Kirjaudu ▼
 

Miehet painavat töitä niska limassa – naiset eivät

Miehet painavat töitä niska limassa – naiset eivät
Miehet tekevät selvästi enemmän töitä kuin naiset – vuodessa jopa 30 prosenttia naisia enemmän. Tällä raadannallaan miehet pitävät pystyssä hyvinvointiyhteiskunnan, väittää asiantuntija. Hänen mukaansa naisen euro ei olekaan 80 senttiä, vaan euron verran, kun työtuntien määrä otetaan vertailussa huomioon. Lääkkeeksi hän vaatii joko naisten työtuntien lisäämistä tai palkankorotuksia miehille.
7.4.2010 06:01
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Emeritustutkija Pauli Sumanen vaatii miehille suunnattuja palkankorotuksia, jos tasa-arvo on tavoite tässä yhteiskunnassa. Hänen vaatimuksensa perustuu vuoden aikana tehtyihin todellisiin työtunteihin.

Sumasen mukaan julkisessa keskustelussa sotketaan käsitteet ansiotaso ja palkkataso. Miesten ansiotaso on korkeampi kuin naisten, mutta se johtuu siitä, että miehet tekevät selvästi enemmän työtunteja kuin naiset.

– Suomessa 999,999 promillea ihmisistä ei ymmärrä, että ansiotasolla ja palkkatasolla olisi mitään eroa. Kun Tilastokeskus sanoo, että naisen ansiot ovat 81 prosenttia miehen ansioista, sen pitäisi sanoa, ettei kuukausipalkkaisten miesten ja naisten eripituista työaikaa ole silloin huomioitu, Sumanen sanoo Taloussanomien haastattelussa.

– Jos se sanoisi, jokuhan voisi kysyä, mitä se palkkaero olisi, jos se huomioitaisiin. Tuon työaikaeron olemassaolon he ilmoittavat kyllä kaikissa muissa julkaisuissaan.

Sen sijaan, että naisen euro olisi 80 senttiä, se on Sumasen laskelmien mukaan 102 senttiä, kun kyse on nettoeurosta ja mukaan lasketaan ylityöt. Ilman ylitöitä naisen nettoeuro on keskituntipalkassa 104 senttiä. Naisen bruttoeuro ylityöt mukaan lukien on kuitenkin 94 senttiä.


Sumanen kirjoitti myös asiasta viikonvaihteessa Helsingin Sanomien Sunnuntaidebatissa. 

– Elämme yhä mieselättäjäyhteiskunnassa, hän kirjoitti ja sanoi, että hyvinvointiyhteiskuntamme romahtaisi, jos miehet eivät tekisi niin paljon töitä.

Kotityöt eivät
selitä eroa

Naisen euro on 80 senttiä -myytin lisäksi Sumanen haluaa särkeä myytin kotitöiden raskauttamista naisista. Miehet tekevät enemmän työntunteja siinäkin tapauksessa, että mukaan lasketaan kotityöt.
Hän viittaa sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiin.

– Parisuhteessa elävä mies tekee viikossa 8,5 tuntia enemmän yhteenlaskettua ansio- ja kotityötä kuin naispuolinen kumppaninsa.

Sumanen myöntää, että se ei ole toki koko totuus.

– Muuten naiset tekevät Suomessa yli tunnin viikossa enemmän yhteenlaskettua ansio- ja kotityötä kuin miehet, mutta ketä kiinnostaa oikeasti, tiskaako vanhapoika Vantaalta enemmän vai vähemmän kuin ikäneito Ikaalisista. Jos puhutaan perheiden työnjaosta, pitää käyttää parisuhteessa asuvien tilastotietoja vertailussa.

"Nyt tarvitaan
miespalkkaerä"

Tasa-arvon nimissä Sumanen korottaisi seuraavalla palkkakierroksella miesten palkkoja.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Jos tähän asti on puhuttu naispalkkaerästä, kun on luultu, että naisilla on huonompi palkkataso, niin ei tasa-arvotyötä sovi jättää kesken, jos osoitetaan että miehillä on huonompi palkkataso, eli on alettava työstää miespalkkaeriä.

Sumasen vaatimuksena ei ole keventää miesten verotaakkaa laskemalla miesten veroprosenttia.

– Siihenhän hyvinvointiyhteiskunta viimeistään sortuisi. Kun naiset tekevät yhtä paljon työtä kuin miehet, niin veroprosentti tasoittuu ihan itsestään.

"Naisten maksettava enemmän
sairastamisesta ja eläkkeistä"

Palkkojen jälkeen Sumanen kävisi kiinni sairaus- ja eläkevakuutuksiin. Hän viittaa Stakesin julkaisemaan selvitykseen, jonka mukaan naiset maksavat sairausvakuutuksen tuloista 45 prosenttia, mutta naisten osuus julkisen terveydenhuollon ja vanhustenhuollon menoista on 59 prosenttia. Eli miehet joutuvat maksumiehiksi.

– Kun nuo työeläkeasiat ovat täysin kolmikannan hallussa, niin seuraavilla palkkakierroksilla on nekin asiat nostettava pöydälle ja alettava soveltaa Vanhasen ensimmäisen hallituksen Brysselistä anomaa ja saamaa lupaa vakuutusten riskinmukaiseen maksuun sukupuolten kesken.

Ja vielä yksi asia:

– Varusmies- ja siviilipalveluksesta kunnon palkka!

Nyt varusmiespalvelusta ei tilastoida lainkaan työksi.

Esimerkiksi alla olevasta kuvasta näkyvä Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimus sivuuttaa sen. Kuvio kertoo, paljonko miehet ja naiset käyttävät vuorokautisesta ajasta työhön, työmatkoihin sekä kotitalous- ja huoltotöihin koko vuoden ajalta mitattuna. Luvut ovat kymmenen vuoden takaa. Uusi selvitys on parhaillaan tekeillä.


[zoom]
Miehet tekivät rutkasti enemmän töitä
MIesten ja naisten työtunnit (työllisten tekemät työtunnit, vuosikeskiarvot 2007)
  Miehet Naiset    
Vuotuiset työtunnit 2 365 miljoonaa tuntia * 1 797 miljoonaa tuntia    
Palkkatulot (brutto) 39 828 miljoonaa 28 535 miljoonaa tuntia    
Palkkatulot (netto) 28 752 miljoonaa euroa 22 229 miljoonaa euroa    
Tuntipalkka (brutto) ml. ylityöt 16,84 euroa 15,88 euroa
Tuntipalkka (netto) ml. ylityöt 12,16 euroa 12,37 euroa    
Veroprosentti 27,81 % 22,10 %    
 * Sisältää asevelvollisten tekemät 50 miljoonaa tuntia        
Lähde: Tilastokeskus

7.4.2010 06:01
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (854)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 86
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Juuri näin. Laiskat naiset juoruilevat töissä kaiket päivät, ja sitten pitäisi muka vielä maksaa saman verran kuin miehille.
Anonyymi: Joo/o 7.4.2010 6:16

Anonyymi
Kerrankin on asia oikaistu.
Anonyymi: Miihkaili 7.4.2010 6:24

Anonyymi
Jos näillä mennään, niin naiset muistakaa, ettei niitä omia vanhempia tai puolisoa pidä hoitaa sinne hautaan. Antakaa yhteiskunnan hoitaa, niin johan tulee halvaksi.
Anonyymi: Steffi 7.4.2010 6:27

Anonyymi
Tämä ei kyllä pidä paikkansa,kyllä Suomessa miehet ja naiset tekevät töitä EU-maista eniten.Töiden luonne on hieman erillainen,miehet tekevät ehkä hieman pitempään työpäivää mutta naiset taas vastaavasti tekevät työpäivän pälle pitkään kodinhoitotöitä,nekin on jonkun hoidettava että perheellä on hyvä olla.
Politikkojen ja ennen haikkea hallituksen tulisi huomioida kansalaisten jaksamisesta,eikä vaan ajatella tehokkuutta,mutta ainakaan tämä Vanhasen&Kataisen hallitus ei ole ollut huomaavinaan kansan jaksamisesta,kaikkea ollaan vaan heikentämässä.
Anonyymi: Rva savosta 7.4.2010 6:27

Anonyymi
Suomen talous lepää kännyköiden kasaamisen varassa. Tällä raadannalla hyvinvointiyhteiskunta pysyy kasassa. Nauravat varmaan meille suomalaisille maailmalla. Voi hyvänen aika!
Anonyymi: Leikkikalusarja 7.4.2010 6:30

Anonyymi
Ja mitenköhän tämä on tutkittu? Antakaa kun arvaan, haastatelluilta on kysytty, että paljonko teet töitä ja paljonko kotitöitä. Siinä sitten miehet, jotka tekevät omista tekemisistään aina suuren numeron, ovat arvioineet oman tekemisensä sopivasti yläkanttiin.
Anonyymi: Nimetön 7.4.2010 6:33

Anonyymi
Naisten suosiminen Suomessa alkaa jo koulussa. Naiset koulutetaan, miehet laitetaan amiksiin.
Kai tuo on sitä freudenthalismia tuokin, suomalaista miestä vain haukutaan.
Anonyymi: Nimetön 7.4.2010 6:40

Anonyymi
Naiset eivät puhu koskaan totta, vaan vääristelevät totuutta tietoisesti. Koko tasa-arvokeskustelu ja- päätökset syrjivät miehiä - ja lopputuloksena miehet kuolevat ennenaikaisesti. Mies ei saa koskaan valittaa epäkohdista. Hänelle ei sitä sallita. Seurauksena maa on täynnä halvaantuneita ja sydänsairaita miehiä. Sen lisäksi tulevat alko-ongelmaiset.
Anonyymi: dsa 7.4.2010 6:42

Anonyymi
Ei ole naiset vielä heränneet!
Kohta kuullaan kuka tekee.
Anonyymi: joopa joo 7.4.2010 6:45

Anonyymi
Tämä on törkeä ja vale ja vaikkei olisikaan, sitä ei saa sanoa ääneen. Lisää palkkaa naisille heti!
Anonyymi: Canth 7.4.2010 6:48
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 86
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä