Kirjaudu ▼
 

Näillä taidoilla insinööristäkin saisi hyvän esimiehen

Heini Karjanmaa
Näillä taidoilla insinööristäkin saisi hyvän esimiehen
Perinteisten laskutikkujohtajien aika alkaa olla ohi: uuden tutkimuksen mukaan pelkkä matemaattinen älykkyys ei takaa, että ihmisestä tulisi hyvä teollisuuspomo. Teekkareita kouluttavan tutkijan mukaan insinöörillekin voi ja pitää opettaa tunneälyä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Hyvä teollisuuspomo ei ole välttämättä älykäs ja looginen vaan sosiaalinen ja läsnä. Hyviä esimiehiä yhdistävät yllättäen varsin usein traagiset elämänkokemukset.
Nämä käyvät ilmi väitöstutkimuksesta, jossa tutkittiin esimies- ja alaistestien avulla hyvää johtamista. Tutkimuksen tehnyt Pia Lappalainen väittelee Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa maaliskuussa.
– Älykkyystestin ja hyvän johtamisen välillä ei syntynyt positiivista korrelaatiota, vaan päinvastoin useat alaisten mielestä hyvät esimiehet pärjäsivät huonosti älykkyystestissä, Aalto-yliopistossa tulevia diplomi-insinöörejä opettava Lappalainen sanoo.
– Sen sijaan tunneälytestissä hyvin pärjänneet esimiehet olivat alaisten näkemysten mukaan hyviä esimiehinä. Myös persoonallisuustestistä paljastui, että esimiehen sosiaalisuus ja kyky inspiroida korreloivat voimakkaasti hyvän johtamisen kanssa, hän sanoo.
Lappalainen selvitti hyvää johtamista esimiesten matemaattis-loogisten älykkyys-, tunneäly- ja persoonallisuustestien avulla. Esimiesten testituloksia verrattiin alaisarvioihin.
Tunneälyllä tarkoitetaan kykyä havainnoida omaa käytöstään ja mukauttaa sitä ympäristön merkkien mukaan. Tutkimuksessa käytetty testi mittasi esimiesten tunneälykästä viestintää.
Traagiset kokemukset
yhteistä esimiehille

Tunneälytestin voimakkaimmat korrelaatiot muodostuivat tunnepitoiseen läsnäoloon ja kykyyn levittää positiivista energiaa ympäristöönsä. Erittäin selkeästi korostuivat myös esimiesten jämäkkyys ja viestinnän suoruus.
– Alaiset haluavat, että ikäviäkin asioita kerrotaan mahdollisimman suoraan ja kiertelemättä sekä turhaan pehmoilematta, Lappalainen sanoo.
Tutkimuksesta paljastui, että hyvillä esimiehillä ovat yhteistä traagiset elämänkokemukset. Yli puolella hyviksi katsotuista oli taustalla isoja henkilökohtaisia menetyksiä.
Lappalainen kertoo, että johtajat itse katsoivat, että elämänkouliman on helppo suhtautua työhön työnä ja kritiikkiin tietona, josta voi oppia. Hyvistä johtajista myös henki nöyryys.
– He eivät pahastuneet alaistensa kritisoinnista. Sen takia alaiset arvostivat viestinnän avoimuutta.
Hyväksi esimieheksi
voi oppia

Esimiehistä ja heidän alaisistaan lienee ilahduttavaa, että moni hyvään esimieheen liitetyistä ominaisuuksista on taitoja, joita voi oppia.
– Sisäänpäinkääntyneestä ei saa ulospäinkääntynyttä, mutta sosiaalisuuden puutetta voi korvata hyvillä sosiaalisilla taidoilla, Lappalainen sanoo.
Lappalainen katsoo, että nykyisille teekkareille eli mahdollisille tuleville teollisuuden esimiehille pitäisi opettaa nykyistä enemmän itsensä kehittämistä ja motivaatiota. Nykyiset neuvottelu- ja esiintymistaitokurssit kehittävät vain sosiaalisia taitoja.
Tunneälyn ja sosiaalisten taitojen oppiminen jatkuu Lappalaisen mukaan koko eliniän. Siksi myös nykyiset pomot pystyvät kehittämään esimiestaitojaan. Tutkimuksessa näkyi, että esimerkiksi esimiehen tunnepohjainen läsnäolo paranee iän myötä. Sen sijaan sosiaalisuus vähenee hänen ikääntyessään.
– Kun ihminen vanhentuu ja viisastuu, hänelle ei ole enää niinkään tärkeää vuorovaikutussuhteiden määrä vaan laatu, Lappalainen tulkitsee iän vaikutusta.
Jännittäjäkin voi
olla hyvä pomo

Esiintymiskammoinenkin voi harjaantua hyväksi johtajaksi. Eräs testattu toimitusjohtaja kertoi jännittävänsä esiintymistä ja sosiaalisia tilanteita, mutta sai alaisiltaan ylistävät palautteet. Lappalainen arvioi arvostuksen johtuvan siitä, että johtaja oli avoimesti ja rohkeasti kertonut jännittämisestä organisaatiossa.
Aineistossa oli paljon hyviksi esimiehiksi kehuttuja johtajia, jotka olivat uupuneita.
– Tähän saattaa liittyä pelottava ilmiö, että rankkaa työntekoa ja suorittamista ihaillaan epäterveesti, Lappalainen sanoo.
Pia Lappalainen väittelee Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 10. maaliskuuta.

∇ Mainos ∇
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Ihmiset Pia Lappalainen

Kommentit (70)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Vaikka itse olenkin insinööri, on minulla insinööriesimiehistä ainoastaan huonoja kokemuksia. Parhaat esimiehet ovat vaikkapa tradenomeja, jotka eivät ymmärrä hommista paljoakaan, mutta kuitenkin sen verran, että tietävät olevansa ymmärtämättömiä ja käyttäytyvät sen mukaan.

Insinööriesimiehillä meinaa nousta pissa päähän turhan helposti ja lähes aina esimieheksi hankkiutuu sellainen joka ei inssin töissä pärjännyt.
Anonyymi: Engineer 27.2.2012 7:11

Anonyymi
Joo joo. Hyvä huijari saa alaisilta hyvät pisteet. Riippuu tietysti ihan siitä, mitä kyselyn tehnyt huijari on sattunut kysymään.

Ainoa tarpeellinen taito kuitenkin on, ettei vie firmaa kohden konkurssia. Sitä lähestyttäessä ei enää huijarin taidot auta.

Näissä konsulttihöpinöissä on sairasta se, ettei tuloksen tekeminen kuulu kenellekään. Sitten käy kuin Nokialle.
Anonyymi: Olennainen 27.2.2012 7:18

Anonyymi
Miksi lopetettu perusteknikkojen ja rakennusmestarien kolulutus?

Nyt kaikille nopeasti korkeakoulunimike, valmistuessaan on titteli muttei ammattiosaamista.
Anonyymi: Nimetön 27.2.2012 7:35

Anonyymi
Eikös jo Järki Käteinen jo osoita, että jopa valtiota voi johtaa pelkällä leikkikoulupohjalta (2v.) ja vain jatkokoulutuksena kokoomuksen oma siäsappilaitos (salainen) , mistä suolletaan vain näitä sipermiehiä ja jalostetaan ikuisia lupauksia.
Anonyymi: Mielensä pahoittanut 27.2.2012 7:49

Anonyymi
Miksi lopetettu perusteknikkojen ja rakennusmestarien kolulutus?


Kyllähän rakennusmestareita valmistuu edelleen.
Hetken aikaa oltiin asiasta eri mieltä, ettei tarvitse.
Anonyymi: Vellu Pirinen 27.2.2012 7:57

Anonyymi
Totta koko tarina. Hyvä insinöörijohtaja on todella harvinaista. Se ei kuitenkaan korjaannu kouluttamalla heitä. Insinööriksi hakeutuvat ovat yleensä persoonana vaikeita ja heillä on myös vapaa-ajalla sosiaalisessa elämässä vaikeuksia. Parisuhteessa yms. Tätä tilannetta olen tarkastellut monen ystäväinsinöörin kautta. He ovat hyviä ystäviä minulle mutta sosiaalisesti hyvin epäpäteviä ja eivät itse tiedosta sitä edes vaan luulevat monesti olevan ystäväpiirin huipulla. Mielenkiintoinen oma tutkimus tästä käynnissä.
Anonyymi: Tutkimus 27.2.2012 8:08

Anonyymi
Johtaminen olisi helppoa, jos johtaja saisi koota dream-teamin. Johtaja joutuu kuitenkin yleensä toimimaan sekalaisen, toistensa kanssa kinastelevien asiantuntijapätijöiden kanssa.
Anonyymi: koulutus koppavoitta 27.2.2012 8:17

Anonyymi
Hyvät pomot on harvassa, aivan kuten huippu formulakuskit, mäkihyppääjät, golffarit jne. 1/1000 tms.
Joillain on se jokin, useimmilla ei.
Asia ei ole opittavissa mikäli kyky puuttuu, tällöin tulee huonoja pomoja.
Anonyymi: Nimetön 27.2.2012 8:22

Anonyymi
Johtajaksi synnytään ja kasvetaan.
Anonyymi: Insinööri muistuttaa 27.2.2012 8:25

Anonyymi
Julkisuudessa arvostetaan esimiestä, jolla on tunneälyä. Firmoissa pitää olla psykopaatti, jotta saisi arvostusta. Jos alaiset ja asiakkaat ovat tyytyväisiä, toimitusjohtaja antaa kenkää.
Anonyymi: Niin nähty... 27.2.2012 8:29
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

11:39 Venevahinkoja sattuu syksylläkin – vakuutusyhtiö varoittaa aalloista ja putoavista lehdistä
11:14 Nyt tuli varoitus: Öljy romahtaa alle 20 dollarin, jos sopimusta ei synny
10:56 Teollisuuden luottamus koheni vihdoin – "myönteisiä uutisia odotettu pitkään"
10:26 Kullan hinta osoittaa: Clinton jyräsi Trumpin
09:59 Digitoday Nyt se paljastui: Tässä Googlen 6 uutta vimpainta
09:44 Caverion nappasi toimitusjohtajan Nokian Renkailta
09:27 Kuluttajien luottamus heikkeni vähän
09:10 Arvio: Maersk saattaa ostaa Hanjinin
08:32 Digitoday Pelifirma mokasi rajusti: Turvapäivitys muuttui takaoveksi
08:16 LM: Taksi voi pian olla mönkijä tai kuorma-auto
07:23 Ilta-Sanomat Kiivasta väittelyä ja jäätäviä kuittauksia – kaikki Trumpin ja Clintonin kohtaamisesta
06:01 Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
26.9. Tutkimustulos sysäsi lääkefirman kurssin nousuun – epileptikkolapset saivat apua kannabislääkkeestä
26.9. Ranskassa radikaali askel: Varoitusvärit elintarvikkeisiin
26.9. Draghilla on Britannialle tiukka viesti: Ei erivapauksia
26.9. Liike-elämän huippukonferenssi yllätti – tarjoaa vain kasvisruokaa
26.9. Kahvin hinta pomppasi – johtuu isosta muutoksesta säässä
26.9. Trumpin ja Clintonin yhteenotto saattaa heiluttaa kursseja
26.9. Pienemmät katteet, halvemmat tilat – näin Auto-Bil aikoo painaa autojen hintoja
26.9. Arvio: Saksa kyllä pelastaa Deutsche Bankin
26.9. Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
26.9. YIT hakee kasvua kaupungeista
26.9. Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
26.9. Algeria: Öljymarkkinat ovat nyt paljon kriittisemmässä tilassa
26.9. Pörssi pakkasella – YIT nousee
26.9. Suursijoittajat kannustavat elintarvikejättejä vaihtamaan lihan kasviproteiiniin
26.9. Elop: Kauteni Nokian johdossa osui harvinaiseen ajanjaksoon
26.9. Kansainväliset pk-yritykset uskovat suhdanteiden parantuvan
26.9. Konecranes ja Kito purkavat allianssinssa
26.9. Digitoday Pelottava löytö: Uusi iOS aiempaa turvattomampi
Asiakastieto

Yhteistyössä