Kirjaudu ▼
 

1000 euron edut – kerää kaikki töistä

Lehtikuva
1000 euron edut – kerää kaikki töistä
Henkilöstöedut voivat olla kallisarvoinen palkanlisä, vaikka moni ei edes tiedä kaikista eduista, johon on oikeutettu. Parhaimmillaan ne tuovat vuodessa tuhannen euron säästöt. Useimmissa yrityksissä on nimittäin kymmeniä työsuhde-etuja: halvempia asuntolainoja, ilmaisia matkoja, ale-hintaista ruokaa.... Katso missä saa parhaat edut.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Onko sinulla työsuhde-etuja? Jos vastaat kieltävästi, mieti uudelleen. Toimitusjohtaja Tomi Rantamäki Suomen Palkitsemiskeskuksesta kertoo, että keskimäärin yrityksellä on 20–30 työsuhde-etua, mutta usein niitä ei muisteta.

– Erään suurehkon yrityksen toimitusjohtaja totesi, että heillä ei ole yhtään etua. Kun kävimme yleisimpien etujen listan läpi, heiltä löytyi noin 40 etua, kertoo Rantamäki.

Usein edut ovat melkoinen tilkkutäkki

Accenture Oy Finnair Oyj Sanoma Media Finland Oy VR-Yhtymä Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 0718166-8
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Muu liikkeenjohdon konsultointi
Kaikki yrityksen taloustiedot

– Henkilöstöetuja kertyy yrityksiin historian saatossa milloin mistäkin syystä. Vaikka kukaan ei välttämättä tiedä, miksi tietty etu on, siitä ei uskalleta luopuakaan, kun pelätään työntekijöiden suuttuvan.

Omat tuotteet
alennuksella

Moni yritys antaa alennusta tuotteistaan tai palveluistaan, jolloin henkilökunta pääsee hyötymään yhteisestä työpanoksestaan. Rantamäen mukaan tällaista on hyvä suosia myös siksi, että se tukee myyntiä.

– On hyvä merkki, jos henkilökunta käyttää yrityksen tuotteita, hän lisää.

Alennuksista kertyy helposti vähintään satojen eurojen etu vuodessa. S-ryhmäläisten saama päivittäistavaroiden kolmen prosentin alennus kuulostaa vaatimattomalta, mutta se tarkoittaa 300 euroa, jos perhe ostaa ruokaa 10 000 eurolla vuodessa.

Myös 15 prosentin alennus vaatteista voi kerryttää ison summan. Alle 50 euron hotelliyö on sekin halpa, kun sitä vertaa vaikkapa Sokos Hotel Helsingin alkuviikon listahintaan, joka on 160 euroa.

VR:n väki puolestaan saa matkustaa kakkosluokassa ilman paikkavarausta ilmaiseksi, jos junissa on tilaa. Työmatkoja junalla kulkevalle etu on suuri. Esimerkiksi Kouvolasta Helsingissä töissä käyvä hyötyy siitä noin 440 euroa kuukaudessa.

Pankit ja vakuutusyhtiöt myöntävät lainoja ja vakuutuksia henkilökunnalleen hyvän asiakkaan ehdoin. Etu on sitä merkittävämpi, mitä suurempi ja pidempi laina työntekijällä on. Vaikkapa 150 000 annuiteettilainan ottaneelle 0,4 prosenttiyksikköä alempi marginaali tarkoittaa 25 vuodessa 10 000 euroa.

Työsuhdeauto on melko yleinen johtajilla ja ylemmillä toimihenkilöillä sekä esimerkiksi myyntialalla. Se kuten työsuhdeasuntokin ovat arvokkaita etuja ja yleensä ne lasketaankin verolliseksi palkan osaksi. (Katso lista eduista jutun lopusta.)

Harrastuksista satojen
eurojen vuosihyöty

Moneen etuun kytkeytyy työnantajan hyöty. Työnantajan on järkevää panostaa henkilökuntansa terveyteen ja hyvinvointiin, jos se arvioi panostuksen tarkoittavan harvoin sairastavia ja vireitä työntekijöitä.

Lakisääteistä parempi työterveyshuolto on yleinen varsinkin suurehkoissa yrityksissä. Jo muutama työnantajan maksama erikoislääkärikäynti tarkoittaa työntekijälle monen sadan euron hyötyä.

Liikunta- tai kulttuurisetelit, työpaikan kuntosalit ja kerhot ovat oiva etu tällaisista harrastuksista kiinnostuneelle. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi suurten kaupallisten kuntosaliketjujen vuosimaksut liikkuvat 600–800 euron välillä.

Nosturiyritys Pekkaniska on tehnyt kuntoilusta miltei tavaramerkin. Yritys maksaa lenkkeilystä, pyöräilystä, kuntotapahtumiin osallistumisesta ja toimitusjohtajan voittamisesta leuanvedossa. Tupakoinnin lopettamisesta saa tuhat euroa ja tupakoimattomuus ja alkoholittomuuskin palkitaan.

Kuntointoilu voi näkyä Pekkaniskan rekrytoinneissakin. Rantamäki arvioi, että yritykseen hakeutuu liikunnasta pitäviä tupakoimattomia. Runsaasti alkoholia käyttävät saattavat jättää firman väliin.

Accenturella on ollut muutaman vuoden hyvinvointiohjelma, jossa työntekijälle voidaan tehdä fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin tähtäävä ohjelma. Yhtiön henkilöstöasiantuntija Sanna Helanniemi perustelee tällaista huolenpitoa sillä, että konsulttiyrityksessä ihmisten osaaminen ja hyvinvointi on olennaista. Helanniemi uskoo, että vastaisuudessa henkilöstöedut painottuvat yhä enemmän hyvinvoinnin puolelle.

Eduista tulee
kannustimia

Finnairlaisia on kadehdittu halpojen lentojen takia. Henkilökunta pääsee matkaan alehintaan, jos koneissa on tilaa. Alan kovan kilpailun takia etu on kuitenkin menettänyt merkitystään, kun markkinoilla on usein tarjolla lentoja henkilökuntahintoja halvemmalla.

Työsuhdeasioista vastaava Finnairin apulaisjohtaja Petteri Huovinen kertoo, että työsuhde-edut kiinnostavat työnhakijoita. Hänen mukaansa yhtiössä seurataan, millaisia kannustimia on markkinoilla ja etukokonaisuutta muokataan parhaillaan.

OP-Pohjola-ryhmässä etuja arvioidaan vuosittain ja niitä kehitetään  odotusten ja kulloistenkin mahdollisuuksien perusteella. Henkilöstöjohtaja Marja Tuokko sanoo, että henkilöstöedut ovat tärkeä henkilöstön motivaatioon ja työhyvinvointiin liittyvä kokonaispalkitsemisen osa.

– Suuntana on, että hyvästä suorituksesta palkitaan taloudellisesti, Huovinen kertoo.

Kannustamalla
tuetaan tuottavuutta

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Rantamäen mielestä ei ole mitään järkeä, jos yrityksessä on pitkä lista asioita, joiden olemassaoloa ei pystytä selittämään. Työsuhde-edut ovat osa palkitsemista ja hänestä niillä pitäisi olla linkki yhtiön strategiaan.

Jotta elintasomme olisi nykyinen vielä vuonna 2025, kannustimet on Rantamäen mukaan otettava yhä napakammin käyttöön. Eduilla pitäisi tukea työpaikan nuorten ja vanhimpien yhteistyötä ja tähdätä siihen, että työmenetelmiä kehitetään koko organisaation voimin.

Jo nyt monella on työsuhde kännykkä ja -kannettava ja yhä useampaa työtä voidaan tehdä ilman aika- ja paikkarajoitteita. Rantamäki arvioi, että työajan järjestelymahdollisuudesta tulee yhä suurempi etu vastaisuudessa. Tämä tarkoittaa, että sillä missä tai milloin työt tehdään, on yhä vähemmän merkitystä, kunhan hommat hoidetaan.

Yritysten henkilöstöetuja:
Näiden lisäksi monessa yrityksessä on lounasetu ja mahdollisuus käyttää lomamökkejä halvalla tai ilmaiseksi sekä ainakin osalla väestä työsuhdematkapuhelin, kannettava tietokone ja auto.

Accenture
- mahdollisuus työsuhdeasuntoon
- lakisääteistä laajempi työterveyshuolto
- henkilökohtainen hyvinvointiohjelma, jonka toteuttamista työnantaja tukee
- paljon työnantajan tukemia kerhoja

Finnair
- vähintään 10 prosentin alennus oman ja muiden yhtiöiden hintoihin lennoilla, joilla on tyhjää.
- henkilöstöpankkina toimiva huoltokonttori, josta saa lainaa korkeintaan kuukausipalkan verran.
- lakisääteistä parempi työterveyshuolto
- liikuntaseteleitä puoleen hintaan.

Helsingin kaupunki
- henkilöstökassa, joka myöntää mm. asuntolainaa ja kulutusluottoa
- tuhansia työsuhdeasuntoja
- joukkoliikenteen matkalippuja korkeintaan 25 prosentin alennuksella
- lakisääteistä laajempi työterveyshuolto
- uimahallilippuja puoleen hintaan, paljon ohjattua liikuntaa, harrastusmahdollisuuksia ja kerhoja
- alennuksia kaupungin kulttuuritapahtumiin ja teatteriin

OP-Pohjola
- pankki- ja vakuutustuotteista ja palveluista hyvän asiakkaan edut
- lakisääteisten lisäksi vapaaehtoisia vakuutuksia henkilöstölle
- lakisääteistä laajempi työterveyshuolto
- työnantajan pääasiassa tukema laaja kerhotoiminta, liikunta- ja muita tapahtumia sekä kuntoilu- ja kerhotiloja työkiinteistöissä

Pekkaniska

- vähintään 5 kilometrin työmatkan pyöräilystä 0,25 euroa
- kerran vuodessa 170 euron kannustinpalkkio  maratonista, 60 km:n hiihdosta, 120 km:n pyöräilystä tai triathlonista.
- henkilökunta saa ehtiessään käydä työajalla korkeintaan tunnin lenkillä, josta maksetaan euro kilometriltä
- tupakoinnin lopettamisesta ja vuoden tupakoimattomuudesta tuhat euroa
- tupakoimattomille ja alkoholittomille 170 euroa vuodessa.
- vuodesta ilman poissaolopäiviä 510 euroa.

S-ryhmä
- 3–15 prosentin alennus ketjun kauppojen tuotteista. Esimerkiksi päivittäistavaroista alennus on pääasiassa 3, tekniikasta 8 ja muista tavaroista 15 prosenttia
- ravintolaruuasta ja kylpylöiden palveluista15 prosentin alennus
- yöpyminen Sokos Hotelseissa 45, Radisson Blussa 60 ja Holiday club –kylpylähotellissa 70 euroa.
- lakisääteistä laajempi työterveyshuolto
- liikuntaetuja, kerhoja ja tapahtumia

Sanoma News
- lakisääteistä laajempi työterveyshuolto
- yksi konsernin sanomalehti ilmaiseksi ja muut sanoma- ja aikakauslehdet 40–50 prosentin alennuksella
- ilmaisia tai alehintaisia ilmoituksia sanomalehdissä, Oikotiellä ja Keltaisessa pörssissä
- alennuksia Finnkinon elokuvista, Suomalaisesta kirjakaupasta ja WSOY:n myymälöistä
- kuntosali ja ilmaista ohjattua liikuntaa
- paljon työnantajan tukemia kerhoja

VR
- työntekijät voivat matkustaa ilmaiseksi toisessa luokassa, jos junissa on tilaa
- keskimääräistä laajempi työterveyshuolto
- mahdollisuus harrastaa liikuntaa valtakunnallisen kuntokeskusketjun saleilla sekä VR:n urheiluyhdistyksen tapahtumissa
- laaja joukko työnantajan tukemia harrastekerhoja
- henkilöstö saa alennuksia uimahalleihin, urheiluopistoihin ja lomamajoihin
- työnantaja suhtautuu myönteisesti työn- ja perhe-elämän yhteen sovittamiseen.

Taloussanomat on osa Sanoma Newsiä.


[zoom]

.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (127)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 13
EdellinenSeuraava

Anonyymi
"Käytössä melkein kaikissa yrityksissä"

Miten työvälineet on laskettu eduksi ? Tai se, että joudut tekemään töitä ns. yliajalla ilman ylityölisää (joustavatyöaika).

Minkä hintainen etu mahtaa olla merkkipäivän muistaminen :)

Voisin jatkaa etulistaa:

- Työpöytä työpaikalla
- Tuoli
- Roskis
- kynä ja paperia
jne.
Anonyymi: Etu vai taakka 26.11.2010 6:26

Anonyymi
joo joo s-ryhmä vähentää koko ajan kaikkia etuja; liikuntasetelit, pikkujoulu risteily lopetettu, jotka tuli eka mieleen ja muitakin alennuksia on kiristetty, että semmonen suunta s-ryhmällä.
Anonyymi: masa 26.11.2010 6:31

Anonyymi
Yrityksien työntekijöille maksamat edut ovat tapa sitouttaa työntekijä yritykseen hieman kiinteämmin.
Tämä on hyvä ja halpa tapa huomioida ja kannustaa työntekijöitä.
Ne yritykset jotka huomioivat myös työntekijät eivätkä vaan johdon tulevat pärjäämään hyvin tulevassa kilpailussa työntekijöistä.
Anonyymi: Rva savosta 26.11.2010 6:42

Anonyymi
Entäs Penan Grilli ?

Makkaraperunat puoleen hintaan..servettejä ja kurkkusalaattia sisäänostohinnalla...

Täytyy sanoa että TS on aikaansa edellä..
Säästövinkkejä, keplotteluneuvoja jne.

Tämänkin lehden piti aikoinaan kuulua bisnesmiehen käteen kuin kossu Juhannukseen..
Anonyymi: Pena itte 26.11.2010 6:47

Anonyymi
Aikas lailla "hakemalla haettuja" osa noista "eduista". Ajatella, meidänkin Varsin Tärkeällä Tulosyksiköllä on mm.

+ tuettu henkilöstöruokailu (tarkoittaa sitä, että muualla syö halvemmalla ja paremmin)
+ työterveyshuolto (harvalla yli 100 ihmisen työpaikalla vissiin on?)
+ liikuntasetelit (Tämä on ainut todellinen etu. Jota eivät tosin käytä ne, jotka siitä eniten hyötyisivät vaan ne jotka jo muutenkin ovat aktiiviliikkujia)
+ harrastuskerhot (= pelaa lentistä tai shakkia työkavereiden kanssa)
+ Lomamökit (lähes markkinahintaisia "kolhooseja")
+ Matkapuhelin rajoitettuna luontoisetuna (useimmilla aina kaksi kännykkää raahattavanaan)
+ Liukuva työaika (tarkoittaa sitä, että teet työtä 9-10h ja palkka tulee 7 tunnista)
+ Eräitä sopimuskumppanien "etuja", joita käyttämällä maksat esim. risteilymatkasta taatusti enemmän kuin mitä saman päivän lehdessä mainostetaan.
Anonyymi: vakuutan tämän tästä 26.11.2010 6:51

Anonyymi
Ei ainkaan edut toteudu Itellassa. Ne ovat viety pois, eihän henkilökunta saa hyötyä mistään....
Anonyymi: Jotkut hyötyvät 26.11.2010 6:57

Anonyymi
Aikas lailla "hakemalla haettuja" osa noista "eduista".


Niin oli, kuullosti melkein verottajan tilaustyoartikkelilta, kun kohta taas aletaan verottamaan naita kaikkia suuria "etuja". Eivat sentaan maininneet enaa lentopisteita tyosuhde etuna.
Anonyymi: Nimetön 26.11.2010 7:12

Anonyymi
"Ilmaiset" roskapussit, työkalut, vessapaperit ja saippuat. :D
Anonyymi: Huono palkka 26.11.2010 7:16

Anonyymi
Miksi kaikki on niin kallis Suomessa?Vastaus ............
Anonyymi: Jopi 26.11.2010 7:17

Anonyymi
Silppu- ja pätkätyöläiset (ja vuokratyöläiset) eivät yleensä saa nauttia "vakinaisten pysyvässä työsuhteessä" olevien eduista. Monessa firmassa tuntipalkkaisten työntekijöiden edut ovat heikommat kuin kuukausipalkkaisten toimihenkilöiden ja ylemmillä toimihenkilöillä on vielä paremmat edut. Itse olen ollut työssä jossa oli eri "työmaaruokalat" toimihenkilöille ja tuntipalkkaisille duunareille. Samassa firmassa oli käytäntö, toimihenkilöt saivat käydä hammaslääkärissä työaikana, mutta tuntipalkkainen duunari sai järjestää hammashuoltonsa työajan ulkopuolella.
Anonyymi: lisäedut eivät jakau 26.11.2010 7:17
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 13
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

12:53 Kotipizzan kasvukausi jatkui: Asiakkaat lisääntyivät ja ostokset kasvoivat
12:19 Digitoday Accenture irtisanoo jopa 40
11:25 Vaikeuksissa kyntävä Deutsche Bank myy henkivakuutusyhtiönsä
11:16 Digitoday Natsilaulu päätyi Googlen hampaisiin – mitä oikein tapahtuu?
10:46 Deutsche Bankin toimitusjohtaja: Emme tarvitse valtiontukea missään tapauksessa
10:21 Suomi putosi kilpailukykyvertailussa – Ruotsi kiri ohi
10:01 Vanhojen asuntojen hinnat nousivat elokuussa
09:18 Hanjinin konttilaivat halutaan myydä mahdollisimman pian
09:03 Digitoday Sitä on tehty vuosikausia - nyt Youtube sallii sen
08:44 TVO haastanut Arevan oikeuteen Ranskassa
07:41 Ilta-Sanomat Rakentaja vaikeni talon märkätilojen virheistä – joutui maksamaan ostajalle 50 000 euroa
06:03 Digitoday Jouduitko hakkeroiduksi? Älä tee tätä yleistä virhettä
06:02 Analyysi Maailman vaarallisin pankki – tätä ei voi päästää nurin
27.9. Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
27.9. Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
27.9. Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
27.9. Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
27.9. Fivalle tulossa uusi väline pankkien valvontaan
27.9. Öljyn hinta painuu – Iran antoi pakit tuotantoleikkauksille
27.9. Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus
27.9. Kuluttajien luottamus on nyt kova USA:ssa –nousi korkeimmilleen vuoden 2007 jälkeen
27.9. Karu arvio: Maailmankauppa hyytyy finanssikriisin tasolle
27.9. Helsingin pörssi kääntyi laskuun – Caverion jatkaa nousussa
27.9. USA pohtii, kuinka ison miljardisakon Volkswagen saa
27.9. Digitoday Viranomainen vaatii Facebookia tuhoamaan WhatsApp-käyttäjätiedot Saksassa
27.9. Fiva pitää lainakaton ennallaan – ei tarvetta kiristykselle
27.9. Digitoday Uusi Samsung-räjähdys – omistaja panttaa puhelinta
27.9. Caverion sai uuden toimitusjohtajan läheltä – "Lehtoranta tarjoutui itse"
27.9. Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
27.9. Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
Asiakastieto

Yhteistyössä