Kirjaudu ▼
 

Tällaisesta tyypistä tulee menestyjä

Lehtikuva/Kuvankäsittely Taloussanomat
Tällaisesta tyypistä tulee menestyjä
Tulevaisuuden menestyjä osaa muun muassa turkin kieltä, ei jurnuta ja on valmis Mikki Hiiren urapolkuun. Taloussanomat selvitti, millainen tyyppi menestyy työmarkkinoilla tulevaisuudessa, kun kilpailu parhaista työpaikoista kovenee. Katso mitä taitoja ja ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa pärjätä.
22.11.2010 06:01
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Lähivuosina, kunhan tämän laman jälkimainingeista päästään, suomalaisella työmarkkinoilla on pari erilaista kehityssuuntaa:

Vaihtoehto A.
Suomessa yltyy paha työvoimapula, ja kuka tahansa sisälukutaitoinen ja oppivainen ammattilainen saa töitä mistä firmasta ja miltä alalta tahansa.

Vaihtoehto B.
Ulkoistusten ja automatisoinnin kiihtyessä työvoimantarve vähenee lähes joka alalla. Siistejä sisätöitä saavat vain harvat ja valitut, joilla on sellaisia erikoistaitoja joita koneilla ei voi korvata.

Todennäköisimmin Suomessa toteutuu näiden jonkinlainen yhdistelmä, vaihtoehto C.

Huonosti palkatuilla huolto-, kunnossapito-, myynti- ja asiakaspalvelualoilla on paha työvoimapula. Hyvinpalkatuille ja menestyville aloille pääsy vaikeutuu entisestään, ja ilman moniosaamisen ja innokkaan raatamishalun yhdistelmää vakipaikkaa näiltä ei irtoa. Jotkut harvat pienipalkkaiset alkutuotanto- tai käsityöläisalat (vaatevalmistajat, ruoka-asiantuntijat) muuttuvat luonteeltaan lähes taideteollisiksi, ja niiltä luova kädentaitaja voi päästä vähäiselläkin nimellisellä koulutuksella hyvään toimeentuloon.

Toteutuipa näistä tai muista ennusteista mikä tahansa, jo nyt tiedetään että muutama erikoistaito parantaa töihinpyrkivän mahdollisuuksia oleellisesti. Ja väärin valittu koulutus taas sulkee liikaa valintamahdollisuuksia.

Taloussanomat keräsi arvioita siitä, millaisia asioita työntekijän ja -hakijan pitäisi vuonna 2020 osata:

Yrittäjämäinen työote
Työntekijän on seurannan ja kontrollin kohteena olemisen sijasta tehtävä näkyväksi oma työpanoksensa. Nykyään liukuhihnateollisuuden peruina lähes joka alalla työ on pilkottu osiin, ja jokainen ammattilainen on tottunut hoitamaan visusti vain oman nurkkauksensa. Vastedes jokaisen pitää osata kantaa vastuuta kokonaisuuksista, ja huolehtia myös siitä, että työkaverit osaavat hommansa. "Ei kuulu mulle, olen vain töissä täällä" -asenne vie kohta työpaikan altasi. On tiedettävä, mikä on juuri minun työtehtäväni rooli koko tuotantoketjun etenemisen kannalta.

Kommunikointikyvyt
Esimiestehtävissä pitää opetella komentamisen sijaan valmentavaa johtajuutta. Alaisen taas pitää osata dialoginen johdettavana oleminen: aito ja nöyristelemätön, ongelmanratkaisuihin pystyvä vuoropuhelu esimiesten kanssa. Ei jurnutusta eikä lipomista.
Amerikkalaiskouluista tutut väittelykilpailut voisivat olla hyvä tapa kehittää työelämässä tarvittavaa argumentointitaitoa, osaamista olla rakentavasti eri mieltä ja puolustaa näkemyksiään.

Esiintymistaito
Tuppisuut, murjottajat ja sosiaalisesti rajoittuneet hyperlahjakkuudetkin jäävät paitsioon. Suu pitää osata avata oikeissa paikoissa. Itsensä ilmaisemisen ja ajatustensa myymisen kyky ei kuitenkaan tarkoita BB-julkisuustyrkyksi tai sarasvuoksi ryhtymistä. Asiakaspalvelussakin ja yhteydenpidossa asiakkaisiin tarvitaan yhä enemmän esiintymistaitoa, kykyä saada vastapuoli tuntemaan olonsa huomioiduksi.

Itsetuntemus
Opettele tuntemaan itsesi. Omien työluonteenpiirteiden tunteminen, vahvuuksien ja heikkouksien realistinen analysointikyky auttaa työnhaussa. Tiedä mihin pystyt, tiedä mihin voit kehittyä ja tiedä mitä elämältäsi milloinkin haluat.

Ulkomainen kokemus
Jos tiedät, miten oman alasi töitä tai juuri sinun hommaasi tehdään kansainvälisissä yrityksissä ja eri maissa, olet jo askelen verran edempänä muita samantasoisia hakijoita. Pienikin kokemus erilaisissa ja vaikeissa oloissa toimimisesta auttaa erottautumaan.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Laajennettu kielitaito
Valtakieliä (englanti, saksa, ranska, espanja) opiskellaan yleisemmin ja enemmän kuin nyt. Toisen kotimaisen kielen opiskelupakko on peruskoulussa voinut vuonna 2020 vaihtua jo jonkun toisen valtakielen pakko-opiskeluksi. Kiina-hypetys vähenee, koska Kiinan yrityselämä ei enää tarvitse nykyiseen tapaan ulkomaisia malleja omiin menestystarinoihinsa. Sen sijaan huomio kiinnittyy Turkin, Puolan, Meksikon ja Japanin kaltaisiin uusiin tai uudelleen nouseviin talouksiin. Näiden maiden kielien opettelu voi turvata ainakin joillekin ihmisille hyvät työnäkymät.

Atk-osaaminen
Kun laitteiden käytettävyys paranee, tieto- ja mobiilitekniikasta ei tarvitse tietää niin paljon kuin aiemmin. Eihän vuosikausiin toimistotöissä ole tarvinnut opetella enää basic-kieltä, saati morsetustakaan. Sen sijaan kyky soveltaa tietoverkoista poimittua tietoa ja helpottaa omaa työtä tietoteknisillä sovelluksilla tulee yhä tärkeämmäksi. Tietoturvallisuuden perusasioiden ja verkon sosiaalisten yhteydenpitokanavien hallitseminen voi olla monessa työssä hyvinkin tarpeellista.

Yleissivistys
Jokainen osaa tarkistaa vuosiluvut Wikipediasta, mutta ne jotka tietävät yhteiskunnallisten tapahtumien syitä ja seurauksia, kehityskulkuja ja historian lainalaisuuksia, erottuvat edukseen ikäluokkiensa yhä kasvavasta tyhjäpäälaumasta. Aktiivisesti uutistulvaa seuraavat pysyvät todennäköisesti paremmin kärryillä myös työelämän muutoksissa. Samoin kirjallisuudella ja kulttuurilla itseään sivistävien henkinen pääoma todennäköisesti auttaa heitä kestämään myös töissä. Ja kulttuuriksi lasketaan myös viihde, musiikki, elokuvat ja populaari-ilmiöt.

Kroppa kuntoon
Elämänhallinta vaatii itsestään huolehtimista, mutta sopivassa balanssissa. Fanaattisesti itseään urheilulla rääkkäävä voi tuntua työelämässä yhtä epätasapainoiselta kuin flegmaattinen sohvaperunakin. Kuntoilusta aitoa iloa saava, kehoaan kuunteleva ihminen todennäköisesti jaksaa työssä paremmin ja kestää stressiäkin.

Alanvaihtorohkeus
Niin sanottu Mikki Hiiren urapolku voi olla kohta arkipäivää nuorille akateemisille ihmisille. Mikki on valmis vaihtamaan työtä lähes joka seikkailussa, eikä hänen ammatti-identiteettinsä rakennu yhden ainoan viran, vakanssin tai tehtävän perustalle. Se homma otetaan, joka on tarjolla tai joka täyttää sillä hetkellä omat kunnianhimo-, ansainta- ja elämänlaatutavoitteet parhaiten. Samalla myös epävarmuuden sietäminen on tarpeen: valtaosa työsuhteista tulee olemaan muita kuin koko eliniän kestäviä.

Lähteet: TEM, EK, tulevaisuustutkija Ilkka Halava


Täällä tekijöiden tarve kasvaa:
+ sairaanhoitajat, vanhushoitajat, kuntouttajat
+ korjausrakentajat
+ erikoisharrastevälineiden korjaajat
+ monitaitoiset kiinteistönhuoltajat

Täällä tekijöiden tarve vähenee:
- kauneudenhoito, kosmetologit, kampaajat
- sihteerit
- medianomit, kirjapainotyöläiset
- raskaan teollisuuden asentajat ja tuotantotyöläiset

Lähde: Opetushallituksen, EK:n ja palkansaajajärjestöjen arviot

22.11.2010 06:01
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (191)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Jotenkin tökeröä tuo kroppa kuntoon ilmaisu. Kuin aije tehdä jotakin. Nuorella on yleensä kroppa "kunnossa". Parempi ja nopeampi tie on hankkia renkejä joilla on nuo ominaisuudet sitten kun on "Pappa betalar" hankkinut pojalleen jo valmiin firman. Tytöstähän tuossa ei kai ollutkaan kysymys.
Anonyymi: osakesalkun kanssa p 22.11.2010 6:25

Anonyymi
"Riittää HYVÄ VELI-verkosto ja oikea kieli
ruskea TAI ruotsalainen
SUHTEET SIVUUTTAVAT KAIKEN MUUN."
Olet oikeassa.
Anonyymi: BB 22.11.2010 6:26

Anonyymi
Kaveri joka tulee Hankenista suoraan papan firmaan, siinä ei paljon todistukset paina.
Anonyymi: Pappa betalar 22.11.2010 6:28

Anonyymi
Ei tuollaisia Übermenschenejä ole olemassakaan. Jos on, niin ehkä 0.1% väestöstä. Pitää olla rautainen vartalo, osata viittä eri kieltä, omata sijoituspetturin esiintymistaidon, olla töissä kolmessa eri maassa, osaa koodata C++ ja assemblyä unissaan, näkee joka minuutti työssään jotain jonka voi tuotteistaa tai myydä kalliimmalla toiselle yritykselle.

Naurettavaa kuraa.
Anonyymi: Rehellinen duunari 22.11.2010 6:33

Anonyymi
22vuotias diblomiekonomi jolla on myöskin kymmenen vuoden työkokemus Kiinan markkinoista sekä perhe jo valmiiksi perustettuna saa meiltä myyntiharjoittelijan paikan asiakasplvelussamme.
Kielitaitovaatimuksenamme on Turkki ja Svahili.
Anonyymi: no bad 22.11.2010 6:55

Anonyymi
Siinähän olikin suurinpiirtein bussikuskin pätevyysvaatimukset. Ainakin jos työpaikkailmoituksia lukee.

Tosin ei monikaan meidän firman diplomi-insinööreistä pääse noihin spekseihin.
Anonyymi: Kovaa on kilpailu 22.11.2010 7:00

Anonyymi
Tämmöinen alkaa olla yliihminen.
Ei edes Mari Kiviniemi täytä näitä vaatimuksia.
Anonyymi: Rva savosta 22.11.2010 7:05

Anonyymi
Minulla ei ole mitään näistä ominaisuuksista mutta ansaitsen 52000 vuodessa .
Anonyymi: Työmies 22.11.2010 7:07

Anonyymi
Pahvipaavo juoksee vielä päälle 30 kilometrin lyhyitä lenkkejä.
Anonyymi: doctor who 22.11.2010 7:08

Anonyymi
´

No nyt on suomalaisten tie menestykseen reititetty.

Ei muuta kuin kouluttamaan pitkäaikaistyöttömistä vaatimukset runsaasti täyttäviä Mikki-Hiiriä.

Näin helppoa se on. Hyvästi paskáduunit ja paskáduunarit.
Anonyymi: vänrikki S. 22.11.2010 7:09
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä