.

Simpukka
suututtaa

Joitakin saattaa rasittaa työpaikan hiljaisin kaveri. Se, joka ei pukahdakaan ja kieltäytyy täysin vuorovaikutuksesta. Perkka-Jortikan mukaan tällaiset simpukat voivat olla työyhteisön kannalta hyvinkin hankalia. Puhumattomuus voi olla myös vallankäytön muoto.

Työyhteisössä voidaan kokea ärsyttäviksi tyypeiksi myös esimerkiksi kaikkien mielistelijän ja leveilijän.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Mielistelijä on hankala silloin, kun hänen kanssaan tehdyt sopimukset eivät pidä. Hän kyllä lupaa, mutta mitään ei tapahdu. Hän saattaa rajattomasti haluta lyhyen aikavälin mielihyvää toisten miellyttämisestä, eikä mieti saako asiat tehtyä ja aikooko ylipäätään edes tehdä niitä. Hän livistää vastuusta.

Auervaaramainen leveilijä laittaa usein hurmausvaihteen päälle. Hän ei välttämättä pysy totuudessa ja työtkin saattavat jäädä vähemmälle.

Kestokyvyssä
on eroja  

Ketä kukakin pitää hankalana työtoverina saattaa vaihdella paljonkin. Temperamenttieroja löytyy. Monet ihmiset saattavat Perkka-Jortikan mukaan sietää kovaakin puhetta tai kaksimielisyyksiä työtovereiltaan, kun taas toiset eivät siedä niitä lainkaan.

– Kyseessä on aina vuorovaikutustilanne.

Vaikeinta on yleensä silloin, kun se hankala tyyppi työpaikalla onkin esimies. Asema vaikuttaa.

– Hankalasti käyttäytyvä johtaja on todellinen aikapommi, sanoo Perkka-Jortikka.

Alaisen saattaa olla vaikea valittaa pomolleen, joten Perkka-Jortikka kehottaa viestimään asiasta hankalan johtajan kollegan, johtajan johtajan tai ulkopuolisen tahon avulla.

Välitön palaute
on paras 

Perkka-Jortikan mukaan erilaiseen hankalaan käytökseen kannattaa puuttua heti.

– Välitön palaute on yleensä tehokkain. Ihmisen mieli on sellainen. Palaute ei ole enää yhtä merkityksellinen, jos se annetaan vaikkapa parin viikon kuluttua tapahtuneesta.

Tosin esimerkiksi työkaverin huutaessa raivoissaan tai itkiessä hillittömästi ei palautetta kannata antaa aivan heti, vaan vasta, kun henkilö on hieman rauhoittunut.

– Pitäisi pyrkiä keskustelemaan henkilön kanssa asiallisesti ja ilman moitetta, jotta ei tule nolaamiskokemusta. Kannattaa keskustella kahden kesken ilman yleisöä ja kysyä, että onko hän itse tietoinen käytöksestään ja siitä, mitä se aiheuttaa.

29.2.2012 06:01
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (120)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 12
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ärsyttäviä ovat myös lokeroijat, jotka luokittelevat ihmisiä ja valittavat siitä, että heitä vaivaa persoonallisuus.
Anonyymi: Ist mir egal 29.2.2012 6:22

Anonyymi
Siis anteeksi vaan, mutta onko ns. tavallisia ja "normaaleja" työntekijöitä ja johtajia enää olemassakaan?
Aika ällistyttävää, että työt kumminkin tulevat ilmeisesti ainakin joten kuten tehtyä.

Onko normaaliuden määrittelykin ulkoistettu tuollaisille itseoppineille oraakkeleille.
Minusta toisten ihmisten ja lajikumppanien määrittelijät näyttävät usein tekevän oman työnsä ilmeisesti korvausta vastaan.
"Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat".

Tosi mukavaa varmasti kaikista ihan vaan duuniaan tekemään menevistä ihmisistä joutua luokitelluiksi kaikissa tekemisissään. Eihän meillä olekaan tarvetta lisätä työssä viihtymistä ja työurien pituutta, vaan ahdistumista ja pelkoa.
Anonyymi: Ouza 29.2.2012 6:26

Anonyymi
Tunnistan artikkelin ihmistyypit.Olen luovassa työyhteisössä,mutta pari vuotta sitten yhteisössä tapahtui muutoksia ja saimme joukkoomme todellisen suolaajan.Aluksi kaikki näytti hyvältä,mutta nyt yhteisössämme kaivetaan bunkkereita ja suurin osa energiasta kuluu loukkauksista koituvien haavojen paranteluun.Ihmiset ovat aivan rikki ja suolaajan ylimielinen ja omaakin oksaa sahaava "kritiikki"on on tehnyt yhteisöstämme haavoittuvan ja tehottoman.Säälittävää,mutta totta,ettö yhden ihmisen takia projektir eivät etene ja jäävät hampaattomaksi
Anonyymi: Maija 29.2.2012 6:44

Anonyymi
Joo. Ihquu.
Anonyymi: profeetta 29.2.2012 6:52

Anonyymi
Tässä oli lueteltu kaikki ihmistyypit joita voi olla. No seuraus on että jokainen nyt sitten menee töihin ja kyttää kuka kuuluu mihinkin kategoriaan. Ennemmän kuin nämä ihmistyypit tämätyylinen kirjoitus huonontaa ilmapiiriä
Anonyymi: kukin taaplaa tyylil 29.2.2012 6:59

Anonyymi
Ääripäät ovat yleensä ne jotka eniten raivostuttavat.

Hiljainen simpukka voi ärsyttää, jos ei sanaakaan sano vaikka puhuteltaisiin ja vastaavasti moottoriturvat, jotka eivät vaikene vaikka itse ei olisi sanonut sanaa tunteihin ottavat päähän. Kaikentietävä besserwisser on ärsyttävä, mutta niin on kaikesta pihalla oleva nutipääkin, jota saa kädestä viedä perustehtävienkin äärellä.

Ne jotka eivät edusta ääripäätä millään skaalalla ovatkin sitten sitä mukavaa harmaata massaa: tylsiä, värittömiä mutta harmittomia.
Anonyymi: TheLaama 29.2.2012 7:00

Anonyymi
Tästä puuttuu vielä "yltiöpositivisti", tai "visionäärit" jolle tulevaisuus on täynnä tilaisuuksia, jos vain joku muu hänen visionsa totetuttaa. Näitä henkilöitä on usein esimiehinä, myyntitehtävissä ja konsultteina. Ovat ajatusmaailmaltaan lähellä "mielistelijöitä" sillä erotuksella että eivät ole nuoleskelemassa ketään, mutta saavat energiansa siitä että voivat paistatella muiden ihailun auringonpaisteessa. Eivät kuintenkaan ole varsinaisesti narsisteja.

Myöskään "egovammaisia" ei ole listattu, eli henkilöitä jotka ovat aina edellisissä tehtävissään olleet merkittävissä asemissa, joissa heidän työpanoksensa on ollut korvaamaton. He myös tuntevat suuren joukon tärkeitä henkilöitä, joskaan ko. henkilöt eivät aina muista tuntevansa heitä.

Listalta jäi vielä puuttumaan "Snakes on Suits", eli puhtaasti psykopaattiset persoonat.
Anonyymi: Myyntimies 29.2.2012 7:11

Anonyymi
Meidän työpaikalla on näitä kaikkia, mutta pahimpia ovat mielestäni mököttäjät, jotka estävät tavoittamattomuudellaan niiden työnteon, joille ovat suuttuneet.

Sitten on tietty nämä wb-porvarit eli työ on elämässä tärkeintä -tapaukset, jotka nuolevat ylöspäin ja vaativat muilta kuunkin taivaalta.
Anonyymi: Voi voi voi 29.2.2012 7:14

Anonyymi
Muutosvastarantalaiset, jotka omaa etua häikäilemättä ajaen pyrkivät kaksin käsin estämään virkatoimien tehokkaan, tarkoituksenmukaisen ja lain sekä sen hengen mukaisen toiminnan.
Anonyymi: Suolistobakteeri 29.2.2012 7:14

Anonyymi
Voi hellanduudelis... Vanhaa viidakon viisautta mukaillen, mikäli jokainen kiinnittäisi yhtä paljon huomiota omiin tekemisiinsä kuin muiden tekemisiin, mitään ongelmia ei olisi ja työt hoituisivat kuin vettä vaan.
Anonyymi: yksinkertaista 29.2.2012 7:21
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 12
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä