Kirjaudu ▼
 

Tämä paljastaa, onko palkkasi liian pieni

Tämä paljastaa, onko palkkasi liian pieni
Palkka tuntuu aina liian pieneltä, mutta joskus se on ihan oikeasti liian pieni suhteessa työn määrään ja vaativuuteen. Jos niskoillesi on sälytetty esimerkiksi työnjohtotehtäviä, mutta virallisesti olet rividuunari, voi palkkasi olla liian pieni. Katso mitkä muut asiat paljastavat, saatko liian pientä palkkaa.
19.12.2010 06:01
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Suomalaisilla työpaikoilla viime vuosien yt-kierteet ovat aiheuttaneet erikoisen tilanteen. Kun niin moni työkaveri on saanut lähtöpassit, jäljelle jääneistä harva tekee enää täsmälleen sitä hommaa, mihin hänet on alunperin palkattu.

– Tällaiset tilanteet ovat hyvin tuttuja etenkin toimihenkilöpuolella. Pienempi määrä ihmisiä on jäänyt tekemään samat työt, ja jotenkin tilanteesta on tullut pysyvä, sanoo STTK:n juristi ja sopimusvastaava Heli Ahokas.

Joissain yrityksissä etenkin asiantuntijoiden niskoille on sälytetty uusia esimies- ja työnjakotehtäviä sekä prosessien valvontaa. Jos ennen piti käydä naapurihuoneessa kysymässä tiimikaverilta homman aikataulua, nyt joutuu soittamaan ulkoistetulle alihankkijalle Intiaan ja opastamaan tätä projektin kasaamisessa.

– On hyvin yleistä, että työn luonne, vastuunjako ja työrytmikin ovat muuttuneet lyhyessä ajassa, kertoo Akavan Erityisalojen liiton edunvalvonnan päällikkö Kari Eskola.

Palkka sen sijaan on voinut pysyä ennallaan, eikä muita lisäyksiä ole tullut kuin pakolliset tes-korotukset.

Jos sinusta tuntuu, että tästä raatamisesta ansaitsisit enemmän liksaa, todennäköisesti olet siinä hyvin oikeassa.

– Kyllä oman työkuormansa ja työn vaativuuden muutokset pystyy itsekin arvioimaan. Ne on hyvä ottaa aina avoimesti esille muun muassa kehityskeskusteluissa, eikä vain pohtia hiljaa itsekseen, sanoo Eskola.

Tarkista palkkasi
ajantasaisuus

Ennen kun marssit palkankorotustoiveidesi kanssa pomon pakeille, kirjaa ylös kaikki toimenkuvassasi viime aikoina tapahtuneet oleelliset pysyvät muutokset.

Tällaisia ovat muun muassa päivittäisen tai viikoittaisen työmäärän kasvu, ylitöiden osuus, tehtävän vaatimustason muutokset sekä tuotannollisen vastuun lisääntyminen.

Jos työpaikalla on aiemmin ollut pari jonkun alan erikoisosaajaa, ja vähennysten jälkeen enää yksi, tämän jäljelle jääneen strateginen merkitys työpaikan toimivuudelle on kiistattomasti kasvanut.

Tärkeitä lisäpalkan perusteita ovat myös uudet hallinto- tai esimiestehtävät, joita ei alunperin työsopimukseen ole kirjattu. Sekä opettajana tai mallioppilaana toimiminen uusien työntekijöiden perehdytyksessä ja uusien työmuotojen sisäänajossa.

Tuottavuuskin merkitsee: jos omalla etevyydelläsi olet kerryttänyt firmalle tänä vuonna poikkeuksellisen paljon hyötyä, kaiken järjen mukaan siitä voi odottaa muutakin kuin viikkopalaverikiitoksia.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Oikeudenmukaisuus on tärkeä peruste: jos työnantaja on säästänyt merkittävästi antamalla muiden tehtäviä sinulle, olisi reilua ja kannustavaa antaa sen näkyä myös palkassa, muistuttaa Kari Eskola.

Todennäköisesti työnantaja yrittää evätä palkankorotusta vetoamalla alan yleiseen ansiotasoon, sitä sen tarkemmin erittelemättä.

– Ammattiliitosta voi kysyä etukäteen tietoa jäsenistön palkkavertailuista sekä oman alan markkinapalkoista. Niiden avulla ainakin näkee, missä suhteessa omat ansiot ovat alan keskiansioihin, Eskola sanoo.

Ei se ota, ellei
annakaan

Mikä on sitten oikea aika kysyä lisää palkkaa? Suhdannenoususta ei ole vielä mitään takeita, eikä kukaan pysty varmasti sanomaan onko tällä tai tuolla alalla ensi keväänä edessä uusi yt-suma.

– Jos tietää tekevänsä hyvää työtä, aina voi käydä pyytämässä siitä parempaa palkkaa. Vanhan sanonnan mukaan "parempi kerta hävetä kuin ikänsä katua". Meillä ollaan turhan vaatimattomia näissä asioissa. Harvalla työpaikalla korotusta tullaan tarjoamaan ilman kysymistä, sanoo Heli Ahokas.

Järkevä työnantaja myös ymmärtää, miten paljon pienikin taloudellinen kannuste lisää työssä jaksamista.

Psykologisesta näkökulmasta joulunaluspäivät voisivat olla hyvä ajankohta palkantarkistuspyynnöille: ylemmillä esimiehilläkin on ehkä nyt hyvää tahtoa enemmän kuin normaalipäivinä.

Hyviä palkankorotusperusteita:

- työmäärän merkittävä lisääntyminen
- henkilökohtaisen vastuun tai vastuualueiden kasvu
- uudet esimies-, valvonta- tai opetustehtävät
- tehtävän muuttunut vaativuustaso
- ansioiden jälkeenjääneisyys alan yleisestä tasosta
- omat tulosparannukset ja saavutukset

19.12.2010 06:01
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (142)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 15
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Työnkuvan muuttuessa tai laajentuessa on tärkeää, ettet ota sitä vastaa ennen kuin palkasta on sovittu.
Työnantaja vetoaa voimassa olevaan käytäntöön, jolloin palkankorotus perustetta ei enää työnantajan mielestä ole.
Anonyymi: koettu on 19.12.2010 6:19

Anonyymi
Työ on jo sanana sellainen asia ette siitä pitää suomalaisen saada erilliskorvaus että ei sairastu.
Koulutus auttaa että ei tarvi sairastua kun ei tee mitään koska tämä tilanne joka nyt vallitsee copy suomessa on mitä parahin ilman turhia tutkimuksia. Siis vain paitoja pesemällä.
Kyllä palkalla toimeen tulee kun lopetetaan tämä valhevelkatalous.
Anonyymi: Inflaatio kurjistaa 19.12.2010 6:37

Anonyymi
Tämäon ihan oikeasti naurettavaa! Palkka on korvaus vain ajasta jonka työntekijä istuu työnanatajan työsssä, ei koskaan työvoiman kuluttamisella tehdystä arvosta! Palkka on siis aina liian pieni ja tämä tosiasia on suoraanja kiintesäti sidottuna kapitalsimiin!

Työntekijä tekee arvoa Suomessa nyt n. 85-150?/H per henkilö ja saa tästä mitä kukin teistä snyt aa tunnilta.

Laskekaa tuosta mitä oikeasti menetätte ja mitä työnantaja voittaa kaikkien kulujensa ja jokaisen työntekijän kohdalla!
Anonyymi: Hannu Rainesto 19.12.2010 6:51

Anonyymi
Minä huomaan palkkani pienuuden tilipäivää edeltävinä päivinä. Kun tilillä ei ole enää mitään ja seuraava tili on vasta muutaman päivän päästä tulossa niin palkkahan on selvästi liian pieni. Tasapainossa tilipäivästä tilipäivään pitäisi pärjätä. Hyvä on jos tilille jää ylimääräistä (säästöä) kun uusi tili maksetaan. Ei tämä ole tämän kummempaa, kun rahat riittää ja jää vähän säästöäkin niin palkka on sitten riittävä. Ei Suomessa työllä rikastu, jos rikastua tahtoo niin ainoat vaihtoehdot ovat: synny "kultalusikka" perheeseen, voita lotossa tai ryhdy harmaan talouden yrittäjäksi.
Anonyymi: yksinkertaista 19.12.2010 6:56

Anonyymi
Minä huomaan palkkani pienuuden tilipäivää edeltävinä päivinä. Kun tilillä ei ole enää mitään ja seuraava tili on vasta muutaman päivän päästä tulossa niin palkkahan on selvästi liian pieni. Tasapainossa tilipäivästä tilipäivään pitäisi pärjätä. Hyvä on jos tilille jää ylimääräistä (säästöä) kun uusi tili maksetaan. Ei tämä ole tämän kummempaa, kun rahat riittää ja jää vähän säästöäkin niin palkka on sitten riittävä. Ei Suomessa työllä rikastu, jos rikastua tahtoo niin ainoat vaihtoehdot ovat: synny "kultalusikka" perheeseen, voita lotossa tai ryhdy harmaan talouden yrittäjäksi.


Yhä suurempi osa Suomalaisista syntyy muovilusikka suussa!!

Ja Suomalialaiset kultalusikka!!
Anonyymi: Muutamaks vuodeks ul 19.12.2010 7:12

Anonyymi
Oli palkkanne mikä tahansa niin se ei riitä sillä vaatimus taso nousee sen myötä mitä enemmän tienaat, miksi kukaan ei puhu siitä mihin sen palkan vero-osuus katoaa.Tämä verotus systeemi mikä nyt vallitsee on sen palkan tuho, kaikki mitä näet sen tietokoneen ympärillä joka ainut asia esine on pantu moneen kertaan verolle ennenkuin se on siinnä edessäsi ja sinä maksat ja ansiosi pienenee.Ette edes tiedä mitä kaikkea maksatte veroilla, mitä enemmän kulutat sitä enemmän velkaa, jokainen euro jonka kulutat on sinun tai jonkun muun ottamaa velkaa korolla ja siitä maksat veroja.65% työvoimasta syö suoraan tuota eli julkinen/palvelusektori, ne ei tuota mitään joten jonkun on otettava velkaa korolla ja kulutettava veroilla jotta se 65% loisryhmä tuottamattomalla johdannaistyöllä saa palkkansa.Tämä loisryhmä kun paisuu teidän yksityisenpuolen ansiot pienenee kaikkien näkyvillä olevien esineiden verojen myötä.

Ansiosi - 65% veroja = käteen jäävä tulosi.
Anonyymi: Loiset syö palkkasi. 19.12.2010 7:23

Anonyymi
Kyllä työnantaja haluaa työstä mahdollisimman suuren hyödyn.
Noin kymmenen vuotta sitten tein aloitteen, jonka hyöty vuositasolla työnantajalle oli 70000 euroa.
Työnantajan kommentti asiaan oli " sehän kuuluu jokaisen velvollisuuteen kehittää".
Enpä ole sen jälkeen pajon kehitellyt pienellä duunarin palkalla. Aloin olla vain paikalla.
Anonyymi: kaikki hyöty annettu 19.12.2010 7:24

Anonyymi
...nyt joutuu soittamaan ulkoistetulle alihankkijalle Intiaan ja opastamaan tätä projektin kasaamisessa.

Jos sinusta tuntuu, että tästä raatamisesta ansaitsisit enemmän liksaa, todennäköisesti olet siinä hyvin oikeassa.

Tämähän on vallan kamalaa. Tietäen puhelimien massan niin on syytä nostaa puhelin pöydältä toinen käsi tukena ja mieluusti vielä ranteen ympärillä erilliset tukisiteet, ettei ranteet katkea. Olisi kohtuullista, että puhelimen nostoon ja uuvuttavaan paikallapitämiseen puhelun aikana olisi joku voimanostaja tukena.

Puhelimessa pitää myös muistaa puhua rauhallisesti, enintään 20 sanan minuuttivauhtia. Turha läkähtyminen on aiheuttanut monia respiraatiosairauksia ja työkyvyttömyyseläke on puhkeavan astman vuoksi enemmän kuin todennäköistä. Onkin suositeltavaa pitää vähintään tunnin palkallinen tauko jokaista viittä puhelimessa vietettyä minuuttia kohden.


Niin, mutta työn vaativuus ei kuitenkaan yllä lähellekään sähköasentajan tasolle, jonka sentään täytyy osata erottaa eriväriset johdot toisistaan.
Anonyymi: Nimetön 19.12.2010 7:27

Anonyymi
Kyllhä työllki ellää!!
Anonyymi: Syntynyt muovi lusik 19.12.2010 7:28

Anonyymi
Kun menet pyytämään lisää palkkaa perustellen että teet enemmän töitä kuin kaksivuotta sitten ja palkka ei ole noussut, vastuuta on tullut kyllä. Saat lisää palkkaa vaikka 500eur mikä ei loppujen lopuksi missään näy. Kaiken sen jälkeen työmäärät ja projetit lisääntyyvät yht´äkkiä nelinkertaiseksi ja vastuuta pitää ottaa 7/24h.
Anonyymi: böörnaut 19.12.2010 7:33
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 15
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

21:46 Tutkimustulos sysäsi lääkefirman kurssin nousuun – epileptikkolapset saivat apua kannabislääkkeestä
21:24 Ranskassa radikaali askel: Varoitusvärit elintarvikkeisiin
20:08 Draghilla on Britannialle tiukka viesti: Ei erivapauksia
19:01 Liike-elämän huippukonferenssi yllätti – tarjoaa vain kasvisruokaa
18:44 Kahvin hinta pomppasi – johtuu isosta muutoksesta säässä
18:07 Trumpin ja Clintonin yhteenotto saattaa heiluttaa kursseja
17:17 Pienemmät katteet, halvemmat tilat – näin Auto-Bil aikoo painaa autojen hintoja
17:10 Arvio: Saksa kyllä pelastaa Deutsche Bankin
16:34 Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
16:02 YIT hakee kasvua kaupungeista
15:40 Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
15:37 Algeria: Öljymarkkinat ovat nyt paljon kriittisemmässä tilassa
14:57 Pörssi pakkasella – YIT nousee
14:25 Suursijoittajat kannustavat elintarvikejättejä vaihtamaan lihan kasviproteiiniin
13:26 Elop: Kauteni Nokian johdossa osui harvinaiseen ajanjaksoon
13:02 Kansainväliset pk-yritykset uskovat suhdanteiden parantuvan
12:11 Konecranes ja Kito purkavat allianssinssa
11:48 Digitoday Pelottava löytö: Uusi iOS aiempaa turvattomampi
11:36 Saksalaisyritykset yllättivät: näkymät huomattavasti odotuksia paremmat
11:09 Baswaren toimitusjohtaja vaihtuu
10:48 Vähittäiskauppa kasvoi elokuussa
10:16 Kahvilaa toimistona pitävät käyvät kalliiksi – osa luopunut wifistä
10:09 Digitoday Snapchat muutti nimensä ja julkisti videokuvaavat aurinkolasit
09:26 Suomeen tulee uusi autokauppaketju – "Hinnoittelu poikkeuksellisen aggressiivista"
08:49 Verottaja muistaa tällä viikolla: Yli 330 000 asiakkaalle kolahtaa postiin maksumuistutus
08:08 Asuntorakentaminen matkalla ennätyslukemiin pk-seudulla
07:41 Yle: Kyläläiset halusivat pitää pankkiautomaattinsa –"Pennosia raavittu kasaan kunnioitettavalla tavalla"
07:23 Ilta-Sanomat Poika ei saanut perinnöstä edes lakiosaa – 9 tapausta, joissa perillistä odotti yllätys
06:01 Miksi pätkätyö ei kelpaa työttömille? "Jos työllistää opiskelijan, pääsee helpommalla"
25.9. SvD: Yhdysvaltoihin virtaa ennätysmäärä rahaa Kiinasta
Asiakastieto

Yhteistyössä