Kirjaudu ▼
 

Näissä töissä iskee stressi

Heini Karjanmaa
Näissä töissä iskee stressi
Stressi ei ole enää pitkään aikaan ollut vain uraohjusten etuoikeus, vaan se vaivaa nykyisin kaikenlaisten töiden tekijöitä. Joidenkin ammattien kuormittavuus ja stressi ovat kuitenkin muita rankempia. Katso mitkä ovat stressaavimmat ammatit ja mikä tekee työstä raskasta.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Joka kolmas työntekijä kokee työnsä henkisesti raskaaksi ja puolet kärsii kiireestä. Työstressiongelmat ovat yleisiä erityisesti kunta-aloilla. Siellä työnsä henkisesti rasittavaksi kokee 71 prosenttia työntekijöistä.

Näin kertovat Työterveyslaitoksen Työ ja terveys -tutkimus ja kunta-alan työolobarometri. Kuntatyöllä on jo pitkään ollut huono maine. 

Kunnista puhuttaessa niiden taloustilanne vaikuttaa melko paljon siihen, millainen tilanne on työpaikalla, että onko esimerkiksi mahdollista palkata sijaista. Jos ei ole varaa, joudutaan ehkä tekemään ylitöitä tai lykkäämään töitä. Tällaisista tilanteista tulee aina häslinkiä, Kuntatyönantajien asiantuntija Bjarne Andersson kertoo.

”Yhteiskunnan likapyykki”
on raskasta

Kuntien sosiaali- ja terveysaloille hakeutuvat ihmiset, jotka haluvat tehdä töitä ihmisten kanssa. Se palkitsee, mutta myös stressaa eniten, jos työnantaja on alimitoittanut työresurssit.

Erityisesti sosiaalityöntekijät pitävät sairauslomia mielenterveyssyiden perusteella. Sosiaalialan töissä ristiriidat olivat yleistyneet kunta-alan selvityksessä.

Siellä joudut kantamaan ja prosessoimaan toisen ihmisen ongelmia. Kaikki yhteiskunnalliset vakavat ongelmat näkyvät sosiaalipuolella. Siellä pestään yhteiskunnallinen likapyykki, akateemisten alojen Akavan työelämätutkija Ulla Aitta sanoo.

Terveyskeskuksissa ja sairaaloissa saa ammatillista tukea työyhteisöltä, mutta esimerkiksi pienessä kunnassa joudut ehkä tekemään melkeinpä yksin esimerkiksi lapsen huostaanottopäätöksen. Kollegiaalista tukea on vähemmän. Sosiaalityössä tehdään päätöksiä, joilla on pitkäaikaisia seurausvaikutuksia perheille.

Työpaineet ajavat
etsimään syntipukkeja

Akavan Aitan mukaan työstressi kasvaa työyhteisöissä, joissa on kiusaamista.

Esimerkiksi opettajakunnassa ja kouluissa koetaan, että vanhemmat ovat yhä suurempi taakka työssä. Jos ei työn tuomaa henkistä kuormitusta pysty itse prosessoimaan tai työn ohjauksen mekanismeja ei ole, saattaa ilmetä kiusaamista tai syntipukkien etsimistä.

Tätä on seurakunnissa, kouluissa ja myös sosiaali- ja terveysaloilla.

Aitan mukaan oikeuslaitosten henkilökunta, tuomarit, juristit ja muut lainopillisen työn tekijät ovat myös henkisesti kovilla. He olivat kärjessä myös Työterveyslaitoksen sairauspäivärahatilastossa, vaikka tilasto mielenterveyssyiden takia poissaolevista ei suoraan kerro työstressistä.

Oikeuslaitoksessa työruuhka ja pitkät työpäivät näkyvät. On yleistä, että työviikko venyy yli 45 tuntiin, mikä kansainvälisissä tutkimuksissa alkaa vaikuttaa jo haitallisesti. Varmasti asianajotoimistoissakin tehdään pitkiä päiviä. Tilanne on silti vähän toisenlainen, koska siellä ollaan usein osakkaina tai yrittäjinä.

Seurakunnissa uupumusta
ja kiusaamista

Jos työntekijälla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa työaikoihin, möys riski joutua työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä pienenee.

Seurakuntien työntekijät ovat juristejakin useammin sairauslomilla. Akavan Aitan mukaan kirkon työntekijöiden työaikojen venyminen stressaa.

Uskonnollinen työ on suljettu työaikalainsäädännön ulkopuolelle. Ainoastaan kaksi vapaapäivää viikossa on säädetty pakolliseksi, mutta viikonlopputyöt ja äkilliset kriisityöt venyttävät työaikaa. Hekin tekevät työtä ihmisten parissa ja raskaiden asioiden kanssa.

Epävarmuus rassaa
SAK:laisia

Työn henkinen kuormittavuus on levinnyt aloille, joita perinteisesti pidetään vain fyysisesti raskaina. Yhä useammissa rakennusalan ammateissa työ vie voimat, mutta stressaa myös henkisesti. Rakennusalalla masennus on nykyään yleinen työkyvyttömyyssyy.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Aikaisemmin ajateltiin, että henkinen kuormittavuus on enemmänkin toimihenkilöpuolella. Fyysinen kuormittuvuus ei ole kadonnut minnekään, mutta nyt työn sisältö on muuttunut sellaiseksi, että pahoinvointi on levinnyt esimerkiksi rakennusalalle, palkansaajien keskusjärjestön SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila sanoo.

Antilan mukaan monissa rakennusalan perinteisissä ammateissa hektisyys lisääntyy. Työn laatuun ja organisointiin ei voi vaikuttaa.

Työn kuormittavuus liittyy kaikille aloille, joilla ammatti-identiteetti on rapautumassa.

Leimallisin piirre SAK:laisessa jäsenkunnassa on Antilan mukaan epävarmuus ja huoli työpaikasta.

Puheet tuotannon siirron mahdollisuudesta lietsovat tarpeettomastikin tätä epävarmuutta. Sitä voitaisiin järkevästi hoitaa: työpaikkademokratiaa ja tiedonkulkua. Vaikka paineet ja uhkat pysyisivätkin, asioiden salailu on pahinta. Odotat, että koska nalli napsahtaa – sehän on vanha kiinalainen kiduskeino. 

Ihmiset, jotka tekevät työtä, jossa ei ole mahdollisuus kehittyä, joihin ei investoida, eikä työtä monipuolisteta eli heidän työmarkkina-arvoaan ei pidetä yllä, kokevat uhkaa ja ovat pudokkaita. He haluaisivat usein kunniallisen tavan päästä pois työmarkkinoilta ennen putoamista. Näitä löytyy kaikista ammattiryhmistä.

Myös yrittäjät kärsivät tuoreen selvityksen mukaan stressistä. Se johtuu ylipitkistä työpäivistä, joista palautumiseen ei käytetä tarpeeksi aikaa.

Pankeissa kiire
vaivaa työntekijöitä

Työ ja terveys -tutkimuksen perusteella rakennusalalla voitiin vielä henkisesti muita aloja paremmin. Rakennus- ja korjausalalla työtä piti melko rasittavana 14 prosenttia, hyvin rasittavana vain kaksi prosenttia vastanneista.

Hyvin rasittavaksi työnsä kokeneita oli eniten erityisasiantuntijoissa. Johtajat, eri alojen asiantuntijat ja myyntityöläiset kärsivät eniten kiireestä. Myös pankki- ja vakuutuspuolen töissä kärsittiin stressistä, ja erityisesti kiireestä muita aloja enemmän.

– Toimihenkilöunionin jäsenkunnan esimiesasemissa työviikot ovat ihan tyypillisesti yli 40 tuntia, ja palautuminen jää vähille. Helposti työaika lipsuu muillakin, Toimihenkilöunionin Pron tutkija Otto Kanervo kertoo.

Mitoitus on ongelma monilla. Ict- ja viestintäalalla on työssäjaksamisongelmia eniten. Työtahti saattaa olla kovaa, jopa pakonomaista, eikä ole mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä. Sitä kautta voi koko työyhteisö alkaa oireilla.

Työterveyslaitoksen tutkija Timo Kauppinen muistuttaa, että kiirettä ja rasitusta helpottavat monissa työtehtävissä, kuten esimerkiksi johtajilla, hyvät vaikutusmahdollisuudet omaan työhön. Positiivista stressiä ja työn imua on monissa ammateissa, esimerkiksi yrittäjillä.

Kaikkiaan kyse on melkoisen mutkikkaasta asiasta. Työpaikkakohtaisilla olosuhteilla on paljon vaikutusta siihen, miten työssä jaksetaan.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (123)


Anonyymi
Työ on pelottavaa. Eikö nyt ole mitään duunia, jossa ei pitäisi ajatella! Hui kamala mihin tää maailma on menossa. Oon aina luullut työn olevan helppoa rahaa, jossa voi samalla rentoitua.
Anonyymi: Heavy job 22.8.2011 10:17

Anonyymi
Stressi tulee, kun työtehtävät eivät ole kunnolla hallinnassa, kun oma talous ei ole hallinnassa ja mikä tärkeintä, kun omat ihmissuhteet eivät ole hallinnassa. Oma ja läheisten terveys on tärkeintä.
Anonyymi: tosiasiat on hyvä tu 22.8.2011 10:23

Anonyymi
Mutta mites me vartijat sitten??
Koirapalkalla pitkiä päiviä, kiitosta ei juurikaan saa, sitä itseensä kyllä tulee niskaan päivittäin. Tauot, mitä ne on?? Entäs työturvallisuus?? Työhyvinvointi?? Hah hah! Ja vielä pitäisi jaksaa hymyillä ja olla kärsivällinen...
Että näin!
Anonyymi: Naisvartija 22.8.2011 10:26

Anonyymi
menkää siivoamaan, niin huomaatte, kuinka vähän voitte vaikuttaa yhtään mihinkään.
siivoat päivästä päivään samoja nurkkia ja teet työsi kuinka hyvin tahansa, niin aina löytyy joku joka ei ole panokseesi tyytyväinen.
palaute tulee aina semmoisilla kommenteilla höystettyinä että itkettää.
kommentit annetaan tyyliin "" "" ja piip ja piip.
loppu se siivoominen nyt. kotona siivoan, mutta siitä saankin aina iloisen palautteen.
vaikka en sitä iloista palautetta aina töissä halunnut, halusin että minua kunnioitetaan ihmisenä, mutta sekin oli varmasti liikaa pyydetty, kaikki pskat kaadetaan siivoojan niskaan, korkojen kera.
Anonyymi: ex siivooja 22.8.2011 10:31

Anonyymi
Epävarmuus rassaa
SAK:laisia

Tämä sylttytehdas
itse vastuussa osaltaan
työelämän huononnuksita
voisitko edes ymmärtää mitä työmarkkinoilla tapahtuisi nykyaikana jos sak ei olisi toppuutellut innokkaimpia herroja sekä niiden hännystelijöitä
Anonyymi: työnantaja ei ole ko 22.8.2011 10:42

Anonyymi
Ryhtykää mussuttajat yrittäjiksi.
sen jälkeen olet 24h stressissä.

eikä ole lomai, eikä pekkasia, eikä mitään muutakaan.
tervetuloa! yrittäjiksi.
+ sterssin jälkeen tulee vatsahaava ja suolisto ongelmat. nekin on jo koettu.
tämän jälkeen yleensä tulee viikatemies!
Anonyymi: Ryhtykää kokopäivä s 22.8.2011 10:47

Anonyymi
Kunnista puhuttaessa niiden taloustilanne vaikuttaa melko paljon siihen, millainen tilanne on työpaikalla, että onko esimerkiksi mahdollista palkata sijaista.

Tämä on valhe, sillä kunnissa hoitoalalla töitä tekevät maan tavan mukaan pääasiassa määräaikaiset sijaiset, jolloin sairastapauksissa ja lomien aikana onkin kysymys sijaisille sijaisten palkkaamisesta. Kun sijaiselle ei palkata sijaista, joutuu määräaikainen työntekijä venymään ties mihin sijaisuutensa myös jatkossa säilyttääkseen. Kunta alalla on maan tavan mukaan pilvin pimein jopa toistakymmentä vuotta putkeen tehneitä määräaikaisia "sijaisia" etenkin hoiva-alalla perus- ja lähihoitajina, joiden lomien ajaksi ei palkata sijaisia. Olisi jo aika ryhtyä puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä, eikä harhaanjohtaa ja antaa sekä ylläpitää täysin väärää julkisuuskuvaa.
Anonyymi: Nimetön 22.8.2011 10:48

Anonyymi
kuulostaa se aika surkealta kun asiaakkaat yritetään syntipukin leimaan vaikka esimiehelle pitäisi asiasta kertoa ainakin 100 kertaa. Sitten luulotautiset pitempään ja lyhyempään leimunneet kuppikunnat pilaavat senkin huonon ilmapiirin mitä siihen mennessä kerrytetty.

Eräs asiakas sanoi osuvastii: tarjotaan massoille jotain mikä ei todellakaan sovi kaikille, ei edes väkisin.

Jotkut pitkään organisaatiota myrkyttäneet pahentavat vain tilannjetta koska eivät pysty ajattelutoimintaan vaan muistilääkettä tarvittaisiin organisaatiossa sisällä, ei asiakkaille. Sitä pitkään ollut zoomaa touhuansa lähinnä umpimielisestä perspektiivistä koska ei suostu tajuaamaan oikeita asiakkaan tarpeita ja jonkun bugisen lain nojalla huonosti yksin oikeuksistaan kiin pitäviä voida viedä, tuoda ja vedättää miten huvittaa. Sitten ihmetellään ettei muka kukaan tiedä senkin asian kustannuksia elämänhalusta ja laadusta puhumattakaan.


Kyllä siinä stadin laulut tuovat mieleen entisajan metropolia, toisin kuin kantakievarireitti sinne.
Anonyymi: hnde 22.8.2011 10:55

Anonyymi
kyllä ne stadin laulut ovat rikkaampaa kuin jonkun peräkorven kestikievarin reittilaulut. Määränpää on ollut metropoli ei kievari.

Kummaa moderaattori toimintaa.

Pitkään organisaatiossa sekoillut zoomaa vain pienen osastonsa näkökulmasta ei kä valeitensa takaa nää ettei massatouhut sovi kaikille edes väkisin. Kuten eräs asikakas osuvasti ilmaisi.
Anonyymi: hnde 22.8.2011 11:00

Anonyymi
hyvänen aika: kun kerran työolot ja palkka on surkeaa jossain perusterveyden hoidon osastolla, niin miksette ainakin 100 kertaa ota sitä puheeksi?

Miksi jonkun asiakkaan pitää maksaa ylihintaa, siitä että muutkin osaavat tuollaista pöperöä tunkea eteen ja pissittää sitten kujn "ehtii" vääriltä kiireiltään?
Jotkut ovat tehneet sitä ilman palkkaa ja paljon laadukkaammin. Sitten itkekään kun asiakastyytyväisyys valahtaa vaippaan tahi jopa pohjalle?
Anonyymi: hnde 22.8.2011 11:07
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

06:03 Kreikka sai taas rahaa – nämä uudistukset riittivät europäättäjille
25.5. McDonald'sin ex-pomo korvaisi duunarit roboteilla: "Työpaikat tulevat katoamaan ennennäkemättömällä tavalla"
25.5. Digitoday Google lakkauttaa salasanat – hintana yksityisyys?
25.5. Meijerialan kiky-sopimus kaatui – Elintarviketeollisuus: Työpaikkojen säilymisen kannalta valitettavaa
25.5. Komissio vaatii muutoksia Netflixin sisältöihin ja netin maarajoituksiin
25.5. Digitoday Mainokset tunkevat Google Mapsiin uudella tavalla
25.5. Norjan öljyministeri ei usko, eikä edes toivo öljyn palaavan huippuhintoihin
25.5. Digitoday Kuinka nyt käy Lumia-käyttäjien?
25.5. Kansainvälinen vertailu: Treffit Helsingissä maksavat yllättävän paljon, mutta "synnit" saa hyvällä hinnalla
25.5. Terrafamen pääluottamusmies: "Lypsävää lehmää on vaikea laittaa teuraaksi"
25.5. Video Talvivaaran loppulasku veronmaksajille: Yli miljardi euroa?
25.5. Uponor perustaa veden säästämiseen keskittyvän yhteisyrityksen
25.5. Digitoday Puhelinten teko ei Suomesta lopu: Tässä ovat Nokian perilliset
25.5. Anvia: Yhtiön rahoja ei käytetty väärin valtakirjojen keräyksessä
25.5. Digitoday Nokian puhelimien mahtava nousu ja raju romahdus – listasimme tärkeimmät vaiheet vuosilta 1984–2016
25.5. Terrafame: Talvivaaran kaivos on ajettava ensin ylös, jotta se voidaan ajaa alas
25.5. Kreikka-sopu näkyy markkinoilla – maan lainakorko painui puolen vuoden pohjiin
25.5. Digitoday Anssi Vanjoki: Tämä oli selvää jo helmikuussa 2011
25.5. Pörssissä myönteistä virettä – Nokia hyvässä vedossa
25.5. Digitoday Lue Microsoft-pomon kirje työntekijöille sanasta sanaan
25.5. Suomi hakee EU-tukea Microsoftin irtisanomisten takia
25.5. Talvivaaran kaivostoiminta ajetaan alas – "Vedonlyöntiä veronmaksajien rahoilla"
25.5. Digitoday Kommentti: Nyt saatiin lopullinen vastaus kahteen Nokia-kysymykseen
25.5. STTK:n Palola: Irtisanominen on Suomessa halpaa
25.5. Digitoday Luottamusmies: "Tämä on päivä, jonka ei olisi tarvinnut tulla"
25.5. Digitoday Muistatko tämän Elopin kirjeen? "Heippa siellä"
25.5. Kaupunginjohtaja: Salosta voisi löytyä töitä Microsoftilta lähteville
25.5. Digitoday Tämä jää Windows-puhelimista jäljelle
25.5. Finnair nostaa arviotaan Aasian liikenteen kasvusta
25.5. YTN: Pahin toteutumassa – Microsoftin huolehdittava irtisanottavista
Asiakastieto

Yhteistyössä