Kirjaudu ▼
 

Näillä taidoilla insinööristäkin saisi hyvän esimiehen

Heini Karjanmaa
Näillä taidoilla insinööristäkin saisi hyvän esimiehen
Perinteisten laskutikkujohtajien aika alkaa olla ohi: uuden tutkimuksen mukaan pelkkä matemaattinen älykkyys ei takaa, että ihmisestä tulisi hyvä teollisuuspomo. Teekkareita kouluttavan tutkijan mukaan insinöörillekin voi ja pitää opettaa tunneälyä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Hyvä teollisuuspomo ei ole välttämättä älykäs ja looginen vaan sosiaalinen ja läsnä. Hyviä esimiehiä yhdistävät yllättäen varsin usein traagiset elämänkokemukset.
Nämä käyvät ilmi väitöstutkimuksesta, jossa tutkittiin esimies- ja alaistestien avulla hyvää johtamista. Tutkimuksen tehnyt Pia Lappalainen väittelee Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa maaliskuussa.
– Älykkyystestin ja hyvän johtamisen välillä ei syntynyt positiivista korrelaatiota, vaan päinvastoin useat alaisten mielestä hyvät esimiehet pärjäsivät huonosti älykkyystestissä, Aalto-yliopistossa tulevia diplomi-insinöörejä opettava Lappalainen sanoo.
– Sen sijaan tunneälytestissä hyvin pärjänneet esimiehet olivat alaisten näkemysten mukaan hyviä esimiehinä. Myös persoonallisuustestistä paljastui, että esimiehen sosiaalisuus ja kyky inspiroida korreloivat voimakkaasti hyvän johtamisen kanssa, hän sanoo.
Lappalainen selvitti hyvää johtamista esimiesten matemaattis-loogisten älykkyys-, tunneäly- ja persoonallisuustestien avulla. Esimiesten testituloksia verrattiin alaisarvioihin.
Tunneälyllä tarkoitetaan kykyä havainnoida omaa käytöstään ja mukauttaa sitä ympäristön merkkien mukaan. Tutkimuksessa käytetty testi mittasi esimiesten tunneälykästä viestintää.
Traagiset kokemukset
yhteistä esimiehille

Tunneälytestin voimakkaimmat korrelaatiot muodostuivat tunnepitoiseen läsnäoloon ja kykyyn levittää positiivista energiaa ympäristöönsä. Erittäin selkeästi korostuivat myös esimiesten jämäkkyys ja viestinnän suoruus.
– Alaiset haluavat, että ikäviäkin asioita kerrotaan mahdollisimman suoraan ja kiertelemättä sekä turhaan pehmoilematta, Lappalainen sanoo.
Tutkimuksesta paljastui, että hyvillä esimiehillä ovat yhteistä traagiset elämänkokemukset. Yli puolella hyviksi katsotuista oli taustalla isoja henkilökohtaisia menetyksiä.
Lappalainen kertoo, että johtajat itse katsoivat, että elämänkouliman on helppo suhtautua työhön työnä ja kritiikkiin tietona, josta voi oppia. Hyvistä johtajista myös henki nöyryys.
– He eivät pahastuneet alaistensa kritisoinnista. Sen takia alaiset arvostivat viestinnän avoimuutta.
Hyväksi esimieheksi
voi oppia

Esimiehistä ja heidän alaisistaan lienee ilahduttavaa, että moni hyvään esimieheen liitetyistä ominaisuuksista on taitoja, joita voi oppia.
– Sisäänpäinkääntyneestä ei saa ulospäinkääntynyttä, mutta sosiaalisuuden puutetta voi korvata hyvillä sosiaalisilla taidoilla, Lappalainen sanoo.
Lappalainen katsoo, että nykyisille teekkareille eli mahdollisille tuleville teollisuuden esimiehille pitäisi opettaa nykyistä enemmän itsensä kehittämistä ja motivaatiota. Nykyiset neuvottelu- ja esiintymistaitokurssit kehittävät vain sosiaalisia taitoja.
Tunneälyn ja sosiaalisten taitojen oppiminen jatkuu Lappalaisen mukaan koko eliniän. Siksi myös nykyiset pomot pystyvät kehittämään esimiestaitojaan. Tutkimuksessa näkyi, että esimerkiksi esimiehen tunnepohjainen läsnäolo paranee iän myötä. Sen sijaan sosiaalisuus vähenee hänen ikääntyessään.
– Kun ihminen vanhentuu ja viisastuu, hänelle ei ole enää niinkään tärkeää vuorovaikutussuhteiden määrä vaan laatu, Lappalainen tulkitsee iän vaikutusta.
Jännittäjäkin voi
olla hyvä pomo

Esiintymiskammoinenkin voi harjaantua hyväksi johtajaksi. Eräs testattu toimitusjohtaja kertoi jännittävänsä esiintymistä ja sosiaalisia tilanteita, mutta sai alaisiltaan ylistävät palautteet. Lappalainen arvioi arvostuksen johtuvan siitä, että johtaja oli avoimesti ja rohkeasti kertonut jännittämisestä organisaatiossa.
Aineistossa oli paljon hyviksi esimiehiksi kehuttuja johtajia, jotka olivat uupuneita.
– Tähän saattaa liittyä pelottava ilmiö, että rankkaa työntekoa ja suorittamista ihaillaan epäterveesti, Lappalainen sanoo.
Pia Lappalainen väittelee Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 10. maaliskuuta.

∇ Mainos ∇
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Ihmiset Pia Lappalainen

Kommentit (70)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Vaikka itse olenkin insinööri, on minulla insinööriesimiehistä ainoastaan huonoja kokemuksia. Parhaat esimiehet ovat vaikkapa tradenomeja, jotka eivät ymmärrä hommista paljoakaan, mutta kuitenkin sen verran, että tietävät olevansa ymmärtämättömiä ja käyttäytyvät sen mukaan.

Insinööriesimiehillä meinaa nousta pissa päähän turhan helposti ja lähes aina esimieheksi hankkiutuu sellainen joka ei inssin töissä pärjännyt.
Anonyymi: Engineer 27.2.2012 7:11

Anonyymi
Joo joo. Hyvä huijari saa alaisilta hyvät pisteet. Riippuu tietysti ihan siitä, mitä kyselyn tehnyt huijari on sattunut kysymään.

Ainoa tarpeellinen taito kuitenkin on, ettei vie firmaa kohden konkurssia. Sitä lähestyttäessä ei enää huijarin taidot auta.

Näissä konsulttihöpinöissä on sairasta se, ettei tuloksen tekeminen kuulu kenellekään. Sitten käy kuin Nokialle.
Anonyymi: Olennainen 27.2.2012 7:18

Anonyymi
Miksi lopetettu perusteknikkojen ja rakennusmestarien kolulutus?

Nyt kaikille nopeasti korkeakoulunimike, valmistuessaan on titteli muttei ammattiosaamista.
Anonyymi: Nimetön 27.2.2012 7:35

Anonyymi
Eikös jo Järki Käteinen jo osoita, että jopa valtiota voi johtaa pelkällä leikkikoulupohjalta (2v.) ja vain jatkokoulutuksena kokoomuksen oma siäsappilaitos (salainen) , mistä suolletaan vain näitä sipermiehiä ja jalostetaan ikuisia lupauksia.
Anonyymi: Mielensä pahoittanut 27.2.2012 7:49

Anonyymi
Miksi lopetettu perusteknikkojen ja rakennusmestarien kolulutus?


Kyllähän rakennusmestareita valmistuu edelleen.
Hetken aikaa oltiin asiasta eri mieltä, ettei tarvitse.
Anonyymi: Vellu Pirinen 27.2.2012 7:57

Anonyymi
Totta koko tarina. Hyvä insinöörijohtaja on todella harvinaista. Se ei kuitenkaan korjaannu kouluttamalla heitä. Insinööriksi hakeutuvat ovat yleensä persoonana vaikeita ja heillä on myös vapaa-ajalla sosiaalisessa elämässä vaikeuksia. Parisuhteessa yms. Tätä tilannetta olen tarkastellut monen ystäväinsinöörin kautta. He ovat hyviä ystäviä minulle mutta sosiaalisesti hyvin epäpäteviä ja eivät itse tiedosta sitä edes vaan luulevat monesti olevan ystäväpiirin huipulla. Mielenkiintoinen oma tutkimus tästä käynnissä.
Anonyymi: Tutkimus 27.2.2012 8:08

Anonyymi
Johtaminen olisi helppoa, jos johtaja saisi koota dream-teamin. Johtaja joutuu kuitenkin yleensä toimimaan sekalaisen, toistensa kanssa kinastelevien asiantuntijapätijöiden kanssa.
Anonyymi: koulutus koppavoitta 27.2.2012 8:17

Anonyymi
Hyvät pomot on harvassa, aivan kuten huippu formulakuskit, mäkihyppääjät, golffarit jne. 1/1000 tms.
Joillain on se jokin, useimmilla ei.
Asia ei ole opittavissa mikäli kyky puuttuu, tällöin tulee huonoja pomoja.
Anonyymi: Nimetön 27.2.2012 8:22

Anonyymi
Johtajaksi synnytään ja kasvetaan.
Anonyymi: Insinööri muistuttaa 27.2.2012 8:25

Anonyymi
Julkisuudessa arvostetaan esimiestä, jolla on tunneälyä. Firmoissa pitää olla psykopaatti, jotta saisi arvostusta. Jos alaiset ja asiakkaat ovat tyytyväisiä, toimitusjohtaja antaa kenkää.
Anonyymi: Niin nähty... 27.2.2012 8:29
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

09:59 Obamalta vientikielto Krimin niemimaalle
08:01 Mbnet.fi Taitto-ohjelmien aatelia – ilmainen Scribus
07:01 Näkökulma Miksi E.on jätti Fennovoiman – ja ydinvoiman?
05:16 Laitetesti Fitbit-ranneke on parhaimmillaan, kun sitä ei huomaa
05:02 Huippukokit kertovat: Jouluherkut järkibudjetilla
05:01 Vertaile tästä: Kinkulla joulupöydän suurin säästö
19.12. Obama haluaa laittaa opinahjot uuteen järjestykseen
19.12. Venäjän keskuspankki lisäsi rahoitusta ruplapulan vuoksi
19.12. FBI: Pohjois-Korea oli Sony-hyökkäyksen takana
19.12. S&P laski Ukrainan luottoluokitusta
19.12. Virkamiehet: EKP pohtii keinoja Saksan QE-vastustuksen liennyttämiseksi
19.12. Kotipizzan omistaja myi hampurilaisketjun
19.12. Rakennuslupien määrä romahti 43 prosenttia
19.12. Miksi diesel maksaa yhä niin paljon? Teboil-pomo kertoo
19.12. Arvio: Facebookin ostaman firman hinta 35-kertaistui
19.12. Leena Mörttinen Perheyritysten liiton johtoon
19.12. Pöyry ja Stockmann luisuvat pörssissä
19.12. Jäätävä ennuste Venäjä taloudesta: supistuu 8 %
19.12. Löyttyniemestä EU:n kriisinratkaisuneuvoston varapuheenjohtaja
19.12. Venäläismiljardööri vastaa Putinin rahakutsuun
19.12. Kuka vetää välistä? Hinta Venäjällä 580 000 dollaria, Euroopassa 145 000 dollaria
19.12. Digitoday Netflix offline-videoista: Älä unta näe!
19.12. Paneelien hinnat puoleen, niin aurinkosähkö yleistyy
19.12. Käytettyjen autojen tuojille makea voitto vuosien verokiistassa
19.12. Neste Oil sopi patenttiriidan biodieselistä
19.12. Näillä tienesteillä olit pienituloinen
19.12. "Venäjän euribor" kiipesi lähelle 30 prosenttia
19.12. Autopomo ruplan alamäestä: "Kuin verilöyly"
19.12. Talvivaara asettaa tytäryhtiöitään selvitystilaan
19.12. Digitoday Soneran selitys verkon mykistymiselle: Kyllä se vielä testissä toimi
Asiakastieto

Yhteistyössä